Memaparkan catatan dengan label KESIHATAN. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label KESIHATAN. Papar semua catatan

8 Kebaikan Makan Buah Manggis

8 Kebaikan Makan Buah Manggis



8 Kebaikan Makan Buah Manggis. Buah manggis memang manis isinya. Buah manggis kerap muncul apabila tibanya musim buah durian. Bila duduk kampung dan datang musim durian..memang banyak la buah manggis berbuah

8 Kebaikan Makan Buah Manggis
Foto - foodtrients.com

Tapi tahukah anda buah manggis ni banyak khasiatnya. Selama ni hanya tahu makan je tanpa tahu apa khasiat yang tersembunyi. So jom kita tengok 8 Kebaikan Makan Buah Manggis... sedapppp

1. Mengekalkan Kesihatan dan Kecantikan

Manggis mengandungi sebatian antioksidan yang lebih tinggi daripada kandungan vitamin C dan vitamin E, yang bermanfaat untuk mengekalkan badan yang sihat dan berkhasiat untuk kecantikan.

2. Mencegah dan Merawat Kanser

Buah manggis mengandungi Antioksidan yang tinggi dan dikatakan sebagai anti-kanser. Buah manggis mampu merawat penyakit seperti kanser payudara, kanser darah, kanser perut, kanser paru-paru, dan kanser kulit.

3. Mengurangkan Paras Kolesterol

Xantohne yang terdapat dalam buah manggis dapat menurunkan kadar kolestrol di dalam badan

4. Mengekalkan Kesihatan Mata

Manfaat buah manggis untuk kesihatan mata adalah dapat mencegah katarak dan masalah penglihatan, gangguan yang disebabkan oleh radiasi yang menghilangkan protein dalam kanta mata. Oleh itu memakan buah manggis amat baik kerana ia kaya dengan anti -oksida

8 Kebaikan Makan Buah Manggis

5. Mencegah dan merawat batu karang

Batu karang umumnya berlaku pada lelaki. Mengambil buah manggis dapat membuatkan anda kerap membuang air kecil sekaligus dapat mengurangkan berlakunya batu karang dalam badan,

6. Mencegah dan merawat penyakit jantung

Boleh mengelakkan berlakunya penyakit kardiovaskular dan arteriosclerosis yang menyebabkan saluran darah di kawasan jantung  mengalami kehilangan keanjalan. buah manggis dapat memulihkan keadaan kembali normal  Ini kerana antimikrobial dan antioksidan terkandung di dalam buah manggis. Oleh itu ia dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

7. Menormalkan tekanan darah (tinggi)

Menormalkan tekanan darah tinggi, penyakit yang sering dirujuk sebagai tekanan darah tinggi berlaku disebabkan gangguan ke dalam saluran darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok yang boleh menyerang tubuh. Oleh yang demikian, pemgambilan buah manggis diyakini dapat mengelakkan berlakunya tekanan darah tinggi.

8. Merawat Asma / Sesak Nafas

Jika anda mengalami sesak nafas, segera mengambil buah manggis. Ini kerana asma adalah penyakit yang diklasifikasikan sebagai kecemasan yang membawa kepada kematian. Oleh kerana kerosakan kepada sistem pernafasan. buah manggis mempunyai keupayaan untuk melawan jangkitan dan mengandungi bahan yang boleh mengurangkan alahan.

Banyak lagi khasiat dan kebaikkan buah manggis ni.. so buat korang jom amalkan memakan buah manggis. Bagi yang tak gemar memakan buah manggis eloklah ubah cara pemikiran. Ini kerana buah manggis mempunyai banyak khasiat terutamanya dapat mengelakkan pelbagai jenis penyakit berbahaya.

sumber- health tips

CONTINUE READING
Zaza Iman
15 Comments

Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Bersama Team AFY Haniff

Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Bersama Team AFY Haniff



Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Bersama Team AFY Haniff. Assalamualaikum dan hi semua. Diharap semuanya sihat dan ceria sentiasa. Kali ini zaza nak cerita sikit tentang serangga perosak. Memang agak stress kan jika kerap saja serangga perosak berkeliaran di dalam rumah. Kebiasaannya serangga perosak seperti lipas dan tikus suka berada di bahagian dapur.

Serangga perosak ini sebenarnya boleh mendatangkan penyakit kepada manusia. Begitu banyak produk yang dapat menghalang serangga perosak ini tapi kebanyakan produk-produk tersebut mengandungi bahan toksik dan pastikan ia tidak selamat untuk kita gunakan.

Afy Haniff Perkenal Produk Halau Serangga Organik

Sedar akan perkara ini, maka AFY Haniff Group ( M ) Sdn Bhd yang diasaskan dan diperbadankan di Malaysia pada tahun 2006 telah menyediakan dan mengeluarkan satu produk detergen herba organic dan penghalau serangga yang mengandungi intipati serai. Produk AFY haniff ini tidak mengandungi bahan kimia berbahaya dan ia terkenal dengan formula organic yang dapat menakutkan serangga.

Sehingga hari ini, Produk AFY haniff telah berkembang maju dan berjaya berada di lebih daripada 2000 pasar raya di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. Mereka juga telah berjaya membawa dan memasarkan produk penghalau serangga ini di luar negara seperti Brunei, Singapura dan Thailand.

Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Bersama Team AFY Haniff

Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Bersama Team AFY Haniff

Disebabkan produk ini telah mendapat tempat di hati ramai pengguna, jadi baru-baru ini, Pihak AFY haniff telah mengadakan aktiviti gotong royong untuk mewangikan Rumah Ronald McDonald di HUSM Kubang Kerian, Kelantan.

Aktiviti yang dijalankan ini merupakan hasil kerjasama yang pertama di antara pihak AFY Haniff dan team McDonald’s dan ia telah dibantu oleh Bite Media Consultants yang bertindak sebagai pembantu di belakang takbir bagi menjayakan majlis gotong-royong ini.

Aktiviti membersihkan dan mewangikan Rumah Ronald McDonald ini adalah bertujuan sebagai tanda simpati kepada para pesakit dan juga waris terdekat untuk bahagian Pediatrik di HUSM Kubang Kerian Kelantan. Dengan kehadiran AFY haniff ini dapatlah membantu dalam meringankan sedikit bebanan adik-adik pesakit dan keluarga mereka sepanjang mendapatkan rawatan di HUSM Kubang Kerian.

Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Bersama Team AFY Haniff

Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Bersama Team AFY Haniff

CONTINUE READING
Zaza Iman
8 Comments

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai Temerloh

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai Temerloh



Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai Temerloh. Assalamualaikum. Orang perempuan kalau bab penampilan diri memang penting kan. Dari penjagaan muka, badan, rambut hinggalah kaki memang sangat dititikberatkan.

Jadi macam dekat tempat zaza, Paya Pulai Temerloh ni memang tercari jugalah salon yang khas untuk muslimah sahaja. Kebetulan kawan zaza yang pernah pergi ke satu salon muslimah ni share kat zaza tentang salon tersebut. So zaza pun apa lagi lepas buat servey teruslah booking dan ajak rakan zaza tu pergi sekali.

Salon tu namanya Hair & Beauty Saloon. Sebaik sampai kat Anni Hair & Beauty Saloon,kami disambut dengan baik oleh pemiliknya Kak Anni. Sangat ramah orangnya..dan nak tahu tak kak Anni ni umur dia dah 41 tahun..macam tak percaya sebab nampak muda. Zaza fikir umur kak Anni ni dalam 33-35..pandai kak Anni jaga muka kan..awet mudaaaaaa

Anni Hair & Beauty Salon Muslimah Paya Pulai Temerloh
Gambar terkini ( 2019 )  Anni Hair & Beauty Saloon
CONTINUE READING
Zaza Iman
10 Comments

Leedee Jus Nenas Brazil Sesuai Untuk Yang Sedang Berdiet

Leedee Jus Nenas Brazil Sesuai Untuk Yang Sedang Berdiet



Leedee Jus Nenas Brazil Sesuai Untuk Yang Sedang Berdiet. Nampak je zaza ni kurus tapi sebenarnya zaza jenis yang kuat makan tau. Dalam sehari entah berapa kali zaza makan..malam memang melantak selalu. Biasa petang pukul 5 dah makan, pastu pukul 8 makan lagi, lepas tu masuk jam 10 malam atau 11 malam mula la rasa lapar..ha time tu antara nasi atau maggi yang jadi pilihan.


Leedee Jus Nenas Brazil Sesuai Untuk Yang Sedang Berdiet

Leedee Jus Nenas Brazil Sesuai Untuk Yang Sedang Berdiet

Tapi kadangkala zaza risau juga kalau selera zaza ni tak dikawal. Yela bila tak dikawal mula timbul masalah obesiti ke apa kan..zaza tau maybe ada juga rakan zaza pun risau dengan kenaikan berat badan berlebihan ni..dengan selera makan yang melampau-lampau..so zaza nak sharelah sikit pasal produk Leedee Jus Nenas. Produk minuman Jus Leedee ni diperbuat dari buah Nenas dari Brazil.

Leedee Jus Nenas ini telah dikeluarkan oleh syarikat Naomi Beau Solution.
Zaza sendiri dah try beberapa sachet  Leedee Jus Nenas ni. Zaza kemam je terus masuk ke dalam mulut. Rasanya sedap, rasa macam gula-gula nenas.

Pada yang jenis susah nak kemam-kemam ni, boleh je bancuh dengan air..rasa tetap sama.


Leedee Jus Nenas Brazil Sesuai Untuk Yang Sedang Berdiet

Leedee Jus Nenas ini sesuai untuk diambil oleh sesiapa je yang ada masalah berat badan yang berlebihan. Senang kata obesiti la..

Leedee Jus Nenas ni TIDAK tergolong dalam ubat-ubatan atau pill kurus yang berbahaya sebaliknya ia adalah jus atau gentian makanan dan telah pun mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia ( 080618/05/215 ).

Produk ini juga HALAL. Jadi tak perlu risau lah jika nak ambil sebab ia diformulasi dari bahan-bahan terpilih yang berkualiti tanpa bahan kimia.

Leedee Jus Nenas ini membantu sesiapa saja yang nak turunkan berat badan dan untuk mereka yang nak kawal selera makan.

Selain Nenas, produk ini juga diperbuat dengan campuran buah-buahan seperti African Mango, Rasberru Ketone dan Bitter Orange.

Tidak mempunyai kesan sampingan. Leedee Jus Nenas juga sesuai untuk mereka yang rajin pergi gym dan ia juga membantu memulihkan kulit yang kusam. Ini kerana dalam Leedee Jus Nenas mengandungi Vitamin C yang dapat mengatasi masalah kulit kusam selepas kegemukkan.


Leedee Jus Nenas Brazil Sesuai Untuk Yang Sedang Berdiet

Selain tu jugak, Leedee Jus Nenas ni BEBAS daripada Julap dan Sibutramine. Mungkin ramai atau masih ada yang belum tahu, Julap adalah bahan yang boleh mencuci usus kita dan ia sangat bahaya kerana mampu membuatkan seseorang itu mengalami kanser usus. Sibutramine pula merupakan sejenis bahan kimia bahaya yang selalu digunakan dalam produk perlansingan badan. Penggunaan Sibutramine boleh mendatangkan strok atau penyakit jantung.


Leedee Jus Nenas Brazil Sesuai Untuk Yang Sedang Berdiet

Tahu tak yang Leedee Jus Nenas ni pun telah terjual sebanyak 5000 kotak dalam masa sebulan. Tahniah diucapkan!

Disini  juga zaza share beberapa testimoni pengguna. ( untuk testimoni lain boleh rujuk di Instagram dan juga facebook Leedee )


Leedee Jus Nenas Brazil Sesuai Untuk Yang Sedang Berdiet

Leedee Jus Nenas Brazil Sesuai Untuk Yang Sedang Berdiet

Oh ya, zaza dengar-dengar yang Noami Beau Solutions juga akan mengeluarkan produk baru dai jenama Leedee iaitu Leedee Kylie’s bengkung. Bengkung ini semestinya diperbuat dari bahan yang berkualiti tinggi.

So, kepada you all yang nak cuba dan mendapatkan Leedee Jus Nenas ni, boleh terus menghubugi agent-agent berdaftar atau terus hubungi maklumat di bawah :

LEEDEE HQ  
Instagram : https://www.instagram.com/leedee.hq/
Phone : 017 679 7262

WINGS
Instagram : https://www.instagram.com/leedee.official/
Phone : 017 664 0279

LEEDEE INTERNATIONAL
Instagram : https://www.instagram.com/leedee.international/
Phone : 017 679 0969


Harga Jualan :
RM 128.00 sekotak ( Semenanjung Malaysia )
RM 133.00 sekotak ( Sabah / Sarawak )

Sekotak : 15 Sachet

Leedee juga turut mencari beberapa pengedar. Jika you all berminat boleh membuat pertanyaan di talian berikut :

Leedee HQ : +60 17-6797262
Leedee wing 1 : +6017-6790969
Leedee wing 2 : +6017-6640279


CONTINUE READING
Zaza Iman
14 Comments

Bijirin Oat Antara Makanan Yang Baik Diambil Ketika Sarapan Pagi

Bijirin Oat Antara Makanan Yang Baik Diambil Ketika Sarapan Pagi




Bijirin Oat Antara Makanan Yang Baik Diambil Ketika Sarapan Pagi. Masa zaza kerja dulu, zaza memang suka makan oat..sebab ia antara makanan untuk sarapan pagi yang  mudah nak disediakan. Zaza pernah makan oat jenama Beautyoat. Memang sedap gila rasanya. Sejak tu lah zaza jadi suka dengan oat. Tapi jenama Beautyoat dah tak ada dikeluarkan lagi..Beautyoat ni pun zaza dapat masa buat review suatu ketika dulu. 

Bijirin Oat antara makanan yang amat baik diambil ketika sarapan pagi kerana khasiatnya pada tubuh badan. Kebiasaannya orang yang berdiet gemar mengambil oat.

Kenapa Bijirin Oat sentiasa menjadi pilihan ketika sarapan pagi?

Bijirin Oat Antara Makanan Yang Baik Diambil Ketika Sarapan Pagi

1. Makanan Yang Sesuai Untuk Sarapan pagi - pengambilan sarapan pagi memang penting. Oleh itu,oat adalah makanan yang memang berkhasiat dan rasanya sedap. Dimakan bersama dengan susu krim beserta buah-buahan dapat memberikan kepeluan nutrisi seharian. Oat dapat mengurangkan tekanan darah tinggi dan juga paras kolestrol.

2. Memberikan Rasa Kenyang Yang Lama -  Makan oat dapat memberikan rasa kenyang. Dalam buku Panduan Diet Malaysia 2010, separuh daripada pengambilan bijirin penuh terdiri daripada bijirin penuh iaitu 2-4 saiz sajian sehari. Oleh itu, jika berasa mengantuk atau hilang tumpuan bolehlah mengambil oat sebagai makanan yang dapat memberikan tenaga


3. Makanan Yang Mempunyai Serat Yang Tinggi - Oat memiliki kandungan serat yang tinggi. Jadi oat adalah makanan yang sesuai untuk mereka yang nak berdiet kerana ia dapat memberikan rasa kenyang bagi jangka masa yang panjang. Makanan yang tinggi gula dan lemak dapat memberikan rasa kenyang dalam tempoh yang singkat. Cuba ambil oat sewaktu sarapan pagi dan campurkan  bersama buah-buahan dapat mengenyangkan anda sehingga ke waktu tengahari

4. Mempunyai pelbagai khasiat - Oat mengandungi Protein, Kalsium, Magnesium, Zink, Vitamin E dan  Zat Besi.

Bijirin Oat Antara Makanan Yang Baik Diambil Ketika Sarapan Pagi

5. Membantu Dalam Mengurangkan Kadar Kolestrol - Di dalam oat terdapat satu kompenen iaitu Beta- Glukan. Kompenen ini dapat mengurangkan kolestrol yang terdapat di dalam badan. Ia terdiri daripada serat yang mudah larut di dalam saluran pemakanan dan penghasilan lapisan seperti agar-agar yang bertindak mengumpulkan kolestrol berlebihan bersama-sama bahan seakan kolestrol.

Bijirin Oat Antara Makanan Yang Baik Diambil Ketika Sarapan Pagi

Bijirin Oat Antara Makanan Yang Baik Diambil Ketika Sarapan Pagi

6. Mengurangkan Risiko Sakit Jantung - Pengambilan oat disyorkan oleh saintis kerana ia dapat mengurangkan risiko sakit kardiovaskular iaitu sakit jantung. Kajian mendapati kadar kolestrol berkurang apabila mengambil oat. Seorang professor perubatan dan pemakanan, Dr James W. Anderson dari University of Kentucky mendapati bahawa paras kolestrol dapat diturunkan melalui pengambilan oat. Sumber - Majalah Mingguan Wanita


CONTINUE READING
Zaza Iman
15 Comments

Kacang Pista Kekacang Yang Menguatkan Daya Ingatan

Kacang Pista Kekacang Yang Menguatkan Daya Ingatan



Kacang Pista Kekacang Yang Menguatkan Daya Ingatan. Walaupun harganya agak mahal tapi kalau dah suka tu tetap membeli juga. Kebiasaan kalau zaza balik kampung dan singgah 7 Eleven, kacang pista la yang selalu zaza beli untuk kunyah-kunyah di dalam kereta.

Ia antara kekacang yang menjadi kegemaran zaza. You all pernah makan? mestilah pernah kan..ia antara kekacang yang mempunyai rasa yang enak dan ranggup.

Kacang Pista Kekacang Yang Menguatkan Daya Ingatan

Kacang pista atau disebut Pistachio merupakan kacang yang dapat membantu menguatkan daya ingatan selain badam dan kismis. Kacang pista agak mahal kerana tidak tumbuh di negara kita.

Kacang pista juga turut mengandungi zat besi, niasin, kalium, riboflavin, dan zink. Selain itu kacang pista juga dapat menurunkan risiko penyakit jantung dan beberapa penyakit kanser.

Kacang Pista Kekacang Yang Menguatkan Daya Ingatan

Kacang Pista Kekacang Yang Menguatkan Daya Ingatan

Kacang pista mempunyai benefit nya tersendiri iaitu sebagai :

1. Antioksidan - kaya dengan antioksidan seperti Vitamin E, Vitamin C dan Lutein. Kotaren dan vitamin E yang terdapat di dalam kacang ini dapat memlindungi tubuh dari kerosakan akibat radikal bebas.

2. Untuk kesihatan mata - memakan kacang pista dapat membantu dalam meningkatkan fungsi penglihatan. Di dalam kacang pista, terdapat karotenoid yang dapat melindungi mata dari masalah seperti katarak dan degenerasi makula. Lutein dan zeaxanthin di dalam kacang ini pula dapat menjaga mata dari radiasi UV yang berbahaya.

3. Baik untuk kesihatan otak - di dalam kacang pista mengandungi Vitamin B6 yang dapat membantu meningkatkan jumlah hemoglobin dalam darah. Darah yang mempunyai oksigen akan ke otak dan ia membuatkan otak dapat berfungsi dengan baik.

4. Menjaga kesihatan jantung - Kacang pista mempunyai lemak sihat dan tidak membuatkan kadar kolestrol meningkat. Jadi ia sekaligus dapat mengurangkan risiko terkena penyakit jantung.

Kacang Pista Kekacang Yang Menguatkan Daya Ingatan

5. Kaya dengan serat - kacang pista juga mengandungi kandungan serat yang tinggi. 

6. Baik untuk kesihatan kulit dan rambut - turut mempunyai pelbagai jenis asid lemak essential, asam linoleat dan linolenik. Ia antara kandungan asid yang baik untuk pertumbuhan rambut dan menjana semula kulit yang sihat. selain itu ia jufa dapat mengawal tekanan darah dan meningkatkan kekebalan tubuh.

Sebenarnya banyak lagi benefit lain yang terdapat pada kacang pista. Selain dimakan begitu sahaja, kacang pista boleh dibuat kek, ais cream, cookies, pie, puding dan makan bersama salad. 



CONTINUE READING
Zaza Iman
14 Comments

Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World

Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World


Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World. Hai you all..apa khabar..semoga semuanya sihat dan ceria selalu. Okay, baru-baru ni zaza diperkenalkan dengan minuman teh detox Zero Belly Fruitea dari Imaan Suci World.

So waktu pagi  zaza cuba try minum satu uncang teh detox Zero Belly ni..zaza pun agak lama tak detox kan badan ni..tambah zaza memang ada masalah sembelit. Zaza ingat lagi satu peristiwa masa zaza dan kakak buka booth jualan di sebuah Universiti..masa tu zaza pergi solat zohor..lepas je keluar dari surau, zaza terasa nak membuang tapi tak sakit perut..so zaza pun pergi je la toilet..dan time tu sembelit datang.. 3 jam zaza dalam toilet tau..memang satu penyeksaan kalau sembelit datang..

Selain memakan buah-buah untuk memudahkan melawas pembuangan, salah satu yang boleh dicuba adalah minum teh detox Zero Belly Fruitea Imaan Suci World ni..

Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World

Untuk bancuhan, zaza ambil satu uncang Zero Belly Fruitea dan masukkan ke dalam Tumbler yang disediakan..kemudian zaza letak air suam sehingga paras 500ml. Okay pada Tumbler yang disediakan tu ada paras untuk letak air dari 100ml ke 500ml. 

Kalau agak-agak nak rasa teh tu pekat boleh la letak paras-paras 100-300..rasa Zero Belly Fruitea Detox macam teh-teh limau dan markisa. Tapi sebenarnya ia diperbuat dari campuran buah seperti Markisa, Durian Belanda,Malberi, Daun Gelenggang dan juga Daun Teh.

Nak minum guna air sejuk pun boleh juga tapi macam zaza lebih suka dengan air suam..

Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World

Zero Belly Fruitea Detox Dari Imaan Suci World

Untuk pagi, ambil sebelum sarapan pagi dan malam pula bila rasa nak dekat-dekat tidur..rasanya teh ni sedap juga..rasa teh-teh buah..
CONTINUE READING
Zaza Iman
7 Comments

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Tasneem Naturel Balm Melegakan Masalah Kembung dan Selesema Bayi


Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi. Hati Ibu mana yang tak resah bila lihat bayi kecil mereka ada masalah kembung perut, selesama batuk dan susah untuk tidur..sebagai ibu bapa, keperluan lengkap untuk bayi mereka perlu disediakan awal. Selain pakaian, kelengkapan seperti ubatan juga perlu ada.

Oleh itu zaza nak share dengan semua ibu-ibu dan bapa-bapa tentang TASNEEM NATUREL BALM yang dapat membantu mengatasi masalah tersebut.

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

TASNEEM NATUREL BALM

TASNEEM NATUREL BALM merupakan produk keluaran Malaysia dan diperbuat menggunakan bahan semulajadi 100% Pati Minyak ( Essential Oil ) yang asli. Proses penghasilan dibuat dengan teliti dan semestinya ia merupakan balm yang selamat digunakan untuk bayi. Selain bayi, Tasneem Naturel Balm ini juga amat sesuai untuk semua golongan. Jadi anda memang kena ada satu juga tauuu..

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Produk balm ini diyakini oleh ramai pengguna dan turut menjadi pilihan ibubapa masa kini. Ini kerana Tasneem Naturel Balm bebas dari Paraben dan bahan kimia yang berbahaya. Selain itu ia HALAL dan telah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM )

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

TASNEEM NATUREL BALM ini didatangkan dengan 4 jenis bauan dan setiap jenis bauan itu terdapat fungsi-fungsi yang berbeza.

1. CALM TIME

Botol dengan label berwarna hijau. Ia membantu untuk memberikan keselesaan kepada bayi. Fungsi bauan ini juga dapat mngurangkan keletihan, tekanan dan menjadikan anak lebih tenang. Sesuai juga untuk anak yang mengalamai tantrum atau hyper.

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Bahan yang digunakan : Lavender, Naval orange, Tangerine, Geranium, Marjoram, Frankinsense, Bergamot, Chamomile

Cara Penggunaan : Ambil sedikit balm dan sapu di tulang belakang, tapak kaki, nadi belakang teling dan  pergelangan tangan.


2. SLEEP TIME

Botol dengan label berwarna Ungu. Ia digunakan untuk anak yang sukar untuk tidur. Oleh itu apabila anda menyapu balm jenis ini, ia dapat membantu anak anda supaya mudah tidur dengan lena, membaiki kualiti tidur dan sekaligus anak bangun dalam keadaan mood yang ceria tanpa meragam.

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Bahan yang digunakan : Cedar, Vetiyer, Roman chamomile, Sweet orange, Marjoram, Targerine fruit fermet, Ylang ylang

Cara Penggunaan :  Sapu di tulang belakang, tapak kaki, nadi belakang telinga, serta pergelangan tangan


3. TUMMY TIME

Botol dengan label berwarna kuning. Bagi anak-anak yang sedang mengalami kembung perut atau sembelit, eloklah memyapu balm jenis Tummy Time ini kerana ia dapat memberikan kesan kelegaan. Ia bertindak membuang angin di dalam perut dan melegakan perut yang sebu.

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Bahan yang digunakan : Fennel, Ginger, Wild mint, Tangerine, Patchouli, Lemongrass, Anise, Juniper

Cara Penggunaan :  Ambil sedikit balm dan sapu pada perut dan tapak kaki


4. COUGHFLU TIME

Botol dengan label berwarna pink. Anak-anak kerap batuk, selesema dan demam pula sesuai menggunakan balm jenis Coughflu Time kerana ia dapat mengurangkan selesema dan mencairkan kahak. Selain itu ia juga memberi kelegaan bagi anak yang ada asthma serta mengurangkan suhu ketika demam.

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Bahan yang digunakan : Lemon, Sweet orange, Eucalyptus, Cypress, Tea Tree

Cara Penggunaan : Ambil sedikit balm dan sapukan pada hidung, tekak, tulang belakang, tapak kaki, dan dada.

Zaza amat suka keempat-empat bauan ini. Ada yang bau macam buah pala dan lemon-lemon. Memang sedap dan rasa lega je rasa..


TESTIMONI PENGGUNA TASNEEM NATUREL BALM

Rata-rata pengguna yang telah pun membeli dan mencuba produk ini amat berpuas hati dengan hasil dan keberkesanan produk terhadap anak mereka. Berikut beberapa feedback pengguna :

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Feedback lain anda boleh rujuk di facebook page Tasneem Naturel Hq

Zaza pun dah dapatkan juga set Tasneem Naturel Balm ni tau.. satu untuk kegunaan zaza sebab zaza ni memang susah nak tidur di waktu malam.. dan yang selebihnya zaza beri pada kakak sebab dia baru lepas bersalin baby pertama dia.

Untuk ibubapa juga, ia sesuai untuk dibawa travel kerana saiznya yang kecil. Jadi ia mudah dibawa kemana sahaja.

HARGA DAN CARA PEMBELIAN TASNEEM NATUREL BALM

Harga Tasneem Natural Balm semestinya adalah murah dan mampu milik.

1 SET BALM ( 4 jenis ) : RM196.00
( Harga offer sementara masih ada : RM157.00 )
1 bekas : RM49.00 ( SM ) / RM52.00 ( Sabah dan Sarawak )

Tasneem Naturel Balm Melegakan  Masalah Kembung dan Selesema Bayi

Bagi yang berminat untuk mendapatkan Tasneem Natural Balm ini, boleh terus membuat pembelian di :
TASNEEM NATUREL NETWORK
15-1, JALAN PUTRA KAJANG, TAMAN PUTRA KAJANG,
43000 KAJANG, SELANGOR
HOTLINE: 011-20964665 (ORDER) , 010-8453469 (DAFTAR AGEN & STOKIS)


CONTINUE READING
Zaza Iman
4 Comments

Kekal Sihat Dan Cergas Dengan Jonlivia Hotpants

Kekal Sihat Dan Cergas Dengan Jonlivia Hotpants


Kekal Sihat Dan Cergas Dengan Jonlivia Hotpants. Zaza jarang nak bersenam dan memang lama gila tak buat senaman. Seluar untuk senaman pun zaza tak ada tau..patutlah berat zaza bertambah ke sekarang. Dulu masa zaman study setiap lepas subuh, mesti kami pelajar-pelajar diarahkan untuk bersenam selama sejam. Buat la apa saja aktiviti seperti lompat bintang, berlari keliling kawasan dan lain-lain.

Sekarang ni zaza tengok anak buah zaza 12 tahun pun rajin bersenam dengan rakan-rakannya setiap pagi waktu hari cuti. Jadi zaza pun rasa nak mulakan balik senaman dan dapatkan balik berat badan seperti dulu..kalau dulu berat 39-40..sekarang dah hampir 50.

Kekal Sihat Dan Cergas Dengan Jonlivia Hotpants

Bila nak bersenam ni kenalah ada pakaian yang bersesuian bagi melakukan aktiviti. Oleh itu, zaza pun telah mencuba seluar Hotpants dari Jonlivia ActivPants

Seluar ini sangat selesa apabila kali pertama memakaiannya. Sangat terletak dan tak rasa sempit pun dekat pinggang.

Kekal Sihat Dan Cergas Dengan Jonlivia Hotpants

Bagi yang muslimah boleh pakai dengan pakaian labuh menutup punggung. Bagi zaza Hotpants ini begitu lembut dan tidak panas.
CONTINUE READING
Zaza Iman
8 Comments

Sweet Royale Stevia Pemanis Semulajadi

Sweet Royale Stevia Pemanis Semulajadi


Sweet Royale Stevia Pemanis Semulajadi. Pengambilan gula dalam kehidupan secara berlebihan tidak digalakkan. Ini kerana ia boleh mengundang beberapa masalah kepada kesihatan tubuh badan. Oleh sebab itu Pharmaniaga telah mengambil inisiatif memperkenalkan SweetRoyale Stevia Sweetener sebagai pemanis semulajadi bagi mengantikan gula.

Sweet Royale Stevia Pemanis Semulajadi

Apa itu Stevia?  Stevia sememangnya telah diketahui umum ia merupakan sejenis tumbuhan dan daunnya mempunyai rasa yang manis berbanding tebu ( tebu yang diproses dijadikan gula ). Stevia mengandungi kalori yang begitu rendah.  Stevia kini cukup popular dan mula menjadi pilihan ramai orang.

Sweet Royale Stevia Pemanis Semulajadi

Sweet Royale Stevia Pemanis Semulajadi

SweetRoyale Stevia Sweetener  ini didatangkan di dalam sachet kecil dan berbentuk serbuk. Jadi amat mudah untuk dibawa kemana-mana. Dalam setiap kotak mengandungi 40 sachet.

Produk ini diadun dengan rapi menjadikan ia amat sesuai buat anda yang gemarkan rasa manis tanpa kalori. Pembuatannya juga dibuat oleh pakar-pakar yang diiktiraf dan melalui ujian makmal. Oleh itu SweetRoyale Stevia Sweetener sangat selamat digunakan di dalam minuman.

Sweet Royale Stevia Pemanis Semulajadi
CONTINUE READING
Zaza Iman
11 Comments

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab


Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab. Ramai antara kita menghadapi masalah rambut seperti gugur, gatal dan kelemumur. Jadi pemilihan syampu yang sesuai adalah penting supaya kita dapat memastikan rambut dan kulit kepala kita kekal cantik dan sihat.

Bagi wanita bertudung, keadaan rambut yang sentiasa tertutup sepanjang hari terutamanya dalam keadaan cuaca panas dan lembap boleh mengakibatkan rambut mudah berminyak. Ia sekaligus membuatkan masalah kelemumur berlaku. Tentunya keadaan ini membuatkan kita tidak berasa selesa, rambut mudah berbau dan perkara inilah yang boleh membuatkan antara kita kurangnya keyakinan diri.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

Oleh itu zaza memperkenalkan syampu yang dapat membantu mengatasi masalah yang zaza nyatakan di atas iaitu Syampu Shurah Ariana. Ia diperkenalkan khas untuk membantu dalam penjagaan rambut wanita terutamanya wanita berhijab.

Untuk pengetahuan, Syampu Shurah Ariana ini telah diperkayakan dengan bahan aktif semulajadi iaitu DANDRILYS. DANDRILYS berfungsi untuk mengurangkan kelemumur dan ia lebih efisyen berbanding molekul anti kelemumur terkenal, Zin Pyrithione ( ZPT ). Ia mambantu dalam mengurangkan kerengsaan, ketidakselesaan akibat kegatalan sekaligus dapat mengawal pengeluaran minyak pada kulit kepala.

Selain itu, Syampu Shurah Ariana ini juga mengandungi bahan aktif Farnesol dan aroma bau serta wangian dengan teknologi pengurangan bau (Malodour Reduction Technology  ) Oleh itu, dengan teknologi ini ada boleh mengurangkan bau yang tidak menyenangkan  dan akan menjadikan rambut kekal harum mewangi serta sentiasa segar sepanjang hari.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

Produk rangkaian Syampu Shurah Ariana ini didatangkan dengan empat ( 4 ) set berbeza bagi menangani pelbagai masalah rambut bagi perempuan bertudung.

Syampu ini bebas dari Paraben. Jadi ia selamat digunakan dan tidak membuatkan rambut anda rosak atau rapuh.

Berikut adalah setiap fungsi mengikut warna botol :

1. Botol Pink - Lembut Dan Bersinar atau Smooth & Silky Hair, dirumuskan dengan pati buah tin dan delima yang membantu melembutkan rambut dan membersihkan kulit kepala dari kesan minyak serta kekotoran. Kandungan bahan antioksidan yang tinggi memelihara kesihatan kulit kepala walaupun berhijab sepanjang hari.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

2. Botol Hijau - Anti Kelemumur atau Anti Dandruff, diformulasi dengan bahan aktif Octopirox dan Menthol dapat mengurangkan masalah kelemumur melalui pengawalan minyak berlebihan, mengoptimumkan tahap sebum serta melindungi dari unsur-unsur luar. Kandungan menthol di dalam syampu ini juga membuatkan kulit kepala dan rambut anda kekal sihat, menawan dan segar sepanjang hari.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

3. Botol Oren- Rambut Kering & Rosak atau Dry & Damaged Hair, diadun menggunakan ekstrak minyak Argan, minyak Jojoba, Vitamin A, B5 dan E yang berupaya membekalkan nutrisi mencukupi untuk mengatasi masalah rambut kering, gugur dan bercabang sekaligus menjadikan rambut lebih lembut, subur dan bermaya. Vitamin A memberi kelembapan berkekalan kepada kulit rambut. Vitamin B5 menguatkan akar rambut supaya tidak mudah gugur, membantu mengawal kerosakan rambut akibat terdedah kepada panas dan mengurangkan masalah rambut bercabang. Vitamin E pula mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas dan membekalkan nutrisi yang mencukupi bagi mengatasi masalah rambut kering, gugur dan bercabang sekaligus menjadikan rambut anda tampil lebih lembut, subur dan bermaya.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

4. Botol Biru - Kawalan Rambut Gugur atau Hair Fall Control diperkaya dengan protein dan minyak zaitun untuk menguatkan, memperbaiki serta melindungi rambut agar sentiasa lembut dan sihat. Kandungan minyak zaitun membantu mengawal kesan anti radang pada kulit kepala. Bahan anti oksidan pula menyubur dan menguatkan akar rambut serta mengurangkan kelemumur.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

Zaza sendiri telah mencuba produk Syampu Shurah Ariana ini.. memandangkan zaza mempunyai masalah kelemumur, jadi zaza menggunakan Syampu berwarna hijau dahulu.

Selepas menggunakan rambut terasa segar. Zaza gunakan Syampu Shurah Ariana ini 2 kali seminggu. Bagi merawat masalah kelemumur zaza ni, zaza perlu menggunakan secara berterusan sehingga kelemumur hilang.

Syampu Shurah Ariana Atasi Masalah Rambut Wanita Berhijab

Bagi korang yang nak dapatkan seleksi Syampu Shurah Ariana ni boleh la dapatkan di pasaraya atau farmasi utama di seluruh negara.

Harga untuk botol 330 ml : RM12.30
Harga untuk botol 170 ml : RM7.90

Untuk maklumat lanjut mengenai produk Shurah dan rangkaian Shurah Pencerah, anda boleh layari:

Facebook Shurah Malaysia : https://www.facebook.com/ShurahMalaysia/
Pembelian secara online: http://www.jetaine.com/shop/

CONTINUE READING
Zaza Iman
11 Comments

Alami Sengugut? Cuba 5 Tip Ini

Alami Sengugut? Cuba 5 Tip Ini


Alami Sengugut? Cuba 5 Tip Ini


Alami Sengugut? Cuba Tip Ini. Sakit sengugut memang sangat perit. Adakala sampai tak boleh nak bangun. Ada setengah dari kita juga mengambil pil tahan sakit untuk meredakan kesakitan.

Sebenarnya rasa sakit sengugut ni boleh dikawal jika kita tahu cara bagaimana mengalihkan minda dari terus memikirkan kesakitan tersebut.

Disini terdapat 5 Tip yang boleh dicuba saat mengalami sengugut. Mungkin dengan cara ini dapat mengurangkan kesakitan tersebut,

Mendengar Lagu - Sekiranya berasa susah untuk tidur kerana rasa sakit sengugut,cuba tenangkan diri dengan mendengar lagu. Mendengar lagu dapat membuatkan diri dan minda berasa tenang dari emosi dan perasaan marah akibat rasa sakit yang dialami.

Mandi Air Panas - Cubalah mandi dengan air panas atau suam. Ini kerana haba yang panas dapat membuatkan pengaliran darah ke arah bahagian pelvis berjalan lancar. Sekaligus ia membantu menenangkan otot kejang akibat sakit sengugut.

Tidur - Jalan mudah untuk melupakan sakit sengugut yang terjadi. Setelah bangun dari tidur, badan akan berasa segar dan bertenaga. Sekaligus kesakitan yang dialami reda dengan segera.

Minum Teh Halia Atau Kayu Manis -  Cuba ambil minuman panas yang berasaskan herba.Kerana minuman panas dapat mengurangan kekejangan. Umum mengetahui halia sangat bagus untuk menghilangkan rasa sakit manakala kayu manis berfungsi sebagai anti-radang yang dapat mengurangkan kekejangan di bahagian uterine.

Makan - Kebiasaannya apabila sengugut berlaku,kita akan cenderung untuk makan. Ia disebabkan badan kita menggunakan lebih kalori sewaktu sengugut dan adanya ketika menstruasi. Peningkatan penggunaan kalori tersebut membuatkan badan membakar lebih banyak kalori dan membuatkan berasa cepat lapar. Oleh itu, makanlah apa sahaja kerana ia dapat membuatkan rasa sengugut berkurangan. sumber - majalah EH


CONTINUE READING
Zaza Iman
6 Comments
Jom Latih Otak Supaya Kreatif Dan Lebih Sihat

Jom Latih Otak Supaya Kreatif Dan Lebih Sihat


Jom Latih Otak Supaya Kreatif Dan Lebih Sihat. Bagi pelajar mempunyai otak dan minda cergas adalah perlu bertujuan untuk menjana kekuatan emosi dan fizikal mereka dalam pembelajaran. Begitu juga buat mereka yang bekerja memerlukan otak yang sihat dan kreatif.

Otak kreatif dan sihat amat baik agar kita lebih fokus dan kemampuan untuk mengingati pelbagai perkara.

Selain itu, otak perlu dijaga agar dapat berfungsi dengan sebaiknya. Jadi jom kita latih otak supaya kreatif dan lebih sihat. Bagaimana?


1. Pola Hidup Sihat & Makanan Sihat

Dalam kehidupan kita digalakkan menjalani kehidupan yang sihat dan pengambilan makanan yang sihat lagi berkhasiat. Makanan seperti buah-buahan dan sayuran dapat membantu otak bekerja secara optimal dan lebih cepat. Tidur juga perlu secukupnya agar tubuh segar setiap hari agar gerak otak kerja menjadi lebih baik. Makanan seperti ikan juga amat baik untuk otak keranan ia mengandungi Omega 3.

2. Melatih Otak

Tahukah anda dengan membaca dapat melatih fikiran. Membaca akan membuatkan otot-otot otak membentuk dengan sempurna.Selain itu bermain games di komputer atau smartphone juga dapat membantu.

3. Bersenam secara teratur

Bersenam selain untuk melatih tubuh, bersenam juga bagus untuk kesihatan otak. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 20 minit akan membantu meningkatkan pemprosesan informasi dan fungsi memori serta saraf otak. Jadi apabila anda ingin melakukan sesuatu dengan cepat, tahap kebimbangan juga meningkat dan tubuh akan bertindak cepat. Sekaligus membuatkan anda berfikir dengan pantas

Jom Latih Otak Supaya Kreatif Dan Lebih Sihat

4. Dapatkan Istirahat & Tidur Yang Mencukupi

Tidur yang cukup dapat mengaktifkan semula sel-sel otak sehingga otak dapat menyerap dan mempelajari sesuatu lebih dalam dan lebih banyak. Oleh yang demikian, peningkatakan kemampuan seperti ini dapat mempengaruhi tingakt kecerdasan seseorang

5. Kurangkan Bergantung Pada Gadget

Gadget merupakan barang penting masa kini. Ramai menggunakan gadget selain berhubung adalah untuk membaca email dan chat sampailah mengingati sesuatu yang penting. Oleh itu seeloknya adalah cuba kurangkannya dan cuba ingat sesuatu perkara dengan menggunakan otak sendiri. Apabila mengingati sesuatu perkara bergantung pada gadhet akan membuatkan otak menjadi malas berfikir. Sumber >>> wom.my


CONTINUE READING
Zaza Iman
2 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)