Posts about: FOOD

McDonald’s Malaysia Hargai Warga Frontliner Perubatan. Assalamualaikum dan hi semua. Diharap semuanya sihat-sihat dan ceria selalu ya. Sebenarnya, Sejak mco ni kan, zaza dah lama juga tak makan McD sebab dekat bandar yang zaza tinggal sekarang ini belum ada lagi restoran McD. Memang rindu sangat nak makan terutama burger nya memang zaza suka sangat. Harapnya suatu hari nanti McDonald’s bolehlah pula buka satu lagi cawangan dekat sekitar Jengka. Sebab sekarang ni Jengka pun dah maju tau. Banyak prasarana dan pasaraya besar baru macam mydin dah diwujudkan pada tahun ini. Sekarang ni, kalau nak makan McD pun, ada dekat bandar yang agak jauh dari tempat zaza. Tapi itulah, nak keluar ke sana memang tak boleh dah. Tambah pula servis penghantaran makanan pun tak masuk dekat kawasan zaza ni sebab jauh sangat.

Jadi, kalau buka dekat Jengka, dekat la sikit. Kalau buka nanti mahu tiap minggu atau bulan asyik nak order je kan, hehe..oh ye, baru-baru ini kan, zaza dapat tahu tentang satu inisiatif daripada McDonald’s Malaysia untuk menunjukkan penghargaan kepada warga frontliner negara kita.

McDonald’s Malaysia Hargai Warga Frontliner Perubatan
Salah satu hospital yang menerima tajaan McDonald’s Malaysia, Hospital Bentong, Pahang


KUALA LUMPUR, 19 April 2021 – Eatvolution Sdn Bhd mengumumkan pelancaran lunak kEATchen – konsep dapur awan (cloud kitchen) yang mengumpulkan makanan jalanan atau culinary champions yang ikonik kepada para penggemar makanan. Dengan menggabungkan konsep baharu bersama teknologi, Eatvolution melalui kEATchen merealisasikan keupayaan industri F&B tempatan untuk kekal relevan. Selain itu, kerjasama dengan kEATchen juga dapat membantu para peniaga makanan jalanan atau culinary champions sedia ada untuk melangkaui sempadan mereka ke pengguna yang kian lama mengidamkan makanan jalanan melalui aplikasi penghantaran makanan menggunakan telefon pintar.

kEATchen - Memartabatkan nostalgia sajian culinary champions di era digital

Selain laksa, zaza memang penggemar masakan mee macam mee goreng basah, mee hailam, mee kari atau mee rebus. Kalau keluar kemana-mana dan singgah makan, zaza selalu pilih laksa penang makanan utama, tapi jika tak ada barulah zaza akan pilih masakan mee goreng basah atau yang lain-lain tu.

Btw, walaupun zaza bukanlah orang yang pandai sangat masak, tapi zaza suka simpan resepi-resepi yang orang share. So nanti boleh lah cuba-cuba masakkan.

Kali ini zaza nak share resepi mee kuah atau mee rebus ( yang biasa zaza sebut ) hasil perkongsian dari Fazirawati Che Isa yang telah mencecah 2.6k perkongsian di facebooknya, Sekali tengok terus rasa mengidam nak buatkan!

Resepi Mee Kuah atau Mee Rebus | Menu Buka Puasa

PRODUK MUSLIM HARGA YAHUDI? Biasa dengarkan tajuk begini? Segelintir yang tidak tahu hujung pangkal, akan mudah menjatuhkan hukum kepada peniaga Muslim hanya kerana perbezaan harga tanpa mengkaji di sebaliknya. Imej peniaga Muslim sering dihujani dengan negativiti.

Sama juga dengan topik minyak masak yang baru-baru ini mendapat perhatian ramai selepas diumumkan kenaikan harga disebabkan minyak sawit mentah (CPO) melebihi RM4,000 per tan metrik pada awal Mac lalu.

Berikutan kenaikan harga minyak, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Alexander Nanta Linggi berkata, hal ini telah menimbulkan rungutan masyarakat dan pasaran tempatan namun kenaikan harga minyak masak tidak bersubsidi bergantung kepada CPO dan harga pula ditentukan berdasarkan permintaan dan bekalan.

Apakah Produk Muslim Benar-Benar Muslim?



Dalam banyak-banyak makanan, antara yang sering menjadi pilihan ramai adalah fast food. Salah satu daripada McDonald’s. Semua orang kenal apa itu McD. Baik dewasa, remaja, kanak-kanak dan warga emas, ada yang sangat gemar dengan McDonald’s. Sudah tentulah, kerana McDonald’s sudah lama menapak di Malaysia.

Tahun demi tahun, McDonald’s tidak pernah lekang dari menu baru. Menu yang lama dan wajib ada tetap juga dengan rasa yang sama. Itu semua memberi satu kelebihan pada team McDonald’s. Itu tak dikira lagi dengan suasana restorannya yang bersih, selesa dan santai.


Baik menu klasik mahupun moden. Baik menu lama mahupun baru. Baik menu selalu ada mahupun jarang ada. Masing-masing ada kelebihannya yang tersendiri dengan peminat tertentu. Tak hairanlah kenapa ramai orang suka sanggup beratur panjang demi nak menikmati menu kegemaran dari restoran makanan segera McDonald’s.



Nama yang di beri untuk dua menu baru ini adalah Spicy McChicken dan juga Grand McChicken. Para penggemar burger dan ayam mesti akan teruja. Nikmati pula dengan orang yang tersayang sudah tentu rasa bahagia.

Setiap kali nak menikmati menu burger, bahagian yang paling menggamit perhatian adalah pada dagingnya (patty). Tak kisah sama ada ayam , daging mahupun ikan. Bahagian patty mestilah sedap dengan saiz yang sepatutnya.

Patty yang tebal dan berjus ketika digigit adalah idaman semua orang. Sedikit rangup di luar dan lembut di dalam dengan bau yang amat menyelerakan adalah satu pengalaman makan burger yang sebenar. Ditambah pula dengan limpahan sos. Barulah ada umph! Dalam masa yang sama barulah rasa berbaloi dengan harga yang di bayar.

Dan dari apa yang dilihat pada Spicy McChicken dan juga Grand McChicken ini, patty yang ada di tengahnya memang agak tebal dan menarik perhatian. Roti yang menjadi pengapit patty ini juga nampak segar dan menyelerakan.

Ditambah pula dengan sayur segar beserta sos yang terbaik. Memang sangat mengiurkan. Maka tak hairanlah kenapa orang di negara kita ini suka makan McDonald’s (termasuk diri sendiri).

McChicken Burger Sudah Lama Di Carta Hati Pelanggan McD


Kalau tak salah, McChicken ni adalah antara menu yang sudah lama berada di McDonald’s. Disebabkan itu memang patutlah McDonald’s membawakan menu baru sebagai tanda terima kasih dan penghargaan kepada para peminat setia burger ini. Siapa sangka juga, bukan hanya satu tapi dua burger baharu dari keluarga McChicken diberikan sebagai pilihan untuk menu pelanggan.

Maka tak hairanlah kenapa orang di negara kita ini suka makan McDonald’s. Begitu juga dengan diri ini. Sedap pula tu, mana boleh nak tolak. Lagi-lagi kalau tiba-tiba ada orang nak belanja.


Jika ditanya menu mana satu nak pilih antara Spicy McChicken dan juga Grand McChicken, terus terang kedua-duanya berjaya melekat di hati. Kedua-duanya nampak sedap dengan ciri kelebihan masing-masing. Tak mengapalah, hari ini cuba dulu satu dan tak lama selepas itu, boleh pula cuba lagi satu kan?

Jika malas nak ke mana-mana cawangan McDonald’s untuk mendapatkan kedua-dua menu baru dari McDonald’s ini, boleh saja terus order secara atas talian. Nak lagi mudah boleh guna aplikasi milik Foodpanda.

Dengan adanya servis Foodpanda, tak kira walau berada di mana saja, sama ada di rumah sendiri, di pejabat, di kampung halaman, di hotel atau homestay ketika sedang bercuti atau sebaliknya. Tanpa mengira mana-mana negeri di Malaysia ini. Foodpanda sentiasa ada untuk kita gunakan perkhidmatan penghantaran makanan secara terus hingga ke depan mata.




Perkhidmatan sebegini ikut sesuai juga dengan kehidupan masyarakat kita yang semuanya nak cepat. Ambil handphone, order food untuk menu pilihan dan tak perlu lagi susah payah untuk terus ke mana-mana lokasi.

Kalau beginilah caranya, order untuk sebarang majlis pun senang ni. Jimat masa! Jimat tenaga! Jimat segala benda. Foodpanda and McDonald’s, satu gabungan pasangan yang memang mantap.






























Assalamualaikum dan hi..

Biasa kalau ke Temerloh memang tak lari dengan menu masakan paling popular iaitu ikan patin tempoyak kan. Tapi sekali sekala memang teringin juga nak makan hidangan lain seperti western food. Jadi zaza ada jumpa port baru untuk korang yang teringin sangat nak makan western food ni iaitu dekat Restoran DMukmin, Temerloh Pahang.

Tempat Makan Western Food Di Restoran DMukmin Temerloh Pahang

Kalau sebelum ni disebut Restoran Terapung tapi disebabkan telah berpindah lokasi baru, jadi sekarang disebut Restoran DMukmin.

Orang perempuan ni dia ada satu perangai tau. Perangai yang tiba-tiba craving nak makan itu ini. Selagi tak dapat selagi tu la terbayang-bayang dalam kepala otak. Kejap nak makan ayam goreng la, kejap nak aiskrim, haa nanti teringin nak kek pula..psss mengata kat diri sendiri sebenarnya hahaha..hari-hari craving nak makan macam-macam tau.

Lately, dekat laman sosial zaza suka tengok baker-baker share hasil diorang buat kek. Macam-macam bentuk dan deco kreatif bila diorang hasilkan kek sampaikan zaza pun naik meleleh tengok. Zaza paling suka makan kek berperisa coklat dan vanilla. Nak buat sendiri memang tak reti langsung. So kalau dah teringin tu memang beli kat kedai je terus.

Ada beberapa kedai kek yang terkenal dan selalu jadi pilihan ramai terutama buat yang tinggal dekat KL dan Klang Valley. Ini zaza list kan beberapa kedai kek yang boleh korang kunjungi. Manalah tahu jika ada rakan pembaca zaza ni nak buat sebarang majlis atau nak beli kek sempena krismas kan, boleh la servey-servey dekat kedai yang zaza list kan ni.

1. Gula Cakery

Kedai kek Gula Cakery ini terletak di Shah Alam, Selangor. Terdapat banyak jenis kek boleh didapati dekat sini. Pilih saja rasa yang anda suka. Antara yang menarik seperti Pistachio Cake, Bisscoff Mud Pie, Chocolate Caramel Pie, Hersheys Chocolate Cheesecake dan banyak lagi.

Ramai Pesan Kek Krismas Terbaik Dari Kedai Kek Terkenal Di Valley Klang & KL

Assalamualaikum,

Walaupun zaza duduk area berdekatan Temerloh tapi zaza memang kurang tahu sangat area sini. Kalau keluar dan ikut waze pun kadang tu still tak jumpa tempat yang nak dituju. Macam tu juga dengan tempat makan. Dah sampai bandar Temerloh tu barulah terhegeh nak google tempat makan best kat Temerloh..hahaaa..

Banyak rupanya tempat makan yang baru dan best ada dekat Temerloh ni dan antara salah satu yang zaza singgah adalah dekat Cucuk-Cucuk Pantai Lido.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Zaza pergi dengan kawan zaza, blogger cik renex Macam biasa dia je la pemandu yang bawa zaza kemana-mana..terima kasih cik renex sebab sudi bawa zaza makan kat sini. Jarak rumah kami bukan dekat tau..sejam juga nak sampai semata-mata nak ambil zaza..

Cucuk-Cucuk Pantai Lido ni dibuka pada jam 5 petang hingga 11 malam. So zaza sampai kat sini dalam jam 5.30 petang.

Kat area sekitar sini pun ada port lawa tau nak ootd. Sebelum singgah makan sini, macam biasalah sempat lagi zaza ootd hahaaa..

Oklah, sampai je kat sini, ada beberapa menu makanan yang zaza cuba antaranya Cucuk-Cucuk, Tauhu Bakar, Set Talam Menyandor, Laicikang Telur Puyuh dan ABC.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Apa tu Cucuk-Cucuk?

Ala Cucuk-Cucuk tu makanan macam bebola ikan, hotdog, tauhu, isi ketam dan banyak lagi yang dicucuk dengan lidi tu.

Harga Cucuk-Cucuk ni berbeza mengikut warna batang lidi.

  • RM 1.00 ( Batang tiada warna )
  • RM 2.00 ( Batang warna merah )
  • RM 5.00 ( Batang warna hijau )

Cucuk-Cucuk ni boleh dimakan begitu saja atau lebih enak dimakan bersama kuah. Kuah pula ada tiga jenis iaitu,

Kuah:

  • Kuah Sup + Sos Istimewa
  • Kuah Rojak
  • Kuah Yong Taufu
So zaza cuba kesemua kuahnya. Zaza suka kuah yong tau foo tu.. lagi pun agak lama dah zaza tak makan yong tau foo sejak pasar malam kat tempat zaza dah berubah ni, susah dah nak cari sebab banyak peniaga lama dah tak ada kat situ. Jadi bila dapat makan Cucuk-Cucuk ni dengan kuah yong tau foo dapat lah feeling-feeling nikmati yong tau foo.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Yang ini pula Cucuk-Cucuk dengan kuah sup. Kalau budak-budak kecil memang suka makan ber sup ni kan. Ditambah dengan sos istimewa. Campurkan je sos istimewa dan kacau.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Tauhu Bakar

Hidangan kedua zaza cuba adalah Tauhu Bakar. Harganya cuma RM6.00 je. Zaza sebenarnya tak berapa makan tauhu tapi zaza cuba juga. Ranggup dan kuah rojak pun sedap.

Bagi pengemar Tauhu boleh la cuba menu ini.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Set Talam Menyandor

Hidangan ke tiga yang zaza cuba adalah Set Talam Menyandor. Kenapa nama menyandor? agaknya sebab bila makan set ni memang buat perut betul-betul kenyang dan terus rasa nak menyandor kat kerusi kot. Macam bersandar kat kerusi lah. Tu tekaan zaza lah. Mungkin ada maksud lain kan..tapi...ini adalah set yang paling zaza suka.

Kenapa suka sangat? Sebab ada petai hehe..zaza ni hantu petai tau. So keje zaza mengutip petai je sampai licin.

Set Talam Menyandor ni harganya RM18.90 sahaja. Dalam ini ada Nasi, Ikan Bakar Petai
( Siakap/Talapia ), Air Asam Jawa, Ikan Masin Bulu Ayam, Ulam, Tembikai, Air Sirap atau Teh O Ais.

Ikan Bakar dia memang sedapppp..tambah cicah dengan air asam jawa dan ada ikan masin. Memang puas lah makan. Bagi zaza Set Talam Menyandor ni boleh berkongsi 2-3 orang ( dewasa sorang dengan budak-budak).  

Next time kalau singgah lagi boleh la ajak family pula makan set ni.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Laicikang Telur Puyuh & ABC

Untuk menghilangkan rasa dahaga, zaza cuba Laicikang Telur Puyuh dan ABC. Ini adalah pertama kali zaza jumpa Laicikang bubuh Telur Puyuh tau. Laicikang ni sedap. Puas juga minum sebab mangkuknya pun besar.

Selain Telur Puyuh, ada banyak campuran bahan lain macam kacang, cincau, buah longan, biji selasih dan beberapa lagi.

Harga Laicikang Telur Puyuh ni cuma RM5.00 je.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Selepas rasa Laicikang, zaza cuba ABC dia pula. Harga pun sama juga RM5.00 je semangkuk. Zaza memang suka ABC. Kalau keluar makan makan-mana kedai makan, memang selalu pesan ABC je..

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

So pada korang yang berdekatan atau ada yang nak singgah Temerloh, boleh la cuba port makan baru ni. Suasana pun meriah dan seronok nak melepak. Harga semua makanan pun berbaloi juga.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

LOKASI :

CUCUK-CUCUK PANTAI LIDO
DYNATON BUKIT ANGIN
( Sebaris Cozyshack cafe, Belakang Rotarium Steamboat )

Waktu Operasi : 5.00 petang hingga 11.00 malam. Dibuka setiap hari.

Tel : 012 -961 6350

Instagram : @ccpl_temerloh






Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan

MY AYAM KETUK today announced Couple Combo Set and Family Combo Set, a new addition to its menu. Couple Combo Set and Family Combo Set meal are made special for two and for four to six-person, where we are offering a new way for Malaysians to enjoy the food with partner, family or, friends

Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan

“These combos are specially made for everyone who loves to enjoy the food with their companion so that they will have the best experiences and memories with us!” said Mr. Fairul, Business-owners of MY AYAM KETUK.

Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan

“We always received a lot of tags, mentions and, shares from our customers that they are enjoying our food. We love to be a part of our customers’ daily life routine by providing them good food and good experience with us”.

  • Features and benefits of Couple Combo Set and Family Combo Set include:
  • Each Couple combo set or Family combo set will receive free drink for each of the meal.
  • Free ala-carte “Kobis Goreng” when dine-in at any of our franchise

Just snap, tag and share us on Facebook and Instagram to redeem the free drinks and free ala-carte “Kobis Goreng”

Couple Combo RM 21.80 – Set for 2 people

Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan


Couple Combo RM 43.60 – Set for 4 people

Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan


Couple Combo RM 65.40 – Set for 6 people

Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan

Couple Combo Set and Family Combo Set will be available starting 15th December 2020, at a starting price from RM21.80 to RM65.40. For more information on Combo Set or Menu Set, visit us on Facebook and Instagram @myayamketuk. 

About MY AYAM KETUK


Started in December of 2019 and previously known as Ayam Ketuk 3 Jempol, we are moving forward to rebrand our name to My Ayam Ketuk so that it will have a fresh yet trendy name to bring it globally. Furthermore, with the slogan of “Free Unlimited Refill “Nasi & Sambal”, we are obviously wanted to give our customers unlimited good food experiences. Our food ranges between RM9.90 to RM11.90 where it is affordable and reasonable for everyone to come, taste and, repeat. #MAK2020 #rasaikepedasansebenar #hanyauntukyangberanisahaja

For more information, visit us on

Facebook : https://www.facebook.com/myayamketuk

Instagram : https://www.instagram.com/myayamketuk
















Perkhidmatan perhantaran makanan pada era masa kini sememangnya mmpunyai permintaan yang cukup tinggi terutamanya bila berlakunya keadaan wabak pandemik.

Selain dapat membantu orang ramai yang kehilangan kerja, ia juga membantu menjana ekonomi buat peniaga-peniaga kedai makanan yang turut terkesan dengan wabak koronavirus.

Dengan adanya aplikasi penghantaran makanan ia memudahkan orang membeli makanan dan barang keperluan tanpa perlu keluar rumah dan tak perlu bersesak. Tambahan pula musim PKP yang membataskan pergerakan semua orang.

Cuma adakala pastinya terasa rindu dengan keadaan pemandangan orang ramai membanjiri kedai atau rindu suasana melepak dengan keluarga atau rakan-rakan sambil berbual kan.

Bagaimana Aplikasi Penghantaran Makanan Dalam Talian Boleh Bantu Pulihkan Perniagaan Sewaktu PKP Ini?

Sebenarnya kan ada banyak sebab kenapa aplikasi penghantaran makanan dalam talian sangat diperlukan. Disini zaza senaraikan sikit beberapa sebab :

Membantu dalam Menjana Ekonomi Peniaga

Setiap hari semakin banyak permintaan orang membeli menerusi aplikasi penghantaran makanan. Jadi orang ramai tak perlu nak bersesak sekaligus dapat menjaga jarak sosial. Kita pun lebih mudah untuk mencari makanan dengan hanya klik sahaja.

Jadi ia amatlah membantu peniaga-peniaga untuk menjual makanan mereka dan menjana ekonomi seperti sebelum berlakunya pandemik dan pkp ini.

Membantu agar Peniaga Makanan dapat Meneruskan Operasi

Apabila berlakunya pandemik dan pkp, banyak peniaga makanan yang terpaksa menutup kedai mereka. Hal ini sudah pastinya membimbangkan mereka dan menjejaskan pendapatan. Tapi dengan adanya aplikasi penghantaran makanan ini telah membantu supaya perniagaan mereka dapat terus beroperasi seperti biasa.

Servis Penghantaran Makanan Basah dan Runcit

Selain dari menyediakan makanan yang dimasak, aplikasi penghantaran makanan juga turut menyediakan servis penghantaran makanan basah dan runcit ke rumah. Zaza sendiri pun masa datang rumah kakak di KL dan malas sangat nak keluar ke pasaraya sebab jauh, jadi zaza membuat pesanan membeli melalui aplikasi sahaja. Lagi mudah dan jimat masa sekaligus membantu peniaga memulihkan perniagaan mereka.

Peniaga Dapat Memperkenalkan Kedai Makan Mereka

Penggunaan aplikasi penghantaran makanan ini ternyata boleh membantu peniaga makanan memperkenalkan menu-menu makanan yang mereka sediakan kepada orang ramai. Kerana dalam aplikasi tersebut, peniaga makanan boleh mempromosikan gambar makanan dan harga. Jadi sangat mudah untuk bantu buat yang berada jauh untuk mendapatkan makanan yang ditawarkan.


Bagaimana Aplikasi Penghantaran Makanan Dalam Talian Boleh Bantu Pulihkan Perniagaan Sewaktu PKP Ini?

Buat peniaga baru atau lama yang masih belum menggunakan perkhidmatan penghantaran makanan ni, zaza cadangkan untuk anda menggunakan platform servis online food delivery  dari Foodpanda Sebuah platform perkhidmatan penghantaran makanan yang mudah dan selamat untuk digunakan. Lagi pula ia antara yang sangat popular di Malaysia. Jadi ambillah peluang ini dalam membantu menambahkan pendapatan anda pada musim pkp ini.






Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru. Dalam Malaysia ini ada banyak negeri dan setiap negeri ada menu terkenal masing-masing. Tetapi, di sampingan tiap menu makanan tempatan bagi tiap negeri itu, ada juga makanan lain yang boleh dinikmati. Kerana itu Malaysia ini cukup terkenal sebagai salah sebuah negara dengan menu makanan yang sangat-sangat sedap.

Selain dari makanan tempatan, menu makanan barat juga ada banyak dan jika kebetulan berada di Johor Bahru, di sini akan dikongsikan beberapa restoran yang menyajikan makanan barat untuk di cuba semasa berada di JB.

#1 - Bigdaddy’s Family Cafe & BarberShop

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Bigdaddy’s Family Cafe & BarberShop menawarkan pelbagai jenis hidangan yang menarik. Di sini setiap menu bukan saja diambil kira tentang rasa malah cara persembahannya juga. Kerana itu, makanan di sini rata-ratanya nampak sangat menggiurkan.

Kedai ini saat sesuai di singgah tatkala sedang mencari makanan barat yang sedap untuk makan hingga kenyang. Manakan tidak, jumlah makanan yang dihidang untuk setiap portion nampak agak banyak hingga boleh makan hingga kekenyangan.

Di sini juga, anda boleh memilih daripada 10 jenis dulang hidangan yang boleh dinikmati untuk 3 hingga 5 orang makan. Salah satu daripadanya sudah tentulah dulang western.

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Jika kebetulan ingin makan bersama keluarga dan masing-masing ada keinginan yang berbeza, di sini ada segalanya. Dari menu masakan barat, shellout sehingga kepada makanan asli tempatan seperti ikan patin masak tempoyak, sotong bakar, ikan keli dan banyak lagi. Pencuci mulut seperti cendol juga ada sebagai pelengkap rasa.

Alamat: No 28 Jln Padi Emas 6/1 Bandar Baru uda Johor Bahru

#2 - The Pinggan Cafe Johor Bahru

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

The Pinggan Cafe Johor Bahru adalah salah sebuah kafe yang sudah agak terkenal di kalangan warga tempatan dan juga pelancong luar. Di sini suasana makan cukup selesa. Malah, untuk menambahkan suasana mesra pelanggan itu, kafe ini tidak hanya ada tempat duduk yang okay tetapi turut dilengkapi dengan surau dan juga bilik permainan untuk kanak-kanak.

Soal makanan sudah tentulah turut di beri perhatian oleh pemilik kafe ini. Buktinya mereka menyediakan pelbagai jenis hidangan menarik yang boleh menambat citarasa pelanggan untuk pelbagai golongan usia.

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Antara masakan yang menjadi pilihan ramai adalah seperti cheezy crispy chicken chop, grill chicken hamburger dan nachos cheese,nasi goreng kampung kambing dan banyak lagi. Di sini menu barat dan tempatan bergabung untuk memudahkan semua pelanggan yang mahukannya.

Alamat: 9 Jalan Tampoi Susur 1, Johor Bahru 81200

#3 - The Dreamliner Airways Café

Mahu makan dalam suasana seperti berada di awangan? Manalah tahu kalau-kalau sudah lama terasa nak makan di dalam kapal terbang tetapi masih belum punya kesempatan. Jika ya, boleh cuba kunjungi The Dreamliner Airways Café kerana di sini benar-benar boleh rasa sedang makan dalam suasana seperti di atas awan.


Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Di The Dreamliner Airways Café ini ia bukan saja istimewa dengan deko dan suasana ketika makan tetapi juga sangat istimewa dengan menu makanannya yang pelbagai.

Antara makanan barat yang sering menjadi pilihan pelanggan di sini adalah seperti Chicken chop, chicken grill, lamb chop dan sebagainya. Bagi yang lebih sukakan menu tempatan, makanan timur turut ada untuk di cuba.

Alamat: 7, Jalan Harmonium 35/1, Taman Desa Tebrau, 81100 Johor Bahru, Johor

#4 - Cats Café

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Kafe Kucing? Ya, ini benar-benar sebuah kafe yang sangat sinonim dengan kucing. Buktinya, ia merupakan sebuah kafe yang penuh dengan kucing dan bagi yang ingin merasai bagaimana rasanya untuk membelai kucing, inilah tempatnya.

Jika tak salah, Cats Café ini merupakan kafe kucing yang pertama dibuka dalam negeri Johor ini. Para pencinta kucing bolehlah berkunjung ke sini. Sambil belai kucing boleh juga nikmati pelbagai menu yang ada.

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Sambil makan, sambil dapat melihat gelagat kucing-kucing manja ini. Jika sebelum ini memang dah lama idam mahu bela kucing tetapi tak mampu disebabkan masa dan sebagainya, inilah salah satu cara untuk lepaskan keinginan yang ada.

Alamat: 31A Jalan Abdul Samad Lorong 2C, Johor Bahru

#5 - JBorn Cafe & Bistro – Kg Melayu

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

JBorn Cafe & Bistro merupakan salah satu nama restoran yang sudah lama terkenal di Johor Bharu. JBorn Cafe & Bistro ini terkenal kerana menawarkan lebih daripada 40 jenis menu makanan barat yang pelbagai. Jika datang ke sini memang boleh rambang mata dibuatnya kerana tidak tahu mahu pilih menu yang mana satu. 

Antara aneka pilihan makanan yang ditawarkan adalah seperti beef nachos, lasagna beef, monster beef burger, lamb chop, cheezy fried chicken chop dan banyak lagi. Tidak hanya makanan barat semata-mata, di sini turut ada hidangan melayu seperti nasi ayam, nasi kambing, pulut mangga, mee bandung dan sebagainya. Tiga dalam satu (makanan barat, melayu dan thai), inilah kelebihan JBorn Cafe & Bistro.

Untuk pengetahuan anda juga, terdapat 3 cawangan Jborn Café & Bistro yang telah berjaya di buka di sekitar Johor Bahru ini iaitu di Kampung Melayu, Kempas, dan juga Taman Adda Heights.

Alamat: 150, Jalan Tebrau Lama, Kampung Melayu Majidee, 81100 Johor Bahru, Johor

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Jika kebetulan anda berada di Johor Bharu atas faktor kerja dan sebagainya, masih belum biasa dengan jalan di JB atau mungkin juga terasa bimbang untuk keluar ke mana-mana dalam suasana COVID-19 ini, anda masih boleh nikmati hidangan western food near me yang ada di kawasan sekitar dengan bantuan servis penghantaran secara terus oleh Foodpanda.

Dengan menggunakan servis pesanan secara atas online di website atau aplikasi Foodpanda ini, semuanya sangat mudah hanya dengan menggunakan hujung jari dan dapat juga elakkan diri dari berada di tempat awam.


Kalau pasal balang kuih ni biasanya kakak zaza la memang rajin dia beli. Macam-macam balang atau bekas. Penuh dah belas/balang makanan dalam almari khas yang dia simpan. Kadangkala mak pun rajin juga beli..Biasa kalau mak-mak atau yang dah kahwin ni memang suka mengumpul.. macam zaza kurang sikit bab-bab membeli balang/bekas ni..

Tapi kan nak beli balang untuk letak kuih atau apa jenis makanan ni memang kena cari yang elok, berkualiti bagus dan yang penting tahan lasak dan selamat untuk guna.

So antara salah satu jenama yang zaza nak suggest adalah Luminarc. Mungkin ada dari pembaca blog zaza ni peminat jenama ini?

Balang Kaca Kuih Jenama Luminarc Berkualiti Dan Kedap Udara
Rekaan balang yang simple tapi elegan gitu..

Balang Kaca Luminarc

Zaza ni memang suka beli kudap-kudap..bila malam je suka la mengunyah sambil layan lagu atau sesambil baca buku..so memang perlu ada balang untuk simpan kudap-kudap supaya boleh disimpan lama dan tak masuk angin.

Istimewanya Balang Kaca Luminarc ini adalah :

  • Balang Kaca kedap udara
  • Permukaan licin dan selamat
  • Kaca lutsinar yang membolehkan anda dapat melihat kandungan makanan dengan lebih jelas



Ciri - Ciri Balang Kaca Luminarc

Tahan Lasak - 
Balang ini tahan lasak, kalau jatuh ke lantai sekali pun tak pecah

Getah Balang Yang Kuat -
Getah pada permukaan penutup balang berkualiti tinggi untuk mengelakkan aliran udara memasuki balang

Balang Kaca Kuih Jenama Luminarc Berkualiti Dan Kedap Udara
Permukaan penutup balang yang berkualiti untuk mengelak dari udara masuk


Kaca Berbaja -
Dihasilkan melalui proses pembajaan haba.Kaca dipanaskan 680°c dan disejukkan.
Kaca menjadi 5 kali ganda lebih kuat 

Kaca Lutsinar -
Kaca yang direka khas untuk melihat isi kandungan dalam balang kaca.Menjadikanya tampak elegen dan moden

Tidak Mempunyai Sudut Yang Tajam -
Sudut yang direka khas bagi semua golongan usia. Permukaan dan sudut balang yang selamat dipegang dan digunakkan semua.

Tiada Logam Yang Berbahaya -
Tidak di campurkan logam dan kimia yang berbahaya ke dalam kaca luminarc. Semuanya bebas dan selamat digunakan.

Warna Yang Menarik -
Di reka khas dengan 2 pilihan warna yang menarik iaitu pink dan biru

Warna Kaca Tak Pudar -
Kaca warna yang tidak akan luntur dan pudar disebabkan hakisan atau basuhan.

Balang Kaca Kuih Jenama Luminarc Berkualiti Dan Kedap Udara
Dua pilihan warna yang menarik iaitu biru dan pink


Kenapa Perlu Guna Balang Kaca Luminarc

Balang Kaca Luminarc ni berbeza dari balang yang lain. Kalau tengok rekaan bentuknya memang nampak elegen dan minimalis. Kalau zaza pun suka design yang macam ni..simple dan tak bercorak. So kalau nak tampal sticker macam sticker nama-nama bahan pun lawa kan..

Kualiti makanan yang terjamin. Rekaan balang dan penutup balang ini membantu mengelakkan dari udara masuk. So makanan akan lebih tahan lama.

Balang ini pun boleh guna dalam jangka masa yang lama. Walaupun jatuh atau penggunaan yang kasar, tapi balang ni tetap utuh bertahan.

Balang Kaca Luminarc Sesuai Pada Golongan :

Golongan Ibu-Ibu
Betul la kan..biasa kalau dah kahwin dan bergelar ibu-ibu ni mesti suka dengan barang-barang sebegini. Mungkin ada setengah tu bila masukkan makanan dalam balang tak kedap udara, habis makanan jadi lemau dan tak elok. Bila tak elok, anak-anak yang makan makanan tersebut boleh ditimpa sakit contoh sakit perut. So balang yang bagus dari segala segi pembuatannya amatlah dititik beratkan supaya tak mendatangkan mudarat.

Bakal Pengantin
Balang macam ni pun amat sesuai tau kalau nak jadikan hadiah untuk majlis perkahwinan. Ataupun jadikan ia sebagai doorgift buat tetamu.

Founder Produk
Bagi founder produk yang sukakan kelainan dan ada bajet lebih boleh la gunakan balang ini bagi menaikkan lagi seri produk mereka.

Balang Kaca Kuih Jenama Luminarc Berkualiti Dan Kedap Udara

Balang Kaca Kuih Jenama Luminarc Berkualiti Dan Kedap Udara

Info Jenama Luminarc

Jenama Luminarc ini merupakan sebuah jenama dibawah syarikat Kumpulan Arc International. Ia adalah sebuah jenama yang popular dan telah wujud sejak tahun 1984. Ia telah berada di pasaran sejak 72 tahun sehingga kini telah semakin ramai penggunanya.

Syarikat ini menghasilkan balang Luminarc dengan menggunakan kaca yang berkualiti tinggi untuk mencapai kekuatan yang diperlukan. Kaca ini dipanaskan pada suhu 680'C dan disejukkan mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan.

Harga Balang Kaca Luminarc

1 Set ( 6 pcs ) RM99 ( termasuk kos penghantaran bagi Semenanjung Malaysia )
1 Set ( 6 pcs ) RM139 ( termasuk kos penghantaran bagi Sabah dan Sarawak )

Bagi yang ingin membuat pembelian boleh terus menghubungi mereka di :

Instagram : http://instagram.com/balangkacaluminarc
Whatsapp : 016 640 5527






Assalamualaikum dan semua..apa khabar? Semoga semuanya ceria selalu..bab masak ni zaza bukanlah mahir..tahu yang basic je..adakala bila nak belajar masakan-masakan baru zaza memang suka google atau buat carian dekat facebook. Tapi adakala tak jadi dan itu buat zaza rasa sedih dan kecewa.

Macam baru ni zaza cuba buat gulai kuning telur ayam guna santan xxxxx tapi berbuih banyak..api pasang kecil je..lepas tu tak tahu kenapa rasanya tak sedap.. terus zaza macam kecewa gila tau.zaza pun buang kuah gulai tu..tapi hari tu masa zaza masak rebung masak lemak cili api guna santan Kara sedap pula..elok je..

Kat rumah zaza ni pun ada juga Air Fyer tapi zaza tak pernah guna sebab kakak punya. So memang tak usik la kecuali kakak je pakai untuk dia masak-masak.

Kalau ada yang nak try belajar guna Air Fryer ni boleh la cuba masak dengan buku 77 Resepi Istimewa Air Fryer dari Chef Hanieliza ni..

Banyak gila kan resepi yang ada dalam buku ni..mudah bila ada buku sebab boleh disimpan. Nak mencari resepi pun senang..selak je buku..


77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

Antara resepi yang ada masakan Ayam Bakar Berempah, Ayam Bakar Lada Hitam,Ayam Bakar Serai, Ayam Goreng Korea, Ayam Goreng Halia, Ayam Percik, Kebab Ayam, Kepak Ayam Madu, Nugget Ayam, Ayam Goreng Korea dan beberapa lagi.

Untuk resepi Ikan dan Makanan Laut pula seperti Ikan Bakar Air Asam, Ikan Bakar Serai, Ikan Bilis Goreng Cili Api, Ikan Cencaru Sumbat, Ikan Pari Bakar Sambal, Ikan Salmon Bakar Cajun, Ikan Dory Breadcrumbs, Kerang Bakar, Keli Goreng dan banyak lagi.

Resepi Daging seperti Bolognese Cheesy Fries, Daging Bakar Lada Hitam, Burger Homemade dan Sosej Goreng Lada Hitam.

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

Bagi yang teringin nak buat Kerabu dan masakan Sayur, ada resepi antaranya Kerabu Ikan, Kerabu Ikan Bilis dan Tempe,Kerabu Daging, Kerabu Sotong, Salad Ayam dan Epal, Salad Telur, Salad Udang, Salad Kentang Oregano dan banyak lagi..

Turut diselitkan resepi masakan telur yang pelbagai dan kuih serta muffi. Resepi-resepi ini menggunakan Air Fryer.

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

Dalam buku resepi ini lengkap dan disertakan juga panduan menggunakan Air Fyer. Baguskan.. Murah je buku resepi ni..so kalau nak dapatkan boleh beli kat shopee..

Untuk pembelian di Shopee boleh terus ke sini > 


Tapi kalau dah kehabisan stok boleh je beli kat seller lain dalam shopee yang masih available..

Harga pun murah dalam RM20.00 sahaja..

Pengenalan Tentang Chef Hanieliza

Berasal dari Kuala Lumpur dan kini menetap di Terengganu. Aktif dalam bidang masakan sejak berusia 26 tahun. Kini aktif menjadi guru masakan dan banyak menulis buku resepi. Beliau juga pernah dijemput untuk membuat demo masakan di rancangan Wanita Hari Ini, TV3 dan Rancangan Nasi Lemak Kopi O, di TV9. Banyak pencapaian yang diperoleh sehingga menjadi terkenal.




Kalau dekat KL, bila zaza datang rumah kakak dan waktu dia cuti, memang selalu bawa zaza jalan-jalan dan bawa makan kat tempat makan yang best dia selalu pergi. Zaza ingat kakak ada bawa makan laksa dan abc dekat kedai bawah pokok.Cuma zaza agak lupa kat mana lokasinya.

Tapi bila kakak kerja, so memang zaza pun malas keluar. Zaza datang rumah kakak pun time musim cuti sekolah yang panjang je bawa anak-anak dia sekali. Sebab anak buah zaza duduk kampung dengan zaza sekali mak ayah.

Kalau malas nak keluar tu dan rasa malas gila nak masak, zaza memang suka order food delivery kat FoodPanda je. Senang hehe..

So zaza nak share tiga restoran terbaik dengan hidangan sedap di KL ni..ada restoran yang zaza nampak rakan-rakan pun ada review juga. Bila nampak diorang pun kata ok, zaza pun nak share la kan. Mungkin ada yang dah datang dan menikmati makanan kat restoran ni? Untuk yang belum boleh la cuba..

1. Marmalade Kuala Lumpur

Terokai 3 Restoran Terbaik Dengan Hidangan Sedap di Kuala Lumpur

Marmalade terletak di tingkat 1 pusat membeli belah Bangsar Village. Mempunyai ruang yang santai dan menenangkan.

Menu hidangan utama di sini adalah Chimichurri Burger dan Beef Lasagna. Bagi yang menyukai hidangan salad, di Marmalade mereka menyediakan banyak pilihan salad yang enak.

Antara lain-lain menu hidangan seperti pelbagai jenis Pasta dengan harga bermula dari RM30 ke atas. Bagi yang ingin menikmati nasi boleh cuba nasi ulam berharga RM32.00. Anda juga boleh menghilangkan rasa haus dengan menikmati Smootie Bowls, Milkshakes atau Fresh Juice.

Mereka turut menyediakan makanan untuk kanak-kanak seperti Fish Fingers, Mini Chicken Terayaki Rice,Mini Bolognese, Mini Cheeseburger dan Cheesy Soldier with Tomato Dip. So tak perlu pening nak pilih makanan apa untuk anak-anak kan..

Malaysian Food
Waktu Buka : 10:00 AM - 8:30 PM
Lokasi : 1F-18, Bangsar Village 2, Jalan Telawi 2, 59100 Kuala Lumpur

Nak Order Di Food Panda? Klik je  : Marmalede


2. Luckin Kopi Jalan Panggong

Terokai 3 Restoran Terbaik Dengan Hidangan Sedap di Kuala Lumpur

Luckin Coffee ini baru dibuka. Walaupun baru tapi suasana dekorasi kafe ini cukup indah tau. Sesuai untuk melepak bersama teman-teman atau family.

Bagi pengemar minuman kopi memang wajib singgah ke restoran Luckin Coffee ni sebab mereka ada menawarkan kopi biasa sehingga kopi premium. Harga minuman juga murah.

Antara hidangan best seller yang ditawarkan pula seperti Nasi Lemak Ayam Goreng, Mee Siam Ayam Goreng, Mi Sedap Ayam Goreng.

Untuk teatime ditawarkan menu hidangan seperti Kaya Butter Toast + half boiled egg, Peenut Butter Toast + half boiled egg dan Banana Nutella Toast + half boiled egg

Lain-lain menu hidangan yang menarik seperti Signature Ayam Goreng, Chicken Chop, Ala Carte ( Nasi Lemak Biasa, Mee Siam Biasa, Indomee Biasa dan Signature Salted Egg Chicken Rice ), Toast dan Snack.

Ruang tempat makan juga selesa dan luas. Jika ada kesempatan boleh la berkunjung ke Luckin Coffee ini atau jika nak membuat order online, boleh menggunakan khidmat food delivery seperti FoodPanda.

Malaysian Food
Waktu Buka :  10:00 AM - 5:00 PM
Lokasi : 14 Jalan Panggong, 50000 Kuala Lumpur

Nak Order Di FoodPanda? Klik je  : Luckin Coffee 

3. Gajah Mada ( Nu Sentral )


Sesekali jika teringin nak merasai masakan Indonesia, Thai, Malaysia dan Vietnam, boleh la singgah ke restoran Gajah Mada di Nu Sentral.

Merupakan restoran baru yang diasaskan oleh The Majapahit Group. Terletak berdekatan dengan Ikea Cheras.

Antara menu hidangan yang menarik disini yang boleh anda nikmati seperti Malaysia Chicken Satay, Indonesia Oxtall Soup, Creamy Tom Yam Soup, Nasi Goreng, Sayuran, Malaysian Chicken Rendang, Nooodles, Dessert, Signature Beverage dan banyak lagi menu lain.

Menu-menu ini dipersembahkan oleh CHEF PAK ISAN SANTIBI, master kuliner dengan pengalaman lebih dari 25 tahun dalam meenyediakan masakan Asia Tenggara di beberapa negara.

Indonesia, Malaysian, Thai & Vietnam Food
Waktu Buka : 10:30 AM - 9:45 PM
Lokasi : L5-05,Level 5, U Sentral 201, Jalan Tun Sambanthan, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, 50470 Kuala Lumpur

Nak Order Di FoodPanda? Klik je : Gajah Muda ( Nu Sentral )



So kalau teringin nak cuba menu-menu di tiga restoran ini, dah tak payah susah nak keluar..order je dari FoodPanda. Duduk rumah pun okay boleh makan sedap-sedap dengan servis food delivery dari FoodPanda ni tau.

Sepanjang zaza guna servis FoodPanda ni, alhamdulillah okay je. Cas servis penghantaran pun murah. Masa menunggu pun tak lama ( ikut pada restoran ).

FoodPanda pun menerima pembayaran melalui cod ataupun boleh bayar secara online guna kredit atau debit card. 

So kalau ada yang belum pernah menggunakan servis melalui FoodPanda, jangan lupa tau untuk download app FoodPanda di telefon okayyy!


Instagram

Zaza Iman. Theme by STS.