Memaparkan catatan dengan label OTHERS. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label OTHERS. Papar semua catatan

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf


 


Walaupun Kegelapan Menyelubungi Dunia,
Cahaya Ilahi Akan Tetap Terus Menyala 

Assalamualaikum dan hi..apa khabar. Semoga semuanya sihat-sihat selalu. Memang dari zaman remaja lagi zaza suka baca buku dan kali ini zaza memilih buku dari Hilal Asyraf.

Sebelum ni zaza banyak follow Hilal Asyraf dekat facebook beliau dan website Langitilahi. Ingat dulu zaman-zaman sekitar 2012 boleh dikatakan setiap hari zaza akan lawat website langitilahi untuk baca perkongsian cerita darinya dan penulis lain. Gaya penulisan beliau tu yang best. Tentang kehidupan, tentang Islam..

Zaza tahu beliau ada keluarkan buku tapi masa tu belum tergerak hati nak beli..sehinggalah suatu hari tu beliau ada open untuk baca karyanya secara percuma..dan time tu la tertarik nak baca karya bertajuk Takdir. Tapi masa tu dapat baca sekerat je bila beliau close balik karya percuma tu gara-gara ada orang salah guna.

So disebabkan macam excited gila bila baca Takdir tu..terus la zaza cari..tapiiiiii...yang zaza dapatkan adalah Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam versi lama..versi baru lain sikit..tapi tak apalah..lama pun lama lah..tetap jalan cerita yang sangat best.

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf

Sinopsis 

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf ni tentang kisah seorang pemuda bernama Angkasa Sakti yang dihantar oleh bapanya untuk memulakan kembara. Tujuannya adalah untuk memerangi kegelapan bawaan Sang Asura yang mengaku dirinya sebagai Tuhan yang patut disembah.

Dunia diselimuti kegelapan.Selepas Sang Asura dan Lima Jeneral menguasai dunia sepuluh tahun lalu, ramai menyangka cahaya Ilahi telah terpadam. Kerajaan Tanah Haram diasak hebat. Begitu juga dengan Kota "Hijau Chinmayi".

Manusia yang percaya kepadaNYA dibadai derita. Ada yang percaya DIA telah meninggalkan mereka. Ada juga yang menyatakan  Allah itu tiada. Apatah lagi sejarah menjadi saksi tewasnya Kiai Songo di Tangan Sang Asura dua belas tahun sebelumnya.

Sang Asura bersama lima jeneralnya menubuhkan kerajaan Utophia dan Apabila Kesatuan Lima Wilayah yang membawa panji-panji Islam telah tewas di tangan Sang Asura, dunia memasuki era kegelapan yang dasyat. Ramai telah mula hilang kepercayaan terhadap Islam malah keyakinan dan sangka baik mereka pada Allah juga hilang. Mereka akhirnya sujud kepada Sang Asura.

Walaubagaimanapun, Kerajaan Tanah Haram dan Kota "Hijau Chinmayi" berpegang teguh dan percaya dan tetap meneruskan perjuangan mereka dalam menegakkan AgamaNYA.

Angkasa Sakti mengembara untuk ke Tanah Haram. Bagaimanapun pemgembarannya bukanlah mudah seperti yang disangka. Angkasa Sakti perlu melalui banyak halangan dan perlu bergerak ke arah timur hingga melepasi tembok Duarte sehingga ke Tanah Lapang. Perjalanan ke sana agak bahaya.

Sepanjang perjalanan, Angkasa Sakti banyak bertemu dengan manusia. Antaranya Pendekar Berdosa yang tersiksa atas dosanya yang lalu.

Juga watak-watak lain seperti Kiai Hutan, Raja Nuo, Kiai Langit, Mughirah Syu'bah,Ruh Faizan, Aizan Fahmi, Maisarah,Khalid Al Walid dan banyak lagi watak lain yang punya peranan masing-masing.

Bagi Kerajaan Tanah Haram dan Kota "Hijau Chinmayi" pula mereka tidak pernah berputus asa dan percaya pertolongan Allah itu sangat dekat.

Dalam buku Takdir 1 ni juga banyak ayat-ayat dari kalam Allah diselitkan. Seperti :

" Telah timbul pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang dilakukan oleh tangan manusia ( timbulnya yang demikian ) kerana Allah hendak merasakan sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang telah mereka lakukan, supaya mereka kembali ( insaf dan bertaubat )


Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf  merupakan sebuah novel pertama daripada Trilogi Takdir. Novel ini adalah percubaan Hilal Asyraf untuk beralih kepada karya komtenporari yang menjadi identitinya selama ini.

Takdir 1 adalah cerita pejuangan buat mereka yang percaya kepadaNYA.

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf
Takdir 1 Versi Baru 2020 ( tulis semula)

Biodata Penulis :

Mohamad Hilal Asyraf bin Abdul Razak. Berasal dari Johor dan merupakan graduan di Yarmouk University dalam bidang Usuluddin. Memulakan karier sebagai penulis sejak 2009. Aktif dalam menghasilkan karya-karya fiksyen dan non fiksyen. Telah menghasilkan lebih 40 buah karya. Merupakan mengasas kepada website Langitilahi dan kini menguruskan perniagaan penerbitannya sendiri.

Nanti kan :

Takdir 2 : Percaya Yang Tidak Sirna
Takdir 3 : Janji-NYA Yang Tidak Termungkir







CONTINUE READING
Zaza Iman
12 Comments
My Hair Care Products For Hair Loss

My Hair Care Products For Hair Loss



Hai all.. bulan lalu zaza jadi stress sangat dengan keadaan masalah rambut zaza yang kerap sangat gugur.. setiap kali zaza sikat, zaza sisir dengan tangan atau bila bangun tidur, tengok di atas bantal pun banyak rambut gugur..masa mandi pun bila syampu dan bilas-bilas pun banyak juga tercabut..

So zaza share problem ni with friend..dan dia suggest zaza untuk try seborin tonic hair..memang zaza pun terfikir untuk cari tonik rambut bagi subur balik..

My Hair Care Products For Hair Loss

Then zaza cari info tentang seborin tonic hair ni..dalam masa sama juga terfikir nak beli di mana sebab zaza cuba juga cari-cari kat Guardian tapi tak ada. Jenama lain ada dalam satu dua je dan agak mahal.

So zaza pun try cari kat Shopee dan ada beberapa seller yang menjual seborin tonic hair ni.. sebelum membeli memang zaza suka bertanya dulu.. sebabnya seborin hair cair ni ada dua tau..

Satu botol biru dan satu lagi botol kuning. Jadi bila zaza share about masalah rambut gugur zaza, so si seller suggest untuk ambil botol biru sebab ia berfungsi untuk pertumbuhan rambut dan kelemumur dan mempunyai extract halia yang sesuai untuk rambut gugur.

Kalau botol kuning tu lebih  kepada untuk kelemumur sahaja. So, Setelah 3 minggu zaza pakai alhamdulillah rambut gugur zaza makin kurang.. paling best bau dia macam baru keluar dari salon je..wangi je rambut..zaza sangat-sangat suka..

Zaza akan sapu selepas mandi bila rambut dah macam nak kering sikit..dan kadangkala bila zaza rest zaza sapu-sapu kat kulit-kulit kepala.. zaza sapu juga di rambut sikit secara rata kat seluruh rambut

Bau dia yang sedap dan wangi tu buat zaza asyik nak cium je rambut..mehmeh. Seborin Hair Care ni sebenarnya begitu popular pada era tahun 1930-an dan banyak digunakan oleh hairdressers.

My Hair Care Products For Hair Loss

My Hair Care Products For Hair Loss

My Hair Care Products For Hair Loss

Seborin hair care ni tak berminyak. Ia mengandungi extract root ginger dan Pro-Vitamin B5. Untuk pakai, just sapukan pada rambut kering atau rambut kering selepas dicuci, kemudian urut perlahan ke kulit kepada kira-kira dalam masa seminit. Tak perlu basuh atau bilas tonik. Biarkan je kekal di rambut dan akar.

Ini pengalaman zaza beli dan guna. Ia sangat berkesan dengan zaza. Kini zaza dah tak ada masalah rambut gugur lagi. 

You all nak cari boleh cari kat Shoppe dan Lazada okay.. untuk di Shopee zaza beli dekat seller nama Sila Klik >>  CMWshop  tapi kalau produk sold out korang cari je kat seller lain tapi make sure baca dulu review orang lain okay..

Oh ya..selain Seborin hair tonic ni..zaza nak share tentang rawatan rambut gugur dari Toppik Malaysia.


My Hair Care Products For Hair Loss, toppik malaysia

Alopecia, yang biasanya dikenali sebagai kebotakan, biasanya merujuk kepada kehilangan rambut yang berlebihan dari kulit kepala. Kehilangan rambut dialami oleh lebih daripada separuh lelaki dan wanita pada satu ketika dalam hidup mereka. Hal ini agak membimbangkan apabila anda mula kehilangan penampilan semula jadi rambut kepala yang sihat.

My Hair Care Products For Hair Loss, toppik malaysia

Janganlah bimbang, TOPPIK sentiasa di sini untuk membantu! Kami memulihkan lebih daripada sekadar rambut anda. Kami memulihkan imej, harga diri dan keyakinan anda. Dalam hanya 30 saat, TOPPIK Hair Building Fibers boleh menyembunyikan kawasan rambut nipis serta menambah kelebatan rambut anda. Apa yang paling hebatnya ialah ia tidak memerlukan apa-apa bentuk pembedahan atau bahan kimia sama sekali!

My Hair Care Products For Hair Loss


Bagaimanakah TOPPIK Hair Building Fibers berfungsi? Sebelum kita melihat keistimewaannya, marilah kita memahami ramuannya. Serat dalam TOPPIK diperbuat daripada protein keratin organik tulen. Keratin ialah protein yang terdapat dalam struktur rambut manusia. Protein ini merupakan salah satu komponen microfiber organik. TOPPIK Hair Building Fibers boleh digunakan dengan menuang ke atas kawasan rambut jarang pada kulit kepala untuk menambahkan kelebatan setiap helai rambut dalam beberapa saat sahaja. Ini menjadikannya kelihatan seolah-olah anda tiba-tiba tumbuh rambut yang lebat. Serat-serat ini dikenakan tenaga elektrostatik. Oleh sebab demikian, tenaga elektrostatik ini dapat membantu serat tertarik pada rambut anda dengan kuat seperti magnet. Oleh kerana setiap serat dibuat secara unik, TOPPIK Hair Building Fibers akan memberikan anda penampilan rambut yang semula jadi. Temui teknologi di belakang TOPPIK Hair Building Fibers di http://toppikmalaysia.com/technology/.   

My Hair Care Products For Hair Loss



TOPPIK Hair Building Fibers tetap kekal pada rambut untuk sepanjang hari. Ia boleh menahan cuaca panas mahupun hujan. Serat-serat ini juga boleh menahan peluh, jadi ianya sesuai untuk aktiviti luar. Anda hanya perlu menggunakan syampu seperti biasa untuk mengeluarkan serat. Selain itu, TOPPIK Hair Building Fibers tidak mempunya risiko kesan sampingan yang berbahaya kerana seratnya adalah hypoallergenic dan tidak melibatkan penggunaan sebarang bahan kimia atau aditif yang berbahaya. Bahan-bahan organik yang digunakan adalah selamat dan tidak menyebabkan kekeringan atau gatal-gatal pada kulit kepala. 


My Hair Care Products For Hair Loss, toppik malaysia



Dapatkan rambut yang lebih tebal dan tebal dengan segera dengan TOPPIK! Tunggu apa lagi? TOPPIK Hair Building Fibers boleh didapati di kedai-kedai di seluruh negara dan juga di http://toppikmalaysia.com/shop/.

CONTINUE READING
Zaza Iman
36 Comments
Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang




Assalamualaikum dan hi..

Biasa kalau ke Temerloh memang tak lari dengan menu masakan paling popular iaitu ikan patin tempoyak kan. Tapi sekali sekala memang teringin juga nak makan hidangan lain seperti western food. Jadi zaza ada jumpa port baru untuk korang yang teringin sangat nak makan western food ni iaitu dekat Restoran DMukmin, Temerloh Pahang.

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Kalau sebelum ni disebut Restoran Terapung tapi disebabkan telah berpindah lokasi baru, jadi sekarang disebut Restoran DMukmin.

https://www.cikrenex.com/
Kredit Foto - cikrenex

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Ini pertama kali zaza singgah makan di Restoran DMukmin ni..agak teruja sebab dah lama juga zaza tak makan makanan western food. Maklumlah tempat zaza pun tak ada servis macam food panda tu kalau nak order..keluar bandar pun jarang sangat..

Zaza dengan bertemankan rakan zaza, Cik Renex singgah untuk merasai sendiri hidangan yang disediakan oleh mereka.

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Antara menu yang zaza cuba ada 3 set iaitu SET MY SEOUL PLATTER, SET DOUBLE TROUBLE PLATTER dan SET SPAGHETTI CARBONARA.

SET MY SEOUL PLATTER - RM39

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Set pertama adalah My Seoul Platter. Dalam set ini ada 5 jenis hidangan iaitu Korean Fried Chicken, Cheezy Chicken, Chicken Chop, Carbonara Ramen, Spicy Seaweed Wedges dan BBQ Sauce.

Korean Fried Chicken dia memang sedap. Cheezy Chicken pun banyak juga cheese. Chicken Chop pun memang zaza suka dengan BBQ Sauce dia yang lain sikit rasanya dari yang pernah zaza makan kat lain tempat. Tak lupa juga dengan Carbonara Ramen dan Spicy Seaweed Wedges yang enak. So sangat puas hati dapat makan set ini. Harga set ini adalah RM39.00

Set Double Trouble Platter - RM39

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Set kedua yang zaza cuba adalah Set Double Trouble Platter. Dalam set ini pula ada 6 jenis hidangan iaitu Lamb Chop, Chicken Grill, Spaghetti, Metball Bolognese, Spicy Fries dan Coleslaw.

Lamb Chop dan Chicken Grill pun memang puas hati bila makan. Lain-lain pun ok. Cuma Spicy Fries tu agak pedas juga lah pada zaza..memang tak tahan pedas. Tapi keseluruhan set ni juga berbaloi untuk dicuba.

Set Spaghetti Carbonara

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Walaupun zaza bukanlah pengemar Spaghetti Carbonara tapi zaza tetap nak cuba juga. Kebiasaan budak-budak memang suka hidangan ini. Next time boleh la bawa anak buah zaza merasainya sebab dia memang suka.

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Dah makan mestilah nak minum air kan.. antara minuman yang disediakan seperti Jus Oren Ais, Epal Asam Boi, Blue Lagoon dan Green Season. Air minuman adalah antara RM3.50 hingga RM4.50 segelas. Pada zaza murah juga minuman ni bagi tempat makanan yang menjual makanan western.

Selain dari set yang zaza makan ni..ada juga beberapa pilihan set lain. Pada yang nak cuba makanan Korean boleh cuba KOREAN PLATTER. Ada 3 jenis hidangan iaitu Nami Platter, Jeju Platter dan Gangnam Platter. Harga plat pun antara RM29 dan RM39.

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang
Set Korean Platter yang wajib untuk korang cuba juga..

Layanan staf pun baik-baik..siap minta meja sekejap tukar sudut begini, sekejap sudut begitu..terima kasih la abang-abang atas layanan baik mereka. Tak lupa juga terima kasih buat Encik Uzair pemilik Restoran DMukmin. Sempat juga bergambar sebelum pulang.

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Bagi yang ingin kesini, tak susah pun nak mencari lokasinya. Boleh lah bawa keluarga jalan-jalan dan makan kat sini. Suasana tempat pun ok dan bersih.



Lokasi : 

Restoran DMukmin,

No 49, Tingkat 1, Jalan Dagang 2 Dynaton,Taman Bukit Angin,
28000 Temerloh Pahang. ( Berdekatan Dynaton Bukit Angin )

Waktu Buka : Selasa-Ahad

Masa : 5.00 petang - 12.00 malam




CONTINUE READING
Zaza Iman
7 Comments

4 Kebaikan Pengalaman Guna Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature

4 Kebaikan Pengalaman Guna Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature



Kalau pasal makeup ni zaza bukanlah orang yang reti sangat terutama kalau nak beli foundation atau cc cream. Pernah zaza masuk outlet kecantikan dan tengok banyak gila kod warna foundation tu. Sudahnya pening kepala fikir dan tak tahu kod warna yang sesuai dengan kulit muka.

Zaza pun pernah je beli foundation/cc cream yang bila zaza makeup nampak kelabu muka..haha..ingat lagi ada rakan tegur. Itu belum lagi kena tegur dengan jurujual outlet kecantikan bila makeup zaza pecah-pecah. Sekali tengok cermin..ya Tuhan..bercapuk dan pecah gila. Time tu memang rasa malu sangat rasa. Macam nak tanggalkan terus je makeup kat situ.. itu lah pengalaman zaza. Sejak peristiwa tu la zaza belajar sikit-sikit pasal makeup. 
CONTINUE READING
Zaza Iman
2 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)