Zaza Iman : KESIHATAN
Memaparkan catatan dengan label KESIHATAN. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label KESIHATAN. Papar semua catatan

Khamis, Julai 12, 2018

Kacang Pista Kekacang Yang Menguatkan Daya Ingatan
Khamis, Julai 12, 2018 14 Comments

Kacang Pista Kekacang Yang Menguatkan Daya Ingatan. Walaupun harganya agak mahal tapi kalau dah suka tu tetap membeli juga. Kebiasaan kalau zaza balik kampung dan singgah 7 Eleven, kacang pista la yang selalu zaza beli untuk kunyah-kunyah di dalam kereta.

Ia antara kekacang yang menjadi kegemaran zaza. You all pernah makan? mestilah pernah kan..ia antara kekacang yang mempunyai rasa yang enak dan ranggup.

Kacang Pista Kekacang Yang Menguatkan Daya Ingatan

Kacang pista atau disebut Pistachio merupakan kacang yang dapat membantu menguatkan daya ingatan selain badam dan kismis. Kacang pista agak mahal kerana tidak tumbuh di negara kita.

Kacang pista juga turut mengandungi zat besi, niasin, kalium, riboflavin, dan zink. Selain itu kacang pista juga dapat menurunkan risiko penyakit jantung dan beberapa penyakit kanser.

Kacang Pista Kekacang Yang Menguatkan Daya Ingatan

Kacang Pista Kekacang Yang Menguatkan Daya Ingatan

Kacang pista mempunyai benefit nya tersendiri iaitu sebagai :

1. Antioksidan - kaya dengan antioksidan seperti Vitamin E, Vitamin C dan Lutein. Kotaren dan vitamin E yang terdapat di dalam kacang ini dapat memlindungi tubuh dari kerosakan akibat radikal bebas.

2. Untuk kesihatan mata - memakan kacang pista dapat membantu dalam meningkatkan fungsi penglihatan. Di dalam kacang pista, terdapat karotenoid yang dapat melindungi mata dari masalah seperti katarak dan degenerasi makula. Lutein dan zeaxanthin di dalam kacang ini pula dapat menjaga mata dari radiasi UV yang berbahaya.

3. Baik untuk kesihatan otak - di dalam kacang pista mengandungi Vitamin B6 yang dapat membantu meningkatkan jumlah hemoglobin dalam darah. Darah yang mempunyai oksigen akan ke otak dan ia membuatkan otak dapat berfungsi dengan baik.

4. Menjaga kesihatan jantung - Kacang pista mempunyai lemak sihat dan tidak membuatkan kadar kolestrol meningkat. Jadi ia sekaligus dapat mengurangkan risiko terkena penyakit jantung.

Kacang Pista Kekacang Yang Menguatkan Daya Ingatan

5. Kaya dengan serat - kacang pista juga mengandungi kandungan serat yang tinggi. 

6. Baik untuk kesihatan kulit dan rambut - turut mempunyai pelbagai jenis asid lemak essential, asam linoleat dan linolenik. Ia antara kandungan asid yang baik untuk pertumbuhan rambut dan menjana semula kulit yang sihat. selain itu ia jufa dapat mengawal tekanan darah dan meningkatkan kekebalan tubuh.

Sebenarnya banyak lagi benefit lain yang terdapat pada kacang pista. Selain dimakan begitu sahaja, kacang pista boleh dibuat kek, ais cream, cookies, pie, puding dan makan bersama salad. 



Reading Time:

Ahad, Julai 08, 2018

Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World
Ahad, Julai 08, 2018 6 Comments
Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World. Hai you all..apa khabar..semoga semuanya sihat dan ceria selalu. Okay, baru-baru ni zaza diperkenalkan dengan minuman teh detox Zero Belly Fruitea dari Imaan Suci World.

So waktu pagi  zaza cuba try minum satu uncang teh detox Zero Belly ni..zaza pun agak lama tak detox kan badan ni..tambah zaza memang ada masalah sembelit. Zaza ingat lagi satu peristiwa masa zaza dan kakak buka booth jualan di sebuah Universiti..masa tu zaza pergi solat zohor..lepas je keluar dari surau, zaza terasa nak membuang tapi tak sakit perut..so zaza pun pergi je la toilet..dan time tu sembelit datang.. 3 jam zaza dalam toilet tau..memang satu penyeksaan kalau sembelit datang..

Selain memakan buah-buah untuk memudahkan melawas pembuangan, salah satu yang boleh dicuba adalah minum teh detox Zero Belly Fruitea Imaan Suci World ni..

Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World

Untuk bancuhan, zaza ambil satu uncang Zero Belly Fruitea dan masukkan ke dalam Tumbler yang disediakan..kemudian zaza letak air suam sehingga paras 500ml. Okay pada Tumbler yang disediakan tu ada paras untuk letak air dari 100ml ke 500ml. 

Kalau agak-agak nak rasa teh tu pekat boleh la letak paras-paras 100-300..rasa Zero Belly Fruitea Detox macam teh-teh limau dan markisa. Tapi sebenarnya ia diperbuat dari campuran buah seperti Markisa, Durian Belanda,Malberi, Daun Gelenggang dan juga Daun Teh.

Nak minum guna air sejuk pun boleh juga tapi macam zaza lebih suka dengan air suam..

Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World

Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World

Untuk pagi, ambil sebelum sarapan pagi dan malam pula bila rasa nak dekat-dekat tidur..rasanya teh ni sedap juga..rasa teh-teh buah..

Kalau dulu Zero Belly Fruitea Detox ni asalnya dikenali sebagai Imaan Fruitea Daily Detox, tapi kini dengan rupa paras yang lebih menarik dan packaging yang lebih berkualiti dan selamat.

Dahulu di pack dalam aluminium foil tetapi sekarang dimasukkan ke dalam Tumbler yang menarik dan berteknologi tinggi dengan ciri-ciri seperti BPA FREE, FOOD & DRINK SAFE, TAHAN AIR MENDIDIH, KUAT & LASAK dan TAHAN LAMA.

Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World
Tumbler yang disediakan berwarna hitam dan mempunyai pemegang di bahagian belakang..

Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World

Minuman Teh Zero Belly Fruitea Detox ni dapat membantu memudahkan proses pencernaan dan sembelit. Bertindak sebagai Detoxifikasi ( menyah toksin ) dan meningkatkan sistem imunisasi. Selain itu ia juga dapat mengawal gula dalam badan.

Zero Belly Fruitea Detox diproses secara natural dan tidak mengandungi bahan kimia terlarang. Oleh itu pengambilan minuman ini selamat dan sedap untuk diminum.

Teh Zero Belly Fruitea Detox ini dikilangkan di premis yang mempunyai GMP dan SO ( 9001/22716 ) dan telah mendapat pensijilan daripada MELAKA BIOTECH CORP yang diiktiraf KKM.

Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World

Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World

Minuman Zero Belly Fruitea Detox ini boleh diambil oleh wanita yang menyusu, mereka yang berumur 7 tahun ke atas. Pesakit diabetic dan gastrik. Walaubagaimanapun ia tidak digalakkan untuk wanita yang sedang mengandung. 

Setiap uncang boleh digunakan sebanyak 2 kali.. Buat yang mempunyai masalah pencernaan boleh mengambil 1 atau 2 uncang setiap hari.

Untukyang kurang berat badan ambil 2 uncang 2 kali sehari manakala bagi individu yang ingin mengekalkan berat badan sedia ada, minum 3 kali seminggu.

Bagaimanapun, bila ambil minuman ini, ada orang kesannya cepat dan kerap membuang, dan ada yang lambat. Jadi ia bergantung kepada seseorang individu.

Bagi yang ingin merasai sendiri minuman Zero Belly Fruitea Detox Imaan Suci World ni boleh dapatkan melalui info dibawah :

HARGA 1 BOTOL ZERO BELLY FRUITEA
RM 60 ( 25 UNCANG )

TETAPI ADA HARGA PENGENALAN IAITU :

BELI 1 BOTOL HANYA RM55.00 SAHAJA
PERCUMA TUMBLER DAN LOTION ZB.

Berminat boleh terus whatsapp 019 872 3577 ( Hazirah )
Instagram : @iuzira

Bagi yang ingin mendapatkan produk-produk Imaan Suci World juga boleh menghubungi Hazirah okay..

Reading Time:

Selasa, Disember 26, 2017

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai
Selasa, Disember 26, 2017 10 Comments
Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai. Assalamualaikum dan hi all..dah lama sebenarnya nak pergi salon..ye la asyik muka je jaga..so sekali sekala nak juga servis buat cuci rambut. Zaza tercari-cari juga salon untuk muslimah yang dekat dari rumah.

Kebetulan ada rakan yang pernah pergi satu salon muslimah berdekatan..so dia suggest untuk ke sana. Zaza pun lepas buat servey dan booking zaza ajaklah rakan sekali untuk pergi.

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai

Sebaik sampai kat Anni Hair & Beauty Saloon,kami disambut dengan baik oleh pemiliknya Kak Anni. Sangat ramah orangnya..dan nak tahu tak kak Anni ni umur dia dah 40 tahun..macam tak percaya sebab nampak muda. Zaza fikir umur kak Anni ni dalam 33-35..pandai kak Anni jaga muka kan...hehe

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai
Inilah pemilik Anni Hair & Beauty Salon, Kak Anni

Dengan tema salon berwarna pink memang cukup selesa untuk muslimah. Pelbagai rawatan untuk rambut ada seperti cuci rambut, gunting, treatment hair, rebonding dan lain-lain.

Selain servis untuk rambut, di Anni Hair & Beauty Salon turut ada buat spa untuk facial muka. Next time zaza nak try buat facial muka pula kat sini. 

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai
Ruang untuk membuat facial muka

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai

Harga yang ditawarkan di Anni Hair & Beauty Salon pun sangat berpatutan dengan servis. Selain tu turut dijual beberapa produk penjagaan rambut.. 

Macam rambut zaza ni ada masalah kelemumur dan kadangkala gugur.. so memang perlukan sangat produk untuk rawat kulit kepala ni..

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai

Masa tengah duduk buat cuci rambut..banyak juga perkara yang kami borak. Seronok walaupun pertama kali jumpa kak Anni, tapi layanan dia dan tutur dia memang bagus sangat.

Kak Anni pun memang izinkan dan  tak tak kisah langsung kalau nak ambil gambar kat dalam kawasan salon dia.

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai
Gambar bersama Kak Anni..

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai

Selesai servis cuci rambut..tiba-tiba kak Anni ajak kami pergi makan dekat kedai makanan berhampiran..kebetulan perut memang tengah lapar sebab dah masuk tengahari. Zaza pun masa tu memang tak jamah apa-apa makanan lagi..

So kami pun pergi makan sekejap..tak sangka pula kak Anni yang belanja makan..hehe.. dah la ramah..siap belanja pula tu..alhamdulillah..moga murah rezeki Kak Anni sekeluarga.

Selain salon kak Anni pun ada kedai jahit iaitu Bengkel Anni Tailor yang menjual pelbagai produk seperti tudung, telekung, baju, skirt. Handsock dan barangan jahitan. Sempat juga zaza tinjau dalam kedai jahit kak Anni. Kedai ni terletak bersebelahan je dengan salonnya.

Kak Anni turut membuat kelas belajar menjahit. So kalau sesiapa yang dekat-dekat tu dan nak belajar jahit boleh la menuntut dengan kak Anni okey..

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai

Bagi yang berdekatan boleh la datang singgah. Tapi sebelum tu seeloknya booking terlebih dahulu. Bagi yang berminat untuk rawatan salon, spa dan kelas jahitan boleh menghubungi kak Anni di :

Alamat :
Anni Hair & Beauty Salon
 No. K1, Jalan Sri Kerinau Makmur, Taman Sri Kerinau, 
Kampung Paya Pulai, 28000 Temerloh, Pahang.
( berhadapan dekat jejantas dan sekolak paya pulai )
Telefon :  019 920 1218

Reading Time:

Ahad, Disember 24, 2017

Kopi Hijau Alana Minuman Kuruskan Badan
Ahad, Disember 24, 2017 8 Comments

Kopi Hijau Alana Minuman Kuruskan Badan. Assalamualaikum dan hi all, bagi sesiapa pengemar kopi pernah tak korang dengar jenama Kopi Hijau Alana? Zaza pernah nampak Kopi Hijau Alana ni dijual di kedai-kedai jamu dan kali ni zaza pun nak try sendiri menikmatinya sebab kopi hijau Alana ini dikatakan amat sesuai sebagai minuman yang membantu menguruskan badan.

Kopi Hijau Alana Minuman Kuruskan Badan

Biasa kita selalu minum kopi berwarna hitam yang biasa tu kopi hijau Alana ni agak berbeza sedikit kerana ia menggunakan kopi hijau.

KOPI HIJAU ALANA ATAU ALANA GREEN COFFEE

Kopi Hijau Alana dibuat menggunakan biji kopi hijau muda dan dikisar tanpa dipanggang. Untuk pengetahuan korang, kopi hijau yang tidak dipanggang mengandungi asam klorogenik dimana ia memiliki 3x lebih tinggi  dan berfungsi untuk membakar lemak serta kalori dengan pantas.

Kopi Hijau Alana Minuman Kuruskan Badan

Zaza dah rasa kopi hijau Alana ni..rasanya memang enak sekali. Selain dari membakar lemak, kopi hijau Alana juga berfungsi dalam mencegah pembentukan lemak di bawah lapisan kulit dan meningkatkan stamina tubuh badan. Ia juga dihasilkan sebagai minuman yang dapat membantu menurunkan berat badan.

Kopi Hijau Alana Minuman Kuruskan Badan
Reading Time:

Jumaat, Disember 08, 2017

Body Dream Coco Perasa Coklat Bantu Kuruskan Badan
Jumaat, Disember 08, 2017 4 Comments
Body Dream Coco Perasa Coklat Bantu Kuruskan Badan. Assalamualaikum, hi all..bentuk badan yang cantik dan ideal memang idaman orang perempuan. Siapa tak nak bentuk badan yang menarik ala-ala seperti Kila Fairy. Zaza tengok pun Kila Fairy semakin cantik sekarang. Rupanya Kila Fairy amalkan minum Body Dream Coco - S untuk kekal langsing.

Body Dream Coco Perasa Coklat Bantu Kuruskan Badan

So zaza pun cuba  juga la minum beberapa paket Body Dream Coco - S ni.. sedap sebab nak tau tak..first time minuman untuk kurus berperisa coklat.. kalau sebelum ni banyak minuman perisa buah-buah seperti epal.. kali ni rasa coklat yang enak dan zaza pun suka.

Reading Time:

Isnin, November 20, 2017

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi
Isnin, November 20, 2017 4 Comments
Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi. Hati Ibu mana yang tak resah bila lihat bayi kecil mereka ada masalah kembung perut, selesama batuk dan susah untuk tidur..sebagai ibu bapa, keperluan lengkap untuk bayi mereka perlu disediakan awal. Selain pakaian, kelengkapan seperti ubatan juga perlu ada.

Oleh itu zaza nak share dengan semua ibu-ibu dan bapa-bapa tentang TASNEEM NATUREL BALM yang dapat membantu mengatasi masalah tersebut.

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

TASNEEM NATUREL BALM

TASNEEM NATUREL BALM merupakan produk keluaran Malaysia dan diperbuat menggunakan bahan semulajadi 100% Pati Minyak ( Essential Oil ) yang asli. Proses penghasilan dibuat dengan teliti dan semestinya ia merupakan balm yang selamat digunakan untuk bayi. Selain bayi, Tasneem Naturel Balm ini juga amat sesuai untuk semua golongan. Jadi anda memang kena ada satu juga tauuu..

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Produk balm ini diyakini oleh ramai pengguna dan turut menjadi pilihan ibubapa masa kini. Ini kerana Tasneem Naturel Balm bebas dari Paraben dan bahan kimia yang berbahaya. Selain itu ia HALAL dan telah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM )

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

TASNEEM NATUREL BALM ini didatangkan dengan 4 jenis bauan dan setiap jenis bauan itu terdapat fungsi-fungsi yang berbeza.

1. CALM TIME

Botol dengan label berwarna hijau. Ia membantu untuk memberikan keselesaan kepada bayi. Fungsi bauan ini juga dapat mngurangkan keletihan, tekanan dan menjadikan anak lebih tenang. Sesuai juga untuk anak yang mengalamai tantrum atau hyper.

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Bahan yang digunakan : Lavender, Naval orange, Tangerine, Geranium, Marjoram, Frankinsense, Bergamot, Chamomile

Cara Penggunaan : Ambil sedikit balm dan sapu di tulang belakang, tapak kaki, nadi belakang teling dan  pergelangan tangan.


2. SLEEP TIME

Botol dengan label berwarna Ungu. Ia digunakan untuk anak yang sukar untuk tidur. Oleh itu apabila anda menyapu balm jenis ini, ia dapat membantu anak anda supaya mudah tidur dengan lena, membaiki kualiti tidur dan sekaligus anak bangun dalam keadaan mood yang ceria tanpa meragam.

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Bahan yang digunakan : Cedar, Vetiyer, Roman chamomile, Sweet orange, Marjoram, Targerine fruit fermet, Ylang ylang

Cara Penggunaan :  Sapu di tulang belakang, tapak kaki, nadi belakang telinga, serta pergelangan tangan


3. TUMMY TIME

Botol dengan label berwarna kuning. Bagi anak-anak yang sedang mengalami kembung perut atau sembelit, eloklah memyapu balm jenis Tummy Time ini kerana ia dapat memberikan kesan kelegaan. Ia bertindak membuang angin di dalam perut dan melegakan perut yang sebu.

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Bahan yang digunakan : Fennel, Ginger, Wild mint, Tangerine, Patchouli, Lemongrass, Anise, Juniper

Cara Penggunaan :  Ambil sedikit balm dan sapu pada perut dan tapak kaki


4. COUGHFLU TIME

Botol dengan label berwarna pink. Anak-anak kerap batuk, selesema dan demam pula sesuai menggunakan balm jenis Coughflu Time kerana ia dapat mengurangkan selesema dan mencairkan kahak. Selain itu ia juga memberi kelegaan bagi anak yang ada asthma serta mengurangkan suhu ketika demam.

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Bahan yang digunakan : Lemon, Sweet orange, Eucalyptus, Cypress, Tea Tree

Cara Penggunaan : Ambil sedikit balm dan sapukan pada hidung, tekak, tulang belakang, tapak kaki, dan dada.

Zaza amat suka keempat-empat bauan ini. Ada yang bau macam buah pala dan lemon-lemon. Memang sedap dan rasa lega je rasa..


TESTIMONI PENGGUNA TASNEEM NATUREL BALM

Rata-rata pengguna yang telah pun membeli dan mencuba produk ini amat berpuas hati dengan hasil dan keberkesanan produk terhadap anak mereka. Berikut beberapa feedback pengguna :

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Feedback lain anda boleh rujuk di facebook page Tasneem Naturel Hq

Zaza pun dah dapatkan juga set Tasneem Naturel Balm ni tau.. satu untuk kegunaan zaza sebab zaza ni memang susah nak tidur di waktu malam.. dan yang selebihnya zaza beri pada kakak sebab dia baru lepas bersalin baby pertama dia.

Untuk ibubapa juga, ia sesuai untuk dibawa travel kerana saiznya yang kecil. Jadi ia mudah dibawa kemana sahaja.

HARGA DAN CARA PEMBELIAN TASNEEM NATUREL BALM

Harga Tasneem Natural Balm semestinya adalah murah dan mampu milik.

1 SET BALM ( 4 jenis ) : RM196.00
( Harga offer sementara masih ada : RM157.00 )
1 bekas : RM49.00 ( SM ) / RM52.00 ( Sabah dan Sarawak )

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Bagi yang berminat untuk mendapatkan Tasneem Natural Balm ini, boleh terus membuat pembelian di :
TASNEEM NATUREL NETWORK
15-1, JALAN PUTRA KAJANG, TAMAN PUTRA KAJANG,
43000 KAJANG, SELANGOR
HOTLINE: 011-20964665 (ORDER) , 010-8453469 (DAFTAR AGEN & STOKIS)


Reading Time:

Khamis, November 16, 2017

Kekal Sihat Dan Cergas Dengan Jonlivia Hotpants
Khamis, November 16, 2017 8 Comments
Kekal Sihat Dan Cergas Dengan Jonlivia Hotpants. Zaza jarang nak bersenam dan memang lama gila tak buat senaman. Seluar untuk senaman pun zaza tak ada tau..patutlah berat zaza bertambah ke sekarang. Dulu masa zaman study setiap lepas subuh, mesti kami pelajar-pelajar diarahkan untuk bersenam selama sejam. Buat la apa saja aktiviti seperti lompat bintang, berlari keliling kawasan dan lain-lain.

Sekarang ni zaza tengok anak buah zaza 12 tahun pun rajin bersenam dengan rakan-rakannya setiap pagi waktu hari cuti. Jadi zaza pun rasa nak mulakan balik senaman dan dapatkan balik berat badan seperti dulu..kalau dulu berat 39-40..sekarang dah hampir 50.

Kekal Sihat Dan Cergas Dengan Jonlivia Hotpants

Bila nak bersenam ni kenalah ada pakaian yang bersesuian bagi melakukan aktiviti. Oleh itu, zaza pun telah mencuba seluar Hotpants dari Jonlivia ActivPants

Seluar ini sangat selesa apabila kali pertama memakaiannya. Sangat terletak dan tak rasa sempit pun dekat pinggang.

Kekal Sihat Dan Cergas Dengan Jonlivia Hotpants

Bagi yang muslimah boleh pakai dengan pakaian labuh menutup punggung. Bagi zaza Hotpants ini begitu lembut dan tidak panas.
Reading Time:

Khamis, November 09, 2017

Sweet Royale Stevia Pemanis Semulajadi
Khamis, November 09, 2017 11 Comments
Sweet Royale Stevia Pemanis Semulajadi. Pengambilan gula dalam kehidupan secara berlebihan tidak digalakkan. Ini kerana ia boleh mengundang beberapa masalah kepada kesihatan tubuh badan. Oleh sebab itu Pharmaniaga telah mengambil inisiatif memperkenalkan SweetRoyale Stevia Sweetener sebagai pemanis semulajadi bagi mengantikan gula.

Sweet Royale Stevia Pemanis Semulajadi

Apa itu Stevia?  Stevia sememangnya telah diketahui umum ia merupakan sejenis tumbuhan dan daunnya mempunyai rasa yang manis berbanding tebu ( tebu yang diproses dijadikan gula ). Stevia mengandungi kalori yang begitu rendah.  Stevia kini cukup popular dan mula menjadi pilihan ramai orang.

Sweet Royale Stevia Pemanis Semulajadi

Sweet Royale Stevia Pemanis Semulajadi

SweetRoyale Stevia Sweetener  ini didatangkan di dalam sachet kecil dan berbentuk serbuk. Jadi amat mudah untuk dibawa kemana-mana. Dalam setiap kotak mengandungi 40 sachet.

Produk ini diadun dengan rapi menjadikan ia amat sesuai buat anda yang gemarkan rasa manis tanpa kalori. Pembuatannya juga dibuat oleh pakar-pakar yang diiktiraf dan melalui ujian makmal. Oleh itu SweetRoyale Stevia Sweetener sangat selamat digunakan di dalam minuman.

Sweet Royale Stevia Pemanis Semulajadi
Reading Time:

Sabtu, Oktober 14, 2017

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab
Sabtu, Oktober 14, 2017 11 Comments
Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab. Ramai antara kita menghadapi masalah rambut seperti gugur, gatal dan kelemumur. Jadi pemilihan syampu yang sesuai adalah penting supaya kita dapat memastikan rambut dan kulit kepala kita kekal cantik dan sihat.

Bagi wanita bertudung, keadaan rambut yang sentiasa tertutup sepanjang hari terutamanya dalam keadaan cuaca panas dan lembap boleh mengakibatkan rambut mudah berminyak. Ia sekaligus membuatkan masalah kelemumur berlaku. Tentunya keadaan ini membuatkan kita tidak berasa selesa, rambut mudah berbau dan perkara inilah yang boleh membuatkan antara kita kurangnya keyakinan diri.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

Oleh itu zaza memperkenalkan syampu yang dapat membantu mengatasi masalah yang zaza nyatakan di atas iaitu Syampu Shurah Ariana. Ia diperkenalkan khas untuk membantu dalam penjagaan rambut wanita terutamanya wanita berhijab.

Untuk pengetahuan, Syampu Shurah Ariana ini telah diperkayakan dengan bahan aktif semulajadi iaitu DANDRILYS. DANDRILYS berfungsi untuk mengurangkan kelemumur dan ia lebih efisyen berbanding molekul anti kelemumur terkenal, Zin Pyrithione ( ZPT ). Ia mambantu dalam mengurangkan kerengsaan, ketidakselesaan akibat kegatalan sekaligus dapat mengawal pengeluaran minyak pada kulit kepala.

Selain itu, Syampu Shurah Ariana ini juga mengandungi bahan aktif Farnesol dan aroma bau serta wangian dengan teknologi pengurangan bau (Malodour Reduction Technology  ) Oleh itu, dengan teknologi ini ada boleh mengurangkan bau yang tidak menyenangkan  dan akan menjadikan rambut kekal harum mewangi serta sentiasa segar sepanjang hari.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

Produk rangkaian Syampu Shurah Ariana ini didatangkan dengan empat ( 4 ) set berbeza bagi menangani pelbagai masalah rambut bagi perempuan bertudung.

Syampu ini bebas dari Paraben. Jadi ia selamat digunakan dan tidak membuatkan rambut anda rosak atau rapuh.

Berikut adalah setiap fungsi mengikut warna botol :

1. Botol Pink - Lembut Dan Bersinar atau Smooth & Silky Hair, dirumuskan dengan pati buah tin dan delima yang membantu melembutkan rambut dan membersihkan kulit kepala dari kesan minyak serta kekotoran. Kandungan bahan antioksidan yang tinggi memelihara kesihatan kulit kepala walaupun berhijab sepanjang hari.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

2. Botol Hijau - Anti Kelemumur atau Anti Dandruff, diformulasi dengan bahan aktif Octopirox dan Menthol dapat mengurangkan masalah kelemumur melalui pengawalan minyak berlebihan, mengoptimumkan tahap sebum serta melindungi dari unsur-unsur luar. Kandungan menthol di dalam syampu ini juga membuatkan kulit kepala dan rambut anda kekal sihat, menawan dan segar sepanjang hari.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

3. Botol Oren- Rambut Kering & Rosak atau Dry & Damaged Hair, diadun menggunakan ekstrak minyak Argan, minyak Jojoba, Vitamin A, B5 dan E yang berupaya membekalkan nutrisi mencukupi untuk mengatasi masalah rambut kering, gugur dan bercabang sekaligus menjadikan rambut lebih lembut, subur dan bermaya. Vitamin A memberi kelembapan berkekalan kepada kulit rambut. Vitamin B5 menguatkan akar rambut supaya tidak mudah gugur, membantu mengawal kerosakan rambut akibat terdedah kepada panas dan mengurangkan masalah rambut bercabang. Vitamin E pula mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas dan membekalkan nutrisi yang mencukupi bagi mengatasi masalah rambut kering, gugur dan bercabang sekaligus menjadikan rambut anda tampil lebih lembut, subur dan bermaya.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

4. Botol Biru - Kawalan Rambut Gugur atau Hair Fall Control diperkaya dengan protein dan minyak zaitun untuk menguatkan, memperbaiki serta melindungi rambut agar sentiasa lembut dan sihat. Kandungan minyak zaitun membantu mengawal kesan anti radang pada kulit kepala. Bahan anti oksidan pula menyubur dan menguatkan akar rambut serta mengurangkan kelemumur.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

Zaza sendiri telah mencuba produk Syampu Shurah Ariana ini.. memandangkan zaza mempunyai masalah kelemumur, jadi zaza menggunakan Syampu berwarna hijau dahulu.

Selepas menggunakan rambut terasa segar. Zaza gunakan Syampu Shurah Ariana ini 2 kali seminggu. Bagi merawat masalah kelemumur zaza ni, zaza perlu menggunakan secara berterusan sehingga kelemumur hilang.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

Bagi korang yang nak dapatkan seleksi Syampu Shurah Ariana ni boleh la dapatkan di pasaraya atau farmasi utama di seluruh negara.

Harga untuk botol 330 ml : RM12.30
Harga untuk botol 170 ml : RM7.90

Untuk maklumat lanjut mengenai produk Shurah dan rangkaian Shurah Pencerah, anda boleh layari:

Facebook Shurah Malaysia : https://www.facebook.com/ShurahMalaysia/
Pembelian secara online: http://www.jetaine.com/shop/

Reading Time:

Rabu, Oktober 11, 2017

Alami Sengugut? Cuba 5 Tip Ini
Rabu, Oktober 11, 2017 6 Comments
Alami Sengugut? Cuba 5 Tip Ini


Alami Sengugut? Cuba Tip Ini. Sakit sengugut memang sangat perit. Adakala sampai tak boleh nak bangun. Ada setengah dari kita juga mengambil pil tahan sakit untuk meredakan kesakitan.

Sebenarnya rasa sakit sengugut ni boleh dikawal jika kita tahu cara bagaimana mengalihkan minda dari terus memikirkan kesakitan tersebut.

Disini terdapat 5 Tip yang boleh dicuba saat mengalami sengugut. Mungkin dengan cara ini dapat mengurangkan kesakitan tersebut,

Mendengar Lagu - Sekiranya berasa susah untuk tidur kerana rasa sakit sengugut,cuba tenangkan diri dengan mendengar lagu. Mendengar lagu dapat membuatkan diri dan minda berasa tenang dari emosi dan perasaan marah akibat rasa sakit yang dialami.

Mandi Air Panas - Cubalah mandi dengan air panas atau suam. Ini kerana haba yang panas dapat membuatkan pengaliran darah ke arah bahagian pelvis berjalan lancar. Sekaligus ia membantu menenangkan otot kejang akibat sakit sengugut.

Tidur - Jalan mudah untuk melupakan sakit sengugut yang terjadi. Setelah bangun dari tidur, badan akan berasa segar dan bertenaga. Sekaligus kesakitan yang dialami reda dengan segera.

Minum Teh Halia Atau Kayu Manis -  Cuba ambil minuman panas yang berasaskan herba.Kerana minuman panas dapat mengurangan kekejangan. Umum mengetahui halia sangat bagus untuk menghilangkan rasa sakit manakala kayu manis berfungsi sebagai anti-radang yang dapat mengurangkan kekejangan di bahagian uterine.

Makan - Kebiasaannya apabila sengugut berlaku,kita akan cenderung untuk makan. Ia disebabkan badan kita menggunakan lebih kalori sewaktu sengugut dan adanya ketika menstruasi. Peningkatan penggunaan kalori tersebut membuatkan badan membakar lebih banyak kalori dan membuatkan berasa cepat lapar. Oleh itu, makanlah apa sahaja kerana ia dapat membuatkan rasa sengugut berkurangan. sumber - majalah EH


Reading Time:
Jom Latih Otak Supaya Kreatif Dan Lebih Sihat
Rabu, Oktober 11, 2017 2 Comments
Jom Latih Otak Supaya Kreatif Dan Lebih Sihat. Bagi pelajar mempunyai otak dan minda cergas adalah perlu bertujuan untuk menjana kekuatan emosi dan fizikal mereka dalam pembelajaran. Begitu juga buat mereka yang bekerja memerlukan otak yang sihat dan kreatif.

Otak kreatif dan sihat amat baik agar kita lebih fokus dan kemampuan untuk mengingati pelbagai perkara.

Selain itu, otak perlu dijaga agar dapat berfungsi dengan sebaiknya. Jadi jom kita latih otak supaya kreatif dan lebih sihat. Bagaimana?


1. Pola Hidup Sihat & Makanan Sihat

Dalam kehidupan kita digalakkan menjalani kehidupan yang sihat dan pengambilan makanan yang sihat lagi berkhasiat. Makanan seperti buah-buahan dan sayuran dapat membantu otak bekerja secara optimal dan lebih cepat. Tidur juga perlu secukupnya agar tubuh segar setiap hari agar gerak otak kerja menjadi lebih baik. Makanan seperti ikan juga amat baik untuk otak keranan ia mengandungi Omega 3.

2. Melatih Otak

Tahukah anda dengan membaca dapat melatih fikiran. Membaca akan membuatkan otot-otot otak membentuk dengan sempurna.Selain itu bermain games di komputer atau smartphone juga dapat membantu.

3. Bersenam secara teratur

Bersenam selain untuk melatih tubuh, bersenam juga bagus untuk kesihatan otak. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 20 minit akan membantu meningkatkan pemprosesan informasi dan fungsi memori serta saraf otak. Jadi apabila anda ingin melakukan sesuatu dengan cepat, tahap kebimbangan juga meningkat dan tubuh akan bertindak cepat. Sekaligus membuatkan anda berfikir dengan pantas

Jom Latih Otak Supaya Kreatif Dan Lebih Sihat

4. Dapatkan Istirahat & Tidur Yang Mencukupi

Tidur yang cukup dapat mengaktifkan semula sel-sel otak sehingga otak dapat menyerap dan mempelajari sesuatu lebih dalam dan lebih banyak. Oleh yang demikian, peningkatakan kemampuan seperti ini dapat mempengaruhi tingakt kecerdasan seseorang

5. Kurangkan Bergantung Pada Gadget

Gadget merupakan barang penting masa kini. Ramai menggunakan gadget selain berhubung adalah untuk membaca email dan chat sampailah mengingati sesuatu yang penting. Oleh itu seeloknya adalah cuba kurangkannya dan cuba ingat sesuatu perkara dengan menggunakan otak sendiri. Apabila mengingati sesuatu perkara bergantung pada gadhet akan membuatkan otak menjadi malas berfikir. Sumber >>> wom.my


Reading Time:

Labels

beauty (48) KECANTIKAN (23) KEHIDUPAN (14) KESIHATAN (31) LAIN-LAIN (75) OTHERS (25) PERCUTIAN (5) PROPERTY (2) RESEPI (10) REVIEW (44) SSPN1M (1) TEKNOLOGI (5) TELEKUNG (1) TIP (31)