Memaparkan catatan dengan label OTHERS. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label OTHERS. Papar semua catatan

Khamis, Januari 23, 2020

Buku Motivasi Bersangka Baik Dengan Tuhan  I Recommend To Everyone

Buku Motivasi Bersangka Baik Dengan Tuhan I Recommend To Everyone



Buku Motivasi Bersangka Baik Dengan Tuhan I Recommend To Everyone. Assalamualaikum dan hi semua..Sebenarnya zaza memang pengemar buku motivasi. Masih zaza ingat ketika zaman zaza study dulu..kerap membeli buku motivasi dari beberapa orang penulis kesukaan zaza. 

Dan sekarang zaza ada tertarik dengan sebuah buku motivasi baru dari Syira Lokman bertajuk “Bersangka Baik Dengan Tuhan”. zaza memang kenal syira ni masa tahun 2012.. zaman masing-masing tengah aktif dengan blogger sehinggalah sekarang. 

Blognya syiralokman.blogspot.com dan merupakan pelajar kaunseling. Bersangka Baik Dengan Tuhan adalah buku ke tiga syira. Sebelum ini pernah menerbitkan Buku Serenity dari Komrad Buku dan Fragile. 

Zaza suka dengan buku ini sebab covernya walaupun simple tapi warnanya menarik. Warna purple adalah warna kesukaan zaza selain hijau. Dan setiap helaian buku dicetak dengan cetakan berwarna. 

Buku ini diterbitkan oleh Mustread Sdn Bhd dan setebal 157 mukasurat.

Buku Motivasi Bersangka Baik Pada Tuhan  I Recommend To Everyone

Bersangka Baik Dengan Tuhan 


Bersangka Baik dengan Tuhan adalah buku yang mengimbas semula segala prasangka buruk yang berada di minda dan ruang hati kita. Mungkin banyak persoalan yang sering memakan diri dan tidak menemui jawapan. 

Buku Bersangka Baik Dengan Tuhan membawa kepada kita tenyang harapan yang kita adalah hamba yang bertuhan. 

Buku ini menceritakan kebaikkan ALLAH SWT kepada hambanya. 

**** 

Ujian atau Cubaan itu akan membawamu semakin DEKAT kepada ALLAH SWT atau MENJAUHKAN kamu daripada ALLAH SWT. Pilihan ada di TANGAN KAMU – Boona Mohammed 

Itulah bait-bait kata pembuka bicara buku ini. 

Mungkin ada dikalangan kita sering berasa dunia ini tidak adil. Ya..sama juga seperti zaza sendiri sering berasa begitu. Selalu berasa kenapa banyak sangat dugaan yang menimpa, kenapa terjadi pada diriku..kenapa hidup ku begini dan mereka hidup sempurna? 

Sebenarnya setiap orang mempunyai ujian masing-masing. Cuma cara kita je bagaimana kita menghadapi ujian tersebut. 

Bila baca buku ini, ia seolah memang dekat dengan diri zaza. Penulis juga bijak dalam menceritakan situasi yang dihadapi dan bagaimana penulis menghuraikan kembali persoalan-persoalan yang kerap berada dalam minda kita. 

Misalnya bermula dengan tajuk “Allah Tidak Adil” 
Benarlah hidup ini tidak adil, penat. Susah. 
Dahulu selalu rasa tak sabar nak tamat belajar. Boleh kerja. Ada duit dan beli apa saja. 
Angan-angan nak keluar negara. 
Berjalan sana sini dengan rakan dan keluarga 
Nampak saja barangan cantic dan baru pasti mahu dibeli 
Nampak makanan sedap dan harum ingin sahaja dirasai 
Tapi itu cuma mimpi yang belum pasti.. 

Ketika ini, 
Rakanku yang lain sudah bekerja 
Ada yang telah berkahwin, 
Ada juga telah memiliki kereta dan rumah 

Aku masih mencari hala tuju hidup 
Kerja tetapi tidak tahu arah 
Nak kahwin tetapi belum ada calon 
Nak beli kereta gaji pun tak seberapa 
Nak beli rumah alahai duit pun cukup-cukup makan saja 
Aku dah berusaha mencari kerja tetap bertahun lamanya tetapi masih tidak ada yang berjaya… 

**** 

Tentu ramai dikalangan kita yang merasai situasi sebegini bukan? 

Oleh itu penulis menerangkan kembali kepada kita perihal rezeki. 

Perihal rezeki sering kali dipersoalkan sedangkan kita tahu segalanya sudah Allah SWT tentukan. Hati kita yang masih lemah dan sering bimbang dengan rezeki kita. 

“ Mana rezeki aku hari ini?’ 
“ Bila aku nak dapat hidup senang seperti orang lain?” 

Maka disinilah penulis menjelaskan setiap persoalan tersebut. Dan disinilah kita akan mula berfikir kembali. 

Buku Motivasi Bersangka Baik Pada Tuhan  I Recommend To Everyone

Buku Motivasi Bersangka Baik Pada Tuhan  I Recommend To Everyone

Bagi zaza buku ini memang antara buku terbaik dan sesuai dijadikan bahan bacaan remaja hingga orang tua yang masih mencari hala tuju kehidupan. 

Dalam buku ini juga turut diselitkan kata-kata yang terdapat di dalam surah seperti 


"Sesungguhnya ALLAH SWT tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri” ( Surah Ar – Rad 13: ayat 11 ) 


“Kami beriman” sedang mereka tidak diuji ( dengan sesuatu dugaan )? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu sebelum mereka, maka ( dengan ujian yang demikian ) nyata apa yang diketahui ALLAH SWT tentang orang-orang yang benar-benar beriman dan nyata pula apa yang dketahui-NYA akan orang-orang yang berdusta” ( Surah Al-Ankabut 29 : ayat 2-3 ) 


Buku Motivasi Bersangka Baik Pada Tuhan  I Recommend To Everyone

Buku Motivasi Bersangka Baik Pada Tuhan  I Recommend To Everyone

Buku Motivasi Bersangka Baik Pada Tuhan  I Recommend To Everyone

Begitu juga terdapat mutiara kata : 

Bahagia dan ketenangan itu apa yang kita benar-benar rasa dalam jiwa, 

Bukan daripada senyuman serta tawa yang kita tunjukkan di alam maya 


Sesuatu yang bermula dengan penipuan tidak akan ada keberkatan di dalamnya, 
Jujurlah jika mahu bahagia, 

Niat tidak menghalalkan cara, 
Menipu bukan sahaja buat manusia tidak lagi percaya tetapi ALLAH SWT juga murka.

Buku Motivasi Bersangka Baik Pada Tuhan  I Recommend To Everyone

Buku Motivasi Bersangka Baik Pada Tuhan  I Recommend To Everyone

Zaza sangat rekemenkan pada semua orang untuk membaca buku ini. Mudah-mudahan ia membantu anda membina semangat yang baru. 

Nak dicerita kan semua panjang lebar. Jadi lebih baik jika anda mendapatkan terus buku ini. Dijual pada harga RM23 senaskah untuk semenanjung dan RM26 senaskah bagi Sabah dan Sarawak. 

Boleh didapati di kedai buku seperti POPULAR, MPH dan semua rangkaian kedai buku seluruh Malaysia. Boleh juga membeli secara online melalui web rasmi Must Read atau whatsapp 011 1172 7476

Instagram Penulis : www.instagram.com/syira_lokman



Baca lagi »
Zaza Iman
6 Comments

Ahad, Januari 12, 2020

Short Sleeve Polo Tshirt Dari Boxy.my

Short Sleeve Polo Tshirt Dari Boxy.my



Short Sleeve Polo Tshirt Dari Boxy.my

Orang perempuan ni bab shopping memang no 1. Ada setengah tu suka shopping kasut, ada yang lebih tertarik dengan beg tapi zaza lebih gemar membeli tudung dan juga baju.

Bab harga semestinya zaza suka beli yang murah-murah je..asalkan selesa untuk dipakai.Jadi untuk kali ini zaza telah mendapatkan satu tshirt untuk kegunaan jalan-jalan dan bersukan di Boxy.my

Zaza pilih jenis Boxy Microfiber Classic Short Sleeve Polo Shirt berwarna merah dan mempunyai kolar. Biasa tshirt berkolar ni kan untuk orang lelaki..tapi perempuan nak pakai pun tak ada masalah.

Cantik dipakai dengan seluar ataupun skirt. Seperti zaza mengenakan tshirt ini dengan skirt berwarna hitam.

Short Sleeve Polo Tshirt Dari Boxy.my

Memandangkan zaza mendapatkannya secara online, jadinya zaza tak tahu kualitinya itu bagaimana. Jadi bila baju tshirt ni dah sampai tu barulah zaza dapat pegang sendiri dan rasa bagaimana dengan kualiti kainnya.

Bagi zaza kainnya lembut dan kualitinya ok saja. Selesa dan tak panas bila dipakai. Jahitannya pun kemas. Jadi memang sesuai la juga untuk dipakai semasa buat apa jua aktiviti.

Short Sleeve Polo Tshirt Dari Boxy.my

Menggunakan fabrik microfiber yang berkualiti dan amat sesuai sekali dipakai dengan badan orang Malaysia. Macam zaza ambil saiz s. So memang ngam-ngam la dengan zaza. Pakai pun terletak je dengan badan.

Ada pelbagai saiz yang ditawarkan bermula dari XS sehingga ke saiz 3XL. Dan terdapat beberapa pilihan warna yang boleh dipilih.

Harga pun murah juga tau. Tengah ada sales ni hanya RM15.90 je sehelai. Penghantaran yang dibuat juga cepat.

Selain dari jenis microfiber polo tshirt terdapat juga jenis lain seperti cotton polo tshirt, premium cotton casual tee, microfiber long sleeve, pro series microfiber dan microfiber youth series.

Short Sleeve Polo Tshirt Dari Boxy.my

Boxy.my

Boxy.my merupakan sebuah kedai dalam talian menawarkan kepada anda kameja- T berkualiti dengan harga yang murah dan mampu milik.Boxy.my telah ditubuhkan sejak tahun 2009 dan terus berkembang setiap hari.

Kenapa Memilih Boxy.my
1. Kawalan kualiti
Boxy.my akan sentiasa memastikan bahawa tumpuan utama mereka adalah dalam kualiti produk. Mereka akan memastikan pelanggan mendapat kualiti terbaik dan memberikan perkhidmatan kepada pelanggan sebagai V.I.P.


2. Khidmat Pelanggan yang Mesra
Di Boxy.my, mereka tidak akan berkhidmat kepada pelanggan dengan sikap "because-this-is-my-job". Mereka juga akan memastikan pelanggan akan berasa selesa sepanjang membeli-belah. Jika mereka ( pelanggan ) memerlukan bantuan semasa membeli-belah, Boxy.my akan memberikan mereka sokongan terbaik yang dapat mereka temui dalam talian.

Short Sleeve Polo Tshirt Dari Boxy.my

Bagaimana untuk membuat pembelian Boxy.my

Sekiranya you all ingin membuat pembelian boleh terus order di https://www.boxy.my/ dan jika ada sebarang keraguan, cadangan, komen mengenai produk mereka boleh lah menghubungi mereka melalui  emel ( sales2.vtapparel@gmail.com ) atau hubungi mereka di talian +60127829012.




Baca lagi »
Zaza Iman
4 Comments

Rabu, Januari 08, 2020

Jalan-Jalan Melaka Dan Tempat Menarik Boleh Dilawati Sekitarnya

Jalan-Jalan Melaka Dan Tempat Menarik Boleh Dilawati Sekitarnya



Jalan-Jalan Melaka Dan Tempat Menarik Boleh Dilawati. Alhamdulillah selepas je bercuti dekat Grand Lexis Port Dickson, seterusnya zaza dan family kakak ke Melaka pula. Memang dah lama zaza teringin jalan Melaka ni sebab last dulu pergi pun bertahun lalu masa zaman belajar.

Sampai je Melaka kami terus ke Pantai Klebang untuk makan tengahari. Tapi zaza tengok Pantai Klebang dah macam kurang meriahnya..

Selepas tu barulah kami bergerak menuju ke hotel yang telah ditempah. Kami memilih hotel OYO yang baru dibuka.

Besar dan luas juga hotel OYO terbaru ni. Harga satu malam zaza tak pasti sebab abang ipar yang bayarkan. Maklumlah percutian ditaja sepenuhnya darinya mehmeh..

Selepas siap solat, kami berehat sekejap dan selepas itu barulah keluar berjalan-jalan di Bandaraya Melaka. Tapi tak lama pun sebab cuaca hujan renyai-renyai so kami pulang semula ke hotel.

Jalan-Jalan Melaka Dan Tempat Menarik Boleh Dilawati Sekitarnya

Jalan-Jalan Melaka Dan Tempat Menarik Boleh Dilawati Sekitarnya

Jalan-Jalan Melaka Dan Tempat Menarik Boleh Dilawati Sekitarnya

Jalan-Jalan Melaka Dan Tempat Menarik Boleh Dilawati Sekitarnya

Jalan-Jalan Melaka Dan Tempat Menarik Boleh Dilawati Sekitarnya

Jalan-Jalan Melaka Dan Tempat Menarik Boleh Dilawati Sekitarnya

Keesokannya barulah kami berjalan semula. Alhamdulillah cuaca pun baik..jadi kami hanya jalan-jalan di Bandar Hilir saja memandangkan petang itu dalam pukul 3 petang adalah masa untuk check out dari hotel dan nak pulang semula ke KL.

Melihat keindahan Kota A Famosa yang cukup terkenal di negeri Melaka ini. Kota A Famosa adalah tinggalan sejarah semasa Zaman Kesultanan Melayu Melaka. Ia merupakan pusat pentadbiran Kerajaan Tanah Melayu.

Pada tahun 1511, Kota A Famosa telah dibina oleh Portugis setelah mereka berjaya menawan Melaka. Portugis telah menggunakan buruh paksa bagi membina kubu sementara untuk menghalang serangan dari orang Melayu manakala mereka membina kubu utama yang disebut A Famosa.

Kota A Famosa bermaksud "Yang Termasyur" dalam bahasa Portugis. Pembinaan Kota A Famosa ini mengambil masa 5 bulan untuk disiapkan dan ramai yang mati akibat dari cuaca yang panas terik dan kekurangan makanan.

Pembinaan Kota A Famosa ini adalah dari arahan Alfonso de Albuquerque dan antara kubu yang kuat ketika itu.

Selepas berjalan dekat Kota A Famosa zaza seterusnya melawati kawasan sekitar Gereja St Paul. Penat juga nak naik tangga ke Gereja St Paul ini..memang lengguh kaki maklumlah zaza pun dah lama tak berjalan naik tangga yang banyak gila tu..

Tapi sorry tau..zaza tak banyak ambil gambar keindahan bangunan tu sebab leka sangat ambil gambar sendiri dan kakak dan melihat-lihat keindahan alam. Rasa menyesal pula..

Jalan-Jalan Melaka Dan Tempat Menarik Boleh Dilawati Sekitarnya
Sekitar Gereja St Paul dengan pemandangan menara Taming Sari serta laut di belakang

Jalan-Jalan Melaka Dan Tempat Menarik Boleh Dilawati Sekitarnya
Salah satu pintu Gereja St Paul

Gereja St Paul telah dibina pada tahun 1521 oleh seorang Kapten Portugis, Duarto Coelho. Pembinaan gereja ini merupakan tanda terima kasih mereka kerana terselamat dari serangan musuh.

Asalnya ia bernama Nora Senhora tetapi setelah Belanda berjaya menawan Melaka pada 1641, ia ditukarkan kepada Gereja St Paul.

Gereja St Paul. Kredit Foto Wikipedia

Kalau perasan ada patung lelaki putih tu..ia adalah tugu St Francis Xavier. Di dalam gereja itu pula boleh dilihat sktruktur bangunan lama dan juga papan konkrit yang mempunyai tulisan serta ukiran dimana ia dahulunya adalah penutup perkuburan pembesar Portugis.

Sebenarnya banyak sangat tempat yang boleh dilawati kat Melaka ni tapi tak sempat nak berjalan kat semua tempat. Kononnya nak naik Melaka River Cruise dan Zoo tapi bila tengok harga tiket boleh tahan juga ya harga sekarang ni..

Antara senarai-senarai tempat yang boleh di lawati dekat Melaka :

Muzium Setem Melaka | Nyonya Memoirs |  Casa Baba Gallery |  Perigi Hang Tuah | Mahkota Parade | Jonker Walk | Villa Sentosa |  The Shore Sky Tower | The Pirate Adventure – Melaka Alive | Melaka Tropical Fruit Farm | Padang Kemunting Turtle Management Centre | Freeport A’famosa Outlet Village | The Orang Utan House | Encore Melaka | Rumah Terbalik Melaka | Masjid Kampung Hulu | Baba Nyonya Heritage Muzium |  Kampung Umbai |  Malaysia Prison Museum | Mamee Jonker House | The Shore Oceanarium | Muzium Cheng Ho | Masjid Kampung Kling | Melaka Wonderland Theme Park | Menara Taming Sari | Taman Rama–Rama Melaka | Taman Buaya | Muzium Kapal Selam | Muzium Kesultanan Melayu Melaka | Kolam Air Panas Jasin | Taman Burung Melaka | Melaka Skytrex | Bayoo Lagoon Park | Maritime Muzium | Zoo Melaka | Muzium Al-Quran Melaka |  Hutan Rekreasi Sungai Udang | Muzium Kastam Melaka | Muzium Islam Melaka | Mini Malaysia & Asean Cultural Park | Makam Hang Jebat | Galeri Cheng Ho | Hang Tuah Centre | Muzium Adat Istiadat | Muzium Sastera | Pantai Tanjung Bidara | Muzium Senibina Malaysia | Muzium Adat Istiadat

Untuk mengetahui tentang tempat-tempat ni bolehlah you all search mengikut nama-nama tu di google. Kalau nak ceritakan setiap tempat memang panjang la jawabnya mehmeh..




Baca lagi »
Zaza Iman
12 Comments
Beli Brownies Sedap Dari Iqram Dinzly di CikBVaganzaFoodFest

Beli Brownies Sedap Dari Iqram Dinzly di CikBVaganzaFoodFest



Beli Brownies Sedap Dari Iqram Dinzly di CikBVaganzaFoodFest. Alhamdulillah bertemu kita lagi ya.. Diharap semuanya sihat dan ceria selalu.

Baru-baru ini selepas pulang dari bercuti dan zaza masih berada di KL..sempat lagi zaza ke CikBVaganzaFoodFest di Stadium Shah Alam.

Sebenarnya pada hari tu kakak zaza masih lagi bercuti..Jadi disebabkan macam tak tahu dah nak kemana..zaza baru teringat ada CikBVaganzaFoodFest. Lagi pun lokasi festa tu pun tak jauh sangat dari rumah. Jadi zaza ajak la kakak dan anak-anaknya berjalan ke sana sambil boleh tengok artis-artis yang terlibat dalam festa ini.

Alhamdulillah cuaca pada mulanya baik. Sampai je ke lokasi jenuh juga mencari parking kereta.

Dari jauh terdengar ada nyanyian..ingatkan nyanyian dari orang-orang biasa yang berkaraoke..rupanya bila dah dekat barulah nampak yang menyanyi tu adalah Zulin Aziz disertai oleh Dato Vida, Azza Elite dan Iqram Dinzly.

Dapatlah juga tengok Dato Vida dari jauh..macam biasalah dengan perangai gila-gila Dato Vida yang cukup menghiburkan penonton yang melihat.. Tapi zaza tak tengok sampai habis pun sebab selepas tu kami terus meronda-ronda kawasan gerai untuk melihat apa makanan dan barangan yang best dijual kat situ..

Biasa kalau pergi festa-festa ni zaza lebih tertarik untuk membeli makanan saja.. Jadi kebetulan masa lalu kat gerai-gerai tu..ternampaklah gerai jualan Iqram Dinzly. Siapa tak kenal kan Iqram ni..seorang pelakon yang dikenali suatu ketika dulu.

Beli Brownies Sedap Dari Iqram Dinzly di CikBVaganzaFoodFest

Baca lagi »
Zaza Iman
1 Comments
 Luang Masa Tonton Filem Busut Bonang di Space U8

Luang Masa Tonton Filem Busut Bonang di Space U8



Luang Masa Tonton Filem Busut Bonang di Space U8. Bulan lalu masa zaza ke KL bercuti sebulan, zaza stay di rumah kakak..bila ada waktu dia cuti biasanya memang akan keluar berjalan-jalan. Jadi bila dia cuti, kami pun putuskan untuk pergi tengok wayang bersama anak-anak dan suaminya.

Asalnya nak tengok Ejen Ali tapi masa tu kebetulan zaza nampak ada iklan kat facebook filem melayu baru iaitu Busut Bonang. Jadi bagi tahulah kakak nak tengok cerita Busut Bonang ni sebab ada Ropie.

 Luang Masa Tonton Filem Busut Bonang di Space U8

Baca lagi »
Zaza Iman
11 Comments