Memaparkan catatan dengan label OTHERS. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label OTHERS. Papar semua catatan

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf


 


Walaupun Kegelapan Menyelubungi Dunia,
Cahaya Ilahi Akan Tetap Terus Menyala 

Assalamualaikum dan hi..apa khabar. Semoga semuanya sihat-sihat selalu. Memang dari zaman remaja lagi zaza suka baca buku dan kali ini zaza memilih buku dari Hilal Asyraf.

Sebelum ni zaza banyak follow Hilal Asyraf dekat facebook beliau dan website Langitilahi. Ingat dulu zaman-zaman sekitar 2012 boleh dikatakan setiap hari zaza akan lawat website langitilahi untuk baca perkongsian cerita darinya dan penulis lain. Gaya penulisan beliau tu yang best. Tentang kehidupan, tentang Islam..

Zaza tahu beliau ada keluarkan buku tapi masa tu belum tergerak hati nak beli..sehinggalah suatu hari tu beliau ada open untuk baca karyanya secara percuma..dan time tu la tertarik nak baca karya bertajuk Takdir. Tapi masa tu dapat baca sekerat je bila beliau close balik karya percuma tu gara-gara ada orang salah guna.

So disebabkan macam excited gila bila baca Takdir tu..terus la zaza cari..tapiiiiii...yang zaza dapatkan adalah Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam versi lama..versi baru lain sikit..tapi tak apalah..lama pun lama lah..tetap jalan cerita yang sangat best.

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf

Sinopsis 

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf ni tentang kisah seorang pemuda bernama Angkasa Sakti yang dihantar oleh bapanya untuk memulakan kembara. Tujuannya adalah untuk memerangi kegelapan bawaan Sang Asura yang mengaku dirinya sebagai Tuhan yang patut disembah.

Dunia diselimuti kegelapan.Selepas Sang Asura dan Lima Jeneral menguasai dunia sepuluh tahun lalu, ramai menyangka cahaya Ilahi telah terpadam. Kerajaan Tanah Haram diasak hebat. Begitu juga dengan Kota "Hijau Chinmayi".

Manusia yang percaya kepadaNYA dibadai derita. Ada yang percaya DIA telah meninggalkan mereka. Ada juga yang menyatakan  Allah itu tiada. Apatah lagi sejarah menjadi saksi tewasnya Kiai Songo di Tangan Sang Asura dua belas tahun sebelumnya.

Sang Asura bersama lima jeneralnya menubuhkan kerajaan Utophia dan Apabila Kesatuan Lima Wilayah yang membawa panji-panji Islam telah tewas di tangan Sang Asura, dunia memasuki era kegelapan yang dasyat. Ramai telah mula hilang kepercayaan terhadap Islam malah keyakinan dan sangka baik mereka pada Allah juga hilang. Mereka akhirnya sujud kepada Sang Asura.

Walaubagaimanapun, Kerajaan Tanah Haram dan Kota "Hijau Chinmayi" berpegang teguh dan percaya dan tetap meneruskan perjuangan mereka dalam menegakkan AgamaNYA.

Angkasa Sakti mengembara untuk ke Tanah Haram. Bagaimanapun pemgembarannya bukanlah mudah seperti yang disangka. Angkasa Sakti perlu melalui banyak halangan dan perlu bergerak ke arah timur hingga melepasi tembok Duarte sehingga ke Tanah Lapang. Perjalanan ke sana agak bahaya.

Sepanjang perjalanan, Angkasa Sakti banyak bertemu dengan manusia. Antaranya Pendekar Berdosa yang tersiksa atas dosanya yang lalu.

Juga watak-watak lain seperti Kiai Hutan, Raja Nuo, Kiai Langit, Mughirah Syu'bah,Ruh Faizan, Aizan Fahmi, Maisarah,Khalid Al Walid dan banyak lagi watak lain yang punya peranan masing-masing.

Bagi Kerajaan Tanah Haram dan Kota "Hijau Chinmayi" pula mereka tidak pernah berputus asa dan percaya pertolongan Allah itu sangat dekat.

Dalam buku Takdir 1 ni juga banyak ayat-ayat dari kalam Allah diselitkan. Seperti :

" Telah timbul pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang dilakukan oleh tangan manusia ( timbulnya yang demikian ) kerana Allah hendak merasakan sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang telah mereka lakukan, supaya mereka kembali ( insaf dan bertaubat )


Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf  merupakan sebuah novel pertama daripada Trilogi Takdir. Novel ini adalah percubaan Hilal Asyraf untuk beralih kepada karya komtenporari yang menjadi identitinya selama ini.

Takdir 1 adalah cerita pejuangan buat mereka yang percaya kepadaNYA.

Takdir 1 : Cahaya Yang Tidak Terpadam by Hilal Asyraf
Takdir 1 Versi Baru 2020 ( tulis semula)

Biodata Penulis :

Mohamad Hilal Asyraf bin Abdul Razak. Berasal dari Johor dan merupakan graduan di Yarmouk University dalam bidang Usuluddin. Memulakan karier sebagai penulis sejak 2009. Aktif dalam menghasilkan karya-karya fiksyen dan non fiksyen. Telah menghasilkan lebih 40 buah karya. Merupakan mengasas kepada website Langitilahi dan kini menguruskan perniagaan penerbitannya sendiri.

Nanti kan :

Takdir 2 : Percaya Yang Tidak Sirna
Takdir 3 : Janji-NYA Yang Tidak Termungkir







CONTINUE READING
Zaza Iman
12 Comments
My Hair Care Products For Hair Loss

My Hair Care Products For Hair Loss



Hai all.. bulan lalu zaza jadi stress sangat dengan keadaan masalah rambut zaza yang kerap sangat gugur.. setiap kali zaza sikat, zaza sisir dengan tangan atau bila bangun tidur, tengok di atas bantal pun banyak rambut gugur..masa mandi pun bila syampu dan bilas-bilas pun banyak juga tercabut..

So zaza share problem ni with friend..dan dia suggest zaza untuk try seborin tonic hair..memang zaza pun terfikir untuk cari tonik rambut bagi subur balik..

My Hair Care Products For Hair Loss

Then zaza cari info tentang seborin tonic hair ni..dalam masa sama juga terfikir nak beli di mana sebab zaza cuba juga cari-cari kat Guardian tapi tak ada. Jenama lain ada dalam satu dua je dan agak mahal.

So zaza pun try cari kat Shopee dan ada beberapa seller yang menjual seborin tonic hair ni.. sebelum membeli memang zaza suka bertanya dulu.. sebabnya seborin hair cair ni ada dua tau..

Satu botol biru dan satu lagi botol kuning. Jadi bila zaza share about masalah rambut gugur zaza, so si seller suggest untuk ambil botol biru sebab ia berfungsi untuk pertumbuhan rambut dan kelemumur dan mempunyai extract halia yang sesuai untuk rambut gugur.

Kalau botol kuning tu lebih  kepada untuk kelemumur sahaja. So, Setelah 3 minggu zaza pakai alhamdulillah rambut gugur zaza makin kurang.. paling best bau dia macam baru keluar dari salon je..wangi je rambut..zaza sangat-sangat suka..

Zaza akan sapu selepas mandi bila rambut dah macam nak kering sikit..dan kadangkala bila zaza rest zaza sapu-sapu kat kulit-kulit kepala.. zaza sapu juga di rambut sikit secara rata kat seluruh rambut

Bau dia yang sedap dan wangi tu buat zaza asyik nak cium je rambut..mehmeh. Seborin Hair Care ni sebenarnya begitu popular pada era tahun 1930-an dan banyak digunakan oleh hairdressers.

My Hair Care Products For Hair Loss

My Hair Care Products For Hair Loss

My Hair Care Products For Hair Loss

Seborin hair care ni tak berminyak. Ia mengandungi extract root ginger dan Pro-Vitamin B5. Untuk pakai, just sapukan pada rambut kering atau rambut kering selepas dicuci, kemudian urut perlahan ke kulit kepada kira-kira dalam masa seminit. Tak perlu basuh atau bilas tonik. Biarkan je kekal di rambut dan akar.

Ini pengalaman zaza beli dan guna. Ia sangat berkesan dengan zaza. Kini zaza dah tak ada masalah rambut gugur lagi. 

You all nak cari boleh cari kat Shoppe dan Lazada okay.. untuk di Shopee zaza beli dekat seller nama Sila Klik >>  CMWshop  tapi kalau produk sold out korang cari je kat seller lain tapi make sure baca dulu review orang lain okay..

Oh ya..selain Seborin hair tonic ni..zaza nak share tentang rawatan rambut gugur dari Toppik Malaysia.


My Hair Care Products For Hair Loss, toppik malaysia

Alopecia, yang biasanya dikenali sebagai kebotakan, biasanya merujuk kepada kehilangan rambut yang berlebihan dari kulit kepala. Kehilangan rambut dialami oleh lebih daripada separuh lelaki dan wanita pada satu ketika dalam hidup mereka. Hal ini agak membimbangkan apabila anda mula kehilangan penampilan semula jadi rambut kepala yang sihat.

My Hair Care Products For Hair Loss, toppik malaysia

Janganlah bimbang, TOPPIK sentiasa di sini untuk membantu! Kami memulihkan lebih daripada sekadar rambut anda. Kami memulihkan imej, harga diri dan keyakinan anda. Dalam hanya 30 saat, TOPPIK Hair Building Fibers boleh menyembunyikan kawasan rambut nipis serta menambah kelebatan rambut anda. Apa yang paling hebatnya ialah ia tidak memerlukan apa-apa bentuk pembedahan atau bahan kimia sama sekali!

My Hair Care Products For Hair Loss


Bagaimanakah TOPPIK Hair Building Fibers berfungsi? Sebelum kita melihat keistimewaannya, marilah kita memahami ramuannya. Serat dalam TOPPIK diperbuat daripada protein keratin organik tulen. Keratin ialah protein yang terdapat dalam struktur rambut manusia. Protein ini merupakan salah satu komponen microfiber organik. TOPPIK Hair Building Fibers boleh digunakan dengan menuang ke atas kawasan rambut jarang pada kulit kepala untuk menambahkan kelebatan setiap helai rambut dalam beberapa saat sahaja. Ini menjadikannya kelihatan seolah-olah anda tiba-tiba tumbuh rambut yang lebat. Serat-serat ini dikenakan tenaga elektrostatik. Oleh sebab demikian, tenaga elektrostatik ini dapat membantu serat tertarik pada rambut anda dengan kuat seperti magnet. Oleh kerana setiap serat dibuat secara unik, TOPPIK Hair Building Fibers akan memberikan anda penampilan rambut yang semula jadi. Temui teknologi di belakang TOPPIK Hair Building Fibers di http://toppikmalaysia.com/technology/.   

My Hair Care Products For Hair Loss



TOPPIK Hair Building Fibers tetap kekal pada rambut untuk sepanjang hari. Ia boleh menahan cuaca panas mahupun hujan. Serat-serat ini juga boleh menahan peluh, jadi ianya sesuai untuk aktiviti luar. Anda hanya perlu menggunakan syampu seperti biasa untuk mengeluarkan serat. Selain itu, TOPPIK Hair Building Fibers tidak mempunya risiko kesan sampingan yang berbahaya kerana seratnya adalah hypoallergenic dan tidak melibatkan penggunaan sebarang bahan kimia atau aditif yang berbahaya. Bahan-bahan organik yang digunakan adalah selamat dan tidak menyebabkan kekeringan atau gatal-gatal pada kulit kepala. 


My Hair Care Products For Hair Loss, toppik malaysia



Dapatkan rambut yang lebih tebal dan tebal dengan segera dengan TOPPIK! Tunggu apa lagi? TOPPIK Hair Building Fibers boleh didapati di kedai-kedai di seluruh negara dan juga di http://toppikmalaysia.com/shop/.

CONTINUE READING
Zaza Iman
36 Comments
Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang




Assalamualaikum dan hi..

Biasa kalau ke Temerloh memang tak lari dengan menu masakan paling popular iaitu ikan patin tempoyak kan. Tapi sekali sekala memang teringin juga nak makan hidangan lain seperti western food. Jadi zaza ada jumpa port baru untuk korang yang teringin sangat nak makan western food ni iaitu dekat Restoran DMukmin, Temerloh Pahang.

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Kalau sebelum ni disebut Restoran Terapung tapi disebabkan telah berpindah lokasi baru, jadi sekarang disebut Restoran DMukmin.

https://www.cikrenex.com/
Kredit Foto - cikrenex

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Ini pertama kali zaza singgah makan di Restoran DMukmin ni..agak teruja sebab dah lama juga zaza tak makan makanan western food. Maklumlah tempat zaza pun tak ada servis macam food panda tu kalau nak order..keluar bandar pun jarang sangat..

Zaza dengan bertemankan rakan zaza, Cik Renex singgah untuk merasai sendiri hidangan yang disediakan oleh mereka.

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Antara menu yang zaza cuba ada 3 set iaitu SET MY SEOUL PLATTER, SET DOUBLE TROUBLE PLATTER dan SET SPAGHETTI CARBONARA.

SET MY SEOUL PLATTER - RM39

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Set pertama adalah My Seoul Platter. Dalam set ini ada 5 jenis hidangan iaitu Korean Fried Chicken, Cheezy Chicken, Chicken Chop, Carbonara Ramen, Spicy Seaweed Wedges dan BBQ Sauce.

Korean Fried Chicken dia memang sedap. Cheezy Chicken pun banyak juga cheese. Chicken Chop pun memang zaza suka dengan BBQ Sauce dia yang lain sikit rasanya dari yang pernah zaza makan kat lain tempat. Tak lupa juga dengan Carbonara Ramen dan Spicy Seaweed Wedges yang enak. So sangat puas hati dapat makan set ini. Harga set ini adalah RM39.00

Set Double Trouble Platter - RM39

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Set kedua yang zaza cuba adalah Set Double Trouble Platter. Dalam set ini pula ada 6 jenis hidangan iaitu Lamb Chop, Chicken Grill, Spaghetti, Metball Bolognese, Spicy Fries dan Coleslaw.

Lamb Chop dan Chicken Grill pun memang puas hati bila makan. Lain-lain pun ok. Cuma Spicy Fries tu agak pedas juga lah pada zaza..memang tak tahan pedas. Tapi keseluruhan set ni juga berbaloi untuk dicuba.

Set Spaghetti Carbonara

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Walaupun zaza bukanlah pengemar Spaghetti Carbonara tapi zaza tetap nak cuba juga. Kebiasaan budak-budak memang suka hidangan ini. Next time boleh la bawa anak buah zaza merasainya sebab dia memang suka.

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Dah makan mestilah nak minum air kan.. antara minuman yang disediakan seperti Jus Oren Ais, Epal Asam Boi, Blue Lagoon dan Green Season. Air minuman adalah antara RM3.50 hingga RM4.50 segelas. Pada zaza murah juga minuman ni bagi tempat makanan yang menjual makanan western.

Selain dari set yang zaza makan ni..ada juga beberapa pilihan set lain. Pada yang nak cuba makanan Korean boleh cuba KOREAN PLATTER. Ada 3 jenis hidangan iaitu Nami Platter, Jeju Platter dan Gangnam Platter. Harga plat pun antara RM29 dan RM39.

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang
Set Korean Platter yang wajib untuk korang cuba juga..

Layanan staf pun baik-baik..siap minta meja sekejap tukar sudut begini, sekejap sudut begitu..terima kasih la abang-abang atas layanan baik mereka. Tak lupa juga terima kasih buat Encik Uzair pemilik Restoran DMukmin. Sempat juga bergambar sebelum pulang.

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Bagi yang ingin kesini, tak susah pun nak mencari lokasinya. Boleh lah bawa keluarga jalan-jalan dan makan kat sini. Suasana tempat pun ok dan bersih.



Lokasi : 

Restoran DMukmin,

No 49, Tingkat 1, Jalan Dagang 2 Dynaton,Taman Bukit Angin,
28000 Temerloh Pahang. ( Berdekatan Dynaton Bukit Angin )

Waktu Buka : Selasa-Ahad

Masa : 5.00 petang - 12.00 malam




CONTINUE READING
Zaza Iman
7 Comments

4 Kebaikan Pengalaman Guna Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature

4 Kebaikan Pengalaman Guna Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature



Kalau pasal makeup ni zaza bukanlah orang yang reti sangat terutama kalau nak beli foundation atau cc cream. Pernah zaza masuk outlet kecantikan dan tengok banyak gila kod warna foundation tu. Sudahnya pening kepala fikir dan tak tahu kod warna yang sesuai dengan kulit muka.

Zaza pun pernah je beli foundation/cc cream yang bila zaza makeup nampak kelabu muka..haha..ingat lagi ada rakan tegur. Itu belum lagi kena tegur dengan jurujual outlet kecantikan bila makeup zaza pecah-pecah. Sekali tengok cermin..ya Tuhan..bercapuk dan pecah gila. Time tu memang rasa malu sangat rasa. Macam nak tanggalkan terus je makeup kat situ.. itu lah pengalaman zaza. Sejak peristiwa tu la zaza belajar sikit-sikit pasal makeup. 
CONTINUE READING
Zaza Iman
2 Comments

realme Malaysia Ending 2020 with Record-Breaking Note!

realme Malaysia Ending 2020 with Record-Breaking Note!



REALME MALAYSIA ENDING 2020 WITH RECORD-BREAKING NOTE!


realme had the first sale for its recently-launched realme Smart TV during the Super Brand Day from 22nd to 24th of December on Shopee. Today, realme is proud to announce that realme Smart TV broke the record of television category as it was being sold the most in Single Day on Shopee. For those who did not manage to purchase them on Shopee can still do so by visiting realme Brand Store on 1st January 2021.


“We are beyond thankful for the support from realme fans, you have made realme a new record holder again! We have just leapt into the home industry within a month and it is a great recognition that motivates us to work even harder and bring more attractive deals as well as devices to our fans in Malaysia. Here at realme Malaysia, we would also like to wish everyone a Happy New Year and let’s look forward to a bigger, better and exciting 2021,” said Tiffany Teh, Brand Manager of realme Malaysia.

REALME MALAYSIA ENDING 2020 WITH RECORD-BREAKING NOTE!

Apart from the realme Smart TV, realme X3 SuperZoom was also crowned as No. 1 Best-Selling 12GB+256GB Smartphone in Shopee as of 1st of January 2020 until 25th December 2020. The unconditional love of realme fans towards the flagship experience provided by realme X3 SuperZoom was reflected in the sales achievement twice. This resulted in the device being ranked as No.1 Fastest Selling Snapdragon 855+ Smartphone on Lazada during the Double 12 sales.



















CONTINUE READING
zaza
0 Comments
Panduan Langkah demi Langkah untuk Kempen E-mel yang berjaya pada tahun 2021

Panduan Langkah demi Langkah untuk Kempen E-mel yang berjaya pada tahun 2021



Panduan Langkah demi Langkah untuk Kempen E-mel yang berjaya pada tahun 2021. Apakah itu pemasaran e-mel? Pemasaran e-mel merupakan satu bentuk kemudahan emel dalam versi digital. Jika dahulu apabila kita hendak mengirim surat, kita menulisnya di kertas tetapi apabila wujudnya emel, ia memudahkan kita menghantar surat secara digital.

Namun adakah penggunaan emel sudah semakin dilupakan? Tidak. Kerana pada era kini, Pemasaran emel masih lagi kukuh dan penggunaannya semakin meningkat.

Menurut Neil Patel, usahawan digital marketing, pada tahun 2018 terdapat data menunjukkan pemasaran emel antara saluran pemasaran yang paling berkesan mengalahkan social media lain dan masih evergreen walaupun ada platform seperti Google Ads dan Facebook Ads.

Panduan Langkah demi Langkah untuk Kempen E-mel yang berjaya pada tahun 2021

Kebanyakan orang menggunakan emel untuk menghantar dokumen berbanding dengan platform lain. Begitu juga buat usahawan dimana mereka boleh menggunakan pemasaran emel untuk mempromosikan produk mereka. Namun tidak ramai yang tahu cara untuk memulakan kempen pemasaran dengan betul dan baik.

Berikut beberapa panduan Langkah demi Langkah untuk Kempen Pemasaran E-mel yang Berjaya.

1. Guna Sistem Pemasaran Emel

Perkara pertama adalah anda memerlukan sistem pemasaran emel yang disebut sebagai autoresponder contohnya getresponse, aweber, sendinblue dan sebagainya. Sistem pemasaran ini berfungsi untuk mendapatkan senarai emel pengguna dimana ia mempunyai personalised mesej dengan cara meletakkan nama penerima di dalam emel yang akan dihantar. Selepas itu anda perlu membuat satu borang untuk pengguna memasukkan info mereka seperti nama dan alamat emel. Kemudian sistem ini akan automatic menghantar emel kepada pengguna mengikut apa yang telah di set kan.

2. Follow up dengan buat kandungan menarik

Anda perlu membuat kandungan yang menarik pelanggan dan sentiasa mengemaskini kandungan kepada pelanggan. Contohnya anda menetapkan untuk menghantar emel pada pelanggan satu kali pada setiap minggu, jadi anda perlu hantar mengikut waktu yang ditetapkan. Jika anda hantar setiap hari kemungkinan pelanggan tidak menyukainya.

Oleh itu, pentingnya anda membuat emel susulan pertama untuk membantu pemasaran emel anda. Emel susulan pertama ini adalah langkah bagi anda memperkenalkan diri dan perincian mengenai kandungan anda ke alamat emel pelanggan yang baru.

3. Buat Analisis dan segmentasi

Setelah anda memahami cara untuk menghasilkan pemasaran emel, anda perlu membuat Analisa dan segmentasi. Bagaimana caranya?

Biasanya penyedia sistem pemasaran telah menyediakan analisis secara percuma. Dan perkara penting yang anda perlu fahami adalah 3 perkara iaitu jumlah orang membuka emel anda, kesan sejauh mana hubungan anda dengan pembaca, contohnya sejauh mana pembaca teruja membaca emel dan membukanya dengan cepat.Kemudian berapa banyak pelanggan yang unsubscribe emel anda.

Bagi segmentasi pula ia adalah amalan dimana ada perlu membahagikan senarai emel ke dalam kumpulan sasaran. Sebagai contoh,

  • Senarai Pelanggan
  • Pelanggan newsletter
  • Senarai emel harian ( perbandingan mingguan dan bulanan dan lain-lain )
Jadi apabila anda mempunyai senarai pembahagian ini, ia memudahkan untuk anda menghantar emel kepada sasaran yang tepat.

Inilah beberapa langkah dan ringkasan yang boleh anda lakukan bagi memulakan pemasaran emel anda. Anda boleh membuat carian mengenai sistem pemasaran yang sesuai dan berbaloi.

Sekiranya anda kurang jelas dengan penerangan di atas, anda boleh menggunakan perkhidmatan dari Web Mechanic. Web Mechanic ini berfungsi untuk membantu anda sebagai peniaga berniaga secara online. Ia merupakan sebuah syarikat yang menawarkan servis digital marketing malaysia menggunakan SEO, Facebook Ads dan marketing lain yang bagus untuk anda membuat promosi sesebuah bisnes dengan cara terkini yang superb!





CONTINUE READING
Zaza Iman
11 Comments

Be The Owner of Realmeow From 1st of January 2021 Onwards, Only 800 Units Available in The Universe

Be The Owner of Realmeow From 1st of January 2021 Onwards, Only 800 Units Available in The Universe



Be The Owner of Realmeow From 1st of January 2021 Onwards, Only 800 Units Available in The Universe

Dear realme fans, you will soon be able to own the limited edition realmeow at home as it can be purchased exclusively on Shopee starting 1st of January 2021, 12am at only RM429. There are only 800 units of realmeow in the universe, grab yours now. Do not forget to take photos of realmeow and share it with your friends on social media, be reminded to hashtag #realmeow and #realmeMalaysia too.

realmeow is the first designer toy launched by realme that combines both high-tech and trendsetting design. The bold and street-style design of realmeow represents the spirit of “Dare to Leap”, it is independent, breakthrough, fearless and agile. The designer toy of realme is co-designed by Mark A. Walsh, a world-famous animator of Pixar’s Finding Nemo and Character Developer of Pixar’s Monsters, Inc.

Let’s leap to 2021 with realme’s Countdown Party too!

Be The Owner of Realmeow From 1st of January 2021 Onwards, Only 800 Units Available in The Universe

As the Chief Trendsetting Officer, realmeow was given the missions to democratize trendsetting culture and showcase the diversified personality of Gen-Z. In conjunction with New Year, realmeow will lead realme fans around the world in moving forward to a better 2021 as it leaps to space with their new year wishes. Everyone is invited to tune in to ‘realmeow Leaps to Space livestream’ via realme’s Facebook page on 31st December 2020 at 8pm.

Be The Owner of Realmeow From 1st of January 2021 Onwards, Only 800 Units Available in The Universe

The next agenda of the night will be ‘Leap to 2021 Countdown Party’ hosted together by the Kuan’s siblings - DJ Perry Kuan, the 00’s Motivator DJ in Malaysia, Ms Kuan and Jestinna Kuan with realme Malaysia.

The countdown party will be livestreamed at both DJ Perry Kuan and realme’s Facebook page from 11.30pm onwards. Fans can also stay tuned for more surprises from realmeow as well as stand a chance in winning the giveaways from realme and UFCO while joining the livestream.









CONTINUE READING
zaza
9 Comments

Ramai Pesan Kek Krismas Terbaik Dari Kedai Kek Terkenal Di Valley Klang & KL

Ramai Pesan Kek Krismas Terbaik Dari Kedai Kek Terkenal Di Valley Klang & KL


Orang perempuan ni dia ada satu perangai tau. Perangai yang tiba-tiba craving nak makan itu ini. Selagi tak dapat selagi tu la terbayang-bayang dalam kepala otak. Kejap nak makan ayam goreng la, kejap nak aiskrim, haa nanti teringin nak kek pula..psss mengata kat diri sendiri sebenarnya hahaha..hari-hari craving nak makan macam-macam tau.

Lately, dekat laman sosial zaza suka tengok baker-baker share hasil diorang buat kek. Macam-macam bentuk dan deco kreatif bila diorang hasilkan kek sampaikan zaza pun naik meleleh tengok. Zaza paling suka makan kek berperisa coklat dan vanilla. Nak buat sendiri memang tak reti langsung. So kalau dah teringin tu memang beli kat kedai je terus.

Ada beberapa kedai kek yang terkenal dan selalu jadi pilihan ramai terutama buat yang tinggal dekat KL dan Klang Valley. Ini zaza list kan beberapa kedai kek yang boleh korang kunjungi. Manalah tahu jika ada rakan pembaca zaza ni nak buat sebarang majlis atau nak beli kek sempena krismas kan, boleh la servey-servey dekat kedai yang zaza list kan ni.

1. Gula Cakery

Kedai kek Gula Cakery ini terletak di Shah Alam, Selangor. Terdapat banyak jenis kek boleh didapati dekat sini. Pilih saja rasa yang anda suka. Antara yang menarik seperti Pistachio Cake, Bisscoff Mud Pie, Chocolate Caramel Pie, Hersheys Chocolate Cheesecake dan banyak lagi.

Ramai Pesan Kek Krismas Terbaik Dari Kedai Kek Terkenal Di Valley Klang & KL

Ramai Pesan Kek Krismas Terbaik Dari Kedai Kek Terkenal Di Valley Klang & KL

Alamat : Gula Cakery, 11, Jln Anggerik Aranda BG 31/BG, 40460 Shah Alam, Selangor.

Waktu Operasi : 12.00 tengah hari - 8.00 malam
( Dibuka dari hari Selasa - Ahad  / Tutup : Isnin )

No Contact : 03-5131 4604

1. Cake Jalan Tiung

Kedai kek dengan suasana yang indah. Dekat sini boleh lepak-lepak sekali. Selain mencuba pelbagai jenis kek, di kedai ini juga turut menghidangkan pelbagai menu lain. Sambil-sambil makan kek tu bolehlah memesan dessert dan cookies yang ada. Harga yang ditawarkan juga berpatutan.

Ramai Pesan Kek Krismas Terbaik Dari Kedai Kek Terkenal Di Valley Klang & KL

Ramai Pesan Kek Krismas Terbaik Dari Kedai Kek Terkenal Di Valley Klang & KL

Alamat: Cake Jalan Tiung, 31, Jalan Tengku Ampuan Zabedah J 9/J, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

Waktu Operasi: 12.00 tengah hari - 7.00 malam
( Dibuka : Rabu - Ahad / Tutup : Isnin dan Selasa )

No Contact : 012-878 7258

3. Twelve Slices Cafe

Kalau datang ke KL boleh singgah menikmati kek di Twelve Slices Cafe ini. Menyajikan aneka kek yang sedap dan pemandangan yang indah. Anda boleh cuba kek Pandan Gula Melaka, Rainbow Mille Crepe Cake dan Russion Medovic Honey Cake. Selain kek, Twelve Slices Cafe turut menghidangkan beberapa makanan lain. Kalau rasa lapar boleh cuba Nasi Lemak Ayam Berempah dengan Sambal Power atau Ciabatta Chicken  Teriyaki.

Ramai Pesan Kek Krismas Terbaik Dari Kedai Kek Terkenal Di Valley Klang & KL

Ramai Pesan Kek Krismas Terbaik Dari Kedai Kek Terkenal Di Valley Klang & KL


Alamat : G-10, Seasons Garden Residence, Jalan 26/26, Seksyen 10 Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur.

Waktu Operasi : 1.00 tengah hari - 10.00 malam
(Dibuka pada setiap hari)

No. Contact : 011 1020 3731

4.  Erni & Tina

Terletak di Alam Damai, KL. Kedai kek ini menyediakan kek premium buatan sendiri. Teringin nak makan buah rasberry? Boleh cuba kek Rasberry Romance. Boleh juga menikmati The Belgian Chocolate Cake buat pengemar kek coklat. Disini juga turut ada menu lain yang cukup mengiurkan. Sambil makan kek, anda boleh memesan Spicy Tomyam Pasta, Lemongrass Grilled Chicken dengan Couscous Salad dan beberapa lagi.

Ramai Pesan Kek Krismas Terbaik Dari Kedai Kek Terkenal Di Valley Klang & KL

Ramai Pesan Kek Krismas Terbaik Dari Kedai Kek Terkenal Di Valley Klang & KL


Alamat: 43, Jln 9/142 Alam Damai, G-05, Maxim Residence, Kuala Lumpur.

Waktu Operasi:
12.00 tengah hari - 8.30 malam 
(Waktu dibuka dari Rabu hingga Isnin / Tutup : setiap Selasa )

No. Contact : 03 8958 9909

5. Big Tree Bakery


Terus rasa craving bila tengok kek dekat Big Tree Bakery ni. Apa pelbagai jenis kek dan pastri yang cukup menyelerakan. Anda boleh cuba Pavlova dan Brownie Cheescake ( gabungan brownie dan cheescake ) disamping menikmati minuman coffee hot yang isitmewa. Hidangan lain yang boleh dicuba seperti Belgian Waffles dengan Ice-Cream /Bananas dan Charcoal Bomboloni.
Ramai Pesan Kek Krismas Terbaik Dari Kedai Kek Terkenal Di Valley Klang & KL

Ramai Pesan Kek Krismas Terbaik Dari Kedai Kek Terkenal Di Valley Klang & KL

Alamat: Big Tree Bakery, 32G, Jalan Tun Mohd Fuad 2, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Waktu Operasi:
11.00 pagi sehingga 7.00 malam
( Waktu dibuka setiap hari Selasa - Ahad / Tutup : Isnin )

No. Contact : 03 2202 2868

Kepada anda yang berdekatan kawasan Valley Klang dan KL dan ingin menikmati kek di kedai ini tetapi malas nak keluar, boleh la order online. Sambil-sambil order kek boleh lah juga pesan makanan lain untuk dinikmati bersama kek tu kan. Caranya dengan menggunakan servis 'online food delivery' dari Foodpanda. Macam-macam jenis makanan ada.




CONTINUE READING
Zaza Iman
9 Comments

Upin Ipin Keris Siamang Tunggal 2020

Upin Ipin Keris Siamang Tunggal 2020


Setelah sekian lama akhirnya baru ada peluang untuk zaza tonton filem Upin Ipin Keris Siamang Tunggal ni. Orang lain dah tengok lama tapi zaza baru dapat tengok. Memang dah lama sangat mengidam nak layan cerita Upin Ipin Keris Siamang Tunggal ni. Terus petang tadi langgan dekat Astro First dengan bayaran RM15.00  dan boleh ditonton selama 2 hari. Filem ini disiarkan selama 1 jam setengah. Bagi zaza terasa macam tak puas dan sekejap je masa..hahaaaa..kalau boleh panjangkan lagi sebab ralit betul tengok.

Bukan budak je suka, orang dewasa dan tua pun layan filem ni. Pada zaza la kan, Upin Ipin ni syoknya sebab berlatar belakangkan suasana keindahan kampung. Mengingatkan nostalgia zaman kanak-kanak dulu kala.

Upin Ipin Keris Siamang Tunggal

Sinopsis Upin Ipin Keris Siamang Tunggal

Cerita dimulakan dengan Tok Dalang yang meminta Upin dan Ipin membantu mengemas stor miliknya. Semasa hendak mengemas stor, Tok Dalang ada berpesan tentang satu keris pelik yang disimpannya. Datang pula rakan-rakan Upin Ipin untuk membantu sehinggalah mereka terjumpa keris tersebut. Mereka membaca mantera yang terdapat pada hulu keris dan secara tiba-tiba kawasan stor bergegar dan satu lubang terbentuk ( Batu Belah Batu Bertangkup ) sehingga menyebabkan Upin Ipin dan rakannya disedut sehingga membawa mereka ke alam lain. Alam tersebut adalah dunia Inderaloka. Semasa disedut Upin dan Ipin telah terpisah.

Inderaloka diperintah oleh Raja Inderaloka namun telah dibunuh oleh Raja Bersiong. Semasa di Inderaloka, Upin telah bertemu dengan Belalang semasa cuba menyelamatkan diri oleh serangga jadian Raja Bersiong. Pak Belalang pula dipanggil menghadap Raja Bersiong kerana Pak Belalang terkenal sebagai tukang tilik. Raja Bersiong mengarahkan Pak Belalang mencari Keris Siamang Tunggal.

Pak Belalang berlari ke rumah dan mengajak Belalang melarikan diri tetapi terkejut apabila melihat Upin dan rakan lain berada disitu. Secara tak sengaja hulu Keris Siamang Tunggal terjatuh dan apabila Pak Belalang melihat, Pak Belalang segera membawa Belalang, Upin dan rakannya melarikan diri melalui terowong rahsia dan mencari Nakhoda Ragam. Sebelum berpisah, Pak Belalang berpesan pada Belalang supaya jangan percaya dengan manusia yang mempunyai kesan terbakar pada tepi muka.

Ipin pula bersama sebahagian rakan lain telah terjatuh dan berjumpa dengan Mat Jenin. Mat Jenin telah mengambil sarung Keris Siamang Tunggal yang jatuh bersama Ipin. Mereka kemudian singgah makan pisang salai di kedai Ibu Tanggang. Beberapa kejadian berlaku dan secara tiba-tiba kawasan tersebut telah di serang oleh ikan todak.

Ipin dan rakannya melarikan diri sehinggalah sampai ke Pelabuhan Megah. Disitulah Ipin bertemu semula dengan Upin yang sedang menari ketika mendengar nyanyian lagu Keris Siamang. Rupanya yang menyanyikan lagu tersebut adalah Nakhoda Ragam. Siapakah Nakhoda Ragam sebenarnya? Dari mana pula asal usul Mat Jenin?

Dalam pengembaraan mereka bertemu pula dengan Bawang Merah. Disini bawang Merah telah menceritakan apa yang berlaku pada dirinya.

Banyak kejadian telah terjadi dan akhirnya berlakulah pertarungan Upin Ipin dan Mat Jenin dengan Raja Bersiong. Pada mulanya disangkakan Raja Bersiong telah tewas rupanya..

Kalau nak tahu kesudahannya kena la tengok. Memang ralit sangat dan pada zaza Upin Ipin Keris Siamang Tunggal memang antara animasi terbaik penuh aksi.

Berdasarkan watak boleh dilihat Upin Ipin Keris Siamang Tunggal ini menyelitkan kisah rakyat seperti Belalang dan Pak Belalang, Raja Bersiong,  Mat Jenin, Bawang Merah Bawang Putih, Kisah Si Tanggang yang disumpah menjadi batu, Kisah Singapura di langgar Ikan Todak dan beberapa lagi. Betul-betul mengimbas cerita zaman kanak-kanak dulu.





CONTINUE READING
Zaza Iman
0 Comments

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat



Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Amalkan Norma Baharu Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat. Dengan peningkatan kes COVID-19 di Malaysia dan peralihan pembelajaran dalam talian, kanak-kanak tidak sabar ingin kembali ke sekolah pada tahun 2021. Namun wabak Covid-19 yang telah menjejaskan ekonomi negara terutama dalam kalangan pelajar Orang Asli telah membantutkan rancangan mereka untuk kembali ke sekolah.

TOP, pemenang anugerah Platinum Putra Brand Award 2019 bagi kategori produk keperluan rumah, kini kembali dengan kempen amal ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dengan matlamat menyediakan kelengkapan kembali ke sekolah bagi 364 orang pelajar Orang Asli di Pahang, Perak dan Johor bagi sesi persekolahan tahun 2021.

Bagi mengurangkan risiko kanak-kanak ini dijangkiti COVID-19, TOP akan menyumbang dua pelitup muka kain guna semula di samping kelengkapan kembali ke sekolah seperti pakaian seragam baharu, kasut, stoking, beg sekolah, set alat tulis, pensil warna dan buku latihan untuk setiap kanak-kanak. Sumbangan ini bertujuan menyuntik semangat kanak-kanak ini untuk hadir ke sekolah dan meringankan beban kewangan ibu bapa mereka serta meyakinkan ibu bapa ini bahawa anak-anak mereka dilindungi daripada pandemik. 

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat
Senyuman mesra dari pelajar SK Kudong, Johor, sekolah Orang Asli berprestasi tinggi yang telah menerima pelbagai penghargaan antaranya Sekolah Orang Asli terbaik, PIBG terbaik, PIBK terbaik, Pra-sekolah terbaik dan Surau Sekolah terbaik.

Selama lima tahun ia berlangsung, kempen ini telah membantu kira-kira 2,500 orang kanak-kanak berumur antara 7 ke 17 tahun dari 79 komuniti yang memerlukan termasuk Orang Asli, NGO anak yatim dan anak dari keluarga ibu bapa tunggal.

Dengan kerjasama JAKOA, TOP telah menyenarai pendek sekolah yang dihadiri sepenuhnya oleh pelajar Orang Asli dari komuniti yang paling terjejas mata pencarian mereka akibat pandemik, di samping meraikan kepelbagaian, pencapaian dan ketabahan komuniti ini. Tiga buah sekolah rendah Orang Asli yang menerima kelengkapan kembali ke sekolah adalah SK Kampung Kudong, sebuah sekolah Orang Asli berpretasi tinggi di dalam hutan simpan di Bekok Johor; SK Pos Dipang di Jeram, Perak yang telah mempamerkan semangat kental dalam pemulihan selepas tanah runtuh, banjir dan tragedi lain; dan SK Terisu di Cameron Highlands, Pahang yang terpencil dan terjejas mata pencarian.

Dana akan dikutip menerusi sumbangan sebanyak RM0.30 dari jualan produk detergen TOP di pasaraya TESCO dan TESCO Online dari 1 Disember ke 31 Disember 2020. JAKOA akan menghantar kelengkapan kembali ke sekolah ini kepada komuniti Orang Asli menjelang 15 Januari 2021 sebelum bermulanya penggal persekolahan yang baharu.

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat
Pelajar dari SK Pos Dipang, Perak gembira bermain bowling kelapa.

TOP dari Lion Jepun tekenal dengan konsep kehidupan yang bersih menyeluruh dengan menggalakkan cucian pakaian yang lebih bersih, selesa dan kesejahteraan hidup yang lebih baik menerusi inovasi teknologinya. TOP Micro-Clean dengan teknologi Anti-Sebum menanggalkan kotoran ketara dan kotoran yang tidak kelihatan dengan berkesan.

“Populasi Orang Asli merupakan antara yang paling terjejas mata pencarian akibat COVID-19. Dalam kerjasama kami dengan JAKOA, kami telah mengenalpasti penambahan pelitup muka jenis kain boleh guna semula sebagai satu cara untuk membendung penularan COVID-19 dengan melindungi kanak-kanak dan pada masa yang sama meringankan beban kewangan keluarga mereka.”

TOP memasukkan pelitup muka tiga lapis guna semula dengan penapis tersedia dalam saiz kanak-kanak ke dalam kelengkapan kembali ke sekolah kerana pelitup muka jenis ini tahan lama dan ekonomi dalam jangka masa panjang berbanding pelitup muka jenis pakai buang. Sebagai melengkapkan usaha kelestarian ini, TOP akan menyumbang serbuk pencuci TOP Super Hygienic kepada setiap keluarga Orang Asli bagi menyediakan serbuk pencuci berprestasi tinggi yang boleh membersihkan pakaian mereka dengan lebih sempurna termasuk pakaian seragam sekolah dan pelitup muka kain.

“Serbuk pencuci TOP Super Hygienic Powder dan cecair pencuci TOP Odour Buster Liquid Detergent amat sesuai digunakan terutamanya pada musim pandemik kerana formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria* untuk perlindungan maksimum dan ia juga mempunyai wangian anti peluh berprestasi tinggi bagi menghilangkan bau hapak, bau peluh dan menanggalkan sebum yang terperangkap. Kempen ini telah mendapat sambutan baik pengguna TOP selama lima tahun kebelakangan ini. Kami berharap mereka akan terus menyokong ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ pada tahun ini kerana keperluan kali ini lebih memerlukan,” kata Pengurus Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li. 

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat
Pelajar Orang Asli di SK Terisu, Pahang gembira bila bersama.

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat
Dari 1 Disember hingga 31 Disember 2020

Kempen ini selaras dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 yang menekankan pemulihan nasib pelajar Orang Asli menerusi kerjasama antara kerajaan dan swasta dalam mendekati ibu bapa dan komuniti bagi mengubah sistem pendidikan. Ia juga tepat pada masanya di saat negara sedang dilanda gelombang ketiga COVID-19.

“Pandemik yang melanda ini secara tidak langsung memberi kesan yang mendalam terhadap masyarakat Orang Asli. Ada keluarga yang berasa bimbang dengan kesihatan anak-anak mereka kerana tidak mampu membeli pelitup muka, namun tidak mahu anak-anak ketinggalan dalam bidang akademik. Pembelajaran secara dalam talian agak sukar bagi komuniti ini yang tiada sambungan internet dan peranti elektronik yang diperlukan di rumah malah guru-guru perlu menghantar kerja rumah terus ke rumah para pelajar. Komuniti Orang Asli dan JAKOA mengalu-alukan sokongan rakyat Malaysia terhadap kempen kembali ke sekolah ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’

dan penambahan pelitup muka kain guna semula yang pasti akan membantu melindungi kanak-kanak, memberi keyakinan dan meringankan beban ekonomi ibu bapa,” kata Ketua Pengarah JAKOA, Prof Juli Edo.

Semasa tempoh kempen dari 1 hingga 31 Disember 2020, produk detergen TOP akan ditawarkan pada harga istimewa di semua pasar raya TESCO dan TESCO online. 

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat
Sesuai untuk basuhan baju seragam sekolah dan pelitup muka, menghapuskan 99.9% bakteria dan bau hapak.

Untuk maklumat lanjut, layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133.

Cerahi Kehidupan Bersama TOP 2015 hingga 2019
Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat




CONTINUE READING
Zaza Iman
1 Comments

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh


Assalamualaikum,

Walaupun zaza duduk area berdekatan Temerloh tapi zaza memang kurang tahu sangat area sini. Kalau keluar dan ikut waze pun kadang tu still tak jumpa tempat yang nak dituju. Macam tu juga dengan tempat makan. Dah sampai bandar Temerloh tu barulah terhegeh nak google tempat makan best kat Temerloh..hahaaa..

Banyak rupanya tempat makan yang baru dan best ada dekat Temerloh ni dan antara salah satu yang zaza singgah adalah dekat Cucuk-Cucuk Pantai Lido.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Zaza pergi dengan kawan zaza, blogger cik renex Macam biasa dia je la pemandu yang bawa zaza kemana-mana..terima kasih cik renex sebab sudi bawa zaza makan kat sini. Jarak rumah kami bukan dekat tau..sejam juga nak sampai semata-mata nak ambil zaza..

Cucuk-Cucuk Pantai Lido ni dibuka pada jam 5 petang hingga 11 malam. So zaza sampai kat sini dalam jam 5.30 petang.

Kat area sekitar sini pun ada port lawa tau nak ootd. Sebelum singgah makan sini, macam biasalah sempat lagi zaza ootd hahaaa..

Oklah, sampai je kat sini, ada beberapa menu makanan yang zaza cuba antaranya Cucuk-Cucuk, Tauhu Bakar, Set Talam Menyandor, Laicikang Telur Puyuh dan ABC.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Apa tu Cucuk-Cucuk?

Ala Cucuk-Cucuk tu makanan macam bebola ikan, hotdog, tauhu, isi ketam dan banyak lagi yang dicucuk dengan lidi tu.

Harga Cucuk-Cucuk ni berbeza mengikut warna batang lidi.

  • RM 1.00 ( Batang tiada warna )
  • RM 2.00 ( Batang warna merah )
  • RM 5.00 ( Batang warna hijau )

Cucuk-Cucuk ni boleh dimakan begitu saja atau lebih enak dimakan bersama kuah. Kuah pula ada tiga jenis iaitu,

Kuah:

  • Kuah Sup + Sos Istimewa
  • Kuah Rojak
  • Kuah Yong Taufu
So zaza cuba kesemua kuahnya. Zaza suka kuah yong tau foo tu.. lagi pun agak lama dah zaza tak makan yong tau foo sejak pasar malam kat tempat zaza dah berubah ni, susah dah nak cari sebab banyak peniaga lama dah tak ada kat situ. Jadi bila dapat makan Cucuk-Cucuk ni dengan kuah yong tau foo dapat lah feeling-feeling nikmati yong tau foo.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Yang ini pula Cucuk-Cucuk dengan kuah sup. Kalau budak-budak kecil memang suka makan ber sup ni kan. Ditambah dengan sos istimewa. Campurkan je sos istimewa dan kacau.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Tauhu Bakar

Hidangan kedua zaza cuba adalah Tauhu Bakar. Harganya cuma RM6.00 je. Zaza sebenarnya tak berapa makan tauhu tapi zaza cuba juga. Ranggup dan kuah rojak pun sedap.

Bagi pengemar Tauhu boleh la cuba menu ini.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Set Talam Menyandor

Hidangan ke tiga yang zaza cuba adalah Set Talam Menyandor. Kenapa nama menyandor? agaknya sebab bila makan set ni memang buat perut betul-betul kenyang dan terus rasa nak menyandor kat kerusi kot. Macam bersandar kat kerusi lah. Tu tekaan zaza lah. Mungkin ada maksud lain kan..tapi...ini adalah set yang paling zaza suka.

Kenapa suka sangat? Sebab ada petai hehe..zaza ni hantu petai tau. So keje zaza mengutip petai je sampai licin.

Set Talam Menyandor ni harganya RM18.90 sahaja. Dalam ini ada Nasi, Ikan Bakar Petai
( Siakap/Talapia ), Air Asam Jawa, Ikan Masin Bulu Ayam, Ulam, Tembikai, Air Sirap atau Teh O Ais.

Ikan Bakar dia memang sedapppp..tambah cicah dengan air asam jawa dan ada ikan masin. Memang puas lah makan. Bagi zaza Set Talam Menyandor ni boleh berkongsi 2-3 orang ( dewasa sorang dengan budak-budak).  

Next time kalau singgah lagi boleh la ajak family pula makan set ni.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Laicikang Telur Puyuh & ABC

Untuk menghilangkan rasa dahaga, zaza cuba Laicikang Telur Puyuh dan ABC. Ini adalah pertama kali zaza jumpa Laicikang bubuh Telur Puyuh tau. Laicikang ni sedap. Puas juga minum sebab mangkuknya pun besar.

Selain Telur Puyuh, ada banyak campuran bahan lain macam kacang, cincau, buah longan, biji selasih dan beberapa lagi.

Harga Laicikang Telur Puyuh ni cuma RM5.00 je.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Selepas rasa Laicikang, zaza cuba ABC dia pula. Harga pun sama juga RM5.00 je semangkuk. Zaza memang suka ABC. Kalau keluar makan makan-mana kedai makan, memang selalu pesan ABC je..

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

So pada korang yang berdekatan atau ada yang nak singgah Temerloh, boleh la cuba port makan baru ni. Suasana pun meriah dan seronok nak melepak. Harga semua makanan pun berbaloi juga.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

LOKASI :

CUCUK-CUCUK PANTAI LIDO
DYNATON BUKIT ANGIN
( Sebaris Cozyshack cafe, Belakang Rotarium Steamboat )

Waktu Operasi : 5.00 petang hingga 11.00 malam. Dibuka setiap hari.

Tel : 012 -961 6350

Instagram : @ccpl_temerloh




CONTINUE READING
Zaza Iman
8 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)