Zaza Iman: KUCING



Memaparkan catatan dengan label KUCING. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label KUCING. Papar semua catatan

Selasa, Julai 16, 2019

Moment With My Cat In HaiMeow Magazine
Selasa, Julai 16, 2019 6 Comments

Moment With My Cat In HaiMeow Magazine

Moment With My Cat In Haimeow Magazine . Dari dulu lagi, zaza lebih suka dan banyak share tentang kucing zaza. Bila rasa bosan kat rumah je zaza akan buat hobi kesukaan iaitu bermain dengan kucing dan mengambil gambar  mereka. Rasanya dalam laptop zaza pun sangat penuh dengan gambar-gambar kucing yang pernah zaza bela.

Antaranya Wafa, seekor kucing jantan yang baik sangat perangainya. Tapi wafa dah tinggalkan zaza diawal bulan dec, tahun lalu akibat batu karang.

Walaupun wafa dah tak ada lagi, wafa dah tinggalkan adik-adiknya iaitu Lesh dan Sophia. Mereka lahir pada waktu yang berbeza tapi wafa sempatlah bermain dengan adiknya ini. Sekarang dua ekor adiknya ini sudah pun membesar dengan sihat.

Moment With My Cat In HaiMeow Magazine

Disebabkan zaza memang obses dengan kucing dan kebetulan zaza ada rakan sekolah yang bekerja dengan majalah HaiMeow, jadinya zaza pun diberi peluang untuk muncul dalam salah satu ruangan dalam majalah ini. Terima kasih EpulEjam!

Paling syok sebab cover hadapan majalah HaiMeow ini adalah pelakon yang tengah hot dalam drama Nur iaitu Ustaz Madi atau Azhan Rani. Pelakon favorite zaza tu dari zaman dulu lagi. Cuma baru sekarang Azhan Rani lebih menyerlahkan. Seorang pelakon yang sangat berbakat besar.

Dalam story ni zaza just perkenalkan diri zaza dan bercerita mengenai pengalaman cemas yang pernah berlaku pada kucing kesayangan zaza. Tentang wafa. Sebelum ni pada entri dulu zaza pernah share kisah wafa yang menghidap batu karang dan sporo. 

Pejam celik dah 7 bulan wafa tinggalkan zaza. Wafa ni macam special sikit sebab perangai dia tak sama dengan kucing-kucing yang pernah zaza bela dulu kala. Wafa ni kira kucing yang sangat baik. Now sikap baik tu tertumpah pada Lesh dan Sophia pula.

Zaza kurang tonjolkan ibu mereka. Ibu mereka zaza namakan sebagai Indi. Ibu jenis baik juga tapi susah untuk diajak bergambar. Selalu je lari bila zaza nak snap gambar ibu.. sebab itu hanya ada dua tiga keping je gambar ibu.

Moment With My Cat In HaiMeow Magazine

Moment With My Cat In HaiMeow Magazine

Edisi HaiMeow gambar cover Azhan Rani ni sebenarnya sudah edisi yang ke 52. Bermakna majalah ni pun dah berada lama dalam pasaran.

Tapi maybe tak ramai yang tahukan. Majalah ni pun banyak share tip penjagaan kucing dan rawatan sekiranya mereka tidak sihat. Bagus untuk semua pencinta kucing yang mahukan pelbagai info tentang kucing kesayangan.

Majalah ni boleh dapatkan dimana-mana kedai yang menjual atau lebih mudah terus beli dekat HaiMeow Official dalam Shopee. Harga hanya RM8.90 je.


Reading Time:

Jumaat, Februari 09, 2018

Patut La Asyik Kantoi Je..Rupanya Doa Si Cemong
Jumaat, Februari 09, 2018 12 Comments
Patut La Asyik Kantoi Je..Rupanya Doa Si Cemong

Hari ini saya kongsikan lagi cerita dari JOM MENGETOP - Dr.Tuah Iskandar al Haj. Ini kisah  Doa Si Cemong. Ha tahu tak sapa Cemong? ala..yang suka mengeow tu. Minta ikan je keje.

Cerita Dr.Tuah

Ada haiwan peliharaan ke? ada bela kucing? ada bela Iguana?ada bela ikan?

Kalau ada pastikan makan minum tak sangkut.

Jangan sampai ikan kebulur. Ni kucing parsi awak bela dalam sangkar pun tak bagi makan. Iguana pun sama.beri makan tunjuk kasih sayang.

Dengar sini, haiwan peliharaan pun ada nurani juga. dia boleh mendoakan kecemerlangan anda atau kejahanaman hidup anda.

Rasulullah saw bersabda :

Cukuplah seseorang itu berdosa, ia menahan makanan terhadap orang yang dibawah kuasanya. 

Apa yang kucing fikir anda tahu ke? Dan ingat semua makhluk yang teraniaya akan diberikan haknya di akhirat nanti. Tengok kucing. Kadang diam aje. Apa dia fikir? ha..entah-entah dia kata " apalah tuan aku ni? bela aku tapi asyik sepak terajang aku. Dia ingat aku ni batu ke? kayu ke? YA ALLAH timpakanlah bala padanya. Tak selamat dunia akhirat.

Patut la asyik kantoi je, belajar tak ok. kerja tak menjadi. entah-entah doa si Cemong kot.

ha..ada betul jugak kan kata Dr.tuah ni? jadi jom sayang menyayangi haiwan peliharaan kita, jangan haiwan perliharaan saja, haiwan-haiwan yang ada sekali kat semua muka bumi. Mana tahu diorang lah yang mendoakan kesejahteraan kita  kat dunia dan akhirat nanti. Kan?


Reading Time:

Rabu, Februari 07, 2018

Cara Hilangkan Bau Hancing Kucing
Rabu, Februari 07, 2018 6 Comments
Cara Hilangkan Bau Hancing Kucing. Zaza ni memang suka sangat dengan kucing. Jadi adalah kisah beberapa minggu lalu bila kucing zaza buat perangai. Perangainya membuang air kecil dibawah meja dapur tempat memasak. Memang kuat sangat bau hancing. Cuci-cuci dengan air biasa pun tak hilang. Mungkin sebab dah kering. Kena lah juga bebel dengan mak..hehe sebabnya bau satu dapur.

Jadi setelah bertanya rakan yang bekerja di Vaterinar dan hasil carian google..so ini tip yang zaza guna dan  boleh dilakukan kalau kucing kesayangan korang buat perangai macam kucing zaza tu..

Cara Hilangkan Bau Hancing Kucing

MENGGUNAKAN CUKA

Caranya adalah :

1. Bagi tempat yang dah kering, letakkan tuala di tempat kesan air kucing dan tuangkan air panas disitu. Alih tuala yang sudah menyerap air kencingnya.

2. Ambil cuka dan campurkan dengan air di dalam bekas dan kacau. Tuangkan campuran cuka tersebut ke atas tempat hancing. Pastikan ia tidak merebak ke kawasan yang tidak terkena air kencing.

3. Kemudian biarkan ia kering sendiri. Bagi mempercepatkan proses pengeringan boleh gunakan pengering. Biarkan semalaman.

4. Selepas itu, sediakan campuran cuka dengan air panas. Cuci tempat kesan tersebut beberapa kali dan biarkan ia kering.

Cara Hilangkan Bau Hancing Kucing

Insyaallah tip ini boleh menghilangkan bau hancing tersebut. Tapi kalau rasa-rasa nak mudah mungkin juga korang boleh beli spray khas untuk menghilangkan bau tersebut. sumber-kucingsayang.com

Reading Time: