Panduan Hala Tuju Kerjaya Selepas SPM Bersama YEG Academy dan Tun Mahathir

Panduan Hala Tuju Kerjaya Selepas SPM Bersama YEG Academy dan Tun Mahathir



Panduan Hala Tuju Kerjaya Selepas SPM Bersama YEG Academy dan Tun Mahathir. Kuala Lumpur, 19 Ogos 2021 - Platform pendidikan dan kerjaya atas talian , Your Education Guidance Academy (YEG) berbesar hati apabila mantan Perdana Menteri ke - 7, Tun Dr Mahathir Mohamad atau lebih mesra disapa sebagai Tun M sudi untuk meluangkan masa berkongsi pengalaman beliau bersama warganet khususnya pelajar-pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia.

Menerusi program kemuncak ‘Educareer Pasca COVID-19 Bootcamp’ yang bakal berlangsung pada 22 Ogos 2021, Tun M akan bersembang santai bersama hos, Tengku Izwan Fareed mengenai topik ‘Revolusi Pendidikan Tinggi Supaya Relevan Dengan Pasaran Kerja’ di semua platform media sosial YEG Academy dan negarawan itu bermula jam 10.30 pagi. Asbab hasil tinjauan mendapati 90% pelajar yang menyambung pengajian di IPT menyesal dengan jurusan yang mereka pilih, pihak YEG Academy turut berharap agar Tun M yang pernah diberi mandat sebagai Menteri Pendidikan suatu ketika dahulu dapat berkongsi pendapat beliau bersama warganet kelak.

Panduan Hala Tuju Kerjaya Selepas SPM Bersama YEG Academy dan Tun Mahathir

 

Sebelum itu, usahawan dan penyanyi rap terkenal, Caprice akan terlebih dahulu membuka tirai pagi dengan turut berkongsi pengalamannya dalam mengejar cita-cita.

Menariknya mengenai ‘bootcamp’ anjuran YEG Academy, ia bukan sahaja berlangsung secara atas talian malah turut menampilkan ramai personaliti dan selebriti-selebriti terkenal tanah air yang terdiri daripada pelbagai latar belakang seperti MK K-Clique, Caprice, Ernie Zakri, Wani Kayrie, Faiz Dickie, Pencetus Ummah (PU) Amin serta ramai lagi. Dalam masa yang sama , YEG Academy sekaligus menjadi platform pendidikan dan kerjaya atas talian pertama di Malaysia yang menjayakan program seumpama ini.

Mula berlangsung pada 2 Ogos lalu, mereka yang telah menonton siaran langsung ini rata-rata memberikan maklum balas yang sangat positif. Antaranya mereka dapat membuat pilihan jurusan yang lebih tepat, mengenali potensi diri, mengetahui kehendak industri serta banyak lagi.

Menurut pengarah YEG Academy, Encik Hasan bin Ithnin dan Encik Azizulhakim bin Suhaimi tujuan mereka adakan program ini adalah kerana ingin membantu pelajar sekolah dan universiti di luar sana memilih kerjaya yang tepat dengan keperluan industri kini dan dalam masa yang sama dapat mengurangkan kadar pengangguran negara.

“Tujuan kami menganjurkan ‘Educareer Pasca COVID-19 Bootcamp’ kerana ingin membantu golongan muda lepasan SPM berusia 17 hingga 19 tahun atau mereka yang berminat, membuat pilihan tepat dalam pemilihan institusi pendidikan tinggi. Untuk rekod, dalam tempoh tiga tahun bermula dari tahun 2018 sehingga 2020, seramai 4000 golongan muda telah dibantu oleh YEG Academy untuk menyambung pelajaran dan membina kerjaya” jelas Hasan

Mengambil faktor situasi kini, YEG Academy juga telah mengadakan sesi siaran langsung ‘virtual’ ini secara percuma di laman Instagram yang mana nilai sebenar bagi penyertaan ini adalah sebanyak RM1999 seorang. Ditambah pula program ini turut mendapat sokongan daripada Tabung Haji, Latihan Industri Bergaji Penuh (LIBP), Innovative School of Management (ISM) dan Aviation Career Malaysia.

“ Kami sedia maklum akan keadaan negara sekarang yang berhadapan dengan pandemik COVID-19 sejak setahun yang lalu menyebabkan ramai golongan muda mengeluh tiada rujukan tambahan mengenai hala tuju mereka selepas SPM

“Jadi, YEG Academy telah memutuskan untuk mengadakan sesi perkongsian idea dan pandangan buat julung kalinya bersama figura-figura terkenal tanah air secara percuma. Ini adalah peluang keemasan untuk mereka sertai sesi ini kerana pada dasarnya mereka perlu membayar sebanyak RM 1999 bagi sesi selama 21 hari namun kali ini ia adalah percuma” tambah Azizulhakim

Faktor penceramah jemputan yang terdiri daripada personaliti dan selebriti terkenal tanah air pula adalah kerana YEG Academy ingin mempelawa mereka berkongsi pengalaman terdahulu sebelum terkenal dan berjaya di dalam bidang masing-masing.

Panduan Hala Tuju Kerjaya Selepas SPM Bersama YEG Academy dan Tun Mahathir 
“Kami melihat mereka bukan sahaja kerana terkenal atau dikenali sebagai selebriti semata-mata. Namun, kerana pencapaian yang telah dikecapi sebelum ini membuatkan kami terpanggil untuk mempelawa mereka berkongsi pengalaman. Sebagai contoh, Wani Kayrie telah berjaya mendapat keputusan cemerlang di dalam SPM dan Faiz Dickie pula pernah bergelar sebagai pensyarah”

“Dengan kredibilti mereka sebagai figura terkenal, kami percaya dapat memberi inspirasi kepada golongan muda yang menonton sesi bicara ini. Tidak dilupakan, Tun M yang sememangnya dikenali dunia sebagai salah seorang pemimpin yang disegani. Sudah pasti, banyak perkongsian yang akan dibuat oleh negarawan ini apatah lagi penonton boleh bertanyakan soalan ketika siaran langsung itu dibuat kelak” ujar Hasan lagi

Untuk menyertai program YEG Academy, layari pautan http://yegmy.com/bootcamp/ hari ini. Ikuti perkembangan terkini menerusi laman media sosial Facebook @youreducationguidance, Instagram @yegacademy.official atau YouTube @YEGAcademy



CONTINUE READING
Zaza Iman
0 Comments

My Hair Care Products For Hair Loss

My Hair Care Products For Hair Loss



Hai all.. bulan lalu zaza jadi stress sangat dengan keadaan masalah rambut zaza yang kerap sangat gugur.. setiap kali zaza sikat, zaza sisir dengan tangan atau bila bangun tidur, tengok di atas bantal pun banyak rambut gugur..masa mandi pun bila syampu dan bilas-bilas pun banyak juga tercabut..

So zaza share problem ni with friend..dan dia suggest zaza untuk try seborin tonic hair..memang zaza pun terfikir untuk cari tonik rambut bagi subur balik..

My Hair Care Products For Hair Loss

Then zaza cari info tentang seborin tonic hair ni..dalam masa sama juga terfikir nak beli di mana sebab zaza cuba juga cari-cari kat Guardian tapi tak ada. Jenama lain ada dalam satu dua je dan agak mahal.

So zaza pun try cari kat Shopee dan ada beberapa seller yang menjual seborin tonic hair ni.. sebelum membeli memang zaza suka bertanya dulu.. sebabnya seborin hair cair ni ada dua tau..

Satu botol biru dan satu lagi botol kuning. Jadi bila zaza share about masalah rambut gugur zaza, so si seller suggest untuk ambil botol biru sebab ia berfungsi untuk pertumbuhan rambut dan kelemumur dan mempunyai extract halia yang sesuai untuk rambut gugur.

Kalau botol kuning tu lebih  kepada untuk kelemumur sahaja. So, Setelah 3 minggu zaza pakai alhamdulillah rambut gugur zaza makin kurang.. paling best bau dia macam baru keluar dari salon je..wangi je rambut..zaza sangat-sangat suka..

Zaza akan sapu selepas mandi bila rambut dah macam nak kering sikit..dan kadangkala bila zaza rest zaza sapu-sapu kat kulit-kulit kepala.. zaza sapu juga di rambut sikit secara rata kat seluruh rambut

Bau dia yang sedap dan wangi tu buat zaza asyik nak cium je rambut..mehmeh. Seborin Hair Care ni sebenarnya begitu popular pada era tahun 1930-an dan banyak digunakan oleh hairdressers.

My Hair Care Products For Hair Loss

My Hair Care Products For Hair Loss

My Hair Care Products For Hair Loss

Seborin hair care ni tak berminyak. Ia mengandungi extract root ginger dan Pro-Vitamin B5. Untuk pakai, just sapukan pada rambut kering atau rambut kering selepas dicuci, kemudian urut perlahan ke kulit kepada kira-kira dalam masa seminit. Tak perlu basuh atau bilas tonik. Biarkan je kekal di rambut dan akar.

Ini pengalaman zaza beli dan guna. Ia sangat berkesan dengan zaza. Kini zaza dah tak ada masalah rambut gugur lagi. 

You all nak cari boleh cari kat Shoppe dan Lazada okay.. untuk di Shopee zaza beli dekat seller nama Sila Klik >>  CMWshop  tapi kalau produk sold out korang cari je kat seller lain tapi make sure baca dulu review orang lain okay..

Oh ya..selain Seborin hair tonic ni..zaza nak share tentang rawatan rambut gugur dari Toppik Malaysia.


My Hair Care Products For Hair Loss, toppik malaysia

Alopecia, yang biasanya dikenali sebagai kebotakan, biasanya merujuk kepada kehilangan rambut yang berlebihan dari kulit kepala. Kehilangan rambut dialami oleh lebih daripada separuh lelaki dan wanita pada satu ketika dalam hidup mereka. Hal ini agak membimbangkan apabila anda mula kehilangan penampilan semula jadi rambut kepala yang sihat.

My Hair Care Products For Hair Loss, toppik malaysia

Janganlah bimbang, TOPPIK sentiasa di sini untuk membantu! Kami memulihkan lebih daripada sekadar rambut anda. Kami memulihkan imej, harga diri dan keyakinan anda. Dalam hanya 30 saat, TOPPIK Hair Building Fibers boleh menyembunyikan kawasan rambut nipis serta menambah kelebatan rambut anda. Apa yang paling hebatnya ialah ia tidak memerlukan apa-apa bentuk pembedahan atau bahan kimia sama sekali!

My Hair Care Products For Hair Loss


Bagaimanakah TOPPIK Hair Building Fibers berfungsi? Sebelum kita melihat keistimewaannya, marilah kita memahami ramuannya. Serat dalam TOPPIK diperbuat daripada protein keratin organik tulen. Keratin ialah protein yang terdapat dalam struktur rambut manusia. Protein ini merupakan salah satu komponen microfiber organik. TOPPIK Hair Building Fibers boleh digunakan dengan menuang ke atas kawasan rambut jarang pada kulit kepala untuk menambahkan kelebatan setiap helai rambut dalam beberapa saat sahaja. Ini menjadikannya kelihatan seolah-olah anda tiba-tiba tumbuh rambut yang lebat. Serat-serat ini dikenakan tenaga elektrostatik. Oleh sebab demikian, tenaga elektrostatik ini dapat membantu serat tertarik pada rambut anda dengan kuat seperti magnet. Oleh kerana setiap serat dibuat secara unik, TOPPIK Hair Building Fibers akan memberikan anda penampilan rambut yang semula jadi. Temui teknologi di belakang TOPPIK Hair Building Fibers di http://toppikmalaysia.com/technology/.   

My Hair Care Products For Hair Loss



TOPPIK Hair Building Fibers tetap kekal pada rambut untuk sepanjang hari. Ia boleh menahan cuaca panas mahupun hujan. Serat-serat ini juga boleh menahan peluh, jadi ianya sesuai untuk aktiviti luar. Anda hanya perlu menggunakan syampu seperti biasa untuk mengeluarkan serat. Selain itu, TOPPIK Hair Building Fibers tidak mempunya risiko kesan sampingan yang berbahaya kerana seratnya adalah hypoallergenic dan tidak melibatkan penggunaan sebarang bahan kimia atau aditif yang berbahaya. Bahan-bahan organik yang digunakan adalah selamat dan tidak menyebabkan kekeringan atau gatal-gatal pada kulit kepala. 


My Hair Care Products For Hair Loss, toppik malaysia



Dapatkan rambut yang lebih tebal dan tebal dengan segera dengan TOPPIK! Tunggu apa lagi? TOPPIK Hair Building Fibers boleh didapati di kedai-kedai di seluruh negara dan juga di http://toppikmalaysia.com/shop/.

CONTINUE READING
Zaza Iman
36 Comments

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"



Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS". Puas adalah single kedua Ramayan yang telah dipetik daripada album penuh mereka yang pertama, Di Persiaran Cakrawala, selepas single pertama mereka, Lamunan Anak Bulan, dirilis pada 1 Mei 2020, diikuti oleh pelancaran album Di Persiaran Cakrawala pada 22 Januari tahun ini.

Album terbitan Luncai Emas ini telah menerima sambutan yang amat menggalakkan, memandangkan para peminat telah menunggu lebih 4 tahun untuk karya terbaru Ramayan. Lebihan lagi apabila berita tentang kolaborasi mereka bersama pengasas kugiran Sore dan pemuzik tersohor Indonesia, Mondo Gascaro, tersebar dan antisipasi untuk album ini pun makin meningkat. Single pertama, Lamunan Anak Bulan, pula menjadi kegemaran para peminat, dan juga menjadi muqadimah kepada pembaharuan muzik mereka; iaitu bunyi psychedelia yang berbeza daripada EP mereka namun tetap mengekalkan jiwa yang sama. Namun, setelah itu semua gembargembur pelancaran album ini terhambat apabila PKP diumumkan di seluruh negara lalu menunda pelancarannya hampir setahun.

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

Lagu ini merupakan satu-satunya lagu yang ditulis oleh bekas ahli Ramayan; Naz (pemain keyboard) dan Amin (gitaris) yang asalnya ditulis untuk projek sampingan mereka. “Kali pertama saya mendengar lagu ini dimain-mainkan oleh Naz di atas piano, saya terus tertarik dengan pilihan kordnya. Saya berjaya mendapatkan susunan kordnya daripada mereka dan apabila saya cuba meletakkan melodi nyanyian di atasnya, ia datang dengan begitu sahaja. Seolah-olah saya telah diberi ilham. Bukan sahaja melodi malah liriknya juga. Proses yang selalunya mengambil masa sehari untuk disiapkan selesai dalam masa beberapa jam sahaja.” kata Pi’e, vokalis dan gitaris kedua Ramayan.

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

“Waktu saya menulis lagu ini, saya sedang berada dalam situasi yang amat gelap dalam hidup saya. Dahulu saya percaya bahawa di mana sahaja ada cinta di situ ada Tuhan. Dan kepercayaan itu dirasai paling kuat apabila saya terjatuh cinta dengan seorang gadis. Malangnya, gadis itu telah dipunyai orang lain; sahabat akrab saya. Namun saya tetap berkeras dengan cinta itu, sehinggalah menyebabkan mereka berdua putus cinta. Saya pun merasa sangat menyesal dengan tingkah laku saya yang tidak mempunyai batas, maka tertulislah lagu ini; sebuah lagu penyesalan.” cerita Pi’e tentang makna dan sejarah di sebalik lagu Puas.

Puas merupakan satu percubaan oleh Ramayan untuk memberi nafas baru kepada muzik rock Malaysia, terutamanya genre ‘rock jiwang’ yang sedang bertakhta di kalangan pendengar-pendengar massa. Ramayan berpendapat bahawa bunyi rock yang sedang dibawa oleh kebanyakan artis hari ini kurang kualiti dan nilai kepuasannya dari segi kreativiti dan mesej yang disampaikan dalam lirik-liriknya. Kata Que, pemain drum mereka, pula “Kebanyakan penulis sekarang hanya mengambil berat tentang apa yang catchy dan easy-listening, menulis lirik yang tidak memerlukan daya pemikiran dan falsafah; yang tidak bermakna.

Kami pun tulis tentang cinta juga, tapi cara kami tulis tentang cinta itu berbeza. Kami cuba melihat daripada sudut yang berbeza dan lebih mendalam. Dan ini yang membuat lagu Puas unik pada pendapat saya.” Daripada segi instrumentasi dan muziknya pula Ramayan mengambil inspirasi daripada irama lagu-lagu balada 80an dan 90an seperti karya-karya Sudirman, Carefree, Kenny Remy Martin, Aman Shah dan yang serupa dengannya. Muzik seperti ini tidak asing lagi pada telinga rakyat Malaysia; irama dan melodinya yang tersendiri telah menjadi sebati dengan jiwa mereka. Kata Omar, pemain bass mereka, “Kami ingin mendapatkan kedudukan yang sama di dalam jiwa orang ramai, dengan menggunakan unsur-unsur yang ada di dalam karya zaman itu untuk membangkitkan nostalgia, dan menggabungkannya dengan gaya psychedelic kami sendiri.

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

Telah menjadi harapan lama Ramayan bahawa lagu-lagu mereka akan dibawa ke dalam dunia perfileman, sama ada digunakan sebagai lagu tema sebuah drama bersiri, atau soundtrack kepada sebuah filem dan sebagainya. Ramayan percaya bahawa lagu Puas terutamanya sesuai kerana mood lagunya yang penuh dinamik dan emosi, seolah-olah lagu itu sendiri menceritakan sebuah kisah drama. Terdapat juga beberapa lagu Ramayan sebelum ini yang telah diambil untuk menjadi sebahagian daripada soundtrack dokumentari dan drama tv.

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

Puas telah dirilis secara digital di bawah Luncai Emas pada bulan April yang lepas di semua platform streaming termasuk Spotify, JOOX, iTunes dan Deezer dan sebagai audio rasmi di YouTube. Rilisan tersebut diikuti dengan sebuah video persembahan live terbitan Luncai Emas dan Bsync Production yang telah dirakam di Bsync Studios pada bulan Disember 2020 dan dilancarkan di YouTube. Ramayan telah membuat pelbagai rancangan untuk tahun ini berikutan dengan pelancaran album mereka; majlis pelancaran album, tour persembahan se-Malaysia, video muzik dan lain-lain. Namun disebabkan PKPD yang sedang berkuatkuasa, segala rancangan yang telah dibuat sehingga kini terpaksa ditunda. Walaupun begitu, mereka bersikap optimistik dan sentiasa mencari cara untuk menggunakan kemudahan internet dengan sepenuhnya.


LIRIK LAGU PUAS - RAMAYAN

Puas ku mencari di seluruh alam
Jawapan bagi semua penasaran
Puas ku merobek hati para manusia
Di sana tlah ku cemarkan ikatan

Satu langkah
Hanya satu peluang untuk ku sedar
Aku salah
Mataku melihat selain Dia
Mataku sebelah nyaris-nyaris buta

Puas ku mencari di seluruh bumi
Indah yang ku maksudkan tiada lagi
Tiada lagi
Tiada lagi
Indah yang ku maksudkan tiada lagi

Biarlah ku mengadu pada sang Rembulan
Biarlah ku simpan segala kepastian
Biarlah ku bersemadi tanpa mencari
Biarlah ku berada di mana-mana sahaja




CONTINUE READING
Zaza Iman
2 Comments
Cici Pertaruhkan Lagu Keluaran Terbarunya "Ku Takkan Mengalah" Dalam Pertandingan Carta Lagu Artis Sabah ( CLAS ) Musim 14

Cici Pertaruhkan Lagu Keluaran Terbarunya "Ku Takkan Mengalah" Dalam Pertandingan Carta Lagu Artis Sabah ( CLAS ) Musim 14



Feli Stacy Paimin atau lebih mesra dengan nama pentasnya – CICI, berusia 15 tahun, merupakan seorang penyanyi yang aktif dan terlibat dalam industri hiburan & muzik tanah air sejak umur 8 tahun . Cici berasal dari Kundasang, Sabah dan bersekolah di Sekolah Seni Malaysia Sabah. Beliau membawakan genre muzik Balada , Pop & Rock .

Lagu ‘’Ku Takkan Mengalah’’ ciptaan oleh Shaiffulhan telah dianugerahkan kepada Cici untuk menyanyikan lagu ini setelah Cici dinobatkan Juara dalam pertandingan Bintang Remaja RTM Sabah 2019. Penciptaan lagu ini juga secara tak langsung terhasil apabila komposer Shaiffulhan telah memenangi Juara dalam pertandingan Carta Lagu Artis Sabah musim ke-12 dengan lagu yang dipertandingkan berjudul ‘’Keseorangan’’ nyanyian Santiana Ramli . Oleh itu , Shaiffulhan telah ditawarkan untuk mencipta lagu ini untuk Cici menerusi pertandingan itu.

Cici Pertaruhkan Lagu Keluaran Terbarunya "Ku Takkan Mengalah" Dalam Pertandingan Carta Lagu Artis Sabah ( CLAS ) Musim 14

Lagu ini membawa maksud yang mengisahkan erti sebuah perjuangan dalam seni hiburan tanah air . Berbagai onak dan duri melepasi segala halangan dalam persada seni namun perjuangan seni tetap diteruskan untuk mencapai kejayaan yang gemilang. Susunan Muzik oleh Jasnie Mohd Yakub. “Ku Tak Kan Mengalah” menjadi pilihan Judul Lagu bersesuaian dengan usia cici 15 tahun untuk terus berjuang dalam bidang seni walau apapun cabaran tetap tidak akan mengalah demi meneruskan dalam perjuangan seni yang masih jauh.

CICI pernah menjadi Juara Bintang Kecil Peringkat Kebangsaan 2016, Juara Bintang Remaja RTM Sabah dan Naib Juara Ceria MegaStar MiniStar (ASTRO) 2019. Cici kini pertaruhkan single terbaru beliau ini di dalam Carta Lagu Artis Sabah untuk musim ke – 14 dan telah menduduki Juara Mingguan sebanyak 4 kali. Peminat boleh mengundi lagu ini dengan menyemak laman akaun Facebook – Carta Lagu Artis Sabah musim 14 .

Lagu ini juga telah mendapat perhatian dan edaran secara digital oleh label rakaman Luncai Emas kerana Shaiffulhan merupakan Komposer yang mempunyai perjanjian eksklusif dibawah naungan hakcipta Luncai Emas .

Para pendengar, peminat setia Cici dan rakan media boleh dengarkan lagu ‘Ku Takkan Mengalah’ di semua saluran digital seperti Spotify , Joox & Apple Music dan jangan ketinggalan untuk menonton video lirik penuh di youtube Luncai Emas .

Semoga Cici akan sampai ke Pertandingan Akhir Carta lagu Artis Sabah musim ke-14 dan berharap dapat menjejak Pentas Anugerah Juara Lagu (AJL)


Lirik Ku Tak Kan Mengalah - CICI

Di Perjalanan ku menyusuri impian
Walau keseorang hadapi segala dugaan
Namun kecekalan sebagai kekuatan
untuk ku meneruskan perjalanan

Aku mengejar impian
Teman hanya keyakinan
Mencari ruang dalam sebuah harapan
Aku tak kan mengalah
Malah terus berusaha
Agar ku dapat capai hasrat di cita
Untuk menjadi bintang yang berkelipan

Menyinari di persada hiburan
Menjulang kejayaan menjadi kenyataan
Di sudut hati ku hanya pecaya
Rempuhi segala halangan yang ada

Aku tak kan mengalah
Ku tetap bersabar
Aku tak kan mengalah
Ku terus berjuang
Kerana ku pasti
Kelam malam kan hilang
Bila terbit sinar mentari gemilang

Pencipta Lagu : Shaiffulhan Saidin
Penulis Lirik : Kamarudin HJ hasim
Susunan Muzik : Jasni Mohd Yakub
Hakcipta & Edaran : Luncai Emas Sdn Bhd




CONTINUE READING
Zaza Iman
0 Comments

Coolblog Perkenal Minuman Geisha Garden, Perisa Yubari Lemon dan Sakura Lemon

Coolblog Perkenal Minuman Geisha Garden, Perisa Yubari Lemon dan Sakura Lemon



Assalamualaikum dan hi korang..baru-baru ni zaza ternampaklah iklan Coolblog dekat laman sosial yang mana Coolblog ada memperkenalkan minuman siri terbaru iaitu Geisha Garden. Memandangkan sekarang ini sedang berlangsungnya temasya sukan Olimpik Tokyo 2021, Coolblog mengabdikan keunikan rasa dan budaya Jepun dengan memperkenalkan siri Geisha Garden ini bermula Julai 2021 sehingga Ogos 2021. Btw, jomlah kita bersama-sama memberi sokongan buat para atlet negara kita yang terlibat dalam sukan Olimpik Tokyo ini. Semoga ada kejayaan buat mereka.

Coolblog Perkenal Minuman Geisha Garden, Perisa Yubari Lemon dan Sakura Lemon

Memandangkan zaza berkesempatan untuk ke bandar, jadinya sempatlah zaza singgah Coolblog sekejap untuk membeli minuman baru ini. 

CONTINUE READING
Zaza Iman
6 Comments

Y.O.U Beauty Just Launched One Of The Longest Lasting Eyeliner That Will Amaze You!

Y.O.U Beauty Just Launched One Of The Longest Lasting Eyeliner That Will Amaze You!



Y.O.U Beauty Just Launched One Of The Longest Lasting Eyeliner That Will Amaze You!.Kuala Lumpur, 27 July 2021 – Global beauty brand Y.O.U Beauty is on fire with the launch of Stay All Day Pen Eyeliner, just like its’ name, this eyeliner can indeed stay all day. It is invented with a colour-lock formula that lasts up to 24 hours, catering to the growing demand for eye wear makeup. Especially during the pandemic where everyone has a face mask on and want to emphasis on their eye makeup look.

Y.O.U Beauty Just Launched One Of The Longest Lasting Eyeliner That Will Amaze You!
CONTINUE READING
Zaza Iman
0 Comments

Raintree Syurga Pencinta Teh dan Pakar Premium Food Gift

Raintree Syurga Pencinta Teh dan Pakar Premium Food Gift




Raintree Syurga Pencinta Teh dan Pakar Premium Food Gift. Assalamualaikum, siapa kat sini pengemar teh? Kalau dalam keluarga zaza, mak merupakan orang yang memang suka teh. Setiap pagi, petang atau malam memang wajib baginya untuk mengambil minuman teh. Kalau zaza pula ambil waktu tertentu je sama ada waktu pagi atau malam hari. Biasa zaza suka minum teh ais. Kalau teh panas, zaza suka makan biskut lemak cicah dengan teh panas. Dari zaman kecil lagi memang suka makan macam tu.

Kalau dulu-dulu masa kecil, zaza tahu teh cuma ada satu perasa je tapi sekarang ini sudah banyak pengeluar menghasilkan pelbagai perasa teh yang semakin banyak permintaan di seluruh dunia.

Mengikut sejarah, teh dihasilkan dari pokok renek Camellia Sinensis. Rasanya pula bergantung kepada jenis baka sama ada memberikan aroma yang wangi atau pahit.

Teh sememangnya minuman yang digemari ramai dan mempunyai peminatnya tersendiri. Ia bukan sahaja dibancuh dengan air panas bersama gula, tetapi boleh juga dibancuh menggunakan susu segar atau dicampur dengan herba.

Raintree Syurga Buat Pencinta Teh

Pernah tak korang dengar teh dari jenama RAINTREE ?? Rasanya peminat teh dekat Malaysia kurang familiar dengan jenama RAINTREE ni. Meh zaza rungkaikan keunikan teh jenama RAINTREE pada korang semua.

RAINTREE adalah jenama pengeluar teh yang ditubuhkan di Singapore pada tahun 1979 dan kini telah mempunyai kilang yang beroperasi di Pasir Gudang, Johor. Ia telah diasaskan oleh Hank dan Sarah. Pasangan yang gemar menikmati teh ketika melancong.

Memandangkan kerana cinta dan minat terhadap minuman teh dan juga kopi gourmet, makanya Raintree terus berkembang pesat menjadi pembekal teh, kopi dan juga produk roti khas.

Raintree juga telah mula menjadi pembekal teabags untuk cenderamata di luar negara, duty-free shop dan juga airport. Dan sekarang ini, Raintree menyasarkan hotel 5 bintang seperti Doubletree Hilton JB, Legoland, KSL, Suasana Suites dan Sunway BigBox JB. Raintree sedang dalam perbincangan untuk membekalkan produk teh untuk Hotel Hard-Rock Penang, Hotel Alila dan Bangi Golf Resort.

Dengan 42 tahun pengalaman, Raintree sentiasa memastikan setiap produk yang dikeluarkan adalah berkualiti dan bersih.

Raintree Syurga Pencinta Teh dan Pakar Premium Food Gift

Boleh di katakan Raintree adalah syurga bagi pencinta teh kerana mereka telah menghasilkan teh yang mempunyai pelbagai jenis perasa dan aroma yang mengasyikkan. Antara produk seperti teabags, Loose Leave, Coffee, Hadiah/Souvenir dan Confectionaries (artisan cookies, dried food dan festive cookies / snack)
CONTINUE READING
Zaza Iman
3 Comments
   McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja

McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja




McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja. Assalamualaikum dan hi semua, jika dilihat sehingga pada hari ini, kita masih lagi berdepan dengan kes Covid-19 yang masih belum menemui jalan penyelesaian. Saban hari kita sering membaca berita mengenai jumlah kes yang terus meningkat dan agak membimbangkan. Siapa yang tak risau dan sedih dengan keadaan ini. Sudah setahun lebih kita menghadapnya. Nak berjumpa dengan keluarga yang jauh pun sukar.

Memang semua rakyat negara ini terkesan dengan situasi yang berlaku sekarang namun mereka semua terus gagah bertahan demi kelangsungan hidup.

Begitu juga dengan petugas barisan hadapan kesihatan, walau berpenat lelah mereka terus berjuang menyelamatkan nyawa rakyat Malaysia.

McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja
Riders McDelivery menerima Quarter Pounder dengan Keju percuma, menandakan bermulanya kempen #LekLuMcDBelanja #RiderKu pada 12 Julai 2021

McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja

Baru-baru ini McDonald’s Malaysia telah memainkan perananya dalam membantu memberikan tajaan makanan buat petugas barisan hadapan kesihatan dan alhamdulillah, masih mengalas tanggungjawab yang sama, McDonald’s Malaysia sekali lagi meraikan penghantar makanan dengan membelanja mereka makanan.

Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan ( PKP ), penghantar makanan adalah frontliner kerana perkhidmatan mereka juga merupakan perkhidmatan utama buat semua orang memandangkan keadaan ketika PKP yang tidak mengizinkan orang ramai keluar kecuali untuk tujuan tertentu. Jadinya, memesan makanan secara online mengunakan perkhidmatan penghantar makanan adalah pilihan terbaik dan selamat ketika pandemik ini.

McDonald’s Hargai Penghantar Makanan Malaysia

Oleh itu, bagi menghargai jasa penghantar makanan yang telah bekerja tanpa mengira panas hujan semasa tempoh PKP, McDonald’s Malaysia telah membelanja seramai 65,000 penghantar makanan di negara ini dengan set hidangan Quarter Pounder dengan Keju.

Usaha yang telah dijalankan oleh McDonald’s Malaysia ini merupakan sebahagian daripada kempen #LekLuMcDBelanja #RiderKu yang bertujuan untuk mengajak rakyat Malaysia turut serta menzahirkan penghargaan kepada semua penghantar makanan dimana mereka berusaha memastikan rakyat Malaysia dapat menikmati hidangan dengan selamat dan makanan yang dipesan sampai tepat pada waktunya.




McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja
Perwakilan dari McDonald's Malaysia menunjukkan penghargaan mereka terhadap rider McDelivery.

McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja
Pasukan McDonald’s di Kuala Terengganu menyertai program di seluruh negara dan mengedarkan set Quarter Pounder percuma dengan Keju kepada penghantar makanan sebagai tanda penghargaan.


McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja
Riders sedang berbaris di McDonald's Kuala Terengganu untuk menuntut Quarter Pounder dengan Keju percuma mereka.

Antara perkhidmatan penghantar makanan yang terpilih melalui inisiatif kempen #LekLuMcDBelanja ini adalah terdiri daripada FoodPanda, Grabfood, DeliverEat dan perkhidmatan McDelivery ( MDS ).

McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja
Riders GrabFood, FoodPanda dan McDelivery bersama dengan wakil dari McDonald's Sunway City Tambun

Melalui kempen ini, 65,000 penghantar makanan telah mendapatkan set hidangan percuma Quarter Pounder dengan Keju di restoran McDonald’s seluruh negara.

McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja
Riders McDelivery gembira apabila menerima Quarter Pounder dengan Keju percuma.


Sudah semestinya ia menggembirakan hati setiap penghantar makanan sekaligus memberikan semangat buat penghantar makanan untuk terus bekerja dengan sebaiknya.

McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja
Seorang wakil dari McDonald's Kuala Terengganu dengan penghantar makanan

McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja
Sebahagian riders dari pelbagai platform penghantaran berbaris untuk menuntut Quarter Pounder dengan Keju.

Menurut kenyataan Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia, penghantar makanan seringkali menjadi orang terakhir untuk makan, lebih-lebih lagi ketika sibuk memenuhi permintaan penghantaran pada waktu makan dan waktu puncak. Mereka terpaksa melepaskan waktu makan dan hanya makan selepas semua pesanan telah dihantar.

Jadi betapa pentingnya penghantar makanan kerana merekalah yang boleh membantu menghubungkan kedai makanan dan minuman dengan orang ramai sekaligus dapat membantu perniagaan kedai makan beroperasi dan berjalan dengan lancar.

“Kami memahami sikap prihatin mereka, sehingga kadang kala terlupa untuk memberi perhatian kepada diri mereka sendiri. McDonald’s ingin mengingatkan semua penghantar makanan bahawa kami menghargai mereka, dan jangan lupa berehat untuk makan.” ujarnya lagi.


McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja
Wajah ayu Roslina Talhad saat tersenyum ketika sedang memulakan tugas menghantar makanan

Roslina Talhad, yang merupakan salah seorang penghantar makanan Mcdelivery dan ibu kepada lima anak, katanya, dia perlu bekerja untuk membantu meningkatkan pendapatan keluarganya kerana suaminya yng tidak dapat bekerja sepenuh masa disebabkan pandemik.

“Pelanggan selalunya terkejut melihat penghantar makanan wanita. Saya bertuah kerana pelanggan saya kebanyakannya sangat bertimbang rasa dan baik hati dengan memberikan tip kepada saya. Selalunya, sebelum saya pergi, mereka akan memberi kata-kata sokongan dan berpesan agar saya sentiasa menjaga diri”.

McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja
William Quah salah seorang penghantar makanan McDelivery

Bagi William Quah pula, menjadi seorang penghantar makanan sangat mencabar kerana permintaan untuk penghantaran makanan kini semakin meningkat. Dengan adanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), masa untuk menghantar makanan menjadi lebih singkat. Tetapi, William tetap berpuas hati dapat menggembirakan pelanggan setiap kali menghantar makanan kepada mereka.

“Pernah sekali, ada keluarga yang membuat pesanan yang banyak semasa bulan Ramadan, dan mereka memberi satu set burger mereka kepada saya. Apabila ada yang menghargai penghantar makanan seperti saya, ia membuatkan saya bersemangat untuk terus bekerja.”

McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan Melalui Kempen #LekLuMcDBelanja
Mohamad Azyan Musa menjadi penghantar makanan demi untuk pembiayaan pengajiannya

Bukan sahaja suri rumah dan mereka yang hilang pekerjaan mencari rezeki dengan menjadi penghantar makanan, ada juga yang terdiri dari pelajar seperti Mohamad Azyan Musa.

Azyhan Musa yang merupakan seorang pelajar jurusan kejuruteraan di sebuah universiti swasta telah menggunakan pendapatannya bagi menampung perbelanjaan dan pengajiannya di universiti.

Menceritakan pengalamannya, Azyhan Musa berasa gembira dan berterima kasih kerana McDonald’s Malaysia menghargainya.

“Saya gembira dan berterima kasih kepada McDonald’s kerana menghargai kami, lebih-lebih lagi saya juga seorang pelajar separuh masa. Kadangkala semasa bekerja, kami terlupa untuk makan atau terpaksa tahan makan semata-mata untuk memenuhi pesanan pelanggan. Dengan inisiatif ini, saya teruja untuk mendapatkan hidangan yang diberikan kepada kami.”

Tunjukkan Tanda Sokongan Terhadap Penghantar Makanan


Bagi korang pula yang ingin menunjukkan tanda sokongan kepada McDonald’s dan semua penghantar makanan, korang boleh kongsikan gambar atau video bersama #RiderKu di media sosial. Dan jangan lupa pada caption, letakkan hastag #LekLuMcDBelanja #TerimaKasihRider #MekdiBelanjaRider.

Buat McDonald’s Malaysia, tahniah atas pelbagai usaha yang telah dilakukan. Dengan usaha ini, sekurang-kurangnya ia boleh menjadi inspirasi buat semua. Mungkin akan ramai lagi pihak lain akan berminat untuk menyertai kempen sebegini di masa akan datang.

Pada yang lain, jika tiada sebarang urusan penting, duduk di rumah je okay. Kalau bosan cuba usaha cari aktiviti yang menarik boleh dibuat bersama keluarga tersayang. Sentiasa jaga diri dan semoga Covid-19 ini berakhir dengan segera. Insyaallah.











CONTINUE READING
Zaza Iman
1 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)