kEATchen - Memartabatkan Nostalgia Sajian Culinary Champions di Era Digital

kEATchen - Memartabatkan Nostalgia Sajian Culinary Champions di Era Digital



KUALA LUMPUR, 19 April 2021 – Eatvolution Sdn Bhd mengumumkan pelancaran lunak kEATchen – konsep dapur awan (cloud kitchen) yang mengumpulkan makanan jalanan atau culinary champions yang ikonik kepada para penggemar makanan. Dengan menggabungkan konsep baharu bersama teknologi, Eatvolution melalui kEATchen merealisasikan keupayaan industri F&B tempatan untuk kekal relevan. Selain itu, kerjasama dengan kEATchen juga dapat membantu para peniaga makanan jalanan atau culinary champions sedia ada untuk melangkaui sempadan mereka ke pengguna yang kian lama mengidamkan makanan jalanan melalui aplikasi penghantaran makanan menggunakan telefon pintar.

kEATchen - Memartabatkan nostalgia sajian culinary champions di era digital


Makanan adalah cara yang terbaik untuk mengenali sesebuah budaya dan ianya memberi nostalgia tertentu dengan cara dan rasa yang berbeza. Menyedari itu, kEATchen bercita-cita untuk mendigitalkan dan memartabatkan perniagaan culinary champions tanpa mengganggu warisan dan kisah mereka. Berbeza dengan pengusaha makanan jauh lebih besar, rata-rata peniaga makanan jalanan menjalankan perniagaan mereka secara kecil.

kEATchen - Memartabatkan nostalgia sajian culinary champions di era digital


kEATchen berbeza dari platform dapur awan (cloud kitchen) lain di pasaran ketika ini, selain menyediakan culinary champions peluang untuk meluaskan perniagaan mereka kepada pengguna serta kemudahan dapur berteknologi tinggi untuk mereka beroperasi, kEATchen membantu culinary champions dari segala aspek perniagaan F&B dan menjadikan mereka operator yang sesuai dengan zaman kini. Antara bimbingan yang akan diberikan adalah kempen pemasaran, portal & sokongan teknologi dalam talian, pengurusan penjualan, iklan & promosi, pematuhan lesen, pembungkusan, dan pengurusan pesanan.

Untuk memudahkan penapakan culinary champions di era digital, kEATchen dengan teknologi dan sokongan yang menyeluruh merancang untuk beroperasi di kawasan yang mempunyai permintaan tinggi dan bantu para pengusaha makanan dalam merancang menu yang enak berdasarkan data yang dikumpulkan dari kawasan yang disasarkan. Berbanding dengan cara konvensional yang kompleks.

kEATchen - Memartabatkan nostalgia sajian culinary champions di era digital

kEATchen - Memartabatkan nostalgia sajian culinary champions di era digital

kEATchen - Memartabatkan nostalgia sajian culinary champions di era digital

Cawangan pertama kEATchen telah dibuka di Ara Damansara selang beberapa hari bermulanya Ramadan. Pembukaan pertama ini akan menyajikan makanan yang halal, sesuai untuk juadah berbuka puasa dan penghantaran makanan akan meliputi jarak 30km. Selain itu, kEATchen juga akan membuat promosi sempena pembukaan cawangan yang pertama. Pengguna boleh memesan makanan pilihan mereka seawal jam 3 petang dan akan dihantar tepat waktunya untuk berbuka puasa.

kEATchen - Memartabatkan Nostalgia Sajian Culinary Champions di Era Digital
Nasi Tiga Budak Gemok Ayam Biasa + Telur

Untuk maklumat lanjut mengenai kEATchen dan Eatvolution, sila layari www.keatchen.my, serta lama Instagram @keatchen.my dan Facebook www.facebook.com/keatchen.my. kEATchen akan didapati melalui aplikasi mudah alih penghantaran makanan.

kEATchen - Memartabatkan nostalgia sajian culinary champions di era digital
Martin Kim, Ketua Pegawai Eksekutif, Eatvolution Sdn Bhd

Idea untuk kEATchen berasal daripada empat orang sahabat dari latar belakang yang berbeza tetapi mempunyai minat yang sama iaitu, makanan. Kami percaya cara terbaik untuk mengenali sesebuah budaya bermula dengan makanan tempatan dan kEATchen oleh Eatvolution diasaskan dengan objektif untuk membantu melestarikan warisan makanan dan memperkasakan para peniaga dengan konsep perniagaan yang terkini. Kami ingin menjadi pendorong kepada peniaga makanan yang kecil ini untuk bersaing maju dengan rangkaian makanan yang lain. Kami akan membantu mereka dengan menggunakan kemudahan premis yang kami sediakan serta membuka peluang untuk mereka berada di pasaran digital.

Cawangan pertama kami di Ara Damansara akan mula beroperasi pada bulan April 2021 di bulan Ramadan dan sehingga kini, untuk fasa pertama kami akan memulakan operasi bersama 5 culinary champions. Oleh kerana ruang yang terhad, kami hanya akan mencari 6 lagi peniaga makanan jalanan yang ikonik untuk menyertai kami dan mengembangkan perniagaan mereka.

kEATchen juga merancang untuk berkembang ke lokasi lain dalam tempoh 6 bulan dan secara aktif mencari culinary champions tempatan untuk menjadi sebahagian daripada evolusi baharu perniagaan makanan ini. Oleh itu, kami ingin menjemput semua culinary champions untuk berkolaborasi dengan kami dan memperluaskan operasi mereka melalui kEATchen.



CONTINUE READING
Zaza Iman
8 Comments

"Capture Infinity" Raya Ini Dengan Telefon Pintar Pertama Realme Dengan 108MP Kamera & Pengecasan Pantas 50w

"Capture Infinity" Raya Ini Dengan Telefon Pintar Pertama Realme Dengan 108MP Kamera & Pengecasan Pantas 50w


PETALING JAYA, 22 April 2021 — realme Malaysia hari ini secara rasmi melancarkan produk heronya tahun ini - realme 8 Pro. Ini adalah peranti realme pertama yang menampilkan Kamera Ultra Quad 108MP, iaitu megapiksel tertinggi yang terdapat dalam industri telefon pintar semasa. Peminat fotografi dan videografi akan dapat merakam momen-momen yang luar biasa tanpa batasan dengan realme 8 Pro, terutamanya menjelang Aidilfitri tidak lama lagi.

"Capture Infinity" Raya Ini Dengan Telefon Pintar Pertama Realme Dengan 108MP Kamera & Pengecasan Pantas 50w 
Selain itu, peminat yang membuat pra-pesanan peranti semasa kempen 'Raya Syokmo dengan 8 Pro' bermula 22 hingga 30 April dan mengambil pesanan realme 8 Pro pada 1 Mei akan mendapat kotak hadiah pra-pesanan dan tambahan 1 tahun jaminan. Mereka juga berpeluang untuk membawa pulang peranti AIoT realme sempena perayaan Hari Raya Aidilfitri iaitu sejumlah 352 hadiah termasuklah realme Smart TV 43 ", realme Buds Air Pro, realme M1 Sonic Electric Toothbrush dan realme Smart Scale.

"Sebagai jenama Dare to Leap, kami dengan bangga memperkenalkan telefon pintar realme pertama kami yang dilengkapi dengan Kamera 108MP Kejelasan Tanpa Batasan yang menggunakan piksel tertinggi yang ada di industri. Dengan adanya realme 8 Pro, ia pasti dapat memuaskan kehendak anak muda di Malaysia yang mencari telefon pintar dengan reka bentuk ‘trendy’ dan ciri kamera yang hebat. Sekali lagi, ia adalah 108MP dan anda pasti akan menikmati gambar-gambar indah dan pemandangan spektakuler yang ditangkap dengan lensa kameranya," kata Tiffany Teh, Pengurus Jenama realme Malaysia.
 
"Capture Infinity" Raya Ini Dengan Telefon Pintar Pertama Realme Dengan 108MP Kamera & Pengecasan Pantas 50w

Kamera Ultra Quad 108MP

realme 8 Pro adalah telefon pintar realme pertama yang dilengkapi dengan kamera 108MP, mengguna pakai Sensor ISOCELL HM2 generasi ketiga dengan piksel ultra tinggi 108MP. Ia dilengkapi dengan sensor ekstra besar 1 / 1.53 inci yang mencapai resolusi maksimum 12000x9000.

realme juga mengembangkan algoritma definisi ultra tinggi baru untuk kejelasan yang tiada tandingannya dalam setiap tangkapan 108MP dengan sensor HM2 resolusi yang baru ditingkatkan dan super tinggi. Mod 108MP yang sangat jelas membolehkan anda mengambil gambar jelas tanpa batasan dalam warna yang terang hanya dengan menghidupkan fungsi pengecaman pemandangan AI.

"Capture Infinity" Raya Ini Dengan Telefon Pintar Pertama Realme Dengan 108MP Kamera & Pengecasan Pantas 50w

Teknologi Smart-ISO adalah bantuan pencahayaan terbaik anda kerana secara automatik memilih penyediaan ISO terbaik mengikut persekitaran, memastikan gambar yang diambil jelas, terang, hierarki dan berwarna-warni. Selain itu, sensor HM2 menyokong teknologi Pixel 9-in-1 Binning yang meningkatkan kualiti gambar di bawah cahaya redup.

Mod Super Nightscape telah diperbaharui ke generasi kelima di mana fungsi baru termasuk algoritma Pure Raw Nightscape dengan pengurangan kebisingan gambar AI dan penghapusan piksel mati automatik. Ia meningkatkan gambar pemandangan malam agar kelihatan cerah.

Bagi teknologi Zoom In-Sensor 3X baru pada realme 8 Pro, ia dapat meningkatkan gambar yang diperbesar dengan Algoritma Peningkatan Kejelasan. Teknologi ini mempunyai ukuran pengimejan yang lebih kecil dan kelajuan pencitraan yang lebih cepat. Ia menggabungkan lapan foto 12-megapiksel yang ditangkap dengan cepat setiap masa dan output untuk meningkatkan ketajaman dan kejelasan.

realme juga memperkenalkan mod Starry generasi kedua yang ditingkatkan dengan mengoptimumkan proses pengimejan. Langkah pencerahan bintang dipisahkan dari algoritma dan diproses oleh ISP di SoC yang dipromosikan sebagai kesan pencerahan dan pengurangan kebisingan pada gambar.

realme secara eksklusif telah mengembangkan Algoritma Video Selang Masa Starry Pertama di Dunia yang membolehkan anda mengambil 16 foto individu setiap 15 saat selama 4 minit dan digabungkan menjadi gambar akhir. Untuk Video Starry Time-lapse, anda boleh mengambil gambar pada selang 15 saat yang sama tetapi hanya 15 foto terakhir yang disimpan untuk menjimatkan lebih banyak storan sambil menyusun gambar berbintang dan menggabungkannya menjadi video selang 30fps.

"Capture Infinity" Raya Ini Dengan Telefon Pintar Pertama Realme Dengan 108MP Kamera & Pengecasan Pantas 50w

Mod Tilt-shift pada realme 8 Pro dapat mengubah dunia nyata menjadi dunia miniatur hanya dengan kesan kabur yang menjadikan sebahagian foto menjadi jelas dan kabur. Anda juga dapat menyesuaikan bentuk, sudut, kedudukan dan ukuran kesan kabur secara manual atau sesuaikan kesan kaburnya agar sesuai dengan pemandangan. realme 8 Pro menampilkan Mod Video Time-lapse Tilt-shift Pertama di Dunia yang menyokong video selang waktu dengan pemutaran 10x, menghadirkan dunia nyata dengan cara yang lebih unik.

Seterusnya, realme 8 Pro juga menawarkan mod potret di mana Potret Neon meningkatkan kesan kabur pada lampu latar untuk menghasilkan tangkapan yang lebih "mengasyikkan"; Dynamic Bokeh menghasilkan gerak menarik untuk gambar jalan anda; Potret Warna AI mempamerkan protagonis unik sebagai watak utama dikesan berwarna dengan latar belakang hitam dan putih. Potret AI Baru secara automatik menggambarkan dalam pelbagai senario, menghasilkan gambar potret yang kelihatan semula jadi dan terang. Potret Selfie 16MP pada realme 8 Pro membawa gambar diri anda ke tahap seterusnya dengan Kecantikan AI, Mod Potret dan Super Nightscape.

Pengguna YouTube dan Tiktok kini dapat merakam klip kreatif dan menarik dengan kamera depan dan belakang pada masa yang sama dengan menggunakan Video Dual-view serba baru. Algoritma peningkatan AI pada Ultra Nightscape Video telah ditingkatkan dengan pengesanan pencahayaan pintar yang meningkat kecerahan dan kejelasan gambar, membolehkan anda mengambil video malam yang indah.

Pengecasan Pantas 50W dan Bateri Besar 4500mAh

realme 8 Pro mempunyai bateri besar 4500mAh yang cukup untuk penggunaan sepanjang hari kerana digabungkan dengan pemproses penggunaan kuasa rendah dan Paparan Super AMOLED. Ia boleh berlangsung selama 33 jam panggilan telefon, 82 jam bermain muzik Spotify, 8 jam permainan, 22 jam teks atau 20 jam bermain video. realme 8 Pro boleh dicas sepenuhnya dalam 47 minit atau 50% dicas dalam 17 minit dengan 50W SuperDart Charge, pengecas 65W hadir di dalam kotak untuk penggunaan pengecasan pantas yang lain pada rangkaian peranti yang lebih luas.

Apabila Mod Penjimatan Kuasa Super dihidupkan, realme 8 Pro boleh bersiap sedia selama 32 jam walaupun pada bateri 5% tahap. Pengoptimuman bateri lain termasuk Pengoptimuman Siaga Tidur, Pembekuan Pantas Aplikasi dan Penjaga Caj Malam.

Skrin penuh 6.4 Inci Super AMOLED

realme 8 Pro dilengkapi dengan Layar Penuh Super AMOLED 6.4 inci yang mempunyai warna yang lebih baik, kontras yang lebih tinggi dan paparan yang lebih realistik berbanding dengan skrin LCD. Skrin ini mencapai resolusi Full HD hingga kadar pensampelan sentuhan 180Hz untuk respons yang lebih pantas ketika bermain. Ciri Paparan Sentiasa Hidup di mana anda dapat melihat maklumat penting sekaligus. Sensor cap jari dalam paparan sensitif cahaya yang cepat dibuka menawarkan pengalaman yang lebih interaktif dan cekap.

"Capture Infinity" Raya Ini Dengan Telefon Pintar Pertama Realme Dengan 108MP Kamera & Pengecasan Pantas 50w

"Capture Infinity" Raya Ini Dengan Telefon Pintar Pertama Realme Dengan 108MP Kamera & Pengecasan Pantas 50w

realme 8 Pro boleh didapati dalam dua pilihan warna iaitu Infinite Blue dan Infinite Black. Infinite Blue seperti mimpi dan mempesonakan sementara Infinite Black adalah lebih kepada misteri. Kedua-dua warna menggunakan reka bentuk slogan besar yang lebih berani dan reka bentuk trendy yang unik seiring dengan semangat jenama Dare to Leap.

Panel belakang realme 8 Pro menggunakan teknologi AG-Crystal Process yang dapat menarik perhatian pengguna dengan rasa tangan yang halus dan berkualiti tinggi. Ia menghasilkan kristal mineral semula jadi, gabungan kilat dan matte, kasar dan halus, tekstur yang indah dan halus seolah-olah sedang melihat langit berbintang yang terdiri daripada butiran kecil yang padat, seolah-olah mimpi dan futuristik.

Peranti ini sangat nipis dan ringan dengan berat 176g dan ketebalan 8.1mm, ia selesa digunakan berbanding dengan kebanyakan telefon pintar yang beratnya melebihi 200g pada masa ini. Model realme 8 Pro juga merupakan telefon pertama yang dilengkapi dengan sistem realme UI 2.0 dalam memberikan pengalaman yang lebih pantas, lancar dan selamat.

Ketersediaan produk :

Versi

Warna

Maklumat Jualan

 

 

 

 

 

realme 8 Pro

(8GB+128GB)

RM1,299

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Infinite Blue

and

Infinite Black

Pra-pesanan ‘Raya Syokmo dengan 8 Pro’ di stor rasmi dan pengedar sah realme seluruh negara

        Tempoh pra-pesanan: 22 - 30 April 2021

        Setiap pembelian berpeluang untuk cabutan bertuah semasa mengambil realme 8 Pro pada 1 Mei 2021

        Percuma kotak hadiah pra-pesanan & tambahan 1 tahun jaminan

        Hadiah cabutan bertuah merangkumi 352 hadiah:

        88 unit x realme Smart TV 43"

        88 unit x realme Buds Air Pro

        88 unit x realme M1 Sonic Electric Toothbrush

        88 unit x realme Smart Scale



"Capture Infinity" Raya Ini Dengan Telefon Pintar Pertama Realme Dengan 108MP Kamera & Pengecasan Pantas 50w


Untuk ketahui lebih lanjut boleh ikuti laman rasmi Facebook page dan Instagram @realmemalaysia.





CONTINUE READING
Zaza Iman
8 Comments

Resepi Mee Kuah atau Mee Rebus | Menu Buka Puasa

Resepi Mee Kuah atau Mee Rebus | Menu Buka Puasa


Selain laksa, zaza memang penggemar masakan mee macam mee goreng basah, mee hailam, mee kari atau mee rebus. Kalau keluar kemana-mana dan singgah makan, zaza selalu pilih laksa penang makanan utama, tapi jika tak ada barulah zaza akan pilih masakan mee goreng basah atau yang lain-lain tu.

Btw, walaupun zaza bukanlah orang yang pandai sangat masak, tapi zaza suka simpan resepi-resepi yang orang share. So nanti boleh lah cuba-cuba masakkan.

Kali ini zaza nak share resepi mee kuah atau mee rebus ( yang biasa zaza sebut ) hasil perkongsian dari Fazirawati Che Isa yang telah mencecah 2.6k perkongsian di facebooknya, Sekali tengok terus rasa mengidam nak buatkan!

Resepi Mee Kuah atau Mee Rebus | Menu Buka Puasa

Resepi Mee Kuah atau Mee Rebus oleh Fazirawati Che Isa

Bahan-Bahan :

1 labu bawang putih
1 sd besar lada hitam
Ayam/udang/sotong/daging ~pilihan
Sawi /tomato/ladamerah
Mee kuning /bihun /kueh teow ~pilihan

Cara Masak :

1. Tumis bawang putih dan lada hitam yang ditumbuk hingga naik bau
2. Masukkan lauk pilihan dan kacau
3. Masukkan air untuk jadikan kuah. Air bergantung pada jumlah mee
4. Dah menggelegak, perasakan dengan gula dan garam. Jika nak masukkan bahan perasa pun boleh juga ya.
5. Masukkan mee kuning  ( basuh mee dan sejat )
6. Masukkan terus sayur pilihan. Biarkan mee dan sayur lembut  dan menggelegak

Resepi Mee Kuah atau Mee Rebus | Menu Buka Puasa

7. Hidangan siap.

Senang je kan? So lepas ni boleh la buat untuk ramadhan nanti. Kalau tak ada idea dah nak masak menu apa untuk berbuka atau sahur, sekali sekala masak mee kuah atau mee rebus pun sedap kan.

Selamat Mencuba. Kredit Foto dan Resepi : Fazirawati Che Isa



CONTINUE READING
Zaza Iman
3 Comments
Apakah Produk Muslim Benar-Benar Muslim?

Apakah Produk Muslim Benar-Benar Muslim?


PRODUK MUSLIM HARGA YAHUDI? Biasa dengarkan tajuk begini? Segelintir yang tidak tahu hujung pangkal, akan mudah menjatuhkan hukum kepada peniaga Muslim hanya kerana perbezaan harga tanpa mengkaji di sebaliknya. Imej peniaga Muslim sering dihujani dengan negativiti.

Sama juga dengan topik minyak masak yang baru-baru ini mendapat perhatian ramai selepas diumumkan kenaikan harga disebabkan minyak sawit mentah (CPO) melebihi RM4,000 per tan metrik pada awal Mac lalu.

Berikutan kenaikan harga minyak, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Alexander Nanta Linggi berkata, hal ini telah menimbulkan rungutan masyarakat dan pasaran tempatan namun kenaikan harga minyak masak tidak bersubsidi bergantung kepada CPO dan harga pula ditentukan berdasarkan permintaan dan bekalan.

Apakah Produk Muslim Benar-Benar Muslim?
 
Kenaikan harga minyak masak ini turut memberi tekanan kepada syarikat pengeluar minyak masak termasuk Minyak Masak Kijang Gold. Produk minyak masak keluaran Purity International Sdn Bhd iaitu syarikat 100% Bumiputera Muslim turut mendapat tempias apabila dilabel sebagai ‘harga Yahudi’ hanya kerana sedikit perbezaan harga.

Apakah Produk Muslim Benar-Benar Muslim?
Pengasas Kijang Gold, Puan Hajah Nor Sabimi Mohamed Aluwi 

Pengasas Kijang Gold, Puan Hajah Nor Sabimi Mohamed Aluwi berkata, kecaman yang dihebahkan itu tidak benar sama sekali kerana rata-rata pengguna setia produk mereka menganggap harga minyak masak jenama itu sangat berpatutan selaras dengan kualiti.

“Walhal jika dibandingkan jenama lain yang menggunakan sama kualiti, biasanya harga minyak mereka sebenarnya lebih tinggi tetapi mungkin segelintir pengguna boleh menerimanya kerana jenama mereka sudah lama bertapak di pasaran.

“Pemilihan minyak masak perlu dititikberatkan oleh pengguna bukan sahaja daripada faktor harga, malah pemilihan siapa pengeluarnya, kualiti dan jenis minyak yang digunakan. Penting kerana ia bukan sahaja mendatangkan risiko kepada kesihatan, namun kesucian dan kebersihan sesuatu produk juga perlu diambilkira,” katanya.

Wanita tegas yang juga CFO kepada Purity International ini amat menyarankan agar pengguna memilih produk minyak masak yang sememangnya diyakini keluaran 100% Muslim serta tidak membiarkan diri mereka terjerumus dalam lembah syubhah hanya untuk mendapatkan harga yang murah.

Apakah Produk Muslim Benar-Benar Muslim?
Ketua Pegawai Eksekutif Purity International, Haji Mohd Zaidi Ismail 

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Purity International, Haji Mohd Zaidi Ismail turut menyatakan simpati kepada ramai pengguna minyak masak kerana mereka dikelirukan dengan ‘jenama berbaur Muslim’ di pasaran sedangkan pengeluarnya belum tentu Muslim.

“Banyak juga pengeluar minyak masak menggunakan nama dan mengetengahkan ciri-ciri ‘Islamik’ serta menjual pada harga lebih murah untuk mengumpan sesetengah pengguna Muslim,” kata Mohd Zaidi.

Jenis minyak masak juga katanya, salah satu aspek yang mempengaruhi harga barangan keperluan itu sendiri. Minyak masak di pasaran tempatan mempunyai 3 jenis minyak yang berbeza iaitu CP10, CP8 dan CP6. Kebanyakan minyak peket atau lebih dikenali sebagai minyak subsidi, menggunakan CP8 atau CP10 kerana gred yang lebih rendah serta murah.

Segelintir pengeluar yang mementingkan keuntungan akan mencampurkan minyak masak kitar semula dan diletakkan peluntur serta pewarna tiruan yang sememangnya boleh ‘membunuh dalam diam’.

Apakah Produk Muslim Benar-Benar Muslim?

Bagaimanapun produk keluaran Kijang Gold menggunakan minyak yang berkualiti premium iaitu CP6 super olein yang baik untuk kesihatan. Penggunaan minyak masak CP6 atau minyak sawit merah bukan sahaja mengandungi asid lemak dan mikronutrien penting seperti karotenoid (termasuk pro-vitamin A), vitamin E dan fitosterol, malah dapat mengawal penyakit jantung, katarak, rabun malam, kanser mulut, paru-paru, kulit, hati dan perut.

Disebabkan itu, pihak Kijang Gold sangat menekankan bahawa minyak masak keluaran mereka sangat bagus dan dijamin suci, halal serta berkhasiat.

Jenama Kijang Gold mula bertapak di dalam pasaran tempatan pada akhir tahun 2019 dan mula melonjak naik apabila produk mereka mula memasuki pasaran luar termasuk Kemboja, Myanmar, Maldives, Afrika dan Filipina.


Untuk mendapat maklumat terperinci tentang minyak masak Kijang Gold, sila layari Facebook Minyak Masak Kijang Gold, Instagram @kijanggold_official dan Twitter @kijanggold.


CONTINUE READING
Zaza Iman
5 Comments

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan


Dah lama tak pergi bercuti sejak PKP, lepas tu pula berlaku banjir besar dekat tempat zaza. Tapi Kawasan area rumah zaza alhamdulillah selamat. Cuma ruang hadapan dalam rumah je masuk air sikit. Apa pun syukur sekarang ni dah boleh jalan-jalan walaupun hanya dalam negeri je kan.

Tapi sebelum PKP dulu, zaza nak throwback lah pengalaman zaza staycation dekat Hotel Grand Lexis Port Dickson. Alhamdulillah merasa lah staycation kat hotel ni dengan tajaan dari abang ipar zaza. Biasa kalau hujung tahun kakak, suami dan anak-anak dia akan bercuti. So zaza yang bujang dan adik yang belum kahwin ni memang dia akan bawa sekali.  Jimat duit kan..just bawa duit nak berbelanja je hehe.

Sebelum ke destinasi tu, kami singgah makan dekat Pantai Teluk Kemang untuk makan tengahari. Selepas tu dalam jam 2.15 petang barulah bergerak ke Grand Lexis Port Dickson.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Sampai je hampir nak jam 3 petang. So tepatlah dengan waktu untuk check in pukul 3 petang tu. Kami tempah bilik Premium Pool Villa yang mana menyediakan private pool dalam bilik. Harga dalam satu malam tu dapatlah RM700+

Premium Pool Villa ini mempunyai 2 katil king dan ruang yang luas dan kemudahan yang ada pun memang sangat baik. Puaslah menginap kat sini. Ruang tidur pun syok je dan sangat selesa.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 1 - Ruang tidur nampak mewah, luas dan cukup selesa

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 2 - Privite Pool dengan beberapa hiasan pokok dan ukiran dinding yang mengasyikkan.

Sampai-sampai je tak pergi mana dah, Siap solat je terus terjun dalam private pool dia tu. Seronok sangat dapat mandi kolam haha. Bagi zaza memang sesuai sangat untuk family atau korang yang nak suasana privasi terutama kalau nak mandi kolam. Maklumlah kalau kolam terbuka ni rasa macam malu juga kan nak mandi manda kalau ada orang ramai.

Kat sini zaza lepak dengan anak-anak buah. Sambil mandi tu dapatlah feeling-feeling sambil menikmati jus minuman. Selepas puas mandi tu, kami bersiap-siap nak keluar tengok pemandangan disekitar hotel.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 3 - Sebelum mandi kolam, macam biasalah ambil gambar dulu hehe

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 4 - Kawasan hadapan bilik. Memang cantik. Sesuai juga untuk port ootd.

 

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 5 - Kawasan penginapan atas air

Antara kemudahan yang terdapat dalam Premium Pool Villa seperti bilik mandi yang luas dengan pancuran yang berasingan, penyaman udara, kipas syiling, dapur kecil, cerek elektrik, pengering rambut, kemudahan alat mandi, kopi dan teh percuma, servis bilik, internet wireless percuma, TV skin rata, telefon IDD, alatan seterika, dan peti simpanan keselamatan.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 6 - Bahagian bilik mandi

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 7- Bahagian dapur

Disebabkan masa datang sini, kami tak google dulu tempat-tempat yang ada disekitar Grand Lexis, Jadinya kami hanya berjalan dikawasan tempat penginapan je macam dekat hadapan bilik tu dengan area bilik atas air. Selebihnya lepak dekat bilik dan sambung mandi manda. Time malam keluar kejap tengok pemandangan lampu lip lap pada bangunan Grand Lexis Port Dickson ni. Lepas tu untuk dinner, kami pilih makan dekat luar.

 

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Pemandangan lampu bangunan yang bertukar warna..

Btw, gambar photo 1, photo 2, photo 5 dan photo 6 adalah dari website Grand Lexis. Lain-lain tu gambar zaza sendiri. Nak share banyak tak ada sebab gambar masa ni simpan dalam laptop. Laptop pula baru  rosak hari tu. Ada yang share dalam facebook pun gambar pecah-pecah tak jelas.

Oklah, itu je yang zaza boleh share pasal staycation zaza kat sini sebab stay pun satu malam je. Keesokannya kami tuju ke negeri lain pula.

Untuk korang yang terfikir nak datang ke Negeri Sembilan dan mencari hotel untuk menginap, boleh la booking dekat Hotel Grand Lexis Port Dickson ni. Tapi pastikan korang search la dulu tempat yang korang boleh jalan dalam kawasan ni..jangan jadi macam kami, dah balik dari bercuti barulah search balik..sekali tengok banyak tempat yang indah tak jejak.. menyesal betul haha.. next time boleh pergi lagi..memang berbaloi dan sangat menyeronokkan.

 


CONTINUE READING
Zaza Iman
4 Comments

Novel Menebus Rindu By Hany Hisham Musa

Novel Menebus Rindu By Hany Hisham Musa


"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan kami telah beriman sedangkan mereka tidak diuji"  Petikan dari Surah Al-Ankabut

****

Assalamualaikum dan apa khabar. Semoga semuanya ceria dan sihat selalu. Hari-hari dirumah selain menyiapkan kerja-kerja design, zaza suka menghabiskan waktu membaca buku dan kali ini buku pilihan zaza adalah Novel Menebus Rindu karangan oleh Hany Hisham Musa.

Ini adalah pertama kali zaza mengenali penulis Hany Hisyam Musa dan novel Menebus Rindu kalau tak silap zaza adalah karya kedua atau ketiga beliau. Mula-mula zaza sangkakan penulisnya perempuan sebab nama Hany rupanya seorang lelaki..hehe, jangan marah ya.



Novel yang mempunyai setebal 415 muka surat ini pada zaza menarik jalan ceritanya. Dihasilkan dengan kualiti kulit buku yang sangat soft dan pada zaza design cover novel pun lawa dengan lukisan gambar seorang gadis di tengah jalan keretapi dan dikelilingi pokok-pokok indah. Sepertinya seolah berada di kawasan kampung. Terasa rindu pula kampung. Sudah lama tak pulang.

SINOPSIS NOVEL MENEBUS RINDU

Tentang dua jiwa yang hilang arah tuju setelah patah hati. Berhenti dicintai tanpa merelakan, dua jiwa itu ditinggalkan bersama sengsara rindu. Langkah mereka tersesat saat menggagahkan diri mencari arah ke mana rindu yang ditanggung itu harus ditebus. Rindu yang menemukan mereka tentang pelbagai perkara, termasuk diri sendiri yang tidak pernah mereka kenali. Azim tidak pernah tahu rupanya dirinya lemah dan Khadija tidak pernah tahu dia seorang yang kuat.

Ditinggalkan kekasih yang masih sepenuh hati dicintai, Khadija berusaha untuk mengubah dirinya demi menawan kembali cinta yang telah pergi. Tapi penghujung misinya, pelamin angannya musnah, dia terluka lagi. Lalu dia menyandarkan hidup pada satu-satunya harapan kasih yang tersisa, mencari bapa kandung yang terpisah sejak kecil. Kehilangan dan patah hati menjadikan Khadija kuat. Kerana hati yang kuat yang dia miliki itu adalah hati yang disakiti dan berpanjangan menanggung rindu yang disangka tiada berpenghujung.

Azim pula seorang yang hilang segala-gala yang dia miliki termasuk jatidirinya setelah kehilangan anak dan isteri. Meski telah separuh mati merindui dan merayu, isterinya tetap dengan pendirian untuk berpisah. Musnah dalam penyesalahan dan depresi, dia hilang pengharapan lalu menyerah kalah.

Pertemuan tanpa disangka antara Azim dan Khadija terjadi di Sri Lanka. Ketika Khadija sedang mengatur langkah sambil menggendong rindu mencari kasih yang terpisah, sebuah tragedi hidup dan mati terjadi antara dia dan Azim. Tragedi yang mengubah haluan Azim untuk kembali ke jalan pulang, jalan rahmat Tuhan. Jalan yang ditunjukkan Khadija yang bukan siapa-siapa kepada Azim.

“Dunia ini hanya tempat tumpangan. Kita semua adalah tetamu di dunia ini. Tetamu, bukan penghuni. Tetamu resamnya bakal pergi selepas menyinggah. Di sini bukan tempat tinggal kekal kita. Sabarlah, Tuhan beri ganjaran yang hebat buat orang-orang yang sabar. Dalam hidup ini, ingat satu perkataan. Sabar. Itu kata kuncinya. Kembalilah kepada Allah. Jangan biarkan cinta sesama manusia memusnahkan hidup kau.

Tersungkurlah di hadapanNya, kerana dia Allah, Tuhanmu dan Tuhanku.”

Setiap kalimat yang terungkap dari bibir Khadija tertusuk jauh ke lubuk hati Azim. Menebarkan sebuah maksud yang begitu bermakna. Sebuah kesedaran besar. Khadija menyambung.

“Mati itu dekat dengan kita. Mati itu tidak perlu dicari. Aku selalu mengingati diri aku, jangan pernah tidur di waktu malam dengan keyakinan keesokan pagi aku akan membuka mata lagi. Dan andainya esok aku masih membuka mata, aku akan ingatkan diri aku yang malam nanti belum tentu aku akan kembali ke katil itu lagi. Selamat malam.”


****

Pada mulanya zaza kurang faham cerita ni tapi selepas membaca beberapa helaian, barulah zaza nampak jalan ceritanya. Serius zaza katakan yang novel ini buat zaza mengesat air mata. Jarang zaza baca buku boleh rasa sebak. Mungkin faktor usia yang sudah pun angka tiga series ditambah pula sekarang mudah tersentuh hati jika melibatkan soal perasaan. 

Cerita mengenai tentang kehidupan Azim dan Khadija. Mereka tidak saling mengenali antara satu sama lain. Azim mempunyai kisah yang lampau yang buatkan zaza geram juga dengan wataknya. Khadija pula seorang gadis yang terluka jiwanya.


****

Sebuah foto misteri memberi kesan kepada Azim sehingga Azim merasakan dia perlu mencari siapakah pemilik foto tersebut dan membawa Azim ke Sri Lanka, bumi dimana buat pertama kali dia menemui foto itu. Disitulah terjadinya episod tragis dalam perjalanan hidupnya.

Dengan persediaan rapi, Azim terbang dan tiba di lapangan Terbang Bandaranaike Colombo Sri Lanka. Disinilah terasa seperti zaza turut mengembara bersama Azim. Diselitkan tentang tempat menarik yang dilawati Azim iaitu Pantai Galle Face dan paling menarik mengenai bandar Kandy. Sedikit sejarah diceritakan dimana Kandy adalah salah satu bandar di Sri Lanka yang mempunyai komuniti masyarakat berdarah Melayu. Juga beberapa tempat lain seperti Adam's Peak ( Gunung Sri Pada )

Zaza memang suka jika sesebuah novel tu menyelitkan sejarah atau fakta sesuatu tempat. Maklumlah zaman sekolah dulu memang minat dengan sejarah. Jadi makin teruja untuk zaza terus membaca novel ini. 

****

Azim sudah memiliki seorang isteri bernama Azura dan seorang anak bernama Adib. Akibat dari sikap Azim sendiri telah menyebabkan dia kehilangan Azura yang amat disayangi dan juga anaknya Adib. Part episod inilah yang buatkan zaza kesat air mata. Hahah..boleh pula touching tau...

Anaknya Adib meninggal dunia kerana sikap sambil lewanya. Adib meninggal disebabkan oleh...korang bacalah sendiri kalau nak tahu puncanya. Akibat peristiwa itu, Azura dilanda kerinduan pada anaknya. Dan disinilah terjadinya perkara yang tidak pernah azim impikan dalam hidupnya.

"Meringkuk Azura tersedu sedan setiap kali menyedari akan hakikat sebuah takdir yang telah terjadi. Bertemankan deraian airmata dia meratapi nasibnya.  Adib telah tiada didunia fana ini. Adib, hanya sebuah kesementaraan yang cukup singkat. Allah telah.....


Khadija, merintih kerinduan untuk mencari ayahnya yang tidak pernah diketahui sejak lahir, Dengan tekad, Khadija memulakan perjalanannya ke Sri Lanka untuk mencari ayahnya. Namun usaha Khadija akhirnya....adakah membuahkan hasil atau hanya sia-sia? Adakah ayahnya masih hidup atau hanya sekadar jasad yang tidak bernyawa lagi? Korang kena dapatkan novel ini kalau nak tahu okayyy...

****

Takdir akhirnya menemukan Azim dan Khadija. Disinilah bermulanya episod yang mengubah kehidupan mereka.


****

Dalam novel ini ada beberapa perkataan baru yang zaza baru dengar seperti dalam petikan ini,

"Selagi itu perjuangan hidupnya tidak akan pernah paripurna" Paripurna tu zaza rasa ia bahasa aras tinggi. Bila zaza google ia membawa maksud lengkap, rapat.

Part yang sangat menyentuh hati pula di babak 11 Badai. Kisah Azim lima tahun yang lalu bersama Azura dan anaknya. Part yang meruntun hati dan perasaan buat pembaca. Kisah rumahtangga yang musnah akibat kegilaan pada kerja sehingga mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang suami dan ayah.

Pada zaza ia novel yang baik untuk dibaca. Konflik yang berlaku memberikan kita pengajaran bahawa kerja dan wang ringgit bukan segalanya untuk sebuah kehidupan yang bahagia. 

Biodata Penulis

M.Hany Hisham berasal dari Kuala Ternegganu. Merupakan lulusan Sarjana Muda Kejuruteraan dan kini merupakan seorang penulis buku. Novel pertama beliau Antara Langit, Bumi dan Dua Hati. Meminati dunia mengembara, beliau telah berjinak dalam bidang penulisan dengan artikel travelog bagi majalah Libur. Artikel beliau pernah memenangi Travelogue of the month" dan telah tersiar dalam majalah kabin bagi pesawat Air Asia Travel 3sixty. Karya beliau juga pernah disiarkan dalam akhbar Sinar Harian dan Mingguan Malaysia.

Bagi yang berminat untuk mendapatkan Novel Menebus Rindu ini boleh membuat pembelian di Kedai Buku Popular, Bookcafe, Shopee atau terus berhubung dengan penulis di instagram https://www.instagram.com/mhanyhisham/

CONTINUE READING
Zaza Iman
5 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)