Zaza Iman: TRAVEL
Memaparkan catatan dengan label TRAVEL. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label TRAVEL. Papar semua catatan

Khamis, November 18, 2021

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Khamis, November 18, 2021 2 Comments

Assalamualaikum dan hi korang. Apa khabar? Semoga semuanya sihat dan ceria selalu.  Alhamdulillah sejak kita semua sudah pun boleh berentas negeri, syukur sangat dapat berjumpa dengan keluarga dan adik beradik yang tinggal di luar negeri.


Disebabkan masing-masing balik ke kampung ( zaza stay dekat rumah mak abah ) so abang zaza pun plan untuk pergi bercuti sambil memancing dekat  Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang. Zaza pun sebenarnya baru tahu juga akan kewujudan tempat ni dekat Chenor.


Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Gambar di ambil waktu subuh. Paling suka sangat pemandangan masa ni


Perjalanan dalam 30 minit lebih dari rumah. Sampai dalam 3 petang macam tu. Sampai-sampai je terus nikmati keindahan panorama dulu sambil rakam moment indah bersama keluarga. Abang dan abah zaza pula terus buat aktiviti memancing.


Oh ya, kami menginap 2 hari 1 malam je. Harga untuk 1 malam cuma RM150 dan yang bayar tentulah abang zaza. Dia belanja. Jimat duit adik dia ni hehe.


Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang

Mungkin dari luar nampak biasa saja tapi bila masuk dalam terasa suasana tu macam ala kampung belah hulu yang best. Tak tahu nak gambarkan macam mana. Korang tengok je okay gambar-gambar yang zaza share dalam entri ini.


Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Port meja makan 

Antara kemudaham yang ada dekat Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor ni seperti dapur dan barang-barang untuk kegunaan memasak ( lengkap ada pinggan, sudu,lesung batu, cerek dll ), satu bilik tidur yang luas dengan 2 biji katil, bantal tidur pun dalam 6-10 tak silap ( tak kira masa datang tu tapi kami pergi ramai seramai 12 orang. Ada yang bawa bantal dan selimut sendiri. Kemudahan bilik air. Bilik air dia pun ok je dan bagi zaza selesa je untuk mandi. Terasa betul macam duduk dekat kampung. Memang seronok. Iron tak disediakan, so bawa sendiri okay.


Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Ruang pintu masuk

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Bahagian bilik tidur

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
kemudahan ruang dapur untuk memasak

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Bilik tidur dengan tilam double

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Bilik tidur

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
kemudahan peti ais yang disediakan

Okay yang bawah ini pula zaza share sedikit suasana pemandangan sekitar. Paling best kan suasana petang antara jam 6-7 petang dengan waktu subuh. Dah lama zaza tak tengok keindahan alam sebegini. Dengan kabus subuh sangat mengasyikkan. Dengan burung-burung berterbangan. Kalau korang nak tengok video pemandangan yang zaza shoot boleh tengok dekat IG zaza okay!



Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Sempat posing dulu ambil gambar sebelum buat aktiviti lain

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Memancing dapat ikan kecil-kecil je

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Port untuk memancing dan melihat keindahan alam

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Suasana pagi..sarapan nasi goreng dengan nugget

Untuk aktiviti memancing korang boleh bawa peralatan sendiri. Sorry la tak ambil sangat gambar abah dan abang zaza memancing. privacy sikit.


Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Pemandangan indah di pagi hari

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Tangkapan hasil memancing, Ikan jenis apa tak pasti

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Time ni best sebab burung-burung sedang berterbangan. memang seronok betul

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang

Penginapan di Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang


Untuk lebih banyak gambar, zaza akan share dekat IG zaza je nanti. So kalau korang ada nak berjalan ke Pahang atau datang ke Chenor bolehlah bawa family sekali sekala menginap disini terutama kalau yang suka buat aktiviti memancing.


Oh ya, satu lagi pengalaman, masa duduk atas rumah rakit ini memang terasa beralun sikit terutama bila bot lalu. Time bot lalu, rasa goyang-goyang sikit memang terasa pusing kepala haha. Tapi apa pun bagi zaza percutian kali ini sangat menyeronokkan. Alhamdulillah. Harap-harap dapat lagi bercuti ke destinasi lain ala-ala macam ini nanti 


Lokasi : Rumah Rakit Lubuk Batu Tampoi Chenor, Pahang
Untuk Tempahan : 010 - 578 4486 / 018 874 6047


*tidak dibenarkan mengambil gambar ini untuk apa-apa tujuan kecuali dengan izin dan kredit ke entri ini*




Reading Time:

Isnin, Mac 29, 2021

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan
Isnin, Mac 29, 2021 4 Comments

Dah lama tak pergi bercuti sejak PKP, lepas tu pula berlaku banjir besar dekat tempat zaza. Tapi Kawasan area rumah zaza alhamdulillah selamat. Cuma ruang hadapan dalam rumah je masuk air sikit. Apa pun syukur sekarang ni dah boleh jalan-jalan walaupun hanya dalam negeri je kan.

Tapi sebelum PKP dulu, zaza nak throwback lah pengalaman zaza staycation dekat Hotel Grand Lexis Port Dickson. Alhamdulillah merasa lah staycation kat hotel ni dengan tajaan dari abang ipar zaza. Biasa kalau hujung tahun kakak, suami dan anak-anak dia akan bercuti. So zaza yang bujang dan adik yang belum kahwin ni memang dia akan bawa sekali.  Jimat duit kan..just bawa duit nak berbelanja je hehe.

Sebelum ke destinasi tu, kami singgah makan dekat Pantai Teluk Kemang untuk makan tengahari. Selepas tu dalam jam 2.15 petang barulah bergerak ke Grand Lexis Port Dickson.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Sampai je hampir nak jam 3 petang. So tepatlah dengan waktu untuk check in pukul 3 petang tu. Kami tempah bilik Premium Pool Villa yang mana menyediakan private pool dalam bilik. Harga dalam satu malam tu dapatlah RM700+

Premium Pool Villa ini mempunyai 2 katil king dan ruang yang luas dan kemudahan yang ada pun memang sangat baik. Puaslah menginap kat sini. Ruang tidur pun syok je dan sangat selesa.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 1 - Ruang tidur nampak mewah, luas dan cukup selesa

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 2 - Privite Pool dengan beberapa hiasan pokok dan ukiran dinding yang mengasyikkan.

Sampai-sampai je tak pergi mana dah, Siap solat je terus terjun dalam private pool dia tu. Seronok sangat dapat mandi kolam haha. Bagi zaza memang sesuai sangat untuk family atau korang yang nak suasana privasi terutama kalau nak mandi kolam. Maklumlah kalau kolam terbuka ni rasa macam malu juga kan nak mandi manda kalau ada orang ramai.

Kat sini zaza lepak dengan anak-anak buah. Sambil mandi tu dapatlah feeling-feeling sambil menikmati jus minuman. Selepas puas mandi tu, kami bersiap-siap nak keluar tengok pemandangan disekitar hotel.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 3 - Sebelum mandi kolam, macam biasalah ambil gambar dulu hehe

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 4 - Kawasan hadapan bilik. Memang cantik. Sesuai juga untuk port ootd.

 

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 5 - Kawasan penginapan atas air

Antara kemudahan yang terdapat dalam Premium Pool Villa seperti bilik mandi yang luas dengan pancuran yang berasingan, penyaman udara, kipas syiling, dapur kecil, cerek elektrik, pengering rambut, kemudahan alat mandi, kopi dan teh percuma, servis bilik, internet wireless percuma, TV skin rata, telefon IDD, alatan seterika, dan peti simpanan keselamatan.

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 6 - Bahagian bilik mandi

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Photo 7- Bahagian dapur

Disebabkan masa datang sini, kami tak google dulu tempat-tempat yang ada disekitar Grand Lexis, Jadinya kami hanya berjalan dikawasan tempat penginapan je macam dekat hadapan bilik tu dengan area bilik atas air. Selebihnya lepak dekat bilik dan sambung mandi manda. Time malam keluar kejap tengok pemandangan lampu lip lap pada bangunan Grand Lexis Port Dickson ni. Lepas tu untuk dinner, kami pilih makan dekat luar.

 

Staycation Di Grand Lexis Port Dickson Dengan Privite Pool Yang Menyeronokkan

Pemandangan lampu bangunan yang bertukar warna..

Btw, gambar photo 1, photo 2, photo 5 dan photo 6 adalah dari website Grand Lexis. Lain-lain tu gambar zaza sendiri. Nak share banyak tak ada sebab gambar masa ni simpan dalam laptop. Laptop pula baru  rosak hari tu. Ada yang share dalam facebook pun gambar pecah-pecah tak jelas.

Oklah, itu je yang zaza boleh share pasal staycation zaza kat sini sebab stay pun satu malam je. Keesokannya kami tuju ke negeri lain pula.

Untuk korang yang terfikir nak datang ke Negeri Sembilan dan mencari hotel untuk menginap, boleh la booking dekat Hotel Grand Lexis Port Dickson ni. Tapi pastikan korang search la dulu tempat yang korang boleh jalan dalam kawasan ni..jangan jadi macam kami, dah balik dari bercuti barulah search balik..sekali tengok banyak tempat yang indah tak jejak.. menyesal betul haha.. next time boleh pergi lagi..memang berbaloi dan sangat menyeronokkan.

 


Reading Time:

Sabtu, Jun 27, 2020

Penginapan Di Kompo Villa Kuantan
Sabtu, Jun 27, 20201 Comments
Assalamualaikum dan hi semua..apa khabar? Semoga semua ceria selalu.  Cuti-cuti ni korang ke mana? zaza baru-baru ini pergi jalan kuantan itu pun rakan blogger cik renex yang ajak..biasa kalau ada buat aktiviti kat luar pun dengan cik renex je la sebab dia je yang terdekat dengan tempat zaza tinggal.

Masa jalan-jalan kuantan tu, zaza dan cik renex kitorang menginap kat Kompo Villa Kuantan. Tempat penginapan ni cik renex la yang suggest. So ini adalah kali ke 2 zaza menginap.. yang dulu masa bulan 3 sebelum perintah berkurung covid tu.

Penginapan Di Kompo Villa Kuantan

Kompo Villa ni sesuai sangat untuk solo traveler atau patners sebab harga yang ditawarkan murah. Macam kitorang ni, RM60 untuk 1 malam..so RM30 sorang la kan kena bayar..dah jimat hehe..

Reading Time:

Khamis, Disember 12, 2019

Lepak Di Taman Tasik Perdana Kuala Lumpur
Khamis, Disember 12, 2019 11 Comments

Lepak Di Taman Tasik Perdana Kuala Lumpur

Lepak Di Taman Tasik Perdana Kuala Lumpur. Assalamualaikum dan hi..apa khabar semuanya? Baru-baru ini masa zaza datang ke Kuala Lumpur, zaza menetap seminggu dekat rumah kakak. Jadi kebetulan ada hari dia cuti dari kerja, so kakak ajak jalan-jalan sambil tu ambil gambar. Ahaha hobi zaza dan kakak adalah suka bergambar tau.

So petang tu selepas bersiap kami makan dulu. Menu biasa yang selalu dicari adalah laksa dan abc. So kakak bawa ke satu kedai bawah pokok yang jual makanan tu..zaza dah lupa sebenarnya kat area mana tapi laksa dan abc nya memang sedap.

Kalau ikutkan kakak ajak jalan-jalan dekat taman terdekat je tapi selepas zaza google, zaza tengok taman tu kecil saja dan kurang menarik. So zaza suggest dengan kakak untuk ke Taman Tasik Perdana Kuala Lumpur sebab kat situ zaza pernah datang beberapa tahun yang lalu..

Zaza memang tak ingat jalan maklumlah KL ni bukan tempat zaza..zaza pun dah 2 tahun tak jejak. So masa datang rumah kakak baru-baru ni lah zaza jejak semula.

Kami pergi ikut waze bersama dengan anak-anak kakak sekali. Nak tahu tak.. 3 kali juga kami pusing dan sesat walaupun ikut waze. Sampai rasa dah give up tau haha..

Tapi sebab bila tengok waze lokasi dah betul tapi kami tak jumpa jalan masuk..kami cuba juga..rupanya kami dah lalu pun pintu nak masuk tu tapi sebab tak perasan..itu yang terlajak ke laluan lain.

Sebenarnya kan.. zaza nak share je moment zaza kat Taman Tasik Perdana ni..sebabnya kakak zaza yang dah lebih 10 tahun duduk KL pun tak pernah tahu akan taman ni.. percaya tak? Kena lah percaya..sebab itu zaza ajak dia ke taman tu sebab ia antara taman yang lawa untuk photoshoot.

Mungkin ramai juga yang tak tahu lagi kan? So zaza kongsikan sedikit gambar-gambar zaza berlatar belakangkan view yang indah menghijau ini. Banyak lagi view yang cantik sebenarnya kat sini..tapi zaza tak sempat nak shoot banyak sebab kekangan masa..

Lepak Di Taman Tasik Perdana Kuala Lumpur

Lepak Di Taman Tasik Perdana Kuala Lumpur

Lepak Di Taman Tasik Perdana Kuala Lumpur
Reading Time:

@way2themes