Zaza Iman: TIP



Memaparkan catatan dengan label TIP. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label TIP. Papar semua catatan

Selasa, Julai 24, 2018

Bijirin Oat Antara Makanan Yang Baik Diambil Ketika Sarapan Pagi
Selasa, Julai 24, 2018 15 Comments


Bijirin Oat Antara Makanan Yang Baik Diambil Ketika Sarapan Pagi. Masa zaza kerja dulu, zaza memang suka makan oat..sebab ia antara makanan untuk sarapan pagi yang  mudah nak disediakan. Zaza pernah makan oat jenama Beautyoat. Memang sedap gila rasanya. Sejak tu lah zaza jadi suka dengan oat. Tapi jenama Beautyoat dah tak ada dikeluarkan lagi..Beautyoat ni pun zaza dapat masa buat review suatu ketika dulu. 

Bijirin Oat antara makanan yang amat baik diambil ketika sarapan pagi kerana khasiatnya pada tubuh badan. Kebiasaannya orang yang berdiet gemar mengambil oat.

Kenapa Bijirin Oat sentiasa menjadi pilihan ketika sarapan pagi?

Bijirin Oat Antara Makanan Yang Baik Diambil Ketika Sarapan Pagi

1. Makanan Yang Sesuai Untuk Sarapan pagi - pengambilan sarapan pagi memang penting. Oleh itu,oat adalah makanan yang memang berkhasiat dan rasanya sedap. Dimakan bersama dengan susu krim beserta buah-buahan dapat memberikan kepeluan nutrisi seharian. Oat dapat mengurangkan tekanan darah tinggi dan juga paras kolestrol.

2. Memberikan Rasa Kenyang Yang Lama -  Makan oat dapat memberikan rasa kenyang. Dalam buku Panduan Diet Malaysia 2010, separuh daripada pengambilan bijirin penuh terdiri daripada bijirin penuh iaitu 2-4 saiz sajian sehari. Oleh itu, jika berasa mengantuk atau hilang tumpuan bolehlah mengambil oat sebagai makanan yang dapat memberikan tenaga


3. Makanan Yang Mempunyai Serat Yang Tinggi - Oat memiliki kandungan serat yang tinggi. Jadi oat adalah makanan yang sesuai untuk mereka yang nak berdiet kerana ia dapat memberikan rasa kenyang bagi jangka masa yang panjang. Makanan yang tinggi gula dan lemak dapat memberikan rasa kenyang dalam tempoh yang singkat. Cuba ambil oat sewaktu sarapan pagi dan campurkan  bersama buah-buahan dapat mengenyangkan anda sehingga ke waktu tengahari

4. Mempunyai pelbagai khasiat - Oat mengandungi Protein, Kalsium, Magnesium, Zink, Vitamin E dan  Zat Besi.

Bijirin Oat Antara Makanan Yang Baik Diambil Ketika Sarapan Pagi

5. Membantu Dalam Mengurangkan Kadar Kolestrol - Di dalam oat terdapat satu kompenen iaitu Beta- Glukan. Kompenen ini dapat mengurangkan kolestrol yang terdapat di dalam badan. Ia terdiri daripada serat yang mudah larut di dalam saluran pemakanan dan penghasilan lapisan seperti agar-agar yang bertindak mengumpulkan kolestrol berlebihan bersama-sama bahan seakan kolestrol.

Bijirin Oat Antara Makanan Yang Baik Diambil Ketika Sarapan Pagi

Bijirin Oat Antara Makanan Yang Baik Diambil Ketika Sarapan Pagi

6. Mengurangkan Risiko Sakit Jantung - Pengambilan oat disyorkan oleh saintis kerana ia dapat mengurangkan risiko sakit kardiovaskular iaitu sakit jantung. Kajian mendapati kadar kolestrol berkurang apabila mengambil oat. Seorang professor perubatan dan pemakanan, Dr James W. Anderson dari University of Kentucky mendapati bahawa paras kolestrol dapat diturunkan melalui pengambilan oat. Sumber - Majalah Mingguan Wanita


Reading Time:

Isnin, Julai 23, 2018

Tip Untuk Membantu Mudahkan Anda Tidur
Isnin, Julai 23, 2018 9 Comments

Tip Untuk Membantu Mudahkan Anda Tidur . Zaza antara individu yang kerap tidur lewat malam..pernah banyak kali cuba tidur awal antara jam 11.00 malam ke 12 malam tapi still tak boleh nak tidur..ada saja perkara yang nak dibuat,,belek buku, tengok phone sehinggalah berlarutan sampai jam 1.00 ke 3.00 pagi.

Pernah juga terjadi masa sedang elok layari internet di laptop..secara tiba-tiba kepala rasa pening dan seperti nak tumbang..sebenarnya keadaan macam tu tandanya disebabkan kita kurang tidur. Jadi menjaga kualiti tidur tu penting. Dengan tidur yang cukup, aktiviti seharian pun menjadi mudah dan tidak terganggu.

Jadi untuk mendapatkan kualiti tidur yang cukup dan berkualiti, ada beberapa tip untuk anda yang mungkin berguna..

Tip Untuk Membantu Mudahkan Anda Tidur

1. Menukar Waktu Melakukan Aktiviti Pada Sebelah Pagi

Macam zaza selalu baca buku diwaktu malam..jadi mungkin selepas ini zaza pun kena cuba ubah waktu membaca ke pagi. Kebanyakan ada antara kita sanggup berjaga sehingga lewat malam untuk melakukan perkara yang disukai seperti membaca novel. Jadi apa kata cuba ubah di waktu pagi. Dengan cara ini, anda akan rasa nak tidur lebih awal supaya dapat bangun lebih awal untuk membaca novel. Mungkin boleh membaca ketika sedang menikmati sarapan pagi..

Tip Untuk Membantu Mudahkan Anda Tidur

2. Pengambilan Kopi Terakhir Pada Jam 2 Petang

Zaza memang jarang gila minum kopi..tapi bagi anda yang gemarkan kopi, tahukah anda purata seseorang untuk menyingkirkan kafien dalam sistem tubuh adalah kira-kira 5 hingga 7 jam. Bagi menyingkirkan 75% kafien yang ada dalam tubuh akan mengambil masa 8 hingga 10 jam. Jadi pengambilan kopi atau minuman berkafien di petang hari atau malam pastinya akan menganggu tidur. Oleh itu, waktu terbaik minum kopi sebelum jam 2 petang

Tip Untuk Membantu Mudahkan Anda Tidur

3.  Pakai Stokin Untuk Hangatkan Kaki

Kalau berada dalam bilik yang bersuhu sejuk, pastinya mudah untuk kita tidur kan kerana tubuh memerlukan suhu yang lebih rendah untuk tidur, tetapi sekiranya suhu terlampau sejuk akan menyebabkan kaki menjadi sejuk dan dingin. Bila ini terjadi, ia boleh menyebabkan salur darah menjadi sempit dan haba dalam tubuh terperangkap lalu menyebabkan anda menjadi susah nak tidur. Oleh itu pakailah stokin ketika tidur untuk mendapatkan tidur yang lena dan berkualiti

Tip Untuk Membantu Mudahkan Anda Tidur

4.  Mengemas Tempat Tidur

Bila tempat tidur sentiasa kemas dan cadar serta selimut berbau wangi, ia akan membuatkan anda rasa nak tidur lebih awal

Tip Untuk Membantu Mudahkan Anda Tidur

5. Tiada Gadget 2 Jam Sebelum Tidur

Punca lewat tidur kadangkala sebab gadget. Terlampau terdedah dengan cahaya biru sebelum tidur akan mengganggu penghasilan melatonin iaitu hormon yang mengawal putaran tidur. Ada beberapa alat yang boleh menghalang cahaya biru terus ke mata. Contohnya alat F. Lux . Alat ini membantu untuk menyuramkan kecerahan cahaya. Tapi sebaiknya cuba limit kan penggunaan gadget beberapa jam sebelum tidur. - Sumber Majalah Fesyen Hijab

Reading Time:

Ahad, Julai 22, 2018

Tips and Tricks for Picking a Perfect Color Palette
Ahad, Julai 22, 2018 13 Comments


Tips and Tricks for Picking a Perfect Color Palette. Choosing a color palette for your interiors is not always an easy task. Many people are intimidated by the permanency that comes with determining and deciding on a fixed color palette. Even though you might still be in the early stages of finding your home, you can always start thinking about you color palette. So, while you’re asking around for that setia alam house price, also keep an eye out for paint choices and prices.

Read on for some palette-perfecting tips that helps you make choosing the perfect color palette for your space a piece of cake.

Tips and Tricks for Picking a Perfect Color Palette

Take note of permanent features

Before you start fiddling with that paint palette, take stock of your home and its permanent features. This helps make sure that the color families you choose will match and balance the hue and tone of all the elements in your space well. For example, if you have dark-stained hardwood floors and exposed ceiling beams, a warmer color palette will accentuate these features well. Also, consider not only thinking of your current space, but also your space in the future. Will you be making any permanent changes? You should figure these things out before you move forward with your color plans.

Don’t start with painting

It’s tempting to start with painting your walls as the first step in your décor process. While it’s fine to walk into it knowing the color palette you want, choosing the exact shade you put on your walls should be the last step in your decorating endeavor. Instead, you should start with the main inspiration for your room – your décor pieces. Select your major pieces first – whether its in terms of textiles, fabrics or material – and then consider how they all come together. Then, build your color palette around these pieces to help tie everything together.

Embrace the color wheel

The color wheel is a scientific approach to find complementary colors. Colors that are opposite each other on the wheel are typically very complementary and offer high contrast and vibrancy, especially at full saturation. On the other hand, those that are next to each other (or analogous) are more harmonious and pleasing to the eye, giving your space a more serene vibe.

Swatch and test before committing

Before you commit to a paint color, make sure that you swatchit and test it out on a small part of your walls. This helps you really see how the color will look in your space, not just depending on paint card swatches or store lighting. It also helps you make sure that your paint choice is not just a passing fancy. Though your walls can be repainted, it’s not something that you would want to attempt often, so it’s best to make sure you can live with your paint choice.

Think about the big picture

One of the biggest mistakes people make is not considering the big picture: how all the paint choices throughout your home works as a whole. Your whole space should have a cohesive palette and the colors throughout your space should complement and balance out each other well. Make sure you have swatches of all your paint choices and put them all together to see if they mix together well.

Find complementary secondary neutrals

When making choices on your paint palette, you need to make sure the colors you choose match well with each other. Start by choosing the dominant primary color. This is usually the boldest color. Then, select the secondary and tertiary colors with the first color in mind.

Think about mood, ambience and purpose

Before you start thinking about the colors, ask yourself how you want the space to feel as well as how you will use the space. This will help determine the colorway you should go for. For example, if you want your workspace to feel energizing, you may want to select a warmer hue or even a bright white to stimulate your attention. If you want a calm bedroom, cool colors – which tend to recede – may work better in bringing out peacefulness and serenity.

Pay attention to lighting

Lighting is one of the most essential factors that you need to consider. This is because the lighting in your space will affect how the color you choose is perceived by the eye. Natural daylight typically shows the color in its truest form. So, if your space gets tons of natural light, the paint you choose should turn out true to swatch. However, you also have to take into account how and when you use your space. If you only use it at night, natural light will not matter much. Then, you have to think about your own lighting. Incandescent lights usually highlight warm tones better, while fluorescence lighting can make your colors appear bluer. So, make sure you consider your lighting before you paint.

Brush up on color talk

Before you buy your paint, take some time to brush up on paint terminology. Basically there are four terms: hue (the “color” – such as red, green or blue), value (how light or dark the paint is), saturation (how dominant the hue is) and intensity (how brilliant or vibrant the color is). Primary colors such as red, yellow and blue are more intense than secondary colors, while tertiary colors are even less intense than secondary and primary colors. Make sure you understand the terms of paint and color to make sure you’re and whoever you’re speaking to about it are on the same page to ensure that you get what you envision.

Order a ton of samples

The carinal rule to painting is this: test, test and test. Paintis a very variable thing, especially because your eye will perceive paint to be different colors in different lighting situations. So, before you paint your walls and decide on color choices for your accents, try asking for samples and test your favorite choices in different surfaces at different parts of your space to get a sense of how the color you choose will complement all the elements in the room.


Reading Time:

Selasa, April 17, 2018

Make Money Blogging With This Platform
Selasa, April 17, 2018 10 Comments
Make Money Blogging With This Platform. Zaman sekarang ni memang ramai rakan-rakan blogger yang mula cari duit online..macam zaza sendiri pun sudah cuba pelbagai platform online yang ada.. Alhamdulillah ada yang sudah pun dibayar.

So zaza nak share beberapa plafrom untuk make money with blogging yang tengah zaza buat ni..yang penting kena rajin okay.. atleast zaza buat job-job ni dapatlah bayar internet dan beli barang keperluan..

1. Marketplace Tok Syed

Before this, zaza ada story tentang marketplace tok syed ni..zaza pun baru je seminggu lalu cash out. Pembayaran sangat pantas. Ini kali pertama zaza cash out dengan jumlah RM XXX.

Make Money Blogging With 5 Platform

Tok Syed adalah satu jenama produk penjagaan baby seperti balm baby dan losyen tangan/badan baby. Dalam marketplace ini ada beberapa jobs disediakan seperti sharing di media sosial dan membuat artikel di blog.

Untuk penerangan lanjut tentang markeplace tok syed boleh rujuk terus di BUAT DUIT DENGAN MARKETPLACE TOK SYED atau klik DAFTAR SEKARANG

2. Sushivid

Platform ini juga menyediakan banyak job untuk dimohon. Antara job seperti membuat review di blog, membuat video, posting di instagram dan juga facebook.  Zaza pernah cash out sekali dan sekarang  tengah mengumpul earing baru pula hasil job menulis.

Make Money Blogging With 5 Platform

Untuk apply hanya perlu memohon job yang ada dan menulis sedikit proposal. Jika dipilih client akan mesej anda di inbox atau emel.

Make Money Blogging With 5 Platform

Di dalam sushivid juga ada  bahagian job GO SHARELAH dimana hanya share setiap job yang ada di laman sosial. Setiap satu sharing ada yang dibayar RM1.00 ke atas. So boleh share banyak-banyak dan kumpul duit. Dah rasa-rasa banyak boleh la cash out.

Untuk mendaftar boleh terus sebagai influencer di https://www.sushivid.com/

3. Komaci Network

Make Money Blogging With 5 Platform

Zaza dah cash out juga sebanyak RM XXX. Komaci menyediakan beberapa jobs dan kebiasaannya job yang ditawarkan perlu di kongsi di Instagram. Haa..job komaci ni kena cepat-cepat apply bila dia beri notification kat emel tau..sebab kadangkala bila dah ramai mohon, so cepat close.

Untuk daftar boleh klik DAFTAR KOMACI SEKARANG

4. 8coin.my

8coin dahulunya dikenali sebagai 8share. Dulu zaza rajin juga sharing..pernah cash out juga. Dan sekarang 8coin kembali dengan nafas baru..

8coin menawarkan jobs hanya melalui perkongsian atau sharing di laman sosial seperti twitter, facebook dan google plus

Make Money Blogging With 5 Platform

Apabila anda share artikel-artikel yang sedang on going, dan bila ada orang klik artikel tersebut anda akan dapat 20sen. Haa kalau ramai yang klik maka banyaklah hasil.. dah cukup mininum untuk cash out, boleh terus cash out.

Untuk daftar klik DAFTAR 8COIN SKARANG

Reading Time:

Khamis, Mac 29, 2018

Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed
Khamis, Mac 29, 2018 12 Comments

Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed. Assalamualaikum..zaza pasti mesti ramai dikalangan rakan zaza ni rajin mencari peluang untuk menambah pendapatan sampingan kan..zaza sendiri pun sudah banyak join macam-macam program buat duit. Jadi kali ni zaza nak share satu lagi peluang yang boleh korang sertai untuk buat duit iaitu dengan Marketplace Tok Syed.

Apa tu Marketplace Tok Syed? So kat sini zaza akan terangkan kepada korang macam mana nak buat duit online dengan Marketplace Tok Syed ni..

Buat Duit Dengan Tok Syed


Marketplace Tok Syed

Marketplace Tok Syed ini merupakan satu platform e-dagang dimana terdapat peluang buat duit online melalui affiliate dan peluang pekerjaan dalam talian untuk ahli yang berdaftar sahaja.

Untuk daftar boleh buat dengan klik SAYA NAK DAFTAR

Dalam marketplace Tok Syed ni ada 4 cara untuk buat duit iaitu :

1. Melalui affiliate
2. Jual beli produk di Marketplace yang telah disediakan
3. Buat Jobs yang available di Marketplace
4. Jual produk Tok Syed sebagai pengedar dan dapat keuntungan runcit darinya

Cara 1 - Melalui Affiliate

Macam mana buat duit dengan affiliate ni..? Di dalam system ini, terdapat satu fungsi “maintenance” yang membolehkan korang mendapat komisyen affiliate dari mereka yang anda refer. Kiranya makin ramai refer user kat platform korang, makin banyak la komisyen yang akan korang dapat. Ia juga merupakan pasif income setiap bulan selagi user tersebut aktif melakukan maintenance bulanan termasuk la juga untuk diri korang sendiri.

Cara 2 – Jual Beli Produk di Marketplace yang telah disediakan

Untuk melihat listing produk , korang boleh cari di menu “My Marketplace”. Di ruang menu tersebut akan terpapar beberapa produk. Setiap produk yang telah di listing kan, pihak admin akan review terlebih dahulu. Appoval akan mengambil masa 24jam selepas anda submit. Disini korang boleh menjual dan menjadikan platform ini sebagai e-commerce korang.

Buat Duit Dengan Tok Syed


Cara 3 - Buat Jobs yang available di Marketplace

Buat jobs ni marketplace ni mudah je.. Dengan adanya peluang Jobs ini sesiapa sahaja boleh menjana pendapatan. Tidak kirala korang suri rumah ke, student ke, freelancer ke..semua boleh buat duit online melaluinya.

Buat Duit Dengan Tok Syed

Segala jobs disediakan oleh pihak HQ buat masa ini. Antara skop jobs yang perlu korang buat
seperti :
  1. Post review di blog anda
  2. Share post di wall facebook anda
  3. Like page facebook sesuatu perniagaan
  4. Follow account Instagram seseorang
  5. Share URL di wall facebook anda
  6. Buat review produk di account social media anda
  7. Blast mesej di group whatsapp telefon anda

Antara jobs yang zaza dah buat iaitu perkongsian di facebook wall sahaja



Setiap job korang akan dibayar mengikut kadar yang ditetapkan. Contoh job share post di wall dibayar dengan RM3.00


Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed

Kalau job buat posting di blog dibayar dengan RM120. Berikut jumlah duit zaza yang terkumpul hasil jobs sharing dan blog yang zaza buat...


Cara 4 - Jual produk Tok Syed sebagai pengedar dan dapat keuntungan runcit darinya

Untuk cara ke 4 ini, korang kena menghubungi pihak Hq Marketplace melalui whatsapp http://wasap.my/60168262990/Salam+Saya+Berminat+Jadi+Pengedar+TSD  

Mereka akan membantu anda bagaimana untuk menjadi pengedar Tok Syed.

Jadi bagi korang yang nak tambah pendapatan boleh la cuba menggunakan platform ini..senang je sebenarnya nak jana pendapatan dari rumah. Yang penting kena rajin dan promosikan kepada orang ramai.

Jangan lupa untuk mendaftar klik SAYA NAK DAFTAR

Kalau korang masih tak faham boleh rujuk dengan pihak Hq di nombor whatsapp 0168262990


Reading Time: