Memaparkan catatan dengan label TRAVEL. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label TRAVEL. Papar semua catatan

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang


Assalamualaikum dan hi korang. Apa khabar? Semoga semuanya sihat dan ceria selalu.  Alhamdulillah sejak kita semua sudah pun boleh berentas negeri, syukur sangat dapat berjumpa dengan keluarga dan adik beradik yang tinggal di luar negeri.


Disebabkan masing-masing balik ke kampung ( zaza stay dekat rumah mak abah ) so abang zaza pun plan untuk pergi bercuti sambil memancing dekat  Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang. Zaza pun sebenarnya baru tahu juga akan kewujudan tempat ni dekat Chenor.


Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Gambar di ambil waktu subuh. Paling suka sangat pemandangan masa ni


Perjalanan dalam 30 minit lebih dari rumah. Sampai dalam 3 petang macam tu. Sampai-sampai je terus nikmati keindahan panorama dulu sambil rakam moment indah bersama keluarga. Abang dan abah zaza pula terus buat aktiviti memancing.


Oh ya, kami menginap 2 hari 1 malam je. Harga untuk 1 malam cuma RM150 dan yang bayar tentulah abang zaza. Dia belanja. Jimat duit adik dia ni hehe.


Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang

Mungkin dari luar nampak biasa saja tapi bila masuk dalam terasa suasana tu macam ala kampung belah hulu yang best. Tak tahu nak gambarkan macam mana. Korang tengok je okay gambar-gambar yang zaza share dalam entri ini.


Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Port meja makan 

Antara kemudaham yang ada dekat Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor ni seperti dapur dan barang-barang untuk kegunaan memasak ( lengkap ada pinggan, sudu,lesung batu, cerek dll ), satu bilik tidur yang luas dengan 2 biji katil, bantal tidur pun dalam 6-10 tak silap ( tak kira masa datang tu tapi kami pergi ramai seramai 12 orang. Ada yang bawa bantal dan selimut sendiri. Kemudahan bilik air. Bilik air dia pun ok je dan bagi zaza selesa je untuk mandi. Terasa betul macam duduk dekat kampung. Memang seronok. Iron tak disediakan, so bawa sendiri okay.


Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Ruang pintu masuk

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Bahagian bilik tidur

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
kemudahan ruang dapur untuk memasak

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Bilik tidur dengan tilam double

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Bilik tidur

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
kemudahan peti ais yang disediakan

Okay yang bawah ini pula zaza share sedikit suasana pemandangan sekitar. Paling best kan suasana petang antara jam 6-7 petang dengan waktu subuh. Dah lama zaza tak tengok keindahan alam sebegini. Dengan kabus subuh sangat mengasyikkan. Dengan burung-burung berterbangan. Kalau korang nak tengok video pemandangan yang zaza shoot boleh tengok dekat IG zaza okay!



Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Sempat posing dulu ambil gambar sebelum buat aktiviti lain

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Memancing dapat ikan kecil-kecil je

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Port untuk memancing dan melihat keindahan alam

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Suasana pagi..sarapan nasi goreng dengan nugget

Untuk aktiviti memancing korang boleh bawa peralatan sendiri. Sorry la tak ambil sangat gambar abah dan abang zaza memancing. privacy sikit.


Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Pemandangan indah di pagi hari

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Tangkapan hasil memancing, Ikan jenis apa tak pasti

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Time ni best sebab burung-burung sedang berterbangan. memang seronok betul

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang


Untuk lebih banyak gambar, zaza akan share dekat IG zaza je nanti. So kalau korang ada nak berjalan ke Pahang atau datang ke Chenor bolehlah bawa family sekali sekala menginap disini terutama kalau yang suka buat aktiviti memancing.


Oh ya, satu lagi pengalaman, masa duduk atas rumah rakit ini memang terasa beralun sikit terutama bila bot lalu. Time bot lalu, rasa goyang-goyang sikit memang terasa pusing kepala haha. Tapi apa pun bagi zaza percutian kali ini sangat menyeronokkan. Alhamdulillah. Harap-harap dapat lagi bercuti ke destinasi lain ala-ala macam ini nanti 





Lokasi : Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Untuk Tempahan : 010 - 578 4486 / 018 874 6047


*tidak dibenarkan mengambil gambar ini untuk apa-apa tujuan kecuali dengan izin dan kredit ke entri ini*




CONTINUE READING
Zaza Iman
2 Comments

Plan Nak Bercuti Ke KL dan Staycation Dekat Majestic Hotel Kuala Lumpur

Plan Nak Bercuti Ke KL dan Staycation Dekat Majestic Hotel Kuala Lumpur



Plan Nak Bercuti Ke KL dan Staycation Dekat Majestic Hotel Kuala Lumpur. Assalamualaikum dan hi korang. Apa khabar semua? Harap semuanya sihat dan ceria selalu. Sebenarnya kan dah lama juga zaza tak datang KL. Biasa tiap hujung tahun memang zaza akan kesana berjalan dan bercuti tapi sejak PKP dua tahun ni, memang belum ada peluang nak ke KL.

Tapi kan baru-baru ini bila dah boleh rentas negeri, zaza memang plan nak jalan KL tapi tak jadi sebab tiba-tiba pula beberapa negeri termasuk bandar berdekatan tempat tinggal zaza sedang banjir dan laluan ke KL pun ditutup.

Plan nak ke KL pun sebab dah lama gila tak jumpa kawan-kawan dekat sana. Kebanyakan kawan-kawan zaza stay dekat KL. Memang rindu betul nak jumpa dan ajak mereka semua melepak.

Insyaallah kalau keadaan mengizinkan nanti boleh la plan semula bila nak pergi. Dalam plan zaza sebelum ini, memang niat nak staycation dekat hotel. Biasa kalau datang KL tidur dekat rumah kakak je dekat Selangor tapi kali ni macam nak tidur hotel pula.

Dalam pencarian zaza pasal hotel dekat KL, zaza ada la terjumpa posting review dekat facebook dalam Group Hotel Malaysia tentang Majestic Hotel dekat Kuala Lumpur. Terus macam berkenan pula nak staycation dekat situ tambah ramai yang cakap memang best dan servis pun ok.

So zaza pun search la lagi banyak info pasal Majestic hotel ni dekat google. Yela kan, sebelum nak menginap kat mana-mana tempat, memang wajib cari info dan baca review terlebih dahulu.

Kalau korang yang memang suka sejarah dan minat nak staycation dekat tempat ada ciri tu, boleh la try menginap dekat Majestic hotel ni.

Plan Nak Bercuti Ke KL dan Staycation Dekat Majestic Hotel Kuala Lumpur
Bahagian pintu masuk Majestic Hotel dan penyambut tetamu dengan pakaian era Kolonial British

CONTINUE READING
Zaza Iman
1 Comments

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan


Dah lama tak pergi bercuti sejak PKP, lepas tu pula berlaku banjir besar dekat tempat zaza. Tapi Kawasan area rumah zaza alhamdulillah selamat. Cuma ruang hadapan dalam rumah je masuk air sikit. Apa pun syukur sekarang ni dah boleh jalan-jalan walaupun hanya dalam negeri je kan.

Tapi sebelum PKP dulu, zaza nak throwback lah pengalaman zaza staycation dekat Hotel Grand Lexis Port Dickson. Alhamdulillah merasa lah staycation kat hotel ni dengan tajaan dari abang ipar zaza. Biasa kalau hujung tahun kakak, suami dan anak-anak dia akan bercuti. So zaza yang bujang dan adik yang belum kahwin ni memang dia akan bawa sekali.  Jimat duit kan..just bawa duit nak berbelanja je hehe.

Sebelum ke destinasi tu, kami singgah makan dekat Pantai Teluk Kemang untuk makan tengahari. Selepas tu dalam jam 2.15 petang barulah bergerak ke Grand Lexis Port Dickson.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Sampai je hampir nak jam 3 petang. So tepatlah dengan waktu untuk check in pukul 3 petang tu. Kami tempah bilik Premium Pool Villa yang mana menyediakan private pool dalam bilik. Harga dalam satu malam tu dapatlah RM700+

Premium Pool Villa ini mempunyai 2 katil king dan ruang yang luas dan kemudahan yang ada pun memang sangat baik. Puaslah menginap kat sini. Ruang tidur pun syok je dan sangat selesa.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 1 - Ruang tidur nampak mewah, luas dan cukup selesa

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 2 - Privite Pool dengan beberapa hiasan pokok dan ukiran dinding yang mengasyikkan.

Sampai-sampai je tak pergi mana dah, Siap solat je terus terjun dalam private pool dia tu. Seronok sangat dapat mandi kolam haha. Bagi zaza memang sesuai sangat untuk family atau korang yang nak suasana privasi terutama kalau nak mandi kolam. Maklumlah kalau kolam terbuka ni rasa macam malu juga kan nak mandi manda kalau ada orang ramai.

Kat sini zaza lepak dengan anak-anak buah. Sambil mandi tu dapatlah feeling-feeling sambil menikmati jus minuman. Selepas puas mandi tu, kami bersiap-siap nak keluar tengok pemandangan disekitar hotel.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 3 - Sebelum mandi kolam, macam biasalah ambil gambar dulu hehe

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 4 - Kawasan hadapan bilik. Memang cantik. Sesuai juga untuk port ootd.

 

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 5 - Kawasan penginapan atas air

Antara kemudahan yang terdapat dalam Premium Pool Villa seperti bilik mandi yang luas dengan pancuran yang berasingan, penyaman udara, kipas syiling, dapur kecil, cerek elektrik, pengering rambut, kemudahan alat mandi, kopi dan teh percuma, servis bilik, internet wireless percuma, TV skin rata, telefon IDD, alatan seterika, dan peti simpanan keselamatan.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 6 - Bahagian bilik mandi

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 7- Bahagian dapur

Disebabkan masa datang sini, kami tak google dulu tempat-tempat yang ada disekitar Grand Lexis, Jadinya kami hanya berjalan dikawasan tempat penginapan je macam dekat hadapan bilik tu dengan area bilik atas air. Selebihnya lepak dekat bilik dan sambung mandi manda. Time malam keluar kejap tengok pemandangan lampu lip lap pada bangunan Grand Lexis Port Dickson ni. Lepas tu untuk dinner, kami pilih makan dekat luar.

 

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Pemandangan lampu bangunan yang bertukar warna..

Btw, gambar photo 1, photo 2, photo 5 dan photo 6 adalah dari website Grand Lexis. Lain-lain tu gambar zaza sendiri. Nak share banyak tak ada sebab gambar masa ni simpan dalam laptop. Laptop pula baru  rosak hari tu. Ada yang share dalam facebook pun gambar pecah-pecah tak jelas.

Oklah, itu je yang zaza boleh share pasal staycation zaza kat sini sebab stay pun satu malam je. Keesokannya kami tuju ke negeri lain pula.

Untuk korang yang terfikir nak datang ke Negeri Sembilan dan mencari hotel untuk menginap, boleh la booking dekat Hotel Grand Lexis Port Dickson ni. Tapi pastikan korang search la dulu tempat yang korang boleh jalan dalam kawasan ni..jangan jadi macam kami, dah balik dari bercuti barulah search balik..sekali tengok banyak tempat yang indah tak jejak.. menyesal betul haha.. next time boleh pergi lagi..memang berbaloi dan sangat menyeronokkan.

 


CONTINUE READING
Zaza Iman
4 Comments

Penginapan Di Kompo Villa Kuantan

Penginapan Di Kompo Villa Kuantan


Assalamualaikum dan hi semua..apa khabar? Semoga semua ceria selalu.  Cuti-cuti ni korang ke mana? zaza baru-baru ini pergi jalan kuantan itu pun rakan blogger cik renex yang ajak..biasa kalau ada buat aktiviti kat luar pun dengan cik renex je la sebab dia je yang terdekat dengan tempat zaza tinggal.

Masa jalan-jalan kuantan tu, zaza dan cik renex kitorang menginap kat Kompo Villa Kuantan. Tempat penginapan ni cik renex la yang suggest. So ini adalah kali ke 2 zaza menginap.. yang dulu masa bulan 3 sebelum perintah berkurung covid tu.

Penginapan Di Kompo Villa Kuantan

Kompo Villa ni sesuai sangat untuk solo traveler atau patners sebab harga yang ditawarkan murah. Macam kitorang ni, RM60 untuk 1 malam..so RM30 sorang la kan kena bayar..dah jimat hehe..

CONTINUE READING
Zaza Iman
1 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)