Zaza Iman



Selasa, Jun 11, 2019

Resepi Ayam Goreng Kentucky ( Original ) Tepung AROMA
Selasa, Jun 11, 2019 6 Comments

Resepi Ayam Goreng Kentucky ( Original ) Tepung Aroma. Budak-budak memang suka sangat bila dapat makan ayam goreng..hari tu zaza goreng ayam spicy pun bertambah mereka makan. Tapi untuk budak yang masih kecil lagi tentunya tak boleh nak makan yang pedas sikit kan..

Selain dari Tepung Goreng Ayam ( Spicy ), AROMA juga turut mengeluarkan Tepung Ayam Goreng ( Original )

Bolehlah ibu bapa masak untuk anak bawa bekal ke sekolah. Biasa ayam koreng salut kunyit je, jadi sekali sekala buatlah pula ayam ala-ala kfc ni..sure anak-anak pun bertambah bila makan.

Resepi Ayam Goreng Kentucky ( Original ) Tepung AROMA

Jom tengok cara mudah goreng ayam guna Tepung Aroma :

BAHAN-BAHAN :

-Tepung Aroma Kentucky ( Original )
-Sedikit air
-Ayam  ( 2 ketul)

Resepi Ayam Goreng Kentucky ( Original ) Tepung AROMA

CARA MASAK :

- Masukkan sedikit tepung aroma ke dalam mangkuk
- Masukkan sedikit air
- Kacau sebati
- Masukkan ayam dan gaul

- Perap selama 30 minit
- Kemudian gaulkan ayam tadi dengan tepung aroma yang kering

- Goreng ayam sehingga masak kekuningan dalam minyak yang panas ( anggaran masa 11 minit )

Resepi Ayam Goreng Kentucky ( Original ) Tepung AROMA

Tepung Aroma ini tak perlu nak salut dengan telur lagi. Antara bahan-bahan yang digunakan dalam penghasilan Tepung Goreng Ayam Aroma ini adalah seperti Tepung Gandum, Kanji, Garam, Rempah, Bumbu ( Seasoning ) dan Serbuk Baking.

Sesuai untuk : Nasi Ayam Goreng, Ayam Goreng Nasi Lemak, Burger Ayam Goreng dan Chicken Chop Chop.

Cadangan : 1kg Tepung Ayam Goreng Aroma ini boleh dimakan 4 ayam bersaiz sederhana

Resepi Ayam Goreng Kentucky ( Original ) Tepung AROMA


Resepi Ayam Goreng Kentucky ( Original ) Tepung AROMA

AROMA - TEPUNG GORENG RANGGUP SERBAGUNA

AROMA adalah salah satu jenama tepung goreng serbaguna yang telah pun berada di dalam pasaran Malaysia. Produk ini telah diasaskan oleh Mr.Tan Poh Kong bersama isterinya Puan Sara Quek.

Resepi Ayam Goreng Kentucky ( Original ) Tepung AROMA
Mr.Tan Poh Kong

Resepi Ayam Goreng Kentucky ( Original ) Tepung AROMA
Tepung Aroma di pasaran

Syarikatnya iaitu Syarikat Industri Makanan Jati berpengkalan di Shah Alam, Selangor.

Tepung Aroma sudah berada dalam pasaran Malaysia sejak tahun 2001 lagi. Setiap produk yang dihasil dan dikeluarkan akan dipastikan kualitinya sebelum di pasarkan.

Semestinya kesemua produk AROMA mempunyai SIJIL HALAL dari JAKIM dan SIJIL MeSTI dari Kementerian Kesihatan Malaysia.

Untuk maklumat lanjut boleh ikuti mereka di http://www.tepungaroma.com/ dan laman facebook https://www.facebook.com/Tepungaroma/

BACA JUGA : << RESEPI AYAM GORENG KENTUCKY SPICY AROMA >>
DAN << PISANG GORENG RANGGUP TEPUNG AROMA >> 


Reading Time:
Althea A'bloom - New Collection From Althea
Selasa, Jun 11, 2019 16 Comments

Althea A'bloom - New Collection From Althea. Hi guys! Setiap tahun Althea sentiasa memperkenalkan produk-produk barunya di website Althea.  Untuk yang belum mengenali tentang website ni, Althea adalah satu laman beli belah produk kecantikan dan kosmetik dari Korea. So kalau korang semua nak dapatkan produk-produk Korea yang berkualiti, sila terjah website ini okayy..

Untuk kali ini, Althea sekali lagi memperkenalkan produk baru iaitu Althea A'bloom. Apa yang menarik dalam koleksi kali ini?

Althea A'bloom - New Collection From Althea
Athea A'bloom Collection
Reading Time:
Pisang Goreng Ranggup Guna Tepung AROMA
Selasa, Jun 11, 2019 2 Comments

Pisang Goreng Ranggup Guna Tepung AROMA. Assalamualaikum dan hi all. Alhamdulillah selesai sudah kita menjalani ibadah puasa dan dah masuk hari yang keberapa raya. Sangat happy tahun ni sebab adik-beradik semua ada.

Kalau dulu kan, masa zaza kerja..bila balik dari kerja je mesti zaza akan lalu sebuah gerai yang jual goreng pisang dan abc. Biasa zaza memang akan singgah untuk mengisi perut yang kosong tu. Lepak sorang-sorang sambil berbual dengan makcik yang jual tu..memang ramah. Sambil tengok pemandangan sekitar dan hiruk pikuk bandar. Rindu pula dengan suasana macam tu..

Cuma ada hari-hari gerai tu tutup..sekarang zaza pun dah menetap kat kampung. Lepas tu mula lah terasa nak makan pisang goreng. Nak membeli kedai pun jauhkan.. jadi kali ini apa kata buat sendiri..

Nak buat sendiri pun bukan susah pun..nah tengok video yang zaza share ni okay...

Pisang Goreng Ranggup Guna Tepung AROMA

RESEPI PISANG RANGGUP TEPUNG AROMA

Pisang
Tepung Goreng Pisang Aroma
Air

1. Pisang yang dah dibuang kulit dibelah dua
2. Masukkan sedikit tepung goreng pisang Aroma ke dalam mangkuk dan tambahkan sedikit air
3. Kacau hingga sebati
4. Masukkan pisang dan balik-balikkan secara merata
5. Sedia untuk digoreng terus

Pisang Goreng Ranggup Guna Tepung AROMA
Tepung Goreng Pisang Aroma

Pisang Goreng Ranggup Guna Tepung AROMA

Pisang Goreng Ranggup Guna Tepung AROMA




TEPUNG GORENG PISANG AROMA

Tepung goreng pisang ini diperbuat dari bahan seperti Tepung Beras, Tepung jagung, Serbuk Baking dan Garam. Jadi tepung goreng pisang Aroma ni dah tak perlu nak tambah apa-apa. Rasanya pun sedap dan ranggup.

Selain dari pisang, boleh juga menggunakan kentang, kentang manis dan jack friuts.

Pisang Goreng Ranggup Guna Tepung AROMA

Mr Tan Poh Kong yang juga merupakan pengasas kepada produk ini sentiasa memastikan setiap penghasilan produk AROMA menggunakan bahan mentah yang berkualiti tinggi. 

Produk AROMA juga telah memiliki sijil MesTI dari Kementerian Kesihatan Malaysia dan pengesahan HALAL oleh pihak JAKIM.

AROMA turut mengeluarkan pelbagai lagi tepung dengan pelbagai kegunaan dalam saiz pek yang berbeza.

Bagi info lanjut boleh ikuti mereka di http://www.tepungaroma.com/ dan laman facebook https://www.facebook.com/Tepungaroma/

BACA JUGA : << RESEPI AYAM GORENG KENTUCKY SPICY AROMA >>



Reading Time:

Rabu, Mei 29, 2019

Resepi Ayam Goreng Ala KFC ( Spicy ) Guna Tepung AROMA
Rabu, Mei 29, 2019 7 Comments

Resepi Ayam Goreng Ala KFC ( Spicy ) Guna Tepung AROMA. Assalamualaikum dan hi..pejam celik dah tak lama dah nak habis bulan ramadan dan bakal tibanya hari raya. Masing-masing dah buat persediaan ke? Mestilah sudah kan..zaza pun persiapan sederhana je seperti tahun-tahun yang lalu..

Bila hari raya kan..sekali sekala jamu rakan-rakan yang datang ke rumah dengan ayam goreng ala kfc pun okay jugak kan..


So kali ini zaza nak share dekat korang resepi yang sangat mudah nak buat ayam goreng kentucky ala kfc. Just guna bahan dari tepung AROMA je..

Untuk resepi ini zaza gunakan tepung AROMA Kentucky  ( Spicy ) sebab nak rasa pedas-pedas sikit.

Tepung Aroma


Tepung yang sudah dibancuh bersama air

Ayam yang telah di gaul dan perlu diperap selama 30 minit

Ayam yang siap digoreng

BAHAN-BAHAN :

-Tepung Aroma Kentucky ( Spicy )
-Sedikit air
-Ayam  ( 2 ketul)

CARA MASAK :

- Masukkan sedikit tepung aroma ke dalam mangkuk
- Masukkan sedikit air
- Kacau sebati
- Masukkan ayam dan gaul

- Perap selama 30 minit
- Kemudian gaulkan ayam tadi dengan tepung aroma yang kering

- Selepas itu boleh lah menggoreng ayam sehingga masak kekuningan

Siap..sangat mudah kan..boleh juga buat untuk anak-anak. Memang sedap dan ranggup. Korang boleh tengok video yang zaza share ini juga..


AROMA - TEPUNG GORENG RANGGUP SERBAGUNA

AROMA merupakan antara jenama tepung goreng ranggup serbaguna dan ia merupakan produk yang dikeluarkan oleh syarikat Industri Makanan Jati. Pengasasnya adalah Mr. Tan Poh Kong bersama isterinya Puan Sara Quek.

Tepung Aroma sudah pun berada dalam pasaran Malaysia sejak tahun 2001 dan kini ia sering menjadi pilihan rakyat Malaysia.

Setiap produk AROMA di hasilkan dengan bahan mentah yang berkualiti tinggi. Tidak perlu bimbang kerana produk AROMA mempunyai sijil MeSTI dari Kementerian Kesihatan Malaysia.

Malah bagi pengguna Islam tak perlu ragu-ragu kerana tepung AROMA mempunyai SIJIL HALAL yang disahkan oleh JAKIM

Selain dari Tepung Goreng Ranggup Serbaguna Kentucky Spicy, AROMA juga turut mengeluarkan Tepung Goreng Pisang, Tepung Goreng Ranggup Serbaguna Kentucky Original dan Tepung Goreng Tempura dengaan pelbagai variasi saiz pek yang berbeza.

Produk-produk AROMA boleh didapati di pasaraya di Malaysia.

Untuk maklumat lanjut boleh ikuti mereka di http://www.tepungaroma.com/ dan laman facebook https://www.facebook.com/Tepungaroma/


Reading Time:

Selasa, April 30, 2019

Kisah Pengasas Jamu Mall Jadi Inspirasi Kejayaan
Selasa, April 30, 2019 7 Comments

Kisah Pengasas Jamu Mall Jadi Inspirasi Kejayaan. Assalamualaikum, apa khabar semuanya? Diharap sihat sentiasa okay. Sebenarnya zaza nak share sikit satu kisah yang boleh dijadikan sumber kekuatan buat mereka yang masih gagal. Moga-moga dengan kisah ini, anda bangkit dan terus maju kehadapan.

Anda kenal dengan pengasas Jamu Mall, Encik Khairul Nizam? Jika tidak tak mengapa. Kali ini zaza nak membawakan kisahnya yang pasti membuatkan kita menitis airmata.

Kisah Pengasas Jamu Mall Jadi Inspirasi Kejayaan

Encik Khairul Nizam merupakan antara rakyat Malaysia yang telah berjaya dalam bidang perniagaan dan beliau merupakan seorang OKU yang cukup istimewa.

Dengan keberanian dan dan berkat usaha tanpa jemu, beliau akhirnya kini mampu tersenyum dengan kehidupannya.

Mengingati kembali semasa zaman susahnya dahulu, beliau yang tidak berkemampuan tidak mampu untuk menguruskan diri sendiri. Makan perlu disuap, mandi perlu diuruskan dengan bantuan orang lain membuatkannya hampir berputus asa. 

Kisah Pengasas Jamu Mall Jadi Inspirasi Kejayaan

Berkat kesabaran dalam diri, beliau akhirnya bangkit dengan menubuhkan sebuah syarikat Jamu Mall Sdn Bhd dan membina platform jualan Jamu Mall.

Hasil dari penubuhan syarikatnya, beliau kini mampu hidup gembira. Sesekali beliau mengembara melihat negara luar seperti korea, Dubai, Japan, Australia dan beberapa lagi.

Beliau juga mampu untuk menangung hidup keluarganya dan membeli sebuah rumah mewah.

Kisah Pengasas Jamu Mall Jadi Inspirasi Kejayaan

Pada usia 30 tahun, dengan keadaan cacat, aku bersyukur dengan kehidupan. aku berjaya membina satu syarikat jamumall sdn bhd dan membina platform jualan jamumall.com. aku happy. Aku mampu beli apa sahaja aku nak , mampu makan mewah , aku mampu travel ke Dubai , Korea , Japan, Australia dan banyak negara yang aku dah sampai.. dan yg paling best aku dpt sediakan rumah mewah utk keluarga , aku dapat tanggung family dan aku mahu bersedekah setiap hari.

Bukan nak riak tapi aku tahu ramai orang diluar sana sebenarnya nak jadi mcm aku , nak banyak duit macam aku , nak bahagiakan family dia macam aku tapi adakah mereka sekuat aku?

Lihatlah aku, kehidupan aku dulu tak macam ni. Cuba bayangkan anda semua dalam jasad aku. Makan perlu disuap, mandi perlu diuruskan, duduk perlu diangkat, dan tidur perlu dijaga."Ujarnya.

Kisah Pengasas Jamu Mall Jadi Inspirasi Kejayaan

 Beliau juga melihat kebanyakan ramai yang malas untuk mengubah kehidupan sendiri. Malah ramai yang memberi alasan dan berputus asa. Sedangkan semuanya itu merugikan diri sendiri.

Beliau juga turut terdetik di hati untuk membantu mereka yang susah dan jika boleh, beliau tidak mahu mereka menjadi seperti orang lain yang malas berusaha.

Saksikan sedikit luahan hati beliau di facebook yang cukup memberikan inspirasi buat kita


Walaupun seorang OKU, beliau berjaya membuktikan bahawa kekurangan yang dimiliki bukan penghalang untuknya berjaya.

Jika beliau boleh, kita juga yang anggota badan cukup ini juga boleh. Jika tersungkur, jangan lama-lama. Bangkitlah..

Jom ikuti Encik Khairul Nizam di :




Reading Time:

Rabu, April 24, 2019

Nikmati Buffet Ramadan Citarasa Dua Sempadan Di Laman Kayangan Shah Alam
Rabu, April 24, 2019 8 Comments

Nikmati Buffet Ramadan Citarasa Dua Sempadan Di Laman Kayangan Shah Alam. Assalamualaikum, Sekali lagi kita semua bakal bertemu dengan bulan Ramadan. Pejam celik hanya tinggal beberapa minggu saja lagi. Sudahkah you all semua buat persiapan untuk menyambutnya?

Bulan Ramadan adalah bulan yang sering dirindui oleh semua yang beragama Islam. Banyak kelebihan yang ada dalam bulan ini. Tapi kan zaza bukan nak cerita tentang kelebihannya, sebaliknya zaza nak kongsikan kepada pembaca blog zaza ni tempat makan bagi yang ingin berbuka puasa di luar.

Nikmati Buffet Ramadan Citarasa Dua Sempadan Di Laman Kayangan Shah Alam
Reading Time:

Khamis, April 18, 2019

How Much Do You Need to Earn to Afford a House in KL
Khamis, April 18, 2019 9 Comments

How Much Do You Need to Earn to Afford a House in KL

Most young working adults are looking for house to rent in KL as buying a property can be financially stressful. Especially with the high living expenses nowadays in Malaysia, buying a property more than RM300,000 will bring only financial burden to yourself. However, owning a property on your own might not be as unaffordable as you thought. Do you know you can still get a property on your own in Klang Valley with RM 300,000? With the recent announcement of homebuyer schemes, it is definitely possible for young working adults to buy a house on their own nowadays. Before you decide on buying a property, you can use a home loan calculator to estimate your monthly house loan repayment if you were to buy a property in Malaysia to save yourself from getting into a debt.

With the recent hike of property prices in Malaysia, the 1Malaysia Housing Programme was announced back in 2012 to help young adults in Malaysia to buy their first home. Drop the idea of properties under the PR1MA scheme are all located in the rural or outskirts area. There are many properties that are located at Klang Valley such as Bukit Jalil, Brickfields, Kajang, and Cyberjaya 2. These areas are well developed with major infrastructure and established amenities available for the residents. A freehold apartment in Brickfields will have a starting price from RM 284,000 onwards, the starting price of a freehold apartment in Bukit Jalil with built up areas from 560 sq ft to 1,000 sq ft is RM 267,000, an apartment in Kajang will be priced at RM 236,000 onwards and an apartment in Cyberjaya 2 will start from RM 274,000. Residents of the PR1MA units at Brickfields will also have easy accessibility to places via Jalan Bangsar, Jalan Tun Sambathan and Jalan Syed Putra. All these apartments come with facilities that you can find from a luxurious condominium as well, such as swimming pool, gymnasium, playground, nursery, multipurpose hall, community hall, sky garden and 24 hours CCTV surveillance. Are you surprised at the affordability of these properties yet? If you have the misconception of PR1MA units being tiny with no facilities included, you should start changing your mindset.

Fret not if you do not fit the criteria of applying for the PR1MA houses. There are still many properties out there in the market that cost RM 300,000 or lesser. For example, there are a few properties in Bandar Mahkota, Cheras costing lesser than RM 300,00 with 3 bedrooms and 2 bathrooms. There are also units in Angsana Apartment that cost approximately RM 250,000 with plenty amenities around, such as banks, petrol stations, clinics, hawker centres and so on. Although they come with smaller built up areas of 750 sq ft with 1 car park lot provided, they are located near to Kuala Lumpur City Centre, with only 30 minutes car ride via SMART tunnel.

There are also units that cost lesser than RM 300,000 in Teratai Mewah Apartment, Setapak. Same as the units in Angsana Apartment, the units here have a small built up area as well, at 653 sq ft with 3 bedrooms and 1 bathroom. With a smaller built up areas, these units cost only RM 245,000, which is considered very affordable for a 3 bedrooms unit. This apartment comes with basic facilities as well, such as 24 hours security surveillance, mini market, jogging track and a playground for young children. It is located nearby to major highways as well such as DUKE highway, PLUS highway and MRR2.

There is also a new development: U-city situated near University of Nottingham, Malaysia campus with estimated completion in year 2020. The selling price of a 450 sq ft fully furnished unit is starting from RM 249,000. This is considered a good deal, as it is an integrated development with both commercial and residential components. Moreover, it is located near an education institution where it will ensure a rental yield to the buyers, if they plan to rent it out for investment purpose.

To sum it up, with all the options stated above, buying a property under RM 300,000 in Malaysia is still possible. Despite having smaller unit size as compared to some properties that are not under the 1 Malaysia Housing Programme, it is still decent enough for young couples or single individuals, especially those who have just started working not long ago. The PR1MA projects are not limited to houses in Klang Valley only, there are also houses with built-up areas up to 1,200 sq ft outside Klang Valley that are under the PR1MA scheme and you can check them out in their website. As the PR1MA scheme offers up to 100% home loan from the bank, do check if you fit the criteria of applying to the PR1MA scheme if you plan on getting your first property. If not, you can still look around for houses that are under RM 300,000, despite having smaller built up areas.

Reading Time:

Selasa, April 16, 2019

Spa Ceylon Ayurveda Tawarkan Rangkaian Produk Spa Dan Kecantikan
Selasa, April 16, 2019 7 Comments

Spa Ceylon Ayurveda Tawarkan Rangkaian Produk Spa Dan Kecantikan. Setiap wanita memang menitikberatkan penjagaan diri dari hujung rambut hingga hujung kaki. Ada sesetengah wanita mungkin terlalu sibuk dengan kerja sehingga tiada masa untuk ke spa. Oleh kerana memahami yang wanita memang sukakan kecantikan diri, Spa Ceylon Ayurveda telah memperkenalkan rangkaian produk spa, wellness dan kecantikan.

Spa Ceylon tidak menyediakan rawatan spa sebaliknya menjual produk spa, wellness, kecantikan dan you all boleh melakukannya sendiri di rumah.

Spa Ceylon Ayurveda Tawarkan Rangkaian Produk Spa Dan Kecantikan
Pemandangan salah satu outlet Spa Ceylon

Reading Time:

Rabu, April 10, 2019

Bank Negara Malaysia dan Industri Kewangan Anjur Karnival Kewangan Di Terengganu
Rabu, April 10, 2019 13 Comments

Bank Negara Malaysia dan Industri Kewangan Anjur Karnival Kewangan Di Terengganu. Baru-baru ini telah berlangsungnya satu Karnival Kewangan Terengganu di TH Hotel & Pusat Konvensyen Kuala Terengganu.

Karnival Kewangan ini dianjurkan oleh Bank Negara Malaysia ( BNM ) dan telah mendapat kerjasama institusi kewangan.

Karnival yang berlangsung bermula 4 hingga 6 April 2019 ini merupakan siri kelima selepas Karnival Kewangan yang telah diadakan di Kuala Lumpur, Kota Kinabalu, Kuching dan Kedah.

Bank Negara Malaysia dan Industri Kewangan Anjur Karnival Kewangan Di Terengganu

Karnival kali ini mengangkat tema " Utamakan Keperluan Kewangan Anda ". Karnival yang diadakan ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang perkhidmatan dan produk kewangan. Selain itu, pengunjung yang hadir juga dapat menambah pengetahuan dan lebih celik keangan serta memperkukuh tahap pengurusan kewangan masyarakat dengan memberikan penekanan pada kecenderungan masyarakat setempat.

Bank Negara Malaysia dan Industri Kewangan Anjur Karnival Kewangan Di Terengganu
Reading Time: