Memaparkan catatan dengan label RESEPI. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label RESEPI. Papar semua catatan

Resepi Sambal Kentang Bilis Simple

Resepi Sambal Kentang Bilis Simple




Resepi Sambal Kentang Bilis Simple. Seperti biasalah, kat rumah zaza akan masak untuk family..mak ayah dengan anak-anak buah je la ada untuk makan tapi adakala bila mak tak kemana, mak yang akan masak..

Kadangkala tu zaza pun macam mati kutu juga nak masak apa hari ni..sebab zaza ni tak adalah mahir dan pandai sangat masak..basic tu boleh la..entah sedap ke tidak janji boleh masuk perut dan kenyang kan..! hehe

So hari ni zaza macam teringin nak makan sambal bilis sebenarnya..tapi sebab bahan pun tak berapa ada dan ikan bilis pun sikit..lepas tu pula ternampak kentang yang kakak beli..alang-alang tu ambil je la tiga empat biji kentang dan terhasillah sambal kentang bilis yang paling simple sekali..itu pun zaza google juga tau resepi hahaha..

So tak salah juga kan zaza nak share resepi..walaupun senang dan semua orang tahu..tapi manalah tahu kalau-kalau ada orang lain yang macam zaza juga masih nak belajar masak..boleh la try juga buat sambal kentang ni..

Alhamdulillah sambal kentang zaza buat sepinggan ni habis dimakan..siap anak buah request suruh buat lagi..betul tau..tak tipu..memang anak buah suruh buat lagi..tapi tengoklah kalau ada bahan dan rajin hehe..

So resepi nak buat sambal kentang simple ni..caranya

Bahan-Bahan

Kentang
Ikan Bilis
Cili Padi
Bawang Merah
Garam
Gula

1. Potong kentang macam zaza buat tu..dan goreng. Bila dah lembut, angkat dan ketepikan
2. Goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan
3. Tumbuk cili padi dan bawang merah  ( macam zaza guna cili padi dalam 4 biji sebab jenis tak tahan pedas )
4. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi sehingga naik bau
5. Perasakan dengan sedikit garam dan gula
6. Selepas tu biarkan sejuk seketika dan barulah masukkan kentang dan ikan bilis yang digoreng tadi..gaul rata
7. Siappp

So simple gila kan..ada resepi letak cili kisar, bawang putih..tapi zaza try ikut resepi yang zaza jumpa dan simple ni pun dah cukup sedap dah..bertambah makan nasi..










Baca lagi »
Zaza Iman
2 Comments

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning




Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning. Assalamualaikum. Zaza ni kan kalau masakan kampung tu memang laju betul makan. Dan macam biasalah masakan mak-mak kita semestinya yang tersedap kan.


Sekarang ni pula tengah musim nangka. Jadi banyaklah buahnya dekat pokok. Buah nangka kat rumah ni sebenarnya memang selalu je berbuah. Setiap kali berbuah je mesti buat nangka masak lemak cili padi atau kadang tu sebut nangka gulai lemak kuning.

Makan pula match kan dengan ikan masin memang bertambah-tambah nasi. Zaza sendiri pun kalau mak buat nangka masak lemak cili padi memang boleh tambah nasi sampai 3 kali tau! Sebab bagi zaza masakan lemak cili padi atau gulai lemak kuning mak buat ni memang sedap sangat.

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning

Jadi jom la tengok zaza nak share Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning.

Antara bahan-bahan yang diperlukan  :

1 biji nangka muda ( dipotong, dibersihkan dan rebus )
1 biji kelapa tua ( yang diparut dan diambil santannya )
4 biji bawang merah *
3 biji bawang putih *
3 ulas bawang putih*
2 batang serai *
1 inci kunyit hidup *
1 keping asam keping
5 biji cili padi *
Sedikit isi ikan kembung goreng*
Daun kari
Garam secukup rasa

Bahan yang perlu di kisar *:

Bawang merah
Bawang putih
Kunyit hidup
Serai
Cili padi
Isi ikan kembung goreng

Cara Penyediaan :

1. Rebus nangka dalam air mendidih, angkat dan toskan. Kemudian ketepikan
2. Masukkan santan ke dalam periuk dan masukkan pula bahan-bahan yang telah kisar
3. Setelah mendidih, masukkan nangka, asam keping dan sedikit garam
4. Masukkan sedikit daun kari dan biarkan mendidih
5. Rasakan. Kalau dah ok bolehlah tutup api dan dihidangkan

Ada setengah orang mungkin serai tu just diketuk-ketuk saja, ada orang tambah daun kunyit yang dicarik-carik. So mana-mana cara masakan pun tak kisah sebab semuanya sedap.

Lepas ni kalau rasa dah pening nak masak apa, boleh la cuba pula Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning ni okayyy!

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Padi atau Gulai Lemak Kuning


Baca lagi »
Zaza Iman
13 Comments

Resepi Laksa Lemak Kelantan Ditaburi Daun Pucuk Capena

Resepi Laksa Lemak Kelantan Ditaburi Daun Pucuk Capena


Resepi Laksa Lemak Kelantan Ditaburi Daun Pucuk Capena

Resepi Laksa Lemak Kelantan Ditaburi Daun Pucuk Capena. Kalau musim perayaan selain laksa asam, Laksa Lemak antara pilihan menu yang sentiasa family zaza buat.. kalau dah buat memang nasi zaza tak sentuh seharian sebab balun makan laksa je...tambah pula laksa adalah makanan kegemaran zaza..memang hantu betullah..


Hari tu sempat tolong mak dekat dapur buat laksa lemak kelantan ni..Nampak macam kuah cair sikit tapi rasa dia sedap tau..kalau pekat lagi super duper sedappp

Kuah dia lebih kurang kuah laksam jugak.  Mungkin ada yang tak pernah makan kan...so boleh la cuba buat nanti. Kalau nak buat sorang-sorang tu mesti rasa macam malas je kan sebab leceh nak perisi ikan dan lain-lain...Jadi boleh ajak family lain membantu atau rakan-rakan ke..baru la syokkan.

Resepi Laksa Lemak Kelantan Ditaburi Daun Pucuk Capena

Bahan-bahan yang diperlukan :
1 kg Ikan selayang
1/2 Santan pekat
10 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci halia
3 keping asam keping
Lada Hitam
Garam dan Gula

Cara Masak :
1. Rebus ikan selayang. Kemudian ambil isinya dan kisar. Letak dalam periuk
2. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, dan lada hitam dan campur kedalam periuk tadi
3. Masukkan santan dan sedikit air ( sebagai tambahan ) dan asam keping
4. Masak di atas dapur, kacau sehingga mendidih
5. Masukkan garam dan gula
6. Rasa..kalau dah rasa kuah okey boleh lah tutup api..

Resepi Laksa Lemak Kelantan Ditaburi Daun Pucuk Capena

Resepi Laksa Lemak Kelantan Ditaburi Daun Pucuk Capena
Daun pucuk capena bersama timun hiris

Parut atau hiris timun untuk dibuat ulam makan bersama laksa...selain timun zaza suka campur dengan ulam daun pucuk capena..daun pucuk capena tu warna hijau kemerahan gelap..kat tempat korang zaza tak pasti korang sebut apa...Maaf zaza lupa nak shoot gambar pucuk capena tu.. Nanti zaza ingat zaza cuba share kat sini okay..

Lepas tu bolehlah bubuh sikit cili potong-potong bagi pedas.. ada setengah orang buat cili sambal..tapi jenis zaza family cili potong je...

Kemaskini - 12 Nov 2019


Baca lagi »
Zaza Iman
3 Comments

Resepi Sotong Goreng Tempura AROMA. Mesti Cuba!

Resepi Sotong Goreng Tempura AROMA. Mesti Cuba!



Resepi Sotong Goreng Tempura AROMA. Mesti Cuba! Sebenarnya lama juga tak makan sotong goreng ni..cuma baru-baru ni rasa teringin pula nak makan. Kebetulan kat tempat zaza ada pasaraya baru dibuka dan kebetulan pula kakak ajak keluar. Alang-alang tu zaza singgah la kejap pasaraya untuk topup sikit barang dapur dan tak lupa sedikit sotong untuk dibuat goreng.

Kali ini zaza buat Sotong Goreng Tempura pula. Semestinya zaza menggunakan Tepung AROMA. Apa tu tempura?

Tempura atau tenpura adalah makanan Jepun seperti makanan laut, sayur-sayuran atau ulam yang dicelup ke dalam tepung gandum dan kuning telur yang telah dicairkan kemudian digoreng di dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan. Ia tidak keras berkeping sebaliknya rasanya yang lebih ranggup.

Resepi Sotong Goreng Tempura AROMA. Mesti Cuba!

Resepi Sotong Goreng Tempura AROMA. Mesti Cuba!

Kalau ada sotong kat rumah dan pening nak masak apa, apa kata cuba pula buat tempura guna tepung Aroma ni. 

Dah tak perlu nak tambah telur atau lain bahan. Just guna tepung aroma ni je. Jom tengok resepi mudah ni..

BAHAN-BAHAN :

Tepung Tempura Aroma
Sedikit Air
Sotong ( dihiris )

CARA MASAK :

- Masukkan 3 sudu tepung tempura aroma ke dalam mangkuk
- Masukkan 4 sudu air
- Kacau sebati
- Masukkan sotong dan gaul rata
- Perap selama 10 minit
- Kemudian gaul sotong tadi dengan tepung tempura aroma kering
- Goreng antara 8 ke 10 minit dengan api perlahan sehingga masak kekuningan

Resepi Sotong Goreng Tempura AROMA. Mesti Cuba!

Rasanya memang sedap dan cruchy. Ada rasa masin sikit tapi memang umppp tau! Senang buat sendiri lebih jimat.

Selain dari sotong, boleh juga guna udang, cendawan dan sayuran lain yang sesuai. Bahan-bahan didalam pembuatan tepung tempura aroma ini dari Tepung Gandum, Kanji, Garam, Rempah, Bumbu ( Seasonings )  dan Serbuk Baking.

Resepi Sotong Goreng Tempura AROMA. Mesti Cuba!

Resepi Sotong Goreng Tempura AROMA. Mesti Cuba!

Dah macam ala-ala kat kedai. Korang pun kena cuba tau! Lagi pun tepung Aroma ni harganya murah. Cuma kat tempat zaza tak ada lagi jual. So boleh je beli online. Kat Shopee pun ada juga.


INDUSTRI MAKANAN JATI TEPUNG AROMA

Industri Makanan Jati Sdn Bhd adalah syarikat yang mengeluarkan produk tepung jenama AROMA. Mereka mempunyai pakar dalam pembuatannya dan telah beroperasi sejak tahun 2001. Kilangnya terletak di Shah Alam berhampiran dengan Pelabuhan Klang, Malaysia.

Lokasi strategiknya membolehkan mereka mengeksport produk melalui Pelabuhan Klang dan mengedarkannya di pasaran tempatan terutama di kawasan Lembah Klang.  Pengasasnya adalah Mr. Tan Poh Kong bersama isterinya Puan Sara Quek.

Setiap produk AROMA di hasilkan dengan bahan mentah yang berkualiti tinggi. Produk AROMA mempunyai sijil MeSTI dari Kementerian Kesihatan Malaysia.

Malah bagi pengguna Islam tak perlu ragu-ragu kerana tepung AROMA mempunyai SIJIL HALAL yang disahkan oleh JAKIM





Untuk maklumat lanjut boleh ikuti mereka di http://www.tepungaroma.com/ dan laman facebook https://www.facebook.com/Tepungaroma/

Baca lagi »
Zaza Iman
10 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)