Zaza Iman: Featured



Memaparkan catatan dengan label Featured. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Featured. Papar semua catatan

Isnin, Disember 31, 2018

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Isnin, Disember 31, 2018 7 Comments

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan. Assalamualaikum..Semalam masa ke Kuantan sempat juga zaza singgah menikmati makan tengahari dengan menu istimewa di Restoran Bummbu Nasi Singgey, Kuantan. Restoran yang baru memulakan operasinya pada 5 Ogos 2018 yang lalu. Agak menarik kerana di restoran ini menyediakan menu kuah singgang. Kalau sebut singgang kan, ia adalah menu kegemaran mak zaza tau.

Dekat restoran ini juga menggunakan meja dan kerusi menggunakan pallet kayu..serta hiasan lukisan yang terletak di dinding.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Sebaik je menjejak masuk, seperti biasa diberi senarai menu untuk dipilih. Kalau zaza mestilah makanan berasaskan ayam menjadi pilihan.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

RESTORAN BUMMBU NASI SINGGEY

Bummbu diambil namanya dari perkataan rempah atau perencah dalam bahasa jawa. Manakala Singgey bermaksud singgang ( singgey sebutan dalam loghat kelantan )

Menu utama dalah nasi dan singgang. Singgang pula terdapat beberapa jenis iaitu Singgang Ikan dan Singgang Daging.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Pemilik Restoran Bummbu Nasi Singgey

Ada beberapa menu yang telah zaza cuba antaranya Bummbu Plate. Dalam Bummbu Plate ni ada Ayam Plate, Daging Plate dan Kambing Plate. Harga dari RM13.50 hingga RM17.50. Memang berbaloi sebab ada roti, kentang dan salad.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Ayam Plate menjadi pilihan zaza..

Zaza juga turut merasai menu utama iaitu nasi, singgang ikan dan singgang daging. Bagi singgang, rasanya sedap dan berbeza sedikit rasa kuahnya dari kebiasaan yang zaza masak..kalau bawa mak abah makan kat sini mesti boleh licin rasa hirup kuahnya..

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Singgang Daging

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Singgang Ikan Tongkol

Tak lupa juga, zaza turut merasai menu hidangan lain yang disediakan seperti Kepok Cheezy ,Chicken Ball, Tuna Sandwish dan Lempeng Nyior. Kepok Cheezy dia zaza suka..tak ada tulang-tulang pun..biasa sesetengah kepok macam ada tulang-tulang sikit. Harga hidangan ini bermula dari RM2.50 hingga RM6.00. Memang berbaloi lah harganya.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Chicken Ball

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Kepok Cheezy


Ini pula hidangan Bummbu Set. Dalam Bummbu Set ini ada beberapa pilihan antanya :

SET A
Ayam Bakar  + Air Sirap/Teh O Beng

SET B
Daging Bakar + Air Sirap/Teh O Beng

SET C
Kambing Bakar  + Air Sirap/Teh O Beng

SET D
Ikan Bakar  + Air Sirap/Teh O Beng

SET E
Lemak Bakar  + Air Sirap/Teh O Beng

SET F
Singgang Daging  + Air Sirap/Teh O Beng

SET G
Singgang Ikan  + Air Sirap/Teh O Beng

Setiap set yang dijual bermula dengan harga dari RM6.50 hingga RM11.00 je..

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Hidangan Set

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Daging Bakar

Paling zaza suka daging bakar ni..sampai teringat-ingat kesedapannya..rasa yang enak dan lembut. Memang nak kena repeat lagi lah makan daging bakar ni..

Bagi minuman pula, beberapa pilihan yang ada seperti Bummbu Blend iaitu Milo Bummbu Blend, Kopi Bummbu Blend dan Jagung Bummbu Blend. harga hanya RM4.50 je. Dalam minuman Bummbu Blend ni ada sedikit diletakkan aiskrim.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Bummbu Blend

Oh ya..nak tahu tak..inilah satu-satunya restoran yang menawarkan minuman air sirap dan teh O beng hanya 0.50 sen je tau secawan. Sangat-sangat berbaloi jika nak singgah makan kat sini.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Air Sirap dan Teh O Beng hanya 0.50 sen je...

Untuk memenuhi selera citarasa pelanggan, Restoran Bummbu Nasi Singgey ini juga turut menyediakan beberapa menu western.


Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Restoran Bummbu Nasi Singgey ni bagi zaza terletak di lokasi yang strategik juga kerana berhampiran je dengan Mr DIY dan Kedai Eco RM2 Batu 3, Kuantan.

Restoran ini dibuka dari jam 9.00 pagi sehingga 6.00 petang. Setelah selesai menikmati dan menuju ke tempat lain, zaza dan juga rakan sempat merakam kenangan bersama pemilik restoran ini..

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Bagi yang ingin merasa masakan singgang dan menu-menu yang zaza share ni, boleh datang ke sini. Sebarang info lanjut boleh mengikuti mereka di :



Reading Time:

Rabu, Disember 26, 2018

Stay Fresh Body Sparkling Mist By Althea x Titi Kamal
Rabu, Disember 26, 2018 20 Comments

Stay Fresh Body Sparkling Mist By Althea x Titi Kamal. Hi all, zaza memang suka membeli barang dekat Althea. Biasa zaza suka mencari produk makeup dan produk untuk rambut. Kalau dah buka je web Althea, memang berejam nak memilih produk mana yang berkenan.

Dekat Althea ni, selalu je ada produk-produk baru yang diperkenalkan dan yang terbaru adalah wangian badan Stay Fresh Body Sparkling Mist By Althea x Titi Kamal.

Zaza pun tak lepaskan peluang untuk mendapatkannya juga sebotol, tambahan pula Stay Fresh Body Sparkling Mist ini kolaborasi dari Althea dan Titi Kamal, Artis Indonesia yang cukup popular dan terkenal.

Stay Fresh Body Sparkling Mist By Althea x Titi Kamal

Stay Fresh Body Sparkling Mist By Althea x Titi Kamal

Stay Fresh Body Sparkling Mist datang dalam botol yang bersaiz 100ml. Saiz yang mudah juga untuk bawa dalam handbag atau travel. Design botolnya pun cukup memikat dengan design bunga-bungaan..zaza ni kan kalau nak beli sesuatu zaza suka tengok design botol selain dari bauan.

Stay Fresh Body Sparkling Mist By Althea x Titi Kamal

Stay Fresh Body Sparkling Mist By Althea x Titi Kamal
Titi Kamal

Titi Kamal..? Rasanya semua orang kenal beliau sebagai seorang penyanyi dan juga pelakon yang berjaya. Dengan rambutnya yang panjang dan gelap serta seorang fashionista dan memiliki kecantikan yang mengagumkan. Disebabkan itulah, Althea memperkenalkan Body Mist ini sesuai untuk kegunaan harian yang elegan, segar dan manis sebagai kerjasama bersama dengan Titi.

Stay Fresh Body Sparkling Mist By Althea x Titi Kamal

Fragrance Fresh Floral Fruity

Semburan Stay Fresh Body Sparkling Mist yang memikat ini telah diformulasi dengan wangian bunga dan buah iaitu Sweet Orange dan Fresh Peach. Ditambah pula dengan Bunga Rose yang sentiasa megah.


Stay Fresh Body Sparkling Mist By Althea x Titi Kamal

Antara bahan-bahan utama yang terdapat di dalam Stay Fresh Body Sparkling Mist adalah :

Damask Rose Water - 
Menghidupkan kulit terhidrat dan memberikan bauan aroma yang lembut
Sweet Orange Oil - 
Menyegarkan deria, rasa fresh
Elder Flower Extract -
 Menyejukkan dan melegakan kulit dan memberikan bauan aroma feminin

Lain-lain kandungan adalah Alcohol, Water, Glycerin, Fragrance, Pentylene Glycol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Rosa Damascena Flower Water, Butylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Sambucus Nigra Flower Extract, Citrus Aurantiunm Dulcis ( Orange ) Flower Extract, Magnolia Liliflora Flower Extract, Plumeria Rubra Flower Extract, Lilium Tigrinum Extract, Ethylhexylglycerin.

Stay Fresh Body Sparkling Mist By Althea x Titi Kamal

Stay Fresh Body Sparkling Mist By Althea x Titi Kamal

Stay Fresh Body Sparkling Mist ini tidak melekit dan semestinya meninggalkan wangian yang segar dan harum pada badan.

Bauannya pun menyenangkan dan begitu lembut serta tahan lama. Selepas membersihkan diri, semburkan ia sebelum keluar rumah.

Harga sebotol Stay Fresh Body Sparkling Mist ini hanya RM35 sahaja. So kepada you all yang nak dapatkan produk wangian ini, boleh membuat pembelian terus di web Althea https://my.althea.kr/stay-fresh-body-sparkling-mist
Reading Time:

Selasa, Disember 18, 2018

Birthday Gift Box Istimewa Dari Althea
Selasa, Disember 18, 2018 15 Comments

Birthday Gift Box Istimewa Dari Althea. Hai all..rasa happy sangat bila ini pertama kali zaza terima Birthday Gift Box istimewa dari Althea. Terima kasih Althea sebab bagi point kredit untuk zaza beli pelbagai produk di Althea. Rambang mata juga nak pilih hadiah apa yang nak di beli.

Point kredit bernilai 400 ni diberi kepada ahli Althea Angel yang terpilih..Point ni dimasukkan ke dalam account Althea mengikut bulan kelahiran ahli.

Memandangkan zaza ni minat makeup dan produk-produk rambut, apa lagi zaza pun orderlah..

Oh sebelum tu zaza nak share sikit tentang Althea..sebab maybe ada yang belum tahu kan althea tu apa...Althea adalah satu jenama dan website secara online yang menjual produk kecantikan dari Korea. Di Althea, terdapat pelbagai-bagai produk kecantikan Korea dan semestinya ia adalah 100% asli. Paling seronok buat yang gemar shopping online adalah kerana Althea memberikan perkhidmatan penghantaran secara PERCUMA ke seluruh dunia. Althea banyak menawarkan pelbagai diskaun dan pilihan kotak kecantikan yang mengikut tema dan merupakan edisi terhad.

Birthday Gift Box Istimewa Dari Althea

Dalam masa hampir 2 minggu juga untuk zaza terima hadiah ni..maklumlah ia di hantar dari Korea. So bila nak sampai Malaysia ambil masa sikit..zaza dapat dalam 2 box warna pink. Jom tengok antara barang-barang yang zaza beli..ada yang zaza dah bagi mak untuk pakai..

1. Nature Republic Argan Essential Shampoo

Memandangkan rambut zaza tengah rosak..so zaza banyak beli shampoo. Senang buat stok kat rumah..Shampoo pilihan zaza dari jenama Nature Republic - Argan Essential Deep Care. Shampoo ini mengandungi ekstrak minyak argan yang dapat menyuburkan dan menguatkan rambut. menjadikan rambut sentiasa lembap.

Birthday Gift Box Istimewa Dari Althea

2. Argan Damage Hair Care Treatment & Argan Damage Shine Hair Mist

Kedua-dua produk ni pun fungsinya sama je macam shampoo argan. baik untuk menguatkan rambut, membaik pulih dan memelihara helaian rambut yang rosak. Bahan-bahan utama selain minyak argan adalah minyak bunga cendawan dan minyak kelapa sawit asai yang kaya dengan vitamin A dan E untuk menjaga rambut yang sihat.
Reading Time:

Sabtu, November 17, 2018

Be The Glamorous Drink Minuman Kecantikan Dengan Teknologi Dari Jepun
Sabtu, November 17, 2018 14 Comments

Be The Glamorous Drink Minuman Kecantikan Dengan Teknologi Dari Jepun. Bagi wanita, menjaga kulit wajah dan penampilan diri amat penting terutamanya yang usia semakin hari semakin meningkat. Seperti zaza juga yang menghampiri usia tiga series..memang amat mementingkan penjagaan luaran dan dalaman.

Wanita mana yang tak mahu cantikkan..bagi zaza, zaza teringin nak dapatkan kulit yang bersih dan bebas dari jerawat.

Bila sebut tentang produk-produk kecantikkan ni..zaza nak share la dengan rakan-rakan zaza semua mengenai produk minuman kesihatan dan kecantikan baru keluaran pertama Nadia's Secret Sdn Bhd iaitu BE THE GLAMOROUS DRINK 


Be The Glamorous Drink Minuman Kecantikan Dengan Teknologi Dari Jepun

Rupanya ia adalah produk dari Nadia Annuar. Mesti ramai juga yang kenal siapa Nadia Annuar ni kan? Kalau dulu wajah Nadia Annuar selalu dalam tv sebagai seorang host tv kat Malaysia. memang tak asing lagi lah..orangnya memang cantik dari dulu sehingga kini.
Reading Time:

Jumaat, Oktober 12, 2018

50Gram X Swanicoco Show The Velvet Lipstick Color Juliet Red
Jumaat, Oktober 12, 2018 5 Comments

Swanicoco Show The Velvet Lipstick Color Juliet Red. Hi all..bila masuk kedai kosmetik kan zaza memang suka tengok barangan makeup macam foundation, eyeshadow, blusher, bedak dan juga lipstick. Kadang-kadang tu niat nak beli satu je barangan tapi bila dah masuk macam-macam nak beli..


Kalau lipstik zaza suka beli color nude-nude..zaza jarang guna warna merah terang tapi kali ni zaza rasa dah jatuh hati gila dengan warna lipstick color Juliet Red dari jenama Swanicoco - Show The Velvet Lipstick.


Color Juliet Red ni zaza rasa sesuai dengan zaza..tambah sesuai jika mengenakan shawl berwarna hitam..nampak lebih menyerlah..



50Gram X Swanicoco Show The Velvet Lipstick Color Juliet Red
Juliet Red Color Lipstick

Swanicoco Lipstick ni limited edition tau..zaza suka sebab tekstur nya yang best sangat bila kali pertama zaza pakai..zaza oleskan dengan berus. Satu lagi bauannya harum mekar..ada setengah lipstick zaza tak boleh nak bau..tapi Swanicoco ni memang ikhlas zaza puji 💋

Swanicoco Lipstick baru je diperkenalkan hasil kerjasama jenama Swanicoco dari Korea dengan 50gram iaitu sebuah kedai bunga secara online di Malaysia.

50Gram X Swanicoco Show The Velvet Lipstick Color Juliet Red

50Gram X Swanicoco Show The Velvet Lipstick Color Juliet Red


SWANICOCO

Swanicoco adalah sebuah syarikat kosmetik yang bertapak di Korea. Pada mulanya Swanicoco mengeluarkan sabun semulajadi melalui proses penapaian. Jadi bahan dan pembuatannya adalah selamat untuk digunakan.

Swanicoco menggunakan bahan-bahan semulajadi dari ekstrak tumbuh-tumbuhan di dalam rangkaian produknya. Selain itu ia guja menggunakan bahan-bahan dari Perancis dan juga Eropah. Mereka juga menggunakan bahan dari Amerika Syarikat dan Australia.

Tak perlu nak risau sebab kandungan bahan mereka bebas dari bahan kimia berbahaya, tiada pewangi tiruan, tiada steroid, bebas paraben, bebas alkohol dan benzophenones.

50GRAM

50GRAM pula sebuah kedai bunga online yang beroperasi di Malaysia. 50Gram menyediakan servis penghantaran bunga-bungaan di Kuala Lumpur, Selangor dan juga Pulau Pinang. Jadi kalau you all nak tempah bunga untuk apa-apa je majlis boleh la tempah dengan 50Gram ni tau..

Swanicoco Show The Velvet Lipstick Color Juliet Red

Swanicoco adalah jenama jenama kosmetik dari Korea untuk tahun 2018. Didatangkan dengan 3 warna istimewa yang begitu mempersonakan iaitu Juliet Red, Shine Orange dan Pink Blossom.

50Gram X Swanicoco Show The Velvet Lipstick Color Juliet Red

Macam zaza memilih warna Juliet Red..lipstick ini mengandungi bahan pelembab semulajadi dan membantu melembapkan bibir dan tahan lama. So ia tidak mengeringkan bibir.. lipstick yang macam ni la zaza suka..

Nak cuci pun senang tau..antara bahan lain adalah seperti Octyldodecanol, Isononyl Isononanoate, Silica, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Isoeicosane, Ozokerite, Ethylhexyl Palmitate, Microcrystalline Wax, Paraffin, Phenyl Trimethicone, Caprylic/Capric Triglyceride, Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax, Polyhydroxystearic Acid, Kaolin, Tocopheryl Acetate, Caprylyl Glycol, Argania Spinosa Kernel Oil, Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate, Hexylene Glycol, Fragrance, Phenoxyethanol, Ci 15850, Ci 45410, Ci 15985, Ci 19140, Ci 15850

50Gram X Swanicoco Show The Velvet Lipstick Color Juliet Red
Sebelum makeup dan sebelum pakai lipstick


50Gram X Swanicoco Show The Velvet Lipstick Color Juliet Red
Selepas pakai Juliet Red color..menyerlah kan..

50Gram X Swanicoco Show The Velvet Lipstick Color Juliet Red
Tekstur warna yang pekat.. 

Swanicoco Lipstick ni datang dalam bekas berputar.. nak cuci pun senang je.. pakai sehelai tisu basah dan gosok-gosok gitu je dah tanggal..

Selain teksturnya yang pekat, Swanicoco lipstick ni juga creamy dan ringan je kat bibir. Zaza pula suka pakai lipstick pekat-pekat..tapi ada kala pakai nipis untuk nampak natural. Kebiasaan lipstick warna terang ni sesuai untuk event-event glamor gituuuu..

50Gram X Swanicoco Show The Velvet Lipstick Color Juliet Red

50Gram X Swanicoco Show The Velvet Lipstick Color Juliet Red

50Gram X Swanicoco Show The Velvet Lipstick Color Juliet Red

Lipstick ni pun boleh juga dibuat sebagai blusher..oleskan sikit kat pipi dan dap-dap kan..memang nampak cantik sangat tau..

Pendapat zaza :

Color: 10/10
Bauan : 9/10
Removing : 9/10
Ketahanan :8/10
Kelembapan : 9/10
Price : 5/10 

Harga Jualan

Harga jualan Swanicoco lipstick juliet red ini hanya RM88.85 je satu batang dan boleh mendapatkannya melalui website 50Gram. Selain itu you all juga akan dapat 25% diskaun untuk pembelian lipstcik ini. You all juga berpeluang untuk dapat lipstick percuma dan tinggal di villa.. untuk purchase di link berikut >>> SWANICOCO JULIET RED

Maklumat lanjut boleh layari :



Reading Time:

Rabu, Oktober 11, 2017

Alami Sengugut? Cuba 5 Tip Ini
Rabu, Oktober 11, 2017 6 Comments
Alami Sengugut? Cuba 5 Tip Ini


Alami Sengugut? Cuba Tip Ini. Sakit sengugut memang sangat perit. Adakala sampai tak boleh nak bangun. Ada setengah dari kita juga mengambil pil tahan sakit untuk meredakan kesakitan.

Sebenarnya rasa sakit sengugut ni boleh dikawal jika kita tahu cara bagaimana mengalihkan minda dari terus memikirkan kesakitan tersebut.

Disini terdapat 5 Tip yang boleh dicuba saat mengalami sengugut. Mungkin dengan cara ini dapat mengurangkan kesakitan tersebut,

Mendengar Lagu - Sekiranya berasa susah untuk tidur kerana rasa sakit sengugut,cuba tenangkan diri dengan mendengar lagu. Mendengar lagu dapat membuatkan diri dan minda berasa tenang dari emosi dan perasaan marah akibat rasa sakit yang dialami.

Mandi Air Panas - Cubalah mandi dengan air panas atau suam. Ini kerana haba yang panas dapat membuatkan pengaliran darah ke arah bahagian pelvis berjalan lancar. Sekaligus ia membantu menenangkan otot kejang akibat sakit sengugut.

Tidur - Jalan mudah untuk melupakan sakit sengugut yang terjadi. Setelah bangun dari tidur, badan akan berasa segar dan bertenaga. Sekaligus kesakitan yang dialami reda dengan segera.

Minum Teh Halia Atau Kayu Manis -  Cuba ambil minuman panas yang berasaskan herba.Kerana minuman panas dapat mengurangan kekejangan. Umum mengetahui halia sangat bagus untuk menghilangkan rasa sakit manakala kayu manis berfungsi sebagai anti-radang yang dapat mengurangkan kekejangan di bahagian uterine.

Makan - Kebiasaannya apabila sengugut berlaku,kita akan cenderung untuk makan. Ia disebabkan badan kita menggunakan lebih kalori sewaktu sengugut dan adanya ketika menstruasi. Peningkatan penggunaan kalori tersebut membuatkan badan membakar lebih banyak kalori dan membuatkan berasa cepat lapar. Oleh itu, makanlah apa sahaja kerana ia dapat membuatkan rasa sengugut berkurangan. sumber - majalah EH


Reading Time: