Memaparkan catatan dengan label OTHERS. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label OTHERS. Papar semua catatan

Program Bangkit Bisnes dari Krisis 3.0 Percuma Datuk Wira Dr Azizan Osman Buat Usahawan Terkesan Pandemik Covid - 19

Program Bangkit Bisnes dari Krisis 3.0 Percuma Datuk Wira Dr Azizan Osman Buat Usahawan Terkesan Pandemik Covid - 19


 

Program Bangkit Bisnes dari Krisis 3.0 Percuma Datuk Wira Dr Azizan Osman Buat Usahawan Terkesan Pandemik Covid - 19. Assalamualaikum dan hi semua, Apa khabar? Semoga semuanya sihat dan ceria selalu.Sudah hampir dua tahun kita telah melalui fasa-fasa pandemik akibat wabak covid -19 yang masih belum nampak penghujungnya.

Saban hari ada sahaja kita membaca dan mendengar bermacam berita mengenai ramai orang yang terkesan akibat dari pandemik ini. Kehilangan orang tersayang dan begitu juga para usahawan dan mereka yang berniaga tidak kira dikedai atau ditepi jalan, semuanya sangat terkesan kerana terpaksa menutup perniagaan mereka.

Memang sedih bila membaca kisah-kisah mereka yang ditulis di laman sosial yang terpaksa menutup perniagaan. Ada yang terpaksa menutup perniagaan selamanya kerana sudah tidak mampu menanggung lagi beban yang terpaksa dilalui.

Program Bangkit Bisnes dari Krisis 3.0 Percuma Dr Azizan Osman Buat Usahawan Terkesan Pandemik Covid - 19

Oleh sebab itu, mengalas tanggungjawab untuk membantu para usahawan, Pengasas Richworks International, Datuk Wira Dr Azizan Osman akan menganjurkan sebuah program kempen "Bangkit Bisnes dari Krisis 3.0" secara percuma pada 27 ogos sehingga 29 Ogos 2021.

"Program Dr Azizan ni mula-mula je free,lepas tu pancing suruh orang ramai masuk program berbayar dia hahaha..dia kaya, kita? Belum tentu lagi. Nanti masuk sia-sia je.."

Mungkin kita biasa dengar dan baca komen sebegini bila dengar adanya berita atau program datuk Wira Dr Azizan yang akan berlangsung. 

Sebenarnya mereka mungkin tidak pernah mengikuti program berkenaan. Dan jika mereka sudah ikuti, mungkin tidak melakukan tindakan konsisten yang perlu untuk lihat hasilnya. 

Program Bangkit RichWorks Datuk Wira Dr Azizan Osman Untuk Para Usahawan

Memahami keadaan ramai usahawan yang terkesan akibat pandemik, RichWorks sedia membantu mereka untuk memberikan panduan dan bantuan untuk perniagaan mereka.

Sebenarnya, sudah banyak program-program percuma yang pernah dibuat oleh Datuk Wira Dr Azizan dan RichWorks sejak tahun lalu ketika PKP 1.0 dan RichWorks telah berjaya membantu lebih 1 juta peserta dan usahawan sejak 2008 melalui Program Live Event dan Virtual Online.

Selain itu, sudah 800K lebih orang yang telah menyertai program tersebut dari tempoh pandemik sehingga kini. Sedikit sebanyak, telah ramai yang mendapat manfaat daripada program tersebut. Malah, sebelum itu juga sudah lebih 700,000 orang telah menyertai program RichWorks secara fizikal sejak 2008 sehingga 2019 ( 11 tahun ).

Benarkah Program Usahawan Datuk Wira Dr Azizan Berkesan Bantu Usahawan? Nak Sertai Tapi Ragu-Ragu?

Mungkin ramai yang ragu-ragu dan masih takut untuk menyertai program ini. Sebenarnya kan tak perlu ragu-ragu kerana telah ramai testimoni yang telah berkongsi sendiri pengalaman dan perubahan yang mereka lalui selepas mengikuti program percuma tersebut. Korang boleh baca pengalaman mereka di website RichWorks sendiri atau jika korang tahu mana-mana rakan atau sesiapa yang ada disekeliling korang  yang pernah menyertai, mungkin boleh mendengar terus pengalaman mereka face to face. Ada yang dalam masa beberapa hari sudah ada perubahan, dan ada juga yang cuba buat sesuatu yang dipelajari dan saksikan peningkatan masa kini.

Program Bangkit Bisnes dari Krisis 3.0 Percuma Dr Azizan Osman Buat Usahawan Terkesan Pandemik Covid - 19

Masa inilah untuk korang dapatkan ilmu sebanyaknya dan bangkit kembali bersama RichWorks. Boleh memulakan bisnes baru 2021 dan boleh bisnes dari rumah je.

Bagaimanapun, program-program PERCUMA ini biasanya berlangsung selama 3 hari sahaja. Ada yang sehingga 12 malam. Ada yang bersiri-siri. Memang tak cukup untuk nak tukar seorang usahawan dari kosong hingga berjaya capai jutaan ringgit dalam tempoh sebulan tapi RichWorks berjaya bantu Usahawan capai RM1 juta Pertama dalam tempoh 6-12 bulan melalui program mentoring spire.

Selain itu, melalui ilmu, strategi dan MenThor sudah tentu ia memberikan perubahan dibuktikan sendiri oleh peserta-peserta yang belajar dan melakukan tindakan dengan ilmu yang tepat dari bimbingan MenThor secara konsisten mengikut tahap dan fasa bisnes mereka.

Join Telegram Datuk Wira Dr Azizan Osman Untuk Panduan dan Perkongsian Ramai Usahawan

Bagi korang yang baru nak mula mengikuti Datuk Wira Dr Azizan Osman, boleh juga mendapatkan ilmu, panduan dan perkongsian daripada RichWorks dan ramai usahawan-usahawan berjaya. Disitu, korang boleh membaca dan melihat sendiri setiap hari ada saja aktiviti dan perkongsian ilmu yang diberikan.

Program Bangkit Bisnes dari Krisis 3.0 Percuma Dr Azizan Osman Buat Usahawan Terkesan Pandemik Covid - 19

Sertai Telegram Datuk Wira Dr Azizan Osman 

JOIN TELEGRAM SEKARANG

Untuk pengetahun korang, lebih daripada 700 usahawan di bawah program Mentoring RichWorks dapat menghasilkan jualan kumpulan sekitar RM2.2 bilion pada tahun lalu.

Apa pun, bagi korang yang nak menimba ilmu, jangan berputus asa dan banyak alasan. Perumpamaan mudah, seperti pergi di universiti dalam kelas dihadiri 50 orang pelajar. BELAJAR DENGAN CIKGU YANG SAMA, WAKTU YANG SAMA, ADAKAH SEMUA PELAJAR AKAN MENDAPAT KEPUTUSAN YANG SAMA??? Jawapan sudah tentu tidak, semua berbalik kepada diri sendiri sama ada teruskan usaha, melakukan perubahan dan tindakan berterusan. Apatah lagi jika kita ikut langkah-langkah daripada usahawan lain yang sudah pun berjaya

 Ingat, siapa yang berusaha dia berjaya. 

Pengalaman 13 Tahun RichWorks Membimbing Usahawan

Datuk Wira Dr Azizan Osman dan RichWorks telah mempunyai pengalaman selama 13 tahun dalam industri keusahawanan. Beliau telah banyak melatih dan membimbing usahawan sejak 2008 lagi. Sebelum RichWorks diwujudkan lagi, beliau sudah mempunyai pengalaman yang meluas dalam bidang marketing dan sales hingga mengetuai syarikatnya dengan client-client korporat besar seperti TM-Streamyx, HSBC dan lain-lain.

Kerana kepakarannya dalam bidang keusahawanan dan marketing ini bersama passion dalam melahirkan usahawan berjaya, Datuk Wira Dr Azizan Osman sering upgrade diri dan menimba ilmu dengan mentor antarabangsa . Beliau juga sering melakukan kajian dan research apa yang relevan dengan bisnes masa kini.

Program Bangkit Bisnes dari Krisis 3.0 Percuma Dr Azizan Osman Buat Usahawan Terkesan Pandemik Covid - 19

Difahamkan Datuk Wira Dr Azizan Osman telah pergi ke SILICON VALLEY pada 2017 untuk belajar bersama pakar-pakar disana tentang digitalisasi. Sebaik saja beliau pulang, beliau terus berkongsikan tentang transformasi dan kepentingan sebelum ada Covid-19 ini lagi. malahan beliau terus bersemangat dan mempunyai passion untuk melihat anak bangsa usahawan berjaya. Walaupun banyak orang skeptikal dan fikir negatif namun beliau tetap lakukan apa yang boleh beliau lakukan dan sumbangkan pada mereka yang memerlukannya.

Mungkin ada kata, jika nak bantu bagi semuanya PERCUMA lah. Suka atau tidak, setiap penganjuran latihan dan program bimbingan sebenarnya ia melibatkan kos, masa, tenaga dan team yang membantu dalam mempersiapkan program dan memastikan ia berjalan dengan baik.

Namun, tiada sebarang paksaan buat korang untuk mengikuti program percuma seperti yang akan diadakan pada Jumaat, Sabtu dan Ahad ini. Jika korang tidak berminat, boleh cuba ikuti program lain. Ia nya adalah pilihan masing-masing.

Melalui program-program percuma pun boleh buatkan usahawan itu mendapatkan hasilnya jika dia bertindak, cari jalan dan terus konsisten.

Program Bangkit Bisnes dari Krisis 3.0 Percuma Dr Azizan Osman Buat Usahawan Terkesan Pandemik Covid - 19

Jangan Lepaskan Peluang Untuk Sertai "Bangkit Bisnes dari Krisis 3.0

Pada zaza, "Bangkit Bisnes dari Krisis 3.0" adalah satu peluang yang harus direbut kerana ia adalah percuma. Dengan keadaan pandemik ini, mungkin ramai yang tidak mempunyai kewangan yang baik. Jadinya program ini adalah alternatif yang bagus sekali dari Datuk Wira Dr Azizan untuk membantu usahawan diluar sana. Inilah masanya untuk korang belajar upgrade diri ini sebagai persediaan untuk kehidupan dan bisnes dalam keadaan dunia yang baru ini.

Rugi kalau tak ambil peluang ini. Kalau ada rakan-rakan di sekeliling korang yang minat, boleh juga mengajak mereka menyertainya.  Bukan selalu peluang percuma ini ada. Belajar, dapatkan ilmu yang betul dan keluar dari zon selesa.


Program ""Bangkit Bisnes dari Krisis 3.0" akan berlangsung pada 27 Ogos sehingga 29 Ogos 2021 ( selama 3 hari )

Pada yang berminat boleh daftar di >> DAFTAR BANGKIT BISNES DARI KRISIS 3.0



CONTINUE READING
Zaza Iman
0 Comments

Realme Book Now Official Launch In Malaysia

Realme Book Now Official Launch In Malaysia



PETALING JAYA, 20th August 2021 - Today, realme Malaysia has officially launched its first laptop, realme Book while announcing its availability in the Malaysian market. Powered by the 11th Gen Intel® Core™ Processor, the realme Book will be offered in three variants through its first sale on Shopee with prices starting from RM2,499 to RM3,499 assured with a two-year warranty. The realme Book comes in two colors which are Real Blue and Real Grey, realme fans will be able to purchase realme Book via Shopee, SENHENG, Courts, and all realme Authorized Stores from 27th August onwards.

“We are extremely delighted to introduce the first-ever laptop in realme’s product line to all Malaysians. After the long wait, realme fans will be able to purchase the realme Book during its first sale on 27 August which is also in conjunction with the realme Fans Festival 2021. Staying true to the slogan of “Dare to Leap”, realme Book is a significant step forward in expanding realme’s 1+5+T AIoT portfolio, diving into the future with more leap-forward products which will build up a broader and richer ecosystem of interconnected devices. By releasing the realme Book in Malaysia, we hope youths will be satisfied with the high-performance features and sleek design at an affordable price for their daily usage,” said Tiffany Teh, Brand Director of realme Malaysia.

Realme Book Now Official Launch In Malaysia

11th Gen Intel® Core™ Processor with powerful Intel® Iris® Xe Graphics

The realme Book adopts the latest 11th Gen Intel® Core™ Processor that supplies superb energy efficiency performance, allowing the users to carry out regular work efficiently. The realme Book i5 is furnished with Intel® Iris® Xe Graphics, which can easily handle gaming in the highest graphic settings and 2K Resolution, providing higher performance for tasks like programming, designing and gaming.

The Dual-fan Storm Cooling System with 8mm diameter dual heat pipes, ultra-thin high speed and high airflow dual fans are equipped to prevent realme Book from overheating as well as operating quietly without any disturbance.

Realme Book Now Official Launch In Malaysia

Realme Book Now Official Launch In Malaysia

Ultra-narrow bezel 2K Full Vision Display

The 14” 2K Full Vision Display and its ultra-narrow bezel have also enlarged the viewing experience of users, bringing more stunning visual effects and a more immersive visual experience in a precise picture. In terms of audio, realme Book comes with 2 HARMAN speakers that support DTS HD stereo sound to enhance users’ viewing experience with immersive surrounding audio effects.

realme Book is only 14.9mm thick and weighs 1.38kg, the Super Slim design with All Metallic Body giving the realme Book a trendy and stylish outlook.

realme’s leapfrog 65W Super Fast Charge Technology

Furthermore, realme Book has inherited the advantage of Fast Charging technology that provides quick and sufficient power all day long. The 54Wh large battery in realme Book can continuously play locally stored 1080p videos for up to 11 hours. At the same time, realme Book is supported by 65W Super Fast Charge Technology that powers up as quickly as 50% in 30 minutes. realme also introduced a brand new function called PC connect that allows users to link their realme smartphones to their realme Book, control their realme smartphone from the realme Book.

Realme Book Now Official Launch In Malaysia

Realme Book Now Official Launch In Malaysia

Get speedy with Thunderbolt 4 Port and Wi-Fi 6

realme Book has plenty of ports that can easily connect headphones, mobile phones, USB flash drives, and other peripherals. The transmission rate of the new generation of Thunderbolt 4 Port can reach up to 40GB/s, making charging, data transmission as well as video output extremely smooth and seamless. realme Book supports the latest High-speed Wi-Fi 6 technology and is 2.7 times faster than the previous generation, offering users faster data transfer speed in wireless Internet connection.

Realme Book Now Official Launch In Malaysia

Realme Book Now Official Launch In Malaysia


Realme Book Now Official Launch In Malaysia



realme Beard Trimmer
realme Malaysia did not stop there as they have unveiled another TechLife product which will be available in Malaysia. Now, caring for your facial hair no longer feels like a chore as realme Beard Trimmer is now available for Malaysians. Equipped with 20 length settings and 0.5mm precision allows users to get a firmly precise and comfortable cut. The self-sharpening stainless steel blade in the realme Beard Trimmer is also durable and provides long-term sharpness, giving a clean and sharp cut effect on users.

The realme Beard Trimmer is equipped with an 800mAh battery and a Type-C port, which can last for 120 minutes runtime on a single full charge, and also support trimming while charging. It also includes a Low Noise Operation and Travel Lock button, to ensure its ease and safety to the users.

Realme Book Now Official Launch In Malaysia

Realme Book Now Official Launch In Malaysia


To find out more about realme’s events and promotion, do follow our Facebook page and Instagram at @realmemalaysia.



CONTINUE READING
Zaza Iman
0 Comments

My Hair Care Products For Hair Loss

My Hair Care Products For Hair Loss



Hai all.. bulan lalu zaza jadi stress sangat dengan keadaan masalah rambut zaza yang kerap sangat gugur.. setiap kali zaza sikat, zaza sisir dengan tangan atau bila bangun tidur, tengok di atas bantal pun banyak rambut gugur..masa mandi pun bila syampu dan bilas-bilas pun banyak juga tercabut..

So zaza share problem ni with friend..dan dia suggest zaza untuk try seborin tonic hair..memang zaza pun terfikir untuk cari tonik rambut bagi subur balik..

My Hair Care Products For Hair Loss

Then zaza cari info tentang seborin tonic hair ni..dalam masa sama juga terfikir nak beli di mana sebab zaza cuba juga cari-cari kat Guardian tapi tak ada. Jenama lain ada dalam satu dua je dan agak mahal.

So zaza pun try cari kat Shopee dan ada beberapa seller yang menjual seborin tonic hair ni.. sebelum membeli memang zaza suka bertanya dulu.. sebabnya seborin hair cair ni ada dua tau..

Satu botol biru dan satu lagi botol kuning. Jadi bila zaza share about masalah rambut gugur zaza, so si seller suggest untuk ambil botol biru sebab ia berfungsi untuk pertumbuhan rambut dan kelemumur dan mempunyai extract halia yang sesuai untuk rambut gugur.

Kalau botol kuning tu lebih  kepada untuk kelemumur sahaja. So, Setelah 3 minggu zaza pakai alhamdulillah rambut gugur zaza makin kurang.. paling best bau dia macam baru keluar dari salon je..wangi je rambut..zaza sangat-sangat suka..

Zaza akan sapu selepas mandi bila rambut dah macam nak kering sikit..dan kadangkala bila zaza rest zaza sapu-sapu kat kulit-kulit kepala.. zaza sapu juga di rambut sikit secara rata kat seluruh rambut

Bau dia yang sedap dan wangi tu buat zaza asyik nak cium je rambut..mehmeh. Seborin Hair Care ni sebenarnya begitu popular pada era tahun 1930-an dan banyak digunakan oleh hairdressers.

My Hair Care Products For Hair Loss

My Hair Care Products For Hair Loss

My Hair Care Products For Hair Loss

Seborin hair care ni tak berminyak. Ia mengandungi extract root ginger dan Pro-Vitamin B5. Untuk pakai, just sapukan pada rambut kering atau rambut kering selepas dicuci, kemudian urut perlahan ke kulit kepada kira-kira dalam masa seminit. Tak perlu basuh atau bilas tonik. Biarkan je kekal di rambut dan akar.

Ini pengalaman zaza beli dan guna. Ia sangat berkesan dengan zaza. Kini zaza dah tak ada masalah rambut gugur lagi. 

You all nak cari boleh cari kat Shoppe dan Lazada okay.. untuk di Shopee zaza beli dekat seller nama Sila Klik >>  CMWshop  tapi kalau produk sold out korang cari je kat seller lain tapi make sure baca dulu review orang lain okay..

Oh ya..selain Seborin hair tonic ni..zaza nak share tentang rawatan rambut gugur dari Toppik Malaysia.


My Hair Care Products For Hair Loss, toppik malaysia

Alopecia, yang biasanya dikenali sebagai kebotakan, biasanya merujuk kepada kehilangan rambut yang berlebihan dari kulit kepala. Kehilangan rambut dialami oleh lebih daripada separuh lelaki dan wanita pada satu ketika dalam hidup mereka. Hal ini agak membimbangkan apabila anda mula kehilangan penampilan semula jadi rambut kepala yang sihat.

My Hair Care Products For Hair Loss, toppik malaysia

Janganlah bimbang, TOPPIK sentiasa di sini untuk membantu! Kami memulihkan lebih daripada sekadar rambut anda. Kami memulihkan imej, harga diri dan keyakinan anda. Dalam hanya 30 saat, TOPPIK Hair Building Fibers boleh menyembunyikan kawasan rambut nipis serta menambah kelebatan rambut anda. Apa yang paling hebatnya ialah ia tidak memerlukan apa-apa bentuk pembedahan atau bahan kimia sama sekali!

My Hair Care Products For Hair Loss


Bagaimanakah TOPPIK Hair Building Fibers berfungsi? Sebelum kita melihat keistimewaannya, marilah kita memahami ramuannya. Serat dalam TOPPIK diperbuat daripada protein keratin organik tulen. Keratin ialah protein yang terdapat dalam struktur rambut manusia. Protein ini merupakan salah satu komponen microfiber organik. TOPPIK Hair Building Fibers boleh digunakan dengan menuang ke atas kawasan rambut jarang pada kulit kepala untuk menambahkan kelebatan setiap helai rambut dalam beberapa saat sahaja. Ini menjadikannya kelihatan seolah-olah anda tiba-tiba tumbuh rambut yang lebat. Serat-serat ini dikenakan tenaga elektrostatik. Oleh sebab demikian, tenaga elektrostatik ini dapat membantu serat tertarik pada rambut anda dengan kuat seperti magnet. Oleh kerana setiap serat dibuat secara unik, TOPPIK Hair Building Fibers akan memberikan anda penampilan rambut yang semula jadi. Temui teknologi di belakang TOPPIK Hair Building Fibers di http://toppikmalaysia.com/technology/.   

My Hair Care Products For Hair Loss



TOPPIK Hair Building Fibers tetap kekal pada rambut untuk sepanjang hari. Ia boleh menahan cuaca panas mahupun hujan. Serat-serat ini juga boleh menahan peluh, jadi ianya sesuai untuk aktiviti luar. Anda hanya perlu menggunakan syampu seperti biasa untuk mengeluarkan serat. Selain itu, TOPPIK Hair Building Fibers tidak mempunya risiko kesan sampingan yang berbahaya kerana seratnya adalah hypoallergenic dan tidak melibatkan penggunaan sebarang bahan kimia atau aditif yang berbahaya. Bahan-bahan organik yang digunakan adalah selamat dan tidak menyebabkan kekeringan atau gatal-gatal pada kulit kepala. 


My Hair Care Products For Hair Loss, toppik malaysia



Dapatkan rambut yang lebih tebal dan tebal dengan segera dengan TOPPIK! Tunggu apa lagi? TOPPIK Hair Building Fibers boleh didapati di kedai-kedai di seluruh negara dan juga di http://toppikmalaysia.com/shop/.

CONTINUE READING
Zaza Iman
36 Comments

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"



Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS". Puas adalah single kedua Ramayan yang telah dipetik daripada album penuh mereka yang pertama, Di Persiaran Cakrawala, selepas single pertama mereka, Lamunan Anak Bulan, dirilis pada 1 Mei 2020, diikuti oleh pelancaran album Di Persiaran Cakrawala pada 22 Januari tahun ini.

Album terbitan Luncai Emas ini telah menerima sambutan yang amat menggalakkan, memandangkan para peminat telah menunggu lebih 4 tahun untuk karya terbaru Ramayan. Lebihan lagi apabila berita tentang kolaborasi mereka bersama pengasas kugiran Sore dan pemuzik tersohor Indonesia, Mondo Gascaro, tersebar dan antisipasi untuk album ini pun makin meningkat. Single pertama, Lamunan Anak Bulan, pula menjadi kegemaran para peminat, dan juga menjadi muqadimah kepada pembaharuan muzik mereka; iaitu bunyi psychedelia yang berbeza daripada EP mereka namun tetap mengekalkan jiwa yang sama. Namun, setelah itu semua gembargembur pelancaran album ini terhambat apabila PKP diumumkan di seluruh negara lalu menunda pelancarannya hampir setahun.

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

Lagu ini merupakan satu-satunya lagu yang ditulis oleh bekas ahli Ramayan; Naz (pemain keyboard) dan Amin (gitaris) yang asalnya ditulis untuk projek sampingan mereka. “Kali pertama saya mendengar lagu ini dimain-mainkan oleh Naz di atas piano, saya terus tertarik dengan pilihan kordnya. Saya berjaya mendapatkan susunan kordnya daripada mereka dan apabila saya cuba meletakkan melodi nyanyian di atasnya, ia datang dengan begitu sahaja. Seolah-olah saya telah diberi ilham. Bukan sahaja melodi malah liriknya juga. Proses yang selalunya mengambil masa sehari untuk disiapkan selesai dalam masa beberapa jam sahaja.” kata Pi’e, vokalis dan gitaris kedua Ramayan.

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

“Waktu saya menulis lagu ini, saya sedang berada dalam situasi yang amat gelap dalam hidup saya. Dahulu saya percaya bahawa di mana sahaja ada cinta di situ ada Tuhan. Dan kepercayaan itu dirasai paling kuat apabila saya terjatuh cinta dengan seorang gadis. Malangnya, gadis itu telah dipunyai orang lain; sahabat akrab saya. Namun saya tetap berkeras dengan cinta itu, sehinggalah menyebabkan mereka berdua putus cinta. Saya pun merasa sangat menyesal dengan tingkah laku saya yang tidak mempunyai batas, maka tertulislah lagu ini; sebuah lagu penyesalan.” cerita Pi’e tentang makna dan sejarah di sebalik lagu Puas.

Puas merupakan satu percubaan oleh Ramayan untuk memberi nafas baru kepada muzik rock Malaysia, terutamanya genre ‘rock jiwang’ yang sedang bertakhta di kalangan pendengar-pendengar massa. Ramayan berpendapat bahawa bunyi rock yang sedang dibawa oleh kebanyakan artis hari ini kurang kualiti dan nilai kepuasannya dari segi kreativiti dan mesej yang disampaikan dalam lirik-liriknya. Kata Que, pemain drum mereka, pula “Kebanyakan penulis sekarang hanya mengambil berat tentang apa yang catchy dan easy-listening, menulis lirik yang tidak memerlukan daya pemikiran dan falsafah; yang tidak bermakna.

Kami pun tulis tentang cinta juga, tapi cara kami tulis tentang cinta itu berbeza. Kami cuba melihat daripada sudut yang berbeza dan lebih mendalam. Dan ini yang membuat lagu Puas unik pada pendapat saya.” Daripada segi instrumentasi dan muziknya pula Ramayan mengambil inspirasi daripada irama lagu-lagu balada 80an dan 90an seperti karya-karya Sudirman, Carefree, Kenny Remy Martin, Aman Shah dan yang serupa dengannya. Muzik seperti ini tidak asing lagi pada telinga rakyat Malaysia; irama dan melodinya yang tersendiri telah menjadi sebati dengan jiwa mereka. Kata Omar, pemain bass mereka, “Kami ingin mendapatkan kedudukan yang sama di dalam jiwa orang ramai, dengan menggunakan unsur-unsur yang ada di dalam karya zaman itu untuk membangkitkan nostalgia, dan menggabungkannya dengan gaya psychedelic kami sendiri.

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

Telah menjadi harapan lama Ramayan bahawa lagu-lagu mereka akan dibawa ke dalam dunia perfileman, sama ada digunakan sebagai lagu tema sebuah drama bersiri, atau soundtrack kepada sebuah filem dan sebagainya. Ramayan percaya bahawa lagu Puas terutamanya sesuai kerana mood lagunya yang penuh dinamik dan emosi, seolah-olah lagu itu sendiri menceritakan sebuah kisah drama. Terdapat juga beberapa lagu Ramayan sebelum ini yang telah diambil untuk menjadi sebahagian daripada soundtrack dokumentari dan drama tv.

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

Ramayan Beri Nafas Baru Kepada Rock Melayu Dengan Single Terbaru "PUAS"

Puas telah dirilis secara digital di bawah Luncai Emas pada bulan April yang lepas di semua platform streaming termasuk Spotify, JOOX, iTunes dan Deezer dan sebagai audio rasmi di YouTube. Rilisan tersebut diikuti dengan sebuah video persembahan live terbitan Luncai Emas dan Bsync Production yang telah dirakam di Bsync Studios pada bulan Disember 2020 dan dilancarkan di YouTube. Ramayan telah membuat pelbagai rancangan untuk tahun ini berikutan dengan pelancaran album mereka; majlis pelancaran album, tour persembahan se-Malaysia, video muzik dan lain-lain. Namun disebabkan PKPD yang sedang berkuatkuasa, segala rancangan yang telah dibuat sehingga kini terpaksa ditunda. Walaupun begitu, mereka bersikap optimistik dan sentiasa mencari cara untuk menggunakan kemudahan internet dengan sepenuhnya.


LIRIK LAGU PUAS - RAMAYAN

Puas ku mencari di seluruh alam
Jawapan bagi semua penasaran
Puas ku merobek hati para manusia
Di sana tlah ku cemarkan ikatan

Satu langkah
Hanya satu peluang untuk ku sedar
Aku salah
Mataku melihat selain Dia
Mataku sebelah nyaris-nyaris buta

Puas ku mencari di seluruh bumi
Indah yang ku maksudkan tiada lagi
Tiada lagi
Tiada lagi
Indah yang ku maksudkan tiada lagi

Biarlah ku mengadu pada sang Rembulan
Biarlah ku simpan segala kepastian
Biarlah ku bersemadi tanpa mencari
Biarlah ku berada di mana-mana sahaja




CONTINUE READING
Zaza Iman
2 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)