Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan


Dah lama tak pergi bercuti sejak PKP, lepas tu pula berlaku banjir besar dekat tempat zaza. Tapi Kawasan area rumah zaza alhamdulillah selamat. Cuma ruang hadapan dalam rumah je masuk air sikit. Apa pun syukur sekarang ni dah boleh jalan-jalan walaupun hanya dalam negeri je kan.

Tapi sebelum PKP dulu, zaza nak throwback lah pengalaman zaza staycation dekat Hotel Grand Lexis Port Dickson. Alhamdulillah merasa lah staycation kat hotel ni dengan tajaan dari abang ipar zaza. Biasa kalau hujung tahun kakak, suami dan anak-anak dia akan bercuti. So zaza yang bujang dan adik yang belum kahwin ni memang dia akan bawa sekali.  Jimat duit kan..just bawa duit nak berbelanja je hehe.

Sebelum ke destinasi tu, kami singgah makan dekat Pantai Teluk Kemang untuk makan tengahari. Selepas tu dalam jam 2.15 petang barulah bergerak ke Grand Lexis Port Dickson.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Sampai je hampir nak jam 3 petang. So tepatlah dengan waktu untuk check in pukul 3 petang tu. Kami tempah bilik Premium Pool Villa yang mana menyediakan private pool dalam bilik. Harga dalam satu malam tu dapatlah RM700+

Premium Pool Villa ini mempunyai 2 katil king dan ruang yang luas dan kemudahan yang ada pun memang sangat baik. Puaslah menginap kat sini. Ruang tidur pun syok je dan sangat selesa.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 1 - Ruang tidur nampak mewah, luas dan cukup selesa

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 2 - Privite Pool dengan beberapa hiasan pokok dan ukiran dinding yang mengasyikkan.

Sampai-sampai je tak pergi mana dah, Siap solat je terus terjun dalam private pool dia tu. Seronok sangat dapat mandi kolam haha. Bagi zaza memang sesuai sangat untuk family atau korang yang nak suasana privasi terutama kalau nak mandi kolam. Maklumlah kalau kolam terbuka ni rasa macam malu juga kan nak mandi manda kalau ada orang ramai.

Kat sini zaza lepak dengan anak-anak buah. Sambil mandi tu dapatlah feeling-feeling sambil menikmati jus minuman. Selepas puas mandi tu, kami bersiap-siap nak keluar tengok pemandangan disekitar hotel.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 3 - Sebelum mandi kolam, macam biasalah ambil gambar dulu hehe

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 4 - Kawasan hadapan bilik. Memang cantik. Sesuai juga untuk port ootd.

 

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 5 - Kawasan penginapan atas air

Antara kemudahan yang terdapat dalam Premium Pool Villa seperti bilik mandi yang luas dengan pancuran yang berasingan, penyaman udara, kipas syiling, dapur kecil, cerek elektrik, pengering rambut, kemudahan alat mandi, kopi dan teh percuma, servis bilik, internet wireless percuma, TV skin rata, telefon IDD, alatan seterika, dan peti simpanan keselamatan.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 6 - Bahagian bilik mandi

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 7- Bahagian dapur

Disebabkan masa datang sini, kami tak google dulu tempat-tempat yang ada disekitar Grand Lexis, Jadinya kami hanya berjalan dikawasan tempat penginapan je macam dekat hadapan bilik tu dengan area bilik atas air. Selebihnya lepak dekat bilik dan sambung mandi manda. Time malam keluar kejap tengok pemandangan lampu lip lap pada bangunan Grand Lexis Port Dickson ni. Lepas tu untuk dinner, kami pilih makan dekat luar.

 

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Pemandangan lampu bangunan yang bertukar warna..

Btw, gambar photo 1, photo 2, photo 5 dan photo 6 adalah dari website Grand Lexis. Lain-lain tu gambar zaza sendiri. Nak share banyak tak ada sebab gambar masa ni simpan dalam laptop. Laptop pula baru  rosak hari tu. Ada yang share dalam facebook pun gambar pecah-pecah tak jelas.

Oklah, itu je yang zaza boleh share pasal staycation zaza kat sini sebab stay pun satu malam je. Keesokannya kami tuju ke negeri lain pula.

Untuk korang yang terfikir nak datang ke Negeri Sembilan dan mencari hotel untuk menginap, boleh la booking dekat Hotel Grand Lexis Port Dickson ni. Tapi pastikan korang search la dulu tempat yang korang boleh jalan dalam kawasan ni..jangan jadi macam kami, dah balik dari bercuti barulah search balik..sekali tengok banyak tempat yang indah tak jejak.. menyesal betul haha.. next time boleh pergi lagi..memang berbaloi dan sangat menyeronokkan.

 


CONTINUE READING
Zaza Iman
4 Comments

Novel Menebus Rindu By Hany Hisham Musa

Novel Menebus Rindu By Hany Hisham Musa


"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan kami telah beriman sedangkan mereka tidak diuji"  Petikan dari Surah Al-Ankabut

****

Assalamualaikum dan apa khabar. Semoga semuanya ceria dan sihat selalu. Hari-hari dirumah selain menyiapkan kerja-kerja design, zaza suka menghabiskan waktu membaca buku dan kali ini buku pilihan zaza adalah Novel Menebus Rindu karangan oleh Hany Hisham Musa.

Ini adalah pertama kali zaza mengenali penulis Hany Hisyam Musa dan novel Menebus Rindu kalau tak silap zaza adalah karya kedua atau ketiga beliau. Mula-mula zaza sangkakan penulisnya perempuan sebab nama Hany rupanya seorang lelaki..hehe, jangan marah ya.



Novel yang mempunyai setebal 415 muka surat ini pada zaza menarik jalan ceritanya. Dihasilkan dengan kualiti kulit buku yang sangat soft dan pada zaza design cover novel pun lawa dengan lukisan gambar seorang gadis di tengah jalan keretapi dan dikelilingi pokok-pokok indah. Sepertinya seolah berada di kawasan kampung. Terasa rindu pula kampung. Sudah lama tak pulang.

SINOPSIS NOVEL MENEBUS RINDU

Tentang dua jiwa yang hilang arah tuju setelah patah hati. Berhenti dicintai tanpa merelakan, dua jiwa itu ditinggalkan bersama sengsara rindu. Langkah mereka tersesat saat menggagahkan diri mencari arah ke mana rindu yang ditanggung itu harus ditebus. Rindu yang menemukan mereka tentang pelbagai perkara, termasuk diri sendiri yang tidak pernah mereka kenali. Azim tidak pernah tahu rupanya dirinya lemah dan Khadija tidak pernah tahu dia seorang yang kuat.

Ditinggalkan kekasih yang masih sepenuh hati dicintai, Khadija berusaha untuk mengubah dirinya demi menawan kembali cinta yang telah pergi. Tapi penghujung misinya, pelamin angannya musnah, dia terluka lagi. Lalu dia menyandarkan hidup pada satu-satunya harapan kasih yang tersisa, mencari bapa kandung yang terpisah sejak kecil. Kehilangan dan patah hati menjadikan Khadija kuat. Kerana hati yang kuat yang dia miliki itu adalah hati yang disakiti dan berpanjangan menanggung rindu yang disangka tiada berpenghujung.

Azim pula seorang yang hilang segala-gala yang dia miliki termasuk jatidirinya setelah kehilangan anak dan isteri. Meski telah separuh mati merindui dan merayu, isterinya tetap dengan pendirian untuk berpisah. Musnah dalam penyesalahan dan depresi, dia hilang pengharapan lalu menyerah kalah.

Pertemuan tanpa disangka antara Azim dan Khadija terjadi di Sri Lanka. Ketika Khadija sedang mengatur langkah sambil menggendong rindu mencari kasih yang terpisah, sebuah tragedi hidup dan mati terjadi antara dia dan Azim. Tragedi yang mengubah haluan Azim untuk kembali ke jalan pulang, jalan rahmat Tuhan. Jalan yang ditunjukkan Khadija yang bukan siapa-siapa kepada Azim.

“Dunia ini hanya tempat tumpangan. Kita semua adalah tetamu di dunia ini. Tetamu, bukan penghuni. Tetamu resamnya bakal pergi selepas menyinggah. Di sini bukan tempat tinggal kekal kita. Sabarlah, Tuhan beri ganjaran yang hebat buat orang-orang yang sabar. Dalam hidup ini, ingat satu perkataan. Sabar. Itu kata kuncinya. Kembalilah kepada Allah. Jangan biarkan cinta sesama manusia memusnahkan hidup kau.

Tersungkurlah di hadapanNya, kerana dia Allah, Tuhanmu dan Tuhanku.”

Setiap kalimat yang terungkap dari bibir Khadija tertusuk jauh ke lubuk hati Azim. Menebarkan sebuah maksud yang begitu bermakna. Sebuah kesedaran besar. Khadija menyambung.

“Mati itu dekat dengan kita. Mati itu tidak perlu dicari. Aku selalu mengingati diri aku, jangan pernah tidur di waktu malam dengan keyakinan keesokan pagi aku akan membuka mata lagi. Dan andainya esok aku masih membuka mata, aku akan ingatkan diri aku yang malam nanti belum tentu aku akan kembali ke katil itu lagi. Selamat malam.”


****

Pada mulanya zaza kurang faham cerita ni tapi selepas membaca beberapa helaian, barulah zaza nampak jalan ceritanya. Serius zaza katakan yang novel ini buat zaza mengesat air mata. Jarang zaza baca buku boleh rasa sebak. Mungkin faktor usia yang sudah pun angka tiga series ditambah pula sekarang mudah tersentuh hati jika melibatkan soal perasaan. 

Cerita mengenai tentang kehidupan Azim dan Khadija. Mereka tidak saling mengenali antara satu sama lain. Azim mempunyai kisah yang lampau yang buatkan zaza geram juga dengan wataknya. Khadija pula seorang gadis yang terluka jiwanya.


****

Sebuah foto misteri memberi kesan kepada Azim sehingga Azim merasakan dia perlu mencari siapakah pemilik foto tersebut dan membawa Azim ke Sri Lanka, bumi dimana buat pertama kali dia menemui foto itu. Disitulah terjadinya episod tragis dalam perjalanan hidupnya.

Dengan persediaan rapi, Azim terbang dan tiba di lapangan Terbang Bandaranaike Colombo Sri Lanka. Disinilah terasa seperti zaza turut mengembara bersama Azim. Diselitkan tentang tempat menarik yang dilawati Azim iaitu Pantai Galle Face dan paling menarik mengenai bandar Kandy. Sedikit sejarah diceritakan dimana Kandy adalah salah satu bandar di Sri Lanka yang mempunyai komuniti masyarakat berdarah Melayu. Juga beberapa tempat lain seperti Adam's Peak ( Gunung Sri Pada )

Zaza memang suka jika sesebuah novel tu menyelitkan sejarah atau fakta sesuatu tempat. Maklumlah zaman sekolah dulu memang minat dengan sejarah. Jadi makin teruja untuk zaza terus membaca novel ini. 

****

Azim sudah memiliki seorang isteri bernama Azura dan seorang anak bernama Adib. Akibat dari sikap Azim sendiri telah menyebabkan dia kehilangan Azura yang amat disayangi dan juga anaknya Adib. Part episod inilah yang buatkan zaza kesat air mata. Hahah..boleh pula touching tau...

Anaknya Adib meninggal dunia kerana sikap sambil lewanya. Adib meninggal disebabkan oleh...korang bacalah sendiri kalau nak tahu puncanya. Akibat peristiwa itu, Azura dilanda kerinduan pada anaknya. Dan disinilah terjadinya perkara yang tidak pernah azim impikan dalam hidupnya.

"Meringkuk Azura tersedu sedan setiap kali menyedari akan hakikat sebuah takdir yang telah terjadi. Bertemankan deraian airmata dia meratapi nasibnya.  Adib telah tiada didunia fana ini. Adib, hanya sebuah kesementaraan yang cukup singkat. Allah telah.....


Khadija, merintih kerinduan untuk mencari ayahnya yang tidak pernah diketahui sejak lahir, Dengan tekad, Khadija memulakan perjalanannya ke Sri Lanka untuk mencari ayahnya. Namun usaha Khadija akhirnya....adakah membuahkan hasil atau hanya sia-sia? Adakah ayahnya masih hidup atau hanya sekadar jasad yang tidak bernyawa lagi? Korang kena dapatkan novel ini kalau nak tahu okayyy...

****

Takdir akhirnya menemukan Azim dan Khadija. Disinilah bermulanya episod yang mengubah kehidupan mereka.


****

Dalam novel ini ada beberapa perkataan baru yang zaza baru dengar seperti dalam petikan ini,

"Selagi itu perjuangan hidupnya tidak akan pernah paripurna" Paripurna tu zaza rasa ia bahasa aras tinggi. Bila zaza google ia membawa maksud lengkap, rapat.

Part yang sangat menyentuh hati pula di babak 11 Badai. Kisah Azim lima tahun yang lalu bersama Azura dan anaknya. Part yang meruntun hati dan perasaan buat pembaca. Kisah rumahtangga yang musnah akibat kegilaan pada kerja sehingga mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang suami dan ayah.

Pada zaza ia novel yang baik untuk dibaca. Konflik yang berlaku memberikan kita pengajaran bahawa kerja dan wang ringgit bukan segalanya untuk sebuah kehidupan yang bahagia. 

Biodata Penulis

M.Hany Hisham berasal dari Kuala Ternegganu. Merupakan lulusan Sarjana Muda Kejuruteraan dan kini merupakan seorang penulis buku. Novel pertama beliau Antara Langit, Bumi dan Dua Hati. Meminati dunia mengembara, beliau telah berjinak dalam bidang penulisan dengan artikel travelog bagi majalah Libur. Artikel beliau pernah memenangi Travelogue of the month" dan telah tersiar dalam majalah kabin bagi pesawat Air Asia Travel 3sixty. Karya beliau juga pernah disiarkan dalam akhbar Sinar Harian dan Mingguan Malaysia.

Bagi yang berminat untuk mendapatkan Novel Menebus Rindu ini boleh membuat pembelian di Kedai Buku Popular, Bookcafe, Shopee atau terus berhubung dengan penulis di instagram https://www.instagram.com/mhanyhisham/

CONTINUE READING
Zaza Iman
5 Comments

McDonald’s Malaysia, Makanannya Tidak Pernah Mengecewakan

McDonald’s Malaysia, Makanannya Tidak Pernah Mengecewakan




Dalam banyak-banyak makanan, antara yang sering menjadi pilihan ramai adalah fast food. Salah satu daripada McDonald’s. Semua orang kenal apa itu McD. Baik dewasa, remaja, kanak-kanak dan warga emas, ada yang sangat gemar dengan McDonald’s. Sudah tentulah, kerana McDonald’s sudah lama menapak di Malaysia.

Tahun demi tahun, McDonald’s tidak pernah lekang dari menu baru. Menu yang lama dan wajib ada tetap juga dengan rasa yang sama. Itu semua memberi satu kelebihan pada team McDonald’s. Itu tak dikira lagi dengan suasana restorannya yang bersih, selesa dan santai.


Baik menu klasik mahupun moden. Baik menu lama mahupun baru. Baik menu selalu ada mahupun jarang ada. Masing-masing ada kelebihannya yang tersendiri dengan peminat tertentu. Tak hairanlah kenapa ramai orang suka sanggup beratur panjang demi nak menikmati menu kegemaran dari restoran makanan segera McDonald’s.



Nama yang di beri untuk dua menu baru ini adalah Spicy McChicken dan juga Grand McChicken. Para penggemar burger dan ayam mesti akan teruja. Nikmati pula dengan orang yang tersayang sudah tentu rasa bahagia.

Setiap kali nak menikmati menu burger, bahagian yang paling menggamit perhatian adalah pada dagingnya (patty). Tak kisah sama ada ayam , daging mahupun ikan. Bahagian patty mestilah sedap dengan saiz yang sepatutnya.

Patty yang tebal dan berjus ketika digigit adalah idaman semua orang. Sedikit rangup di luar dan lembut di dalam dengan bau yang amat menyelerakan adalah satu pengalaman makan burger yang sebenar. Ditambah pula dengan limpahan sos. Barulah ada umph! Dalam masa yang sama barulah rasa berbaloi dengan harga yang di bayar.

Dan dari apa yang dilihat pada Spicy McChicken dan juga Grand McChicken ini, patty yang ada di tengahnya memang agak tebal dan menarik perhatian. Roti yang menjadi pengapit patty ini juga nampak segar dan menyelerakan.

Ditambah pula dengan sayur segar beserta sos yang terbaik. Memang sangat mengiurkan. Maka tak hairanlah kenapa orang di negara kita ini suka makan McDonald’s (termasuk diri sendiri).

McChicken Burger Sudah Lama Di Carta Hati Pelanggan McD


Kalau tak salah, McChicken ni adalah antara menu yang sudah lama berada di McDonald’s. Disebabkan itu memang patutlah McDonald’s membawakan menu baru sebagai tanda terima kasih dan penghargaan kepada para peminat setia burger ini. Siapa sangka juga, bukan hanya satu tapi dua burger baharu dari keluarga McChicken diberikan sebagai pilihan untuk menu pelanggan.

Maka tak hairanlah kenapa orang di negara kita ini suka makan McDonald’s. Begitu juga dengan diri ini. Sedap pula tu, mana boleh nak tolak. Lagi-lagi kalau tiba-tiba ada orang nak belanja.


Jika ditanya menu mana satu nak pilih antara Spicy McChicken dan juga Grand McChicken, terus terang kedua-duanya berjaya melekat di hati. Kedua-duanya nampak sedap dengan ciri kelebihan masing-masing. Tak mengapalah, hari ini cuba dulu satu dan tak lama selepas itu, boleh pula cuba lagi satu kan?

Jika malas nak ke mana-mana cawangan McDonald’s untuk mendapatkan kedua-dua menu baru dari McDonald’s ini, boleh saja terus order secara atas talian. Nak lagi mudah boleh guna aplikasi milik Foodpanda.

Dengan adanya servis Foodpanda, tak kira walau berada di mana saja, sama ada di rumah sendiri, di pejabat, di kampung halaman, di hotel atau homestay ketika sedang bercuti atau sebaliknya. Tanpa mengira mana-mana negeri di Malaysia ini. Foodpanda sentiasa ada untuk kita gunakan perkhidmatan penghantaran makanan secara terus hingga ke depan mata.




Perkhidmatan sebegini ikut sesuai juga dengan kehidupan masyarakat kita yang semuanya nak cepat. Ambil handphone, order food untuk menu pilihan dan tak perlu lagi susah payah untuk terus ke mana-mana lokasi.

Kalau beginilah caranya, order untuk sebarang majlis pun senang ni. Jimat masa! Jimat tenaga! Jimat segala benda. Foodpanda and McDonald’s, satu gabungan pasangan yang memang mantap.




























CONTINUE READING
Zaza Iman
3 Comments

 Sudio Nio Wireless Earphone Miliki Kualiti Bunyi Yang Baik

Sudio Nio Wireless Earphone Miliki Kualiti Bunyi Yang Baik


Sebelum ni zaza memang dh lama nak cari earphone untuk phone zaza. Tapi memandangkan zaza guna phone pixel, so zaza tak ada dongle untuk sambung pada earphone. Fikir punya fikir, zaza pun hold kan dulu nak beli earphone. Sampai lah hari tu zaza nampak ada rakan-rakan share pasal earphone wireless dari Sudio.

Bila zaza tengok tu kan..nice gilaaaa. Ada 3 jenis design iaitu ETT, TOLV dan terbaru NIO. Disebabkan zaza dah berkenan dan memerlukan earphone, zaza pun pilih design NIO ni sebab design paling latest dan versatile.

Sudio Nio Wireless Earphone Miliki Kualiti Bunyi Yang Baik

Sudio Nio didatangkan dengan 4 pilihan warna pilihan iaitu Sand, Black, White dan Green. Memandangkan zaza sekarang ni gemarkan penggunaan warna-warna brown, warna-warna nude pastel, so zaza pilih warna Sand ni.

Sudio Nio ni sesuai untuk pengguna phone Android dan iOS. Menariknya Nio ini dilengkapi dengan IPX4. Bermaksud, contohnya anda berada di gim atau keadaan tengah hujan lebat, jadi ia tak menganggu dengan bunyi desiran hujan yang bising.

Sepanjang zaza guna guna selama seminggu, zaza amat berpuas hati dengan kualiti bunyinya yang sangat baik. Tiap petang duduk berehat dikebun sambil ambil angin, zaza akan pasang lagu dan pakai Sudio Nio ni..syok gila. Tenang je rasa melepak sambil lihat pokok dan bunga-bunga yang ditiup angin kuat.

Sudio Nio Wireless Earphone Miliki Kualiti Bunyi Yang Baik

Sudio Nio Wireless Earphone Miliki Kualiti Bunyi Yang Baik

Selain itu, Sudio Nio juga mempunyai Teknologi Mikrofon Dwi Adaptif dimana ia berfungsi untuk menghalang bunyi-bunyi gangguan yang tidak diingini.

Penggunaan baterinya agak lama. Bila zaza cas penuh, dan guna beberapa kali dalam satu hari, baterinya hanya turun sedikit saja. Ia bertahan sehingga satu hari setengah. Mengikut apa yang ditulis di website Sudio, Nio mampu bertahan sehingga 20 jam penggunaan.

Selain itu, Sudio Nio mempunyai hujung sayap dengan 4 saiz ( 4 wing size ) yang tersedia untuk keselesaan. Sepanjang zaza guna, ia memang terletak di telinga, zaza rasa selesa dan tidak menyakitkan.

Sudio Nio Wireless Earphone Miliki Kualiti Bunyi Yang Baik

Bagi pembelian Sudio Nio ini, anda akan mendapat waranti selama 3 tahun oleh Sudio Sphere dan penghantaran secara percuma. So memang berbaloi lah untuk memilikinya.

Sudio Nio Wireless Earphone Miliki Kualiti Bunyi Yang Baik

Sudio Nio Wireless Earphone Miliki Kualiti Bunyi Yang Baik
Kit Penjagaan Earbud Sudio 

Sudio Nio Wireless Earphone Miliki Kualiti Bunyi Yang Baik

Dengan kod diskaun 15%, harga Sudio Nio ini hanya MYR306.00. Selain itu, dengan setiap peembelian Sudio Nio pada 15 Februari sehingga 21 Mac 2021, anda akan diberikan 1 X Kit Penjagaan Earbud Sudio secara percuma. 

Sungguh berbaloi kan jika anda grab sehingga 21 Mac ini. Untuk mendapatkan diskaun sebanyak 15% tersebut, gunakan KOD : ZAZANIO

Bagi yang ingin mendapatkannya, boleh terus check out dekat :

Website : https://www.sudio.com/my
Details  : https://www.sudio.com/my/nio-sand



















CONTINUE READING
Zaza Iman
4 Comments

Deco Room : Ubahsuai Ruang Tidur Ala Bohomian

Deco Room : Ubahsuai Ruang Tidur Ala Bohomian


Sebenarnya lama dah nak deco bilik tapi banyak kali tertangguh sampailah hari tu bilik zaza diserang sejenis makhluk perosak Kamitetep. Tak sure berpunca dari apa dan serangga tu pun pertama kali zaza tengok. Jadi zaza buatlah pembersihan bilik. Dua tiga hari juga nak bersihkan bilik seorang diri.Dah alang-alang bersihkan bilik, terus lah zaza nak ubahsuai dan deco mengikut konsep yang zaza nak, ala bohomian tapi bajet punya.

Memandangkan bilik zaza dah memang warna putih, so zaza just ubah bahagian katil dan ruang tepi tingkap. 

Sebenarnya ubahsuai bilik ni tak siap sepenuhnya lagi sebab ada lagi sudut lain yang masih zaza tercari-cari nak deco macam mana. Susah betul nak pilih hiasan yang berkenan.

Untuk kali ni zaza just share ruang tidur dengan bahagian tepi tingkap dulu.

Deco Room : Ubahsuai Ruang Tidur Ala Bohomian
Sumber Foto Idea : Pinterest

Ini gambar semasa zaza buat pembersihan bilik. Tilam, almari, rak pakaian semua zaza keluarkan dulu dari bilik. Asalnya lantai tu zaza letak tikar kayu dengan carpet. so zaza buka dan tinggallah tikar asal yang berkopak-kopak tu.

Memang jenuhlah kemas dan punggah barang semua. Mana yang tak elok zaza buang dan bakar. Setiap penjuru lantai zaza sembur dengan penyembur racun. Dah lama sikit baru zaza sembur pula dengan penyembur Natucare Fabrik sebab nak elak dari hama dan serangga kamitetep tu.

Lepas dah punggah semua, zaza sapu lantai. Sedut segala habuk dan mop. Memang penat gila..

Deco Room : Ubahsuai Ruang Tidur Ala Bohomian
Gambar kerja-kerja pembersihan

Selepas dah selesai mop semua tu, zaza buat pemasangan tikar getah baru. Beli kat Shopee je..untuk bilik zaza ni sebenarnya memerlukan 11 meter panjang tikar getah. Tapi zaza tak ukur..main bedal je beli 10 meter ( agak-agak je masa tu ). So sudut last dekat dengan pintu tak cukup..lagi setengah meter je.. tapi nasib ada wallpaper so zaza alas dengan wallpaper je la sementara ( tak tunjuk sudut ni sebab penuh dengan pakaian yang berserabut, belum kemas hehe )

Deco Room : Ubahsuai Ruang Tidur Ala Bohomian
Selepas siap pasang tikar getah

So next, sampai pula selimut baldu ( flannel velve plush throw blanket ). Memang lembut gilaaaa. Mulanya zaza nak cari warna yang seakan warna mustard yellow macam isi durian tu tapi dah berhari-hari zaza cuba cari tak jumpa..akhirnya zaza decide beli selimut baldu warna dekat gambar bawah ni. Selimut baldu ni RM23 je.

Cadar putih tu pula yang IKEA juga zaza beli dekat Shopee dalam RM70+ sekali dua sarung bantal.

Deco Room : Ubahsuai Ruang Tidur Ala Bohomian
Selimut baldu

Dah siap cantikkan katil, Drawer ala IKEA pun sampai. Ramai kan suka dengan drawer putih ni. Serius zaza cakap memang cantik sangat. Berkualiti. Drawer 4 tingkat ni zaza beli kat Shopee juga.

Harga zaza beli RM 156.60 termasuk kos penghantaran dan tolak coin. Drawer ni memang kena pasang sendiri okay.. 

Deco Room : Ubahsuai Ruang Tidur Ala Bohomian

Deco Room : Ubahsuai Ruang Tidur Ala Bohomian

Deco Room : Ubahsuai Ruang Tidur Ala Bohomian

Mulanya memang pening. Oh ya, selepas beli drawer ni, memang kena chat seller untuk minta video tutorial cara pasang. Mula-mula rasa macam payah dan tak faham, tapi dah step 2 dan seterusnya barulah faham dan mudah nak pasang.

5 jam jugalah zaza nak sudahkan pasang drawer ni..sebabnya zaza ada juga stop kejap-kejap berehat dan sempat lagi pergi makan haha.

Tangan memang sakit jugalah pulas-pulas skru driver masa nak pasang skru tu. Untuk pemasangan drawer ni, zaza guna skru driver dan tukul je. Tak guna drill sebab tak ada. kalau ada lagi cepat kot siap.

Dah siap pasang drawer, so zaza pun buatlah susunan dan hasilnyaaa..

Deco Room : Ubahsuai Ruang Tidur Ala Bohomian

Ruang dinding masih lagi kosong. Cadangnya zaza nak letak frame dan sedikit deco-deco daun atau pokok yang gantung-gantung tu..masih mencari dekat shopee mana yang berkenan.

Oh ya, kalau tengok gambar ilham dari pinterest tu, ada nampak kayu hiasan macam tangga tu kan? So zaza pun cari kat shopee dan terjumpa yang murah gilaaaa.

Deco Room : Ubahsuai Ruang Tidur Ala Bohomian
Ladder wood

Deco Room : Ubahsuai Ruang Tidur Ala Bohomian

Zaza beli RM28.50 je. Kenapa murah? Biasa kayu Ladder Wood saiz besar macam ni harga RM70-RM100+ kan.

Okay sebab kayu ni dia guna kayu recycle. Tapi walaupun recycle, kayu dia memang lawaaa..Sampai pun dalam keadaan pembungkusan yang baik dan kayu ok.

Untuk Ladder Wood check out dekat seller :  https://shp.ee/8ck3xjp
Untuk Drawer 4 Tier check out dekat seller : https://shp.ee/y775fnj

Ada 3 lagi sudut yang belum zaza deco. Sudut pakaian, sudut meja komputer dan sudut yang ada cermin ootd dekat gambar atas tadi tu..Insyaallah kalau dah siap yang tu nanti zaza share ok. 




CONTINUE READING
Zaza Iman
7 Comments

The UK's No.1 Skincare Brand, Boots Now Available Exclusively At 7-Eleven Malaysia

The UK's No.1 Skincare Brand, Boots Now Available Exclusively At 7-Eleven Malaysia



The UK's No.1 Skincare Brand, Boots Now Available Exclusively At 7-Eleven Malaysia

KUALA LUMPUR, 19 February 2021 – Heads up to those who never fail to visit Boots when you visit the United Kingdom. Now, no more stocking up the next time you are there as the UK’s No.1 skincare products is now available in Malaysia, exclusively at selected 7-Eleven stores!

Created almost 170 years ago, the Boots brand is still at the heart of the communities it serves. A household name with stores all over the world and a number of hugely successful own-brand ranges, it has risen from humble beginnings to become the well-known and loved brand it is today.

That said, Malaysians can now look forward to the UK’s No.1 skincare product range, which includes the much-lauded Boots Vitamin C Brightening selections, Boots Cucumber series, Boots Korean Sheet Mask collection, Boots Ingredients hair & body products, and Boots Sun Protection range.

Boots skincare ranges are definitely worth keeping an eye out for on your next beauty run. Boots Vitamin C Brightening selections are enriched with 2X YUZU extract and is high in Vitamin C to deliver a 7-day brightening effect; whereas Boots Cucumber series is enriched with cooling cucumber and vitamins, leaving you with hydrated, nourished and beautifully soft skin. Besides, Boots Korean Sheet Mask collection is enriched with natural extracts and leaves your skin more radiant, revitalised and mosturised.

The UK's No.1 Skincare Brand, Boots Now Available Exclusively At 7-Eleven Malaysia

The UK's No.1 Skincare Brand, Boots Now Available Exclusively At 7-Eleven Malaysia

The UK's No.1 Skincare Brand, Boots Now Available Exclusively At 7-Eleven Malaysia

The UK's No.1 Skincare Brand, Boots Now Available Exclusively At 7-Eleven Malaysia

What’s more, customers can look forward to discover the power of natural ingredients in Boots Ingredients hair & body products in which it features superfoods that offer up some of the best nutritional components for beautiful hair and skin. Also, its Boots Sun Protection has a light texture and is quickly absorbed by the skin; it contains green tea extract and provides full protection from harmful UVA and UVB rays.

The UK's No.1 Skincare Brand, Boots Now Available Exclusively At 7-Eleven Malaysia

The UK's No.1 Skincare Brand, Boots Now Available Exclusively At 7-Eleven Malaysia

The UK's No.1 Skincare Brand, Boots Now Available Exclusively At 7-Eleven Malaysia

At present, over 40 products under the Boots brand are available exclusively at selected 7-Eleven stores with prices starting at RM6.90 across various product ranges such as skincare, hair care, shower gel, facial mask and sun protection. Boots skincare products will be made available in more 7-Eleven stores in phases.

For more information, head over to www.7eleven.com.my or follow its official Facebook page at 7ElevenMalaysia.


CONTINUE READING
Zaza Iman
5 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)