Zaza Iman: beauty



Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label beauty. Papar semua catatan

Khamis, September 12, 2019

Bengkel Butterfly Health & Wellness Di Spa & Gym Hilton Kuala Lumpur
Khamis, September 12, 2019 10 Comments

Bengkel Butterfly Health & Wellness Di Spa & Gym Hilton Kuala Lumpur. Assalamualaikum dan hi semua. Apa khabar? Semoga you all ceria-ceria selalu.

Hari itu zaza bercuti di KL selama seminggu. Cuti tu sebenarnya adalah untuk berjumpa dengan rakan-rakan blogger yang ada masa free. Jadi sempatlah zaza berjumpa dengan seorang rakan blogger di Sunway Piramid. Untuk kesana pula, inilah pertama kali zaza menggunakan servis grab car. Pada mulanya risau juga..tapi nasib ada anak buah menemani.

Dan kebetulan pula, ada satu bengkel kecantikan, Bengkel Butterfly Health & Wellness diadakan dekat Hotel Hilton. Tanpa dirancang dan ada satu slot yang kosong, terus tengahari itu zaza bersiap untuk hadir kerana bengkel tu yang bermula jam 2.00 petang.

Bengkel Butterfly Health & Wellness ini dianjurkan oleh The Butterfly Project bertempat di Spa & Gym Hilton Kuala Lumpur.

Bengkel Butterfly Health & Wellness Di Spa & Gym Hilton Kuala Lumpur

Reading Time:

Jumaat, Ogos 30, 2019

Nurish Organiq 24K Gold Produk Penjagaan Wajah Guna 100% Bahan Natural
Jumaat, Ogos 30, 2019 6 Comments

Nurish Organiq 24K Gold Produk Penjagaan Wajah Guna 100% Bahan Natural. Assalamualaikum dan hi. Wanita dan kecantikan memang tak boleh dipisahkan. Sejak dari remaja lagi kebanyakan dah mula menjaga wajah. Tapi zaza start jaga muka selepas spm. Sebab masa zaman-zaman sekolah dulu tak pernah fikir pun pasal muka.

Untuk menjaga muka kenalah pakai skincare yang bersesuaian dan paling penting mestilah yang bebas dari sebarang bahan terlarang.

Oleh itu zaza nak share satu jenama skincare baru yang menggunakan 100% bahan natural iaitu NURISH ORGANIQ 24K GOLD. Ia jenama Halal No.1 dan turut menggunakan bahan organic seperti Buah Delima.

Nurish Organiq 24K Gold Produk Penjagaan Wajah Guna 100% Bahan Natural
Reading Time:

Sabtu, Ogos 24, 2019

Awwa Minuman Coklat Dan Susu Kurma Yang Berkhasiat Dari Imanni
Sabtu, Ogos 24, 2019 8 Comments

Awwa Minuman Coklat Dan Susu Kurma Yang Berkhasiat Dari Imanni. Assalamualaikum dan hi semua. Zaza sebenarnya jarang ambil sarapan pagi tapi kalau dah lapar sangat tu biasa zaza minum air kosong je. Sarapan pagi ni memang perlu tau. So korang jangan jadi macam zaza yang jenis malas nak sarapan pagi ni.

Tapi kan bila zaza dah diperkenalkan dengan produk minuman coklat dan susu kurma jenama Awwa ni, jadi bila bangun pagi tu rasa asyik nak sarapan dan minum minuman coklat ni je selalu sebab zaza rasa macam kenyang sikit lepas minum.

Anak buah zaza pun suka sebab dia pun dah cuba minum yang rasa strawberry punya.

Arwa Minuman Coklat Dan Susu Kurma Yang Berkhasiat Dari Imanni

Awwa Minuman Coklat Yang Berkhasiat tanpa GULA PUTIH & MALTODEKSTRIN

Minuman coklat kurma Awwa ni adalah keluaran produk terbaru dari Imanni Skinz. Mempunyai tiga jenis minuman iaitu Coklat Kurma, Coklat Mocha dan Susu Kurma Strawberi.

Ia adalah keluaran syarikat bumiputera yang telah diusahakan oleh anak tempatan. Syabas zaza ucapkan pada Imanni Skinz sebab berjaya mengeluarkan produk minuman coklat yang buat zaza jatuh hati..

Arwa Minuman Coklat Dan Susu Kurma Yang Berkhasiat Dari Imanni

Tapi apa maksud AWWA? Awwa sebenarnya bermaksud memberi minum sampai puas, segar, terpenuhi dan menyenangkan. 

Istimewanya Awwa ini kerana dia adalah minuman coklat kurma tanpa sebarang Gula Putih dan Maltodekstrin. Bukan sahaja rasanya yang sedap malah dia juga membantu memberikan khasiat untuk kesihatan dan kecantikan kulit.

Minuman Awwa ini juga boleh diminum oleh sesiapa sahaja dari kanak-kanak sehingga orang dewasa.

Susu arwa ini bukanlah susu coklat biasa-biasa tau. Ia merupakan minuman yang telah di ekstrak dari buah koko dengan di tambah dengan 8 makanan Sunnah.

Bila ingat buah koko kan, teringat dulu zaman zaza kanak-kanak. Kat rumah zaza, memang abah banyak tanam pokok koko. Time berbuah dan buah koko masak, memang berebut zaza dengan kakak-kakak nak makan. Siap kawan-kawan pun datang sebab nak makan juga.

Okay..lupakan kisah zaman kanak-kanak zaza tu..

Arwa Minuman Coklat Dan Susu Kurma Yang Berkhasiat Dari Imanni

Bagi yang mempunyai masalah eczema pun boleh minum susu Awwa ini. Insyaallah dengan izin Allah jika mereka amalkan terutama anak-anak selain rasa sedap, anak-anak pun semakin sihat dalam satu masa.

Minuman Awwa coklat kurma ini juga berkesan sebagai milk booster sehingga boleh ke tahap bengkak susu. Telah ada beberapa testimoni susu badan tidak drop walaupun berpuasa malahan bertambah.

Arwa Minuman Coklat Dan Susu Kurma Yang Berkhasiat Dari Imanni

Awwa Coklat Kurma

Ia sesuai diminum seisi keluarga dari usia 10 bulan dan keatas. Untuk kanak-kanak yang usianya masih lagi kecil, disarankan hanya beri ½ sachet sahaja. Ia baik untuk membantu masalah eczema.

Arwa Minuman Coklat Dan Susu Kurma Yang Berkhasiat Dari Imanni

Awwa Coklat Mocha

Tidak sesuai untuk ibu hamil dan kanak-kanak kerana ia mengandungi sejenis “asam” yang dikenali sebagai Garcinia Cambogia. Asam ini membantu dalam melawaskan sistem penghadaman dan sebab itu, ia dapat mengatasi masalah kurang lawas dan perut buncit.

Sesuai diambil oleh orang lelaki dan juga wanita dewasa yang tidak hamil dan tidak menyusu.

Arwa Minuman Coklat Dan Susu Kurma Yang Berkhasiat Dari Imanni

Awwa Susu Kurma Strawberi

Walaupun zaza tak gemar dengan minuman yang berasaskan atau campur perasa strawberi, tapi zaza cuba juga minum sedikit Arwa susu kurma strawberi ni. Rasanya pun sedap juga. Untuk yang ini anak buah zaza la yang paling suka minum. Habis secawan. Biasa budak-budak memang suka akan perasa strawberi kan.

Susu ini boleh membantu untuk tambahkan susu ibu ( milk booster )

Arwa Minuman Coklat Dan Susu Kurma Yang Berkhasiat Dari Imanni

Sebenarnya memang tidak dinafikan banyak je minuman tambahan yang ada kat pasaran sekarang. Cuma yang istimewanya dengan minuman Arwa ini sebab ia boleh dinikmati setiap hari oleh seisi keluarga.

Dan bezanya adalah terletak pada bahan-bahannya yang mengetengahkan penggunaan makanan Sunnah yang pelbagai di dalam satu sajian.

Antara bahan-bahan yang digunakankan adalah seperti Kurma, Madu, Habbatussauda, Kismis, Zaitun, Delima dan lain-lain.

Selain dari rasanya yang begitu sedap sekali, iamemberikan fungsi tambahan lain. Misalnya Awwa Coklat Kurma yang dapat membantu mengatasi masalah penyakit eczema terutama kanak-kanak. Arwa Susu Kurma Strawberi pula dapat membantu menambahkan susu badan untuk para ibu yang sedang menyusu. Arwa Coklat Mocha dapat membantu melawaskan perut bagi mereka yang punya masalah kurang lawas sehingga perut nampak buncit dan sebagainya.

Arwa Minuman Coklat Dan Susu Kurma Yang Berkhasiat Dari Imanni

Selain diminum begitu sahaja, minuman ini juga boleh disajikan dengan pelbagai cara.

Misalnya kalau rajin, boleh la buat minuman Smootie. Cara penyediakan nak buat pun senang je. Boleh tengok resepi kat bawah yang disediakan.

Arwa Minuman Coklat Dan Susu Kurma Yang Berkhasiat Dari Imanni

Arwa Minuman Coklat Dan Susu Kurma Yang Berkhasiat Dari Imanni

Dalam setiap kotak minuman ini datang dalam 10 paket. Sekotak ia dijual pada harga RM35 bagi semenanjung Malaysia dan RM45 bagi Sabah/Sarawak.

Tapi kan ada berita baik untuk semua..sebab sekarang ni pihak Imanni tengah buat promosi harga iaitu RM28 je sekotak tau.

So bagi sesiapa yang berminat untuk mencuba sendiri dan mendapatkan produk minuman Awwa ni, boleh lah menghubungi mereka di talian :


Jom sokong dan beli produk muslim yang diusahakan anak tempatan ini!

* Pemberitahuan : Nama ARWA telah ditukar kepada AWWA



Reading Time:

Rabu, Ogos 21, 2019

Beautea By Safi Cleanser Dengan 100%  Ekstrak Tea Premium
Rabu, Ogos 21, 2019 9 Comments

Beautea By Safi Cleanser Dengan 100%  Ekstrak Tea Premium. Assalamualaikum. Siapa pengguna produk jenama Safi kat sini? zaza nak beritahu yang Safi sekarang dah keluarkan produk baru tau iaitu Beautea by Safi Cleanser dengan 100% ekstrak tea premium.

So zaza pun tak ketinggalan untuk mendapatkan cleanser terbaru ini. Ada 4 jenis varian tapi zaza ambil dua je iaitu Apricot Tea Revitalising Face Scrub dan Hydrating Gel Cleanser White Tea & Damask Rose.

Beautea By Safi Cleanser Dengan 100%  Ekstrak Tea Premium

Apricot Tea Revitalising Face Scrub

Scrub ini sesuai untuk semua jenis kulit. Fungsi scrub ini untuk membantu membersihkan liang pori dan juga menyingkirkan sel kulit mati. Ia singkirkan kulit mati secara pengelupasan tetapi tidak mengeringkan kulit.

Ia dihasilkan dengan rumusan gabungan ekstrak aprikot dan white tea dan ia kaya dengan antioksidan yang dapat membantu memulihkan tekstur kulit supaya lebih cerah.

Beautea By Safi Cleanser Dengan 100%  Ekstrak Tea Premium

Beautea By Safi Cleanser Dengan 100%  Ekstrak Tea Premium

Scrub wajah ni memang antara barangan yang wajib kena ada. Biasanya zaza akan scrub wajah tu dalam seminggu 2-3 kali bila perlu. Bila dah scrub tu baru zaza akan cuci wajah guna cleanser.

Hydrating Gel Cleanser White Tea & Damask Rose

Untuk pencuci wajah, zaza pilih varian White Tea dan Damask Rose. Sebab zaza gemar akan bauan dari damask rose yang memang sedap gila!

Sesuai untuk jenis kulit kering dan kulit normal. Diuji secara dermatologically, bebas alkohol, bebas paraben, bebas  SLS/SLES dan bebas silikon.

Beautea By Safi Cleanser Dengan 100%  Ekstrak Tea Premium

Beautea By Safi Cleanser Dengan 100%  Ekstrak Tea Premium

Beautea By Safi Cleanser Dengan 100%  Ekstrak Tea Premium

Pencuci ini dapat membantu dalam membersihkan liang yang tersumbat dan mengeluarkan kotoran pada wajah. Ia dirumus dengan gabungan white tea dan damask rose yang kaya dengan antioksidan bagi mengimbangi tahap kelembapan kulit. Ia juga menghidrat dan mengurangkan saiz liang roma.

Beautea By Safi Cleanser Dengan 100%  Ekstrak Tea Premium

Harga bagi produk Safi ini hanya dijual RM23.30 je..tapi sekarang ni tengah ada diskaun tau. You all boleh dapatkan dimana-mana pasaraya yang menjual dengan harga RM19.90 je okay..



Reading Time:

Ahad, Ogos 11, 2019

Penjagaan Rambut Bagi Wanita Bertudung Bersama Safi Shayla
Ahad, Ogos 11, 2019 5 Comments

Penjagaan Rambut Bagi Wanita Bertudung Bersama Safi Shayla. Assalamualaikum dan hi all, bagi wanita bertudung seperti zaza memang menitikberatkan penjagaan rambut. Penjagaan yang rapi ni penting kerana kalau tak jaga terutama mereka yang bertudung, pastinya rambut akan rasa tak selesa dan berbau.

So zaza nak share beberapa tips boleh dibuat dalam penjagaan rambut wanita bertudung ni. Antaranya :

1. Gunakan Serum dan Conditioner

Jika rambut agak panjang, seeloknya pakailah conditioner selepas syampu rambut kerana conditioner berfungsi untuk merawat hujung rambut yang kering. Tips : Jangan terlalu letak banyak sangat contioner kerana ia boleh menyebabkan rambut jadi berat dan berminyak

2. Jangan Balut/Bungkus Rambut

Sebenarnya membalut atau membungkus rambut memang rutin zaza. Tapi rupanya ia tidak berapa bagus untuk rambut kerana rambut akan menjadi kering dan bercabang.

3. Pengambilan Air dan Vitamin

Salah satu penyebab yang menjadikan rambut sihat dan segar adalah pengambilan nutrisi harian yang mencukupi. Banyakkan minum air mineral, amalkan memakan makanan yang sihat dan mengambil vitamin untuk rambut.

4. Jangan Ikat Rambut Terlalu Ketat

Elakkan dari mengikat rambut terlalu ketat. Untuk pakai anak tudung pula, cari yang selesa dan lembut bagi menutup rambut. Dengan iniia boleh mengelakkan rasa sakit kepala semasa bertudung sekaligus dapat membuatkan rambut tumbuh dalam keadaan baik.

5. Penggunaan Syampu Rambut

Bagi yang mempunyai masalah kelemumur, sesuai sekali menggunakan syampu jenis menthol. Antara salah satu jenama yang terbaik adalah SAFI SHAYLA dimana Safi telah memperkenalkan syampu dengan formulasi baru yang terdiri dari Syampu, Minyak Rambut dan Mask Anti Kelemumur

Penjagaan Rambut Bagi Wanita Bertudung Bersama Safi Shayla

Cara Menggunakan Syampu formulasi baru Safi Shayla :

 Step 1 - Guna Minyak Rambut Anti Kelemumur - Pertama sekali adalah menggunakan Minyak Rambut Anti Kelemumur. Ia mengandungi Minyak Organik Habbatus Sauda ( membantu dalam memberi kelembutan pada rambut,nutrien, anti bakteria dan  perlindungan matahari ),  Minyak Zaitun Tulen ( memelihara dan memberikan lembapan pada rambut kering, kusam dan kerinting ) dan Ejen Anti Kelemumur + Menthol ( Mengurangkan kelemumur, minyak dan gatal kulit kepala dan memberikan kesegaran pada kulit kepala.

- Goncang sebelum guna
- Kemudian urutkan minyak perlahan-lahan ke kulit kepala melalui hujung rambut.
- Biarkan selama 3 hingga 5 minit

Penjagaan Rambut Bagi Wanita Bertudung Bersama Safi Shayla
Minyak Rambut Anti Kelemumur

 Step 2 - Pakai Syampu Safi Shayla Anti Kelemumur -  Menggunakan Micro Bamboo Charcoal + Habbatus Sauda - Micro ZPT Complex yang berkesan menghapuskan 99.9% kulat yang menyebabkan kelemumur dari cucian pertama dengan haruman 48 jam. Mengandungi Mikro Bamboo Charcoal ( bahan semulajadi yang diaktifkan untuk menghilangkan minyak dan bau kepam dari kulit kepala dan rambut ), Habbatus Sauda ( menghalang pembiakan bakteria, menyihat, melindungi dan mencantikkan rambut ), Mikro ZPT Complex ( Agen anti kelemumur yang berkesan untuk menghapuskan kulat yang menyebabkan kelemumur )

- Selepas pakai minyak tadi selama beberapa minit, terus pakai pula syampu anti kelemumur
( gunakan amaun syampu lebih banyak )
- Kemudian urut sebati pada kulit kepala.
- Bilas rambut sehingga bersih
- Gunakan 1-2 kali seminggu

Penjagaan Rambut Bagi Wanita Bertudung Bersama Safi Shayla
Syampu Safi Shayla Anti Kelemumur

Senang dan mudah je kan? Dalam masa yang sama juga menggunakan Safi Shayla Refreshing Scalp Mask Dandruff & ITCH Control.

⥁ Safi Shayla Refreshing Scalp Mask Danduff & ITCH Control - ia adalah masker penyegar kulit kepala kawalan kelemumur dnan gatal. Ia mengandungi Micro Bamboo Charcoal ( menghilangkan minyak dan bau kepam dari kulit kepala dan rambut ), Minyak Organik Habbatus Sauda ( kaya dengan nutrien yang membantu melindungi dan menyuburkan kulit kepala ) dan Menthol ( menyegar dan menyamankan )

- Ratakan masker penyegar kulit kepala dan urut kulit kepala perlahan-lahan selama 1 minit
- Kemudian bilas

Penjagaan Rambut Bagi Wanita Bertudung Bersama Safi Shayla
Safi Shayla Refreshing Scalp Mask Danduff & ITCH Control

So bolehlah you all yang bertudung menggunakan beberapa tips ini. Oh ya... ada berita istimewa juga untuk pengguna Safi. You all boleh mendapatkan dan kumpul 4 koleksi sling beg " We Bare Bears " 

Penjagaan Rambut Bagi Wanita Bertudung Bersama Safi Shayla

Hanya perlu membuat pembelian mana-mana produk Safi Shayla berharga RM35 ke atas, you all akan dapat koleksi beg comel ini. Bolehlah nanti bagi pada anak-anak. Mereka pasti suka!

Penjagaan Rambut Bagi Wanita Bertudung Bersama Safi Shayla
"We Bare Bears " untuk anak buah..

You all boleh mendapatkan ia di mana-mana hypermarket yang menjualnya. So apa lagi kan, cepat dapatkannya sekarang sementara stok masih ada. Zaza pun dah dapatkan keempat koleksi beg ni tau..



Sumber tips penjagaan rambut - OhBulan


Reading Time: