Memaparkan catatan dengan label RESEPI. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label RESEPI. Papar semua catatan

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza



Assalamualaikum dan semua..apa khabar? Semoga semuanya ceria selalu..bab masak ni zaza bukanlah mahir..tahu yang basic je..adakala bila nak belajar masakan-masakan baru zaza memang suka google atau buat carian dekat facebook. Tapi adakala tak jadi dan itu buat zaza rasa sedih dan kecewa.

Macam baru ni zaza cuba buat gulai kuning telur ayam guna santan xxxxx tapi berbuih banyak..api pasang kecil je..lepas tu tak tahu kenapa rasanya tak sedap.. terus zaza macam kecewa gila tau.zaza pun buang kuah gulai tu..tapi hari tu masa zaza masak rebung masak lemak cili api guna santan Kara sedap pula..elok je..

Kat rumah zaza ni pun ada juga Air Fyer tapi zaza tak pernah guna sebab kakak punya. So memang tak usik la kecuali kakak je pakai untuk dia masak-masak.

Kalau ada yang nak try belajar guna Air Fryer ni boleh la cuba masak dengan buku 77 Resepi Istimewa Air Fryer dari Chef Hanieliza ni..

Banyak gila kan resepi yang ada dalam buku ni..mudah bila ada buku sebab boleh disimpan. Nak mencari resepi pun senang..selak je buku..


77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

Antara resepi yang ada masakan Ayam Bakar Berempah, Ayam Bakar Lada Hitam,Ayam Bakar Serai, Ayam Goreng Korea, Ayam Goreng Halia, Ayam Percik, Kebab Ayam, Kepak Ayam Madu, Nugget Ayam, Ayam Goreng Korea dan beberapa lagi.

Untuk resepi Ikan dan Makanan Laut pula seperti Ikan Bakar Air Asam, Ikan Bakar Serai, Ikan Bilis Goreng Cili Api, Ikan Cencaru Sumbat, Ikan Pari Bakar Sambal, Ikan Salmon Bakar Cajun, Ikan Dory Breadcrumbs, Kerang Bakar, Keli Goreng dan banyak lagi.

Resepi Daging seperti Bolognese Cheesy Fries, Daging Bakar Lada Hitam, Burger Homemade dan Sosej Goreng Lada Hitam.

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

Bagi yang teringin nak buat Kerabu dan masakan Sayur, ada resepi antaranya Kerabu Ikan, Kerabu Ikan Bilis dan Tempe,Kerabu Daging, Kerabu Sotong, Salad Ayam dan Epal, Salad Telur, Salad Udang, Salad Kentang Oregano dan banyak lagi..

Turut diselitkan resepi masakan telur yang pelbagai dan kuih serta muffi. Resepi-resepi ini menggunakan Air Fryer.

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

Dalam buku resepi ini lengkap dan disertakan juga panduan menggunakan Air Fyer. Baguskan.. Murah je buku resepi ni..so kalau nak dapatkan boleh beli kat shopee..

Untuk pembelian di Shopee boleh terus ke sini > 


Tapi kalau dah kehabisan stok boleh je beli kat seller lain dalam shopee yang masih available..

Harga pun murah dalam RM20.00 sahaja..

Pengenalan Tentang Chef Hanieliza

Berasal dari Kuala Lumpur dan kini menetap di Terengganu. Aktif dalam bidang masakan sejak berusia 26 tahun. Kini aktif menjadi guru masakan dan banyak menulis buku resepi. Beliau juga pernah dijemput untuk membuat demo masakan di rancangan Wanita Hari Ini, TV3 dan Rancangan Nasi Lemak Kopi O, di TV9. Banyak pencapaian yang diperoleh sehingga menjadi terkenal.



CONTINUE READING
Zaza Iman
6 Comments

Resepi Patin Tempoyak Original Pahang

Resepi Patin Tempoyak Original Pahang



Assalamualaikum dan hi..kalau ke Temerloh apa yang korang akan bayangkan? Tentu nya teringat akan makanannya yang paling popular iaitu Ikan Patin Masak Tempoyak kan..zaza pun antara pengemar masakan ikan patin tempoyak..paling suka bila dapat hirup kuahnya..memang boleh licin mangkuk.

Antara kedai patin tempoyak yang sedap di Temerloh yang terletak berhampiran dengan sungai tu..Orang Temerloh dan Pahang mesti tahu kan..kalau orang luar, boleh je google insyaallah jumpa la tempatnya..

Tapi macam zaza lah, kalau nak masak sendiri memang tak terbuat.. setakat kalau zaza nak makan baik beli je hehe..

Tapi mungkin ada dikalangan korang yang nak cuba belajar masak Patin Tempoyak ni boleh cuba Resepi Patin Tempoyak Original Pahang yang dikongsi oleh Suraya Yaacob.

Resepi Patin Tempoyak Original Pahang
Foto dan Resepi  Kredit : Suraya Yaacob
( Minta halal ya untuk zaza share resepi ini kepada pembaca blog ini )

Resepi Patin Tempoyak Original Pahang

Bahan - Bahan dan cara masak :

10 ulas cili padi merah
1 inci kunyit hidup
*Tumbuk dalam lesung batu sampai lumat

3 sudu tempoyak dimasukkan dan gaul rata
Kemudian masukkan ke dalam periuk

Tambah air dan didihkan di atas dapur

Masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa
Masukkan ikan dan tunggu sampai didih

Setelah mendidih, masukkan daun kesum dan bunga kantan

Siap dan boleh lah dimakan bersama keluarga tersayang..


Mudah je rupanya kan nak masak ikan patin tempoyak original pahang ni..bahannya pun mudah sangat nak dapat. Ok selepas ni ni boleh la kita sama-sama belajar masak..oh ya zaza patin tempoyak ni mau bertambah-tambah makan nasi..

Oklah selamat mencuba!




CONTINUE READING
Zaza Iman
2 Comments

Resepi Sambal Kentang Bilis Simple

Resepi Sambal Kentang Bilis Simple




Resepi Sambal Kentang Bilis Simple. Seperti biasalah, kat rumah zaza akan masak untuk family..mak ayah dengan anak-anak buah je la ada untuk makan tapi adakala bila mak tak kemana, mak yang akan masak..

Kadangkala tu zaza pun macam mati kutu juga nak masak apa hari ni..sebab zaza ni tak adalah mahir dan pandai sangat masak..basic tu boleh la..entah sedap ke tidak janji boleh masuk perut dan kenyang kan..! hehe

So hari ni zaza macam teringin nak makan sambal bilis sebenarnya..tapi sebab bahan pun tak berapa ada dan ikan bilis pun sikit..lepas tu pula ternampak kentang yang kakak beli..alang-alang tu ambil je la tiga empat biji kentang dan terhasillah sambal kentang bilis yang paling simple sekali..itu pun zaza google juga tau resepi hahaha..

So tak salah juga kan zaza nak share resepi..walaupun senang dan semua orang tahu..tapi manalah tahu kalau-kalau ada orang lain yang macam zaza juga masih nak belajar masak..boleh la try juga buat sambal kentang ni..

Alhamdulillah sambal kentang zaza buat sepinggan ni habis dimakan..siap anak buah request suruh buat lagi..betul tau..tak tipu..memang anak buah suruh buat lagi..tapi tengoklah kalau ada bahan dan rajin hehe..

So resepi nak buat sambal kentang simple ni..caranya

Bahan-Bahan

Kentang
Ikan Bilis
Cili Padi
Bawang Merah
Garam
Gula

1. Potong kentang macam zaza buat tu..dan goreng. Bila dah lembut, angkat dan ketepikan
2. Goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan
3. Tumbuk cili padi dan bawang merah  ( macam zaza guna cili padi dalam 4 biji sebab jenis tak tahan pedas )
4. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi sehingga naik bau
5. Perasakan dengan sedikit garam dan gula
6. Selepas tu biarkan sejuk seketika dan barulah masukkan kentang dan ikan bilis yang digoreng tadi..gaul rata
7. Siappp

So simple gila kan..ada resepi letak cili kisar, bawang putih..tapi zaza try ikut resepi yang zaza jumpa dan simple ni pun dah cukup sedap dah..bertambah makan nasi..










CONTINUE READING
Zaza Iman
2 Comments

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning




Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning. Assalamualaikum. Zaza ni kan kalau masakan kampung tu memang laju betul makan. Dan macam biasalah masakan mak-mak kita semestinya yang tersedap kan.


Sekarang ni pula tengah musim nangka. Jadi banyaklah buahnya dekat pokok. Buah nangka kat rumah ni sebenarnya memang selalu je berbuah. Setiap kali berbuah je mesti buat nangka masak lemak cili padi atau kadang tu sebut nangka gulai lemak kuning.

Makan pula match kan dengan ikan masin memang bertambah-tambah nasi. Zaza sendiri pun kalau mak buat nangka masak lemak cili padi memang boleh tambah nasi sampai 3 kali tau! Sebab bagi zaza masakan lemak cili padi atau gulai lemak kuning mak buat ni memang sedap sangat.

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning

Jadi jom la tengok zaza nak share Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning.

Antara bahan-bahan yang diperlukan  :

1 biji nangka muda ( dipotong, dibersihkan dan rebus )
1 biji kelapa tua ( yang diparut dan diambil santannya )
4 biji bawang merah *
3 biji bawang putih *
3 ulas bawang putih*
2 batang serai *
1 inci kunyit hidup *
1 keping asam keping
5 biji cili padi *
Sedikit isi ikan kembung goreng*
Daun kari
Garam secukup rasa

Bahan yang perlu di kisar *:

Bawang merah
Bawang putih
Kunyit hidup
Serai
Cili padi
Isi ikan kembung goreng

Cara Penyediaan :

1. Rebus nangka dalam air mendidih, angkat dan toskan. Kemudian ketepikan
2. Masukkan santan ke dalam periuk dan masukkan pula bahan-bahan yang telah kisar
3. Setelah mendidih, masukkan nangka, asam keping dan sedikit garam
4. Masukkan sedikit daun kari dan biarkan mendidih
5. Rasakan. Kalau dah ok bolehlah tutup api dan dihidangkan

Ada setengah orang mungkin serai tu just diketuk-ketuk saja, ada orang tambah daun kunyit yang dicarik-carik. So mana-mana cara masakan pun tak kisah sebab semuanya sedap.

Lepas ni kalau rasa dah pening nak masak apa, boleh la cuba pula Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning ni okayyy!

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning


CONTINUE READING
Zaza Iman
13 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)