Memaparkan catatan dengan label RESEPI. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label RESEPI. Papar semua catatan

Resepi Ayam Goreng Ala KFC ( Spicy ) Guna Tepung AROMA

Resepi Ayam Goreng Ala KFC ( Spicy ) Guna Tepung AROMA



Resepi Ayam Goreng Ala KFC ( Spicy ) Guna Tepung AROMA. Assalamualaikum dan hi..pejam celik dah tak lama dah nak habis bulan ramadan dan bakal tibanya hari raya. Masing-masing dah buat persediaan ke? Mestilah sudah kan..zaza pun persiapan sederhana je seperti tahun-tahun yang lalu..

Bila hari raya kan..sekali sekala jamu rakan-rakan yang datang ke rumah dengan ayam goreng ala kfc pun okay jugak kan..


So kali ini zaza nak share dekat korang resepi yang sangat mudah nak buat ayam goreng kentucky ala kfc. Just guna bahan dari tepung AROMA je..

Untuk resepi ini zaza gunakan tepung AROMA Kentucky  ( Spicy ) sebab nak rasa pedas-pedas sikit.

Tepung Aroma


Tepung yang sudah dibancuh bersama air

Ayam yang telah di gaul dan perlu diperap selama 30 minit

Ayam yang siap digoreng

BAHAN-BAHAN :

-Tepung Aroma Kentucky ( Spicy )
-Sedikit air
-Ayam  ( 2 ketul)

CARA MASAK :

- Masukkan sedikit tepung aroma ke dalam mangkuk
- Masukkan sedikit air
- Kacau sebati
- Masukkan ayam dan gaul

- Perap selama 30 minit
- Kemudian gaulkan ayam tadi dengan tepung aroma yang kering

- Selepas itu boleh lah menggoreng ayam sehingga masak kekuningan

Siap..sangat mudah kan..boleh juga buat untuk anak-anak. Memang sedap dan ranggup. Korang boleh tengok video yang zaza share ini juga..


AROMA - TEPUNG GORENG RANGGUP SERBAGUNA

AROMA merupakan antara jenama tepung goreng ranggup serbaguna dan ia merupakan produk yang dikeluarkan oleh syarikat Industri Makanan Jati. Pengasasnya adalah Mr. Tan Poh Kong bersama isterinya Puan Sara Quek.

Tepung Aroma sudah pun berada dalam pasaran Malaysia sejak tahun 2001 dan kini ia sering menjadi pilihan rakyat Malaysia.

Setiap produk AROMA di hasilkan dengan bahan mentah yang berkualiti tinggi. Tidak perlu bimbang kerana produk AROMA mempunyai sijil MeSTI dari Kementerian Kesihatan Malaysia.

Malah bagi pengguna Islam tak perlu ragu-ragu kerana tepung AROMA mempunyai SIJIL HALAL yang disahkan oleh JAKIM

Selain dari Tepung Goreng Ranggup Serbaguna Kentucky Spicy, AROMA juga turut mengeluarkan Tepung Goreng Pisang, Tepung Goreng Ranggup Serbaguna Kentucky Original dan Tepung Goreng Tempura dengaan pelbagai variasi saiz pek yang berbeza.

Produk-produk AROMA boleh didapati di pasaraya di Malaysia.





Untuk maklumat lanjut boleh ikuti mereka di http://www.tepungaroma.com/ dan laman facebook https://www.facebook.com/Tepungaroma/


CONTINUE READING
Zaza Iman
8 Comments

Resepi Smoothie Yeo’s Yeogurt Epal Leleh Ringkas Tapi Sedap

Resepi Smoothie Yeo’s Yeogurt Epal Leleh Ringkas Tapi Sedap



Resepi Smoothie Yeo’s Yeogurt Epal Leleh Ringkas Tapi Sedap. Hai Assalamualaikum,  sebenarnya first time tau zaza nak cuba buat smoothie ni..biasa tengok rakan-rakan je yang share. So zaza pun nak try lah jugak..nak tahu rasanya macam mana..

Untuk Smoothie ni zaza gunakan produk dari Yeo’s iaitu Yeo’s  Yeogurt. Kebetulan zaza ke Kuantan dengan seorang kawan sebab ada program..so selepas tu zaza pun ajak rakan cari bahan-bahan nak buat smoothie ni..

Zaza pilih jenama Yeo’s  sebab  memang jenama ni antara yang zaza selalu beli minumannya kat kedai-kedai..

Untuk buat smoothie ni pula, zaza guna Yeo’s Yeogurt perisa epal sebab zaza memang suka minum apa jua minuman kalau ada rasa epal.

Resepi Smoothie Yeo’s Epal Leleh Ringkas Tapi Sedap

Yeo’s Yeogurt ni dah tak perlu nak tambah gula..rasanya dah manis. Minum macam  tu pun sedap..Yeo’s Yeogurt ni dirumuskan khas untuk sesiapa je tak kira peringkat umur dan masyarakat yang  menitikberatkan gaya hidup yang sihat.
CONTINUE READING
Zaza Iman
17 Comments

Resepi Kuih Siput Yang Rangup

Resepi Kuih Siput Yang Rangup



Resepi Kuih Siput Yang Rangup. Bila musim Hari Raya kan..selain laksa, zaza suka sangat mencari kuih siput..zaman kanak-kanak dulu..sanggup tu pergi rumah jiran siap bawa plastik kecil sebab nak bungkus kuih siput nak bawa balik..hehe..

Zaza suka yang rangup-rangup dan keras sikit..baru syok makan..biasa zaza gemar macam kuih siput atau kerepek je time raya..kalau biskut-biskut zaza kurang sikit..

So untuk kali ni zaza nak share la resepi kuih siput yang rangup..mana tahu ada dikalangan rakan-rakan zaza pun nak membuat kan..

Resepi Kuih Siput Yang Rangup

RESEPI KUIH SIPUT YANG RANGUP

Bahan yang diperlukan :
500 gram tepung gandum
150 gram majerin
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih dihiris nipis
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk cili
1 1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1 1/2 sudu besar serbuk jintan putih
1 biji telur
5 tangkai daun kari
1 sudu kecil garam
150 ml air

Cara Membuat :
1. Goreng bawang putih di dalam sedikit minyak. Kemudian goreng udang kering juga di dalam minyak yang sama. Selepas tu tumbuk halus kedua-dua bahan  dan ketepikan.

2. Cairkan mentega dan sejukkan

3. Gaulkan tepung bersama serbuk rempah kari, serbuk cili, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan bahan tumbuk halus tadi

4. Tuang mentega cair sedikit demi sedikit ke atas tepung..selepas tu gaulkan dengan tangan sehingga menjadi serbuk roti. Biarkan mentega menyerap ke dalam tepung.

5. Pukul sedikit telur kemudian tuang ke dalam adunan tepung..selang selikan dengan air.. Gaul sehingga menjadi doh yang lembut.. kalau rasa keras boleh tambah lagi air..lepas tu biarkan doh seketika

6. Tabur sedikit tepung di atas dulang..Gentelkan sedikit tepung dan tekan di atas acuan kuih siput..letakkan kuih yang dibentuk di atas dulang tadi

7. Setelah itu, boleh lah digoreng bersama daun kari sehingga kekuningan. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.

Kalau yang rajin atau nak membuat untuk jualan boleh la cuba resepi ini okay... =)

*************

Kredit pemilik resepi : Ciksitionline dan sumber serta video dari Facebook Resepi Mama


CONTINUE READING
Zaza Iman
6 Comments

30 Resepi Masakan Sayuran Sepanjang Ramadhan

30 Resepi Masakan Sayuran Sepanjang Ramadhan


30 Resepi Masakan Sayuran Sepanjang Ramadhan. Kadangkala puas juga fikir kan nak masak sayur apa hari ini. kalau zaza banyak buat goreng biasa-biasa je sebab tak ada idea..so ni zaza nak share kat you all 30 resepi masakan sayuran yang boleh di cuba..

Kalau tengok mudah je resepi-resepinya dan memang menyelerakan..kalau bulan ramadhan tak tau nak sediakan lauk apa..boleh la tengok resepi-resepi ni..

30 Resepi Masakan Sayuran Sepanjang Ramadhan

Resepi lengkap you all boleh tengok dekat facebook resepi masakan malayu yang zaza share kat bawah ni okay.. 


Kredit : Untuk pemilik asal gambar dan facebook resepi sayuran malayu

CONTINUE READING
Zaza Iman
12 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)