Memaparkan catatan dengan label FOOD. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label FOOD. Papar semua catatan

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh


Assalamualaikum,

Walaupun zaza duduk area berdekatan Temerloh tapi zaza memang kurang tahu sangat area sini. Kalau keluar dan ikut waze pun kadang tu still tak jumpa tempat yang nak dituju. Macam tu juga dengan tempat makan. Dah sampai bandar Temerloh tu barulah terhegeh nak google tempat makan best kat Temerloh..hahaaa..

Banyak rupanya tempat makan yang baru dan best ada dekat Temerloh ni dan antara salah satu yang zaza singgah adalah dekat Cucuk-Cucuk Pantai Lido.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Zaza pergi dengan kawan zaza, blogger cik renex Macam biasa dia je la pemandu yang bawa zaza kemana-mana..terima kasih cik renex sebab sudi bawa zaza makan kat sini. Jarak rumah kami bukan dekat tau..sejam juga nak sampai semata-mata nak ambil zaza..

Cucuk-Cucuk Pantai Lido ni dibuka pada jam 5 petang hingga 11 malam. So zaza sampai kat sini dalam jam 5.30 petang.

Kat area sekitar sini pun ada port lawa tau nak ootd. Sebelum singgah makan sini, macam biasalah sempat lagi zaza ootd hahaaa..

Oklah, sampai je kat sini, ada beberapa menu makanan yang zaza cuba antaranya Cucuk-Cucuk, Tauhu Bakar, Set Talam Menyandor, Laicikang Telur Puyuh dan ABC.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Apa tu Cucuk-Cucuk?

Ala Cucuk-Cucuk tu makanan macam bebola ikan, hotdog, tauhu, isi ketam dan banyak lagi yang dicucuk dengan lidi tu.

Harga Cucuk-Cucuk ni berbeza mengikut warna batang lidi.

  • RM 1.00 ( Batang tiada warna )
  • RM 2.00 ( Batang warna merah )
  • RM 5.00 ( Batang warna hijau )

Cucuk-Cucuk ni boleh dimakan begitu saja atau lebih enak dimakan bersama kuah. Kuah pula ada tiga jenis iaitu,

Kuah:

  • Kuah Sup + Sos Istimewa
  • Kuah Rojak
  • Kuah Yong Taufu
So zaza cuba kesemua kuahnya. Zaza suka kuah yong tau foo tu.. lagi pun agak lama dah zaza tak makan yong tau foo sejak pasar malam kat tempat zaza dah berubah ni, susah dah nak cari sebab banyak peniaga lama dah tak ada kat situ. Jadi bila dapat makan Cucuk-Cucuk ni dengan kuah yong tau foo dapat lah feeling-feeling nikmati yong tau foo.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Yang ini pula Cucuk-Cucuk dengan kuah sup. Kalau budak-budak kecil memang suka makan ber sup ni kan. Ditambah dengan sos istimewa. Campurkan je sos istimewa dan kacau.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Tauhu Bakar

Hidangan kedua zaza cuba adalah Tauhu Bakar. Harganya cuma RM6.00 je. Zaza sebenarnya tak berapa makan tauhu tapi zaza cuba juga. Ranggup dan kuah rojak pun sedap.

Bagi pengemar Tauhu boleh la cuba menu ini.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Set Talam Menyandor

Hidangan ke tiga yang zaza cuba adalah Set Talam Menyandor. Kenapa nama menyandor? agaknya sebab bila makan set ni memang buat perut betul-betul kenyang dan terus rasa nak menyandor kat kerusi kot. Macam bersandar kat kerusi lah. Tu tekaan zaza lah. Mungkin ada maksud lain kan..tapi...ini adalah set yang paling zaza suka.

Kenapa suka sangat? Sebab ada petai hehe..zaza ni hantu petai tau. So keje zaza mengutip petai je sampai licin.

Set Talam Menyandor ni harganya RM18.90 sahaja. Dalam ini ada Nasi, Ikan Bakar Petai
( Siakap/Talapia ), Air Asam Jawa, Ikan Masin Bulu Ayam, Ulam, Tembikai, Air Sirap atau Teh O Ais.

Ikan Bakar dia memang sedapppp..tambah cicah dengan air asam jawa dan ada ikan masin. Memang puas lah makan. Bagi zaza Set Talam Menyandor ni boleh berkongsi 2-3 orang ( dewasa sorang dengan budak-budak).  

Next time kalau singgah lagi boleh la ajak family pula makan set ni.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Laicikang Telur Puyuh & ABC

Untuk menghilangkan rasa dahaga, zaza cuba Laicikang Telur Puyuh dan ABC. Ini adalah pertama kali zaza jumpa Laicikang bubuh Telur Puyuh tau. Laicikang ni sedap. Puas juga minum sebab mangkuknya pun besar.

Selain Telur Puyuh, ada banyak campuran bahan lain macam kacang, cincau, buah longan, biji selasih dan beberapa lagi.

Harga Laicikang Telur Puyuh ni cuma RM5.00 je.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Selepas rasa Laicikang, zaza cuba ABC dia pula. Harga pun sama juga RM5.00 je semangkuk. Zaza memang suka ABC. Kalau keluar makan makan-mana kedai makan, memang selalu pesan ABC je..

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

So pada korang yang berdekatan atau ada yang nak singgah Temerloh, boleh la cuba port makan baru ni. Suasana pun meriah dan seronok nak melepak. Harga semua makanan pun berbaloi juga.

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

Cucuk-Cucuk Pantai Lido : Tempat Makan Baru Di Temerloh

LOKASI :

CUCUK-CUCUK PANTAI LIDO
DYNATON BUKIT ANGIN
( Sebaris Cozyshack cafe, Belakang Rotarium Steamboat )

Waktu Operasi : 5.00 petang hingga 11.00 malam. Dibuka setiap hari.

Tel : 012 -961 6350

Instagram : @ccpl_temerloh




CONTINUE READING
Zaza Iman
8 Comments

My Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan

My Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan




Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan

MY AYAM KETUK today announced Couple Combo Set and Family Combo Set, a new addition to its menu. Couple Combo Set and Family Combo Set meal are made special for two and for four to six-person, where we are offering a new way for Malaysians to enjoy the food with partner, family or, friends

Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan

“These combos are specially made for everyone who loves to enjoy the food with their companion so that they will have the best experiences and memories with us!” said Mr. Fairul, Business-owners of MY AYAM KETUK.

Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan

“We always received a lot of tags, mentions and, shares from our customers that they are enjoying our food. We love to be a part of our customers’ daily life routine by providing them good food and good experience with us”.

  • Features and benefits of Couple Combo Set and Family Combo Set include:
  • Each Couple combo set or Family combo set will receive free drink for each of the meal.
  • Free ala-carte “Kobis Goreng” when dine-in at any of our franchise

Just snap, tag and share us on Facebook and Instagram to redeem the free drinks and free ala-carte “Kobis Goreng”

Couple Combo RM 21.80 – Set for 2 people

Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan


Couple Combo RM 43.60 – Set for 4 people

Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan


Couple Combo RM 65.40 – Set for 6 people

Ayam Ketuk Is The Town KL,Selangor and Negeri Sembilan

Couple Combo Set and Family Combo Set will be available starting 15th December 2020, at a starting price from RM21.80 to RM65.40. For more information on Combo Set or Menu Set, visit us on Facebook and Instagram @myayamketuk. 

About MY AYAM KETUK


Started in December of 2019 and previously known as Ayam Ketuk 3 Jempol, we are moving forward to rebrand our name to My Ayam Ketuk so that it will have a fresh yet trendy name to bring it globally. Furthermore, with the slogan of “Free Unlimited Refill “Nasi & Sambal”, we are obviously wanted to give our customers unlimited good food experiences. Our food ranges between RM9.90 to RM11.90 where it is affordable and reasonable for everyone to come, taste and, repeat. #MAK2020 #rasaikepedasansebenar #hanyauntukyangberanisahaja

For more information, visit us on

Facebook : https://www.facebook.com/myayamketuk

Instagram : https://www.instagram.com/myayamketuk
















CONTINUE READING
zaza
0 Comments

Bagaimana Aplikasi Penghantaran Makanan Dalam Talian Boleh Bantu Pulihkan Perniagaan Sewaktu PKP Ini?

Bagaimana Aplikasi Penghantaran Makanan Dalam Talian Boleh Bantu Pulihkan Perniagaan Sewaktu PKP Ini?


Perkhidmatan perhantaran makanan pada era masa kini sememangnya mmpunyai permintaan yang cukup tinggi terutamanya bila berlakunya keadaan wabak pandemik.

Selain dapat membantu orang ramai yang kehilangan kerja, ia juga membantu menjana ekonomi buat peniaga-peniaga kedai makanan yang turut terkesan dengan wabak koronavirus.

Dengan adanya aplikasi penghantaran makanan ia memudahkan orang membeli makanan dan barang keperluan tanpa perlu keluar rumah dan tak perlu bersesak. Tambahan pula musim PKP yang membataskan pergerakan semua orang.

Cuma adakala pastinya terasa rindu dengan keadaan pemandangan orang ramai membanjiri kedai atau rindu suasana melepak dengan keluarga atau rakan-rakan sambil berbual kan.

Bagaimana Aplikasi Penghantaran Makanan Dalam Talian Boleh Bantu Pulihkan Perniagaan Sewaktu PKP Ini?

Sebenarnya kan ada banyak sebab kenapa aplikasi penghantaran makanan dalam talian sangat diperlukan. Disini zaza senaraikan sikit beberapa sebab :

Membantu dalam Menjana Ekonomi Peniaga

Setiap hari semakin banyak permintaan orang membeli menerusi aplikasi penghantaran makanan. Jadi orang ramai tak perlu nak bersesak sekaligus dapat menjaga jarak sosial. Kita pun lebih mudah untuk mencari makanan dengan hanya klik sahaja.

Jadi ia amatlah membantu peniaga-peniaga untuk menjual makanan mereka dan menjana ekonomi seperti sebelum berlakunya pandemik dan pkp ini.

Membantu agar Peniaga Makanan dapat Meneruskan Operasi

Apabila berlakunya pandemik dan pkp, banyak peniaga makanan yang terpaksa menutup kedai mereka. Hal ini sudah pastinya membimbangkan mereka dan menjejaskan pendapatan. Tapi dengan adanya aplikasi penghantaran makanan ini telah membantu supaya perniagaan mereka dapat terus beroperasi seperti biasa.

Servis Penghantaran Makanan Basah dan Runcit

Selain dari menyediakan makanan yang dimasak, aplikasi penghantaran makanan juga turut menyediakan servis penghantaran makanan basah dan runcit ke rumah. Zaza sendiri pun masa datang rumah kakak di KL dan malas sangat nak keluar ke pasaraya sebab jauh, jadi zaza membuat pesanan membeli melalui aplikasi sahaja. Lagi mudah dan jimat masa sekaligus membantu peniaga memulihkan perniagaan mereka.

Peniaga Dapat Memperkenalkan Kedai Makan Mereka

Penggunaan aplikasi penghantaran makanan ini ternyata boleh membantu peniaga makanan memperkenalkan menu-menu makanan yang mereka sediakan kepada orang ramai. Kerana dalam aplikasi tersebut, peniaga makanan boleh mempromosikan gambar makanan dan harga. Jadi sangat mudah untuk bantu buat yang berada jauh untuk mendapatkan makanan yang ditawarkan.


Bagaimana Aplikasi Penghantaran Makanan Dalam Talian Boleh Bantu Pulihkan Perniagaan Sewaktu PKP Ini?

Buat peniaga baru atau lama yang masih belum menggunakan perkhidmatan penghantaran makanan ni, zaza cadangkan untuk anda menggunakan platform servis online food delivery  dari Foodpanda Sebuah platform perkhidmatan penghantaran makanan yang mudah dan selamat untuk digunakan. Lagi pula ia antara yang sangat popular di Malaysia. Jadi ambillah peluang ini dalam membantu menambahkan pendapatan anda pada musim pkp ini.





CONTINUE READING
Zaza Iman
0 Comments

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru



Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru. Dalam Malaysia ini ada banyak negeri dan setiap negeri ada menu terkenal masing-masing. Tetapi, di sampingan tiap menu makanan tempatan bagi tiap negeri itu, ada juga makanan lain yang boleh dinikmati. Kerana itu Malaysia ini cukup terkenal sebagai salah sebuah negara dengan menu makanan yang sangat-sangat sedap.

Selain dari makanan tempatan, menu makanan barat juga ada banyak dan jika kebetulan berada di Johor Bahru, di sini akan dikongsikan beberapa restoran yang menyajikan makanan barat untuk di cuba semasa berada di JB.

#1 - Bigdaddy’s Family Cafe & BarberShop

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Bigdaddy’s Family Cafe & BarberShop menawarkan pelbagai jenis hidangan yang menarik. Di sini setiap menu bukan saja diambil kira tentang rasa malah cara persembahannya juga. Kerana itu, makanan di sini rata-ratanya nampak sangat menggiurkan.

Kedai ini saat sesuai di singgah tatkala sedang mencari makanan barat yang sedap untuk makan hingga kenyang. Manakan tidak, jumlah makanan yang dihidang untuk setiap portion nampak agak banyak hingga boleh makan hingga kekenyangan.

Di sini juga, anda boleh memilih daripada 10 jenis dulang hidangan yang boleh dinikmati untuk 3 hingga 5 orang makan. Salah satu daripadanya sudah tentulah dulang western.

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Jika kebetulan ingin makan bersama keluarga dan masing-masing ada keinginan yang berbeza, di sini ada segalanya. Dari menu masakan barat, shellout sehingga kepada makanan asli tempatan seperti ikan patin masak tempoyak, sotong bakar, ikan keli dan banyak lagi. Pencuci mulut seperti cendol juga ada sebagai pelengkap rasa.

Alamat: No 28 Jln Padi Emas 6/1 Bandar Baru uda Johor Bahru

#2 - The Pinggan Cafe Johor Bahru

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

The Pinggan Cafe Johor Bahru adalah salah sebuah kafe yang sudah agak terkenal di kalangan warga tempatan dan juga pelancong luar. Di sini suasana makan cukup selesa. Malah, untuk menambahkan suasana mesra pelanggan itu, kafe ini tidak hanya ada tempat duduk yang okay tetapi turut dilengkapi dengan surau dan juga bilik permainan untuk kanak-kanak.

Soal makanan sudah tentulah turut di beri perhatian oleh pemilik kafe ini. Buktinya mereka menyediakan pelbagai jenis hidangan menarik yang boleh menambat citarasa pelanggan untuk pelbagai golongan usia.

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Antara masakan yang menjadi pilihan ramai adalah seperti cheezy crispy chicken chop, grill chicken hamburger dan nachos cheese,nasi goreng kampung kambing dan banyak lagi. Di sini menu barat dan tempatan bergabung untuk memudahkan semua pelanggan yang mahukannya.

Alamat: 9 Jalan Tampoi Susur 1, Johor Bahru 81200

#3 - The Dreamliner Airways Café

Mahu makan dalam suasana seperti berada di awangan? Manalah tahu kalau-kalau sudah lama terasa nak makan di dalam kapal terbang tetapi masih belum punya kesempatan. Jika ya, boleh cuba kunjungi The Dreamliner Airways Café kerana di sini benar-benar boleh rasa sedang makan dalam suasana seperti di atas awan.


Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Di The Dreamliner Airways Café ini ia bukan saja istimewa dengan deko dan suasana ketika makan tetapi juga sangat istimewa dengan menu makanannya yang pelbagai.

Antara makanan barat yang sering menjadi pilihan pelanggan di sini adalah seperti Chicken chop, chicken grill, lamb chop dan sebagainya. Bagi yang lebih sukakan menu tempatan, makanan timur turut ada untuk di cuba.

Alamat: 7, Jalan Harmonium 35/1, Taman Desa Tebrau, 81100 Johor Bahru, Johor

#4 - Cats Café

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Kafe Kucing? Ya, ini benar-benar sebuah kafe yang sangat sinonim dengan kucing. Buktinya, ia merupakan sebuah kafe yang penuh dengan kucing dan bagi yang ingin merasai bagaimana rasanya untuk membelai kucing, inilah tempatnya.

Jika tak salah, Cats Café ini merupakan kafe kucing yang pertama dibuka dalam negeri Johor ini. Para pencinta kucing bolehlah berkunjung ke sini. Sambil belai kucing boleh juga nikmati pelbagai menu yang ada.

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Sambil makan, sambil dapat melihat gelagat kucing-kucing manja ini. Jika sebelum ini memang dah lama idam mahu bela kucing tetapi tak mampu disebabkan masa dan sebagainya, inilah salah satu cara untuk lepaskan keinginan yang ada.

Alamat: 31A Jalan Abdul Samad Lorong 2C, Johor Bahru

#5 - JBorn Cafe & Bistro – Kg Melayu

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

JBorn Cafe & Bistro merupakan salah satu nama restoran yang sudah lama terkenal di Johor Bharu. JBorn Cafe & Bistro ini terkenal kerana menawarkan lebih daripada 40 jenis menu makanan barat yang pelbagai. Jika datang ke sini memang boleh rambang mata dibuatnya kerana tidak tahu mahu pilih menu yang mana satu. 

Antara aneka pilihan makanan yang ditawarkan adalah seperti beef nachos, lasagna beef, monster beef burger, lamb chop, cheezy fried chicken chop dan banyak lagi. Tidak hanya makanan barat semata-mata, di sini turut ada hidangan melayu seperti nasi ayam, nasi kambing, pulut mangga, mee bandung dan sebagainya. Tiga dalam satu (makanan barat, melayu dan thai), inilah kelebihan JBorn Cafe & Bistro.

Untuk pengetahuan anda juga, terdapat 3 cawangan Jborn Café & Bistro yang telah berjaya di buka di sekitar Johor Bahru ini iaitu di Kampung Melayu, Kempas, dan juga Taman Adda Heights.

Alamat: 150, Jalan Tebrau Lama, Kampung Melayu Majidee, 81100 Johor Bahru, Johor

Mesti Kunjungi Restoran Makanan Barat Ini Ketika Berada di Johor Bahru

Jika kebetulan anda berada di Johor Bharu atas faktor kerja dan sebagainya, masih belum biasa dengan jalan di JB atau mungkin juga terasa bimbang untuk keluar ke mana-mana dalam suasana COVID-19 ini, anda masih boleh nikmati hidangan western food near me yang ada di kawasan sekitar dengan bantuan servis penghantaran secara terus oleh Foodpanda.

Dengan menggunakan servis pesanan secara atas online di website atau aplikasi Foodpanda ini, semuanya sangat mudah hanya dengan menggunakan hujung jari dan dapat juga elakkan diri dari berada di tempat awam.


CONTINUE READING
Zaza Iman
4 Comments

Balang Kaca Kuih Jenama Luminarc Berkualiti Dan Kedap Udara

Balang Kaca Kuih Jenama Luminarc Berkualiti Dan Kedap Udara


Kalau pasal balang kuih ni biasanya kakak zaza la memang rajin dia beli. Macam-macam balang atau bekas. Penuh dah belas/balang makanan dalam almari khas yang dia simpan. Kadangkala mak pun rajin juga beli..Biasa kalau mak-mak atau yang dah kahwin ni memang suka mengumpul.. macam zaza kurang sikit bab-bab membeli balang/bekas ni..

Tapi kan nak beli balang untuk letak kuih atau apa jenis makanan ni memang kena cari yang elok, berkualiti bagus dan yang penting tahan lasak dan selamat untuk guna.

So antara salah satu jenama yang zaza nak suggest adalah Luminarc. Mungkin ada dari pembaca blog zaza ni peminat jenama ini?

Balang Kaca Kuih Jenama Luminarc Berkualiti Dan Kedap Udara
Rekaan balang yang simple tapi elegan gitu..

Balang Kaca Luminarc

Zaza ni memang suka beli kudap-kudap..bila malam je suka la mengunyah sambil layan lagu atau sesambil baca buku..so memang perlu ada balang untuk simpan kudap-kudap supaya boleh disimpan lama dan tak masuk angin.

Istimewanya Balang Kaca Luminarc ini adalah :

  • Balang Kaca kedap udara
  • Permukaan licin dan selamat
  • Kaca lutsinar yang membolehkan anda dapat melihat kandungan makanan dengan lebih jelas



Ciri - Ciri Balang Kaca Luminarc

Tahan Lasak - 
Balang ini tahan lasak, kalau jatuh ke lantai sekali pun tak pecah

Getah Balang Yang Kuat -
Getah pada permukaan penutup balang berkualiti tinggi untuk mengelakkan aliran udara memasuki balang

Balang Kaca Kuih Jenama Luminarc Berkualiti Dan Kedap Udara
Permukaan penutup balang yang berkualiti untuk mengelak dari udara masuk


Kaca Berbaja -
Dihasilkan melalui proses pembajaan haba.Kaca dipanaskan 680°c dan disejukkan.
Kaca menjadi 5 kali ganda lebih kuat 

Kaca Lutsinar -
Kaca yang direka khas untuk melihat isi kandungan dalam balang kaca.Menjadikanya tampak elegen dan moden

Tidak Mempunyai Sudut Yang Tajam -
Sudut yang direka khas bagi semua golongan usia. Permukaan dan sudut balang yang selamat dipegang dan digunakkan semua.

Tiada Logam Yang Berbahaya -
Tidak di campurkan logam dan kimia yang berbahaya ke dalam kaca luminarc. Semuanya bebas dan selamat digunakan.

Warna Yang Menarik -
Di reka khas dengan 2 pilihan warna yang menarik iaitu pink dan biru

Warna Kaca Tak Pudar -
Kaca warna yang tidak akan luntur dan pudar disebabkan hakisan atau basuhan.

Balang Kaca Kuih Jenama Luminarc Berkualiti Dan Kedap Udara
Dua pilihan warna yang menarik iaitu biru dan pink


Kenapa Perlu Guna Balang Kaca Luminarc

Balang Kaca Luminarc ni berbeza dari balang yang lain. Kalau tengok rekaan bentuknya memang nampak elegen dan minimalis. Kalau zaza pun suka design yang macam ni..simple dan tak bercorak. So kalau nak tampal sticker macam sticker nama-nama bahan pun lawa kan..

Kualiti makanan yang terjamin. Rekaan balang dan penutup balang ini membantu mengelakkan dari udara masuk. So makanan akan lebih tahan lama.

Balang ini pun boleh guna dalam jangka masa yang lama. Walaupun jatuh atau penggunaan yang kasar, tapi balang ni tetap utuh bertahan.

Balang Kaca Luminarc Sesuai Pada Golongan :

Golongan Ibu-Ibu
Betul la kan..biasa kalau dah kahwin dan bergelar ibu-ibu ni mesti suka dengan barang-barang sebegini. Mungkin ada setengah tu bila masukkan makanan dalam balang tak kedap udara, habis makanan jadi lemau dan tak elok. Bila tak elok, anak-anak yang makan makanan tersebut boleh ditimpa sakit contoh sakit perut. So balang yang bagus dari segala segi pembuatannya amatlah dititik beratkan supaya tak mendatangkan mudarat.

Bakal Pengantin
Balang macam ni pun amat sesuai tau kalau nak jadikan hadiah untuk majlis perkahwinan. Ataupun jadikan ia sebagai doorgift buat tetamu.

Founder Produk
Bagi founder produk yang sukakan kelainan dan ada bajet lebih boleh la gunakan balang ini bagi menaikkan lagi seri produk mereka.

Balang Kaca Kuih Jenama Luminarc Berkualiti Dan Kedap Udara

Balang Kaca Kuih Jenama Luminarc Berkualiti Dan Kedap Udara

Info Jenama Luminarc

Jenama Luminarc ini merupakan sebuah jenama dibawah syarikat Kumpulan Arc International. Ia adalah sebuah jenama yang popular dan telah wujud sejak tahun 1984. Ia telah berada di pasaran sejak 72 tahun sehingga kini telah semakin ramai penggunanya.

Syarikat ini menghasilkan balang Luminarc dengan menggunakan kaca yang berkualiti tinggi untuk mencapai kekuatan yang diperlukan. Kaca ini dipanaskan pada suhu 680'C dan disejukkan mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan.

Harga Balang Kaca Luminarc

1 Set ( 6 pcs ) RM99 ( termasuk kos penghantaran bagi Semenanjung Malaysia )
1 Set ( 6 pcs ) RM139 ( termasuk kos penghantaran bagi Sabah dan Sarawak )

Bagi yang ingin membuat pembelian boleh terus menghubungi mereka di :

Instagram : http://instagram.com/balangkacaluminarc
Whatsapp : 016 640 5527





CONTINUE READING
Zaza Iman
9 Comments

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza



Assalamualaikum dan semua..apa khabar? Semoga semuanya ceria selalu..bab masak ni zaza bukanlah mahir..tahu yang basic je..adakala bila nak belajar masakan-masakan baru zaza memang suka google atau buat carian dekat facebook. Tapi adakala tak jadi dan itu buat zaza rasa sedih dan kecewa.

Macam baru ni zaza cuba buat gulai kuning telur ayam guna santan xxxxx tapi berbuih banyak..api pasang kecil je..lepas tu tak tahu kenapa rasanya tak sedap.. terus zaza macam kecewa gila tau.zaza pun buang kuah gulai tu..tapi hari tu masa zaza masak rebung masak lemak cili api guna santan Kara sedap pula..elok je..

Kat rumah zaza ni pun ada juga Air Fyer tapi zaza tak pernah guna sebab kakak punya. So memang tak usik la kecuali kakak je pakai untuk dia masak-masak.

Kalau ada yang nak try belajar guna Air Fryer ni boleh la cuba masak dengan buku 77 Resepi Istimewa Air Fryer dari Chef Hanieliza ni..

Banyak gila kan resepi yang ada dalam buku ni..mudah bila ada buku sebab boleh disimpan. Nak mencari resepi pun senang..selak je buku..


77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

Antara resepi yang ada masakan Ayam Bakar Berempah, Ayam Bakar Lada Hitam,Ayam Bakar Serai, Ayam Goreng Korea, Ayam Goreng Halia, Ayam Percik, Kebab Ayam, Kepak Ayam Madu, Nugget Ayam, Ayam Goreng Korea dan beberapa lagi.

Untuk resepi Ikan dan Makanan Laut pula seperti Ikan Bakar Air Asam, Ikan Bakar Serai, Ikan Bilis Goreng Cili Api, Ikan Cencaru Sumbat, Ikan Pari Bakar Sambal, Ikan Salmon Bakar Cajun, Ikan Dory Breadcrumbs, Kerang Bakar, Keli Goreng dan banyak lagi.

Resepi Daging seperti Bolognese Cheesy Fries, Daging Bakar Lada Hitam, Burger Homemade dan Sosej Goreng Lada Hitam.

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

Bagi yang teringin nak buat Kerabu dan masakan Sayur, ada resepi antaranya Kerabu Ikan, Kerabu Ikan Bilis dan Tempe,Kerabu Daging, Kerabu Sotong, Salad Ayam dan Epal, Salad Telur, Salad Udang, Salad Kentang Oregano dan banyak lagi..

Turut diselitkan resepi masakan telur yang pelbagai dan kuih serta muffi. Resepi-resepi ini menggunakan Air Fryer.

77 Resepi Istimewa Air Fryer Chef Hanieliza

Dalam buku resepi ini lengkap dan disertakan juga panduan menggunakan Air Fyer. Baguskan.. Murah je buku resepi ni..so kalau nak dapatkan boleh beli kat shopee..

Untuk pembelian di Shopee boleh terus ke sini > 


Tapi kalau dah kehabisan stok boleh je beli kat seller lain dalam shopee yang masih available..

Harga pun murah dalam RM20.00 sahaja..

Pengenalan Tentang Chef Hanieliza

Berasal dari Kuala Lumpur dan kini menetap di Terengganu. Aktif dalam bidang masakan sejak berusia 26 tahun. Kini aktif menjadi guru masakan dan banyak menulis buku resepi. Beliau juga pernah dijemput untuk membuat demo masakan di rancangan Wanita Hari Ini, TV3 dan Rancangan Nasi Lemak Kopi O, di TV9. Banyak pencapaian yang diperoleh sehingga menjadi terkenal.



CONTINUE READING
Zaza Iman
6 Comments

Resepi Patin Tempoyak Original Pahang

Resepi Patin Tempoyak Original Pahang



Assalamualaikum dan hi..kalau ke Temerloh apa yang korang akan bayangkan? Tentu nya teringat akan makanannya yang paling popular iaitu Ikan Patin Masak Tempoyak kan..zaza pun antara pengemar masakan ikan patin tempoyak..paling suka bila dapat hirup kuahnya..memang boleh licin mangkuk.

Antara kedai patin tempoyak yang sedap di Temerloh yang terletak berhampiran dengan sungai tu..Orang Temerloh dan Pahang mesti tahu kan..kalau orang luar, boleh je google insyaallah jumpa la tempatnya..

Tapi macam zaza lah, kalau nak masak sendiri memang tak terbuat.. setakat kalau zaza nak makan baik beli je hehe..

Tapi mungkin ada dikalangan korang yang nak cuba belajar masak Patin Tempoyak ni boleh cuba Resepi Patin Tempoyak Original Pahang yang dikongsi oleh Suraya Yaacob.

Resepi Patin Tempoyak Original Pahang
Foto dan Resepi  Kredit : Suraya Yaacob
( Minta halal ya untuk zaza share resepi ini kepada pembaca blog ini )

Resepi Patin Tempoyak Original Pahang

Bahan - Bahan dan cara masak :

10 ulas cili padi merah
1 inci kunyit hidup
*Tumbuk dalam lesung batu sampai lumat

3 sudu tempoyak dimasukkan dan gaul rata
Kemudian masukkan ke dalam periuk

Tambah air dan didihkan di atas dapur

Masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa
Masukkan ikan dan tunggu sampai didih

Setelah mendidih, masukkan daun kesum dan bunga kantan

Siap dan boleh lah dimakan bersama keluarga tersayang..


Mudah je rupanya kan nak masak ikan patin tempoyak original pahang ni..bahannya pun mudah sangat nak dapat. Ok selepas ni ni boleh la kita sama-sama belajar masak..oh ya zaza patin tempoyak ni mau bertambah-tambah makan nasi..

Oklah selamat mencuba!




CONTINUE READING
Zaza Iman
3 Comments

Terokai 3 Restoran Terbaik Dengan Hidangan Sedap di Kuala Lumpur

Terokai 3 Restoran Terbaik Dengan Hidangan Sedap di Kuala Lumpur



Kalau dekat KL, bila zaza datang rumah kakak dan waktu dia cuti, memang selalu bawa zaza jalan-jalan dan bawa makan kat tempat makan yang best dia selalu pergi. Zaza ingat kakak ada bawa makan laksa dan abc dekat kedai bawah pokok.Cuma zaza agak lupa kat mana lokasinya.

Tapi bila kakak kerja, so memang zaza pun malas keluar. Zaza datang rumah kakak pun time musim cuti sekolah yang panjang je bawa anak-anak dia sekali. Sebab anak buah zaza duduk kampung dengan zaza sekali mak ayah.

Kalau malas nak keluar tu dan rasa malas gila nak masak, zaza memang suka order food delivery kat FoodPanda je. Senang hehe..

So zaza nak share tiga restoran terbaik dengan hidangan sedap di KL ni..ada restoran yang zaza nampak rakan-rakan pun ada review juga. Bila nampak diorang pun kata ok, zaza pun nak share la kan. Mungkin ada yang dah datang dan menikmati makanan kat restoran ni? Untuk yang belum boleh la cuba..

1. Marmalade Kuala Lumpur

Terokai 3 Restoran Terbaik Dengan Hidangan Sedap di Kuala Lumpur

Marmalade terletak di tingkat 1 pusat membeli belah Bangsar Village. Mempunyai ruang yang santai dan menenangkan.

Menu hidangan utama di sini adalah Chimichurri Burger dan Beef Lasagna. Bagi yang menyukai hidangan salad, di Marmalade mereka menyediakan banyak pilihan salad yang enak.

Antara lain-lain menu hidangan seperti pelbagai jenis Pasta dengan harga bermula dari RM30 ke atas. Bagi yang ingin menikmati nasi boleh cuba nasi ulam berharga RM32.00. Anda juga boleh menghilangkan rasa haus dengan menikmati Smootie Bowls, Milkshakes atau Fresh Juice.

Mereka turut menyediakan makanan untuk kanak-kanak seperti Fish Fingers, Mini Chicken Terayaki Rice,Mini Bolognese, Mini Cheeseburger dan Cheesy Soldier with Tomato Dip. So tak perlu pening nak pilih makanan apa untuk anak-anak kan..

Malaysian Food
Waktu Buka : 10:00 AM - 8:30 PM
Lokasi : 1F-18, Bangsar Village 2, Jalan Telawi 2, 59100 Kuala Lumpur

Nak Order Di Food Panda? Klik je  : Marmalede


2. Luckin Kopi Jalan Panggong

Terokai 3 Restoran Terbaik Dengan Hidangan Sedap di Kuala Lumpur

Luckin Coffee ini baru dibuka. Walaupun baru tapi suasana dekorasi kafe ini cukup indah tau. Sesuai untuk melepak bersama teman-teman atau family.

Bagi pengemar minuman kopi memang wajib singgah ke restoran Luckin Coffee ni sebab mereka ada menawarkan kopi biasa sehingga kopi premium. Harga minuman juga murah.

Antara hidangan best seller yang ditawarkan pula seperti Nasi Lemak Ayam Goreng, Mee Siam Ayam Goreng, Mi Sedap Ayam Goreng.

Untuk teatime ditawarkan menu hidangan seperti Kaya Butter Toast + half boiled egg, Peenut Butter Toast + half boiled egg dan Banana Nutella Toast + half boiled egg

Lain-lain menu hidangan yang menarik seperti Signature Ayam Goreng, Chicken Chop, Ala Carte ( Nasi Lemak Biasa, Mee Siam Biasa, Indomee Biasa dan Signature Salted Egg Chicken Rice ), Toast dan Snack.

Ruang tempat makan juga selesa dan luas. Jika ada kesempatan boleh la berkunjung ke Luckin Coffee ini atau jika nak membuat order online, boleh menggunakan khidmat food delivery seperti FoodPanda.

Malaysian Food
Waktu Buka :  10:00 AM - 5:00 PM
Lokasi : 14 Jalan Panggong, 50000 Kuala Lumpur

Nak Order Di FoodPanda? Klik je  : Luckin Coffee 

3. Gajah Mada ( Nu Sentral )


Sesekali jika teringin nak merasai masakan Indonesia, Thai, Malaysia dan Vietnam, boleh la singgah ke restoran Gajah Mada di Nu Sentral.

Merupakan restoran baru yang diasaskan oleh The Majapahit Group. Terletak berdekatan dengan Ikea Cheras.

Antara menu hidangan yang menarik disini yang boleh anda nikmati seperti Malaysia Chicken Satay, Indonesia Oxtall Soup, Creamy Tom Yam Soup, Nasi Goreng, Sayuran, Malaysian Chicken Rendang, Nooodles, Dessert, Signature Beverage dan banyak lagi menu lain.

Menu-menu ini dipersembahkan oleh CHEF PAK ISAN SANTIBI, master kuliner dengan pengalaman lebih dari 25 tahun dalam meenyediakan masakan Asia Tenggara di beberapa negara.

Indonesia, Malaysian, Thai & Vietnam Food
Waktu Buka : 10:30 AM - 9:45 PM
Lokasi : L5-05,Level 5, U Sentral 201, Jalan Tun Sambanthan, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, 50470 Kuala Lumpur

Nak Order Di FoodPanda? Klik je : Gajah Muda ( Nu Sentral )



So kalau teringin nak cuba menu-menu di tiga restoran ini, dah tak payah susah nak keluar..order je dari FoodPanda. Duduk rumah pun okay boleh makan sedap-sedap dengan servis food delivery dari FoodPanda ni tau.

Sepanjang zaza guna servis FoodPanda ni, alhamdulillah okay je. Cas servis penghantaran pun murah. Masa menunggu pun tak lama ( ikut pada restoran ).

FoodPanda pun menerima pembayaran melalui cod ataupun boleh bayar secara online guna kredit atau debit card. 

So kalau ada yang belum pernah menggunakan servis melalui FoodPanda, jangan lupa tau untuk download app FoodPanda di telefon okayyy!


CONTINUE READING
Zaza Iman
7 Comments

Tempat Makan Menarik Di Kimstone Food Court Kuantan

Tempat Makan Menarik Di Kimstone Food Court Kuantan



Tempat Makan Menarik Di Kimstone Food Court Kuantan. Assalamualaikum dan hi..masa ke Kuantan minggu lalu zaza dan rakan menginap dekat Kompo Villa..so belah malam kami keluar untuk makan malam pula. Untuk kali ini destinasi makan malam adalah dekat Kimstone Kuantan. Tempat ni pun rakan zaza juga yang beritahu.. kalau tanya zaza pasal Kuantan memang tak tau sangat sebab sangat jarang datang.

So malam tu lepas je isyak, terus la keluar menuju ke Kimstone. Tak jauh pun dari kami menginap. Sampai je kat sini, alhamdulillah ada parking kereta yang kosong.


First time datang dan tengok..waaa teruja juga sebab memang ramai juga orang makan kat sini.temptnya cantik dipenuhi dengan cahaya lampu yang indah. Macam biasalah terus la snap-snap gambar dulu sebelum makan.

CONTINUE READING
Zaza Iman
10 Comments

10 Menu Patut Cuba Semasa Berada di Petaling Jaya

10 Menu Patut Cuba Semasa Berada di Petaling Jaya



Hi Assalamualaikum..apa khabar semua? Harap ceria dan sihat selalu. Kalau ke KL, biasanya di hujung-hujung tahun baru zaza akan pergi..itu pun sebab kena tolong kakak zaza jaga anak-anaknya yang cuti sekolah.

So masa kat sana hari tu..zaza ada lah install aplikasi FoodPanda untuk order makanan. Maklumlah rumah kakak aparment tingkat 7, so kat situ pun tak ada kedai-kedai terdekat yang boleh jalan kaki..nak kena drive atau keluar jauh sikit baru ada..so kadang tu memang malas je nak keluar membeli.. jalan terbaik order je kat Food Panda kan..

Rumah kakak zaza memang kat Petaling Jaya..so zaza nak share la sikit 10 menu makanan yang boleh dicuba jika korang berada kat Petaling Jaya. Boleh la order kat FoodPanda delivery Malaysia


1. Sate | D'Warong Sate@ Seri Buluh

10 Menu Patut Cuba Semasa Berada di Petaling Jaya

Sesekali bawa keluarga pergi makan sate pun syok juga kan..tapi kalau rasa malasnya nak keluar dan nak makan kat rumah je, boleh la order sate dekat D'Warong Sate @ Seri Buluh.

Waktu Operasi : Isnin hingga ahad | 6.00 petang - 11.30 malam | HALAL

2.Korean Crispy Chicken Burger | Mr Burger 

10 Menu Patut Cuba Semasa Berada di Petaling Jaya

Bagi yang mengidam nak makan burger dan roti john, Mr Burger adalah pilihan yang best. Rotinya sangat lembut dan harganya juga berpatutan.

Baca review dari pembeli pun rata-rata berpuas hati dengan servis yang diberikan. 

Waktu Operasi ( delivery) : 1 petang-8 malam
Facebook : https://web.facebook.com/mr.burgerofficial01/ | +60 17203 3757 | HALAL

3. Malaysian Food | Minang Haji Azhar

10 Menu Patut Cuba Semasa Berada di Petaling Jaya
Foto : google

Bagi yang meminati masakan kampung seperti daging goreng dendeng, daging dan ayam rendang,ikan pari asam pedas, gulai lemak nangka dan lain-lain, boleh cuba menikmati hidangan disini.

Waktu Operasi ( delivery ) : Isnin - Ahad | 10:00 pagi- 5:00 Petang
016-610 6323 | HALAL

4. Laksa Power | Selera Utara Food Court

10 Menu Patut Cuba Semasa Berada di Petaling Jaya

Siapa peminat laksa kat sini? Kalau anda, nampaknya kita satu geng lah..selalu kalau keluar mana-mana mesti zaza akan cari laksa. Jadi kalau teringin nak makan laksa boleh try order dekat Selera Utara Food Court ni.

Selain laksa, ada juga menu seperti rojak buah, maggi sup ayam, bakso dan pelbagai nasi dan lauk pauk.

Waktu Operasi ( delivery) : Isnin hingga ahad | 10:30 pagi - 8.30 malam | HALAL
Lokasi : Tesco Extra Damansara

5. Pisang Goreng | Goreng Pisang Sedap Kota Dame

10 Menu Patut Cuba Semasa Berada di Petaling Jaya

Petang hari adakala memang teringin nak makan pisang gorengkan. Apa kata order je dekat Goreng Pisang Sedap Kota Dame. Selain goreng pisang ada juga keropok lekor cheese dan cucur udang

Waktu Operasi ( delivery) : Isnin hingga ahad | 12.00 tengahari - 6.00 petang | HALAL

6. Mee Bandung Muo | Real Tomyam @ Mee Bandung Muo

10 Menu Patut Cuba Semasa Berada di Petaling Jaya

Kat Johor memang terkenal dengan Mee Bandung Muo. Jadi kepada yang teringin menikmati tapi nak ke Johor agak jauh, boleh cuba dekat Real Tomyam @ Mee Bandung Muo.Harganya pun agak berpatutan untuk satu pinggan.

Selain itu ada juga menu lain seperti laksa johor, mee kari bonda,  maggi char dan char kuey teow

Waktu Operasi ( delivery ) : Isnin hingga ahad | 12.00 tengahari - 11.00 malam |  HALAL
Lokasi : Seksyen 6 Kota Damansara, Petaling Jaya

7. Tauhu Bergedil | Lidah Goyang Kota Damansara

10 Menu Patut Cuba Semasa Berada di Petaling Jaya

Sekarang ni memang viral juga manu tauhu bergedil kan..rmai kata sedap tapi zaza belum cuba lagi memandangkan zaza tak gemar makan tauhu. Tapi kalau anda tercari-cari tauhu bergedil boleh cuba makan di Lidah Goyang Kota Damansara.

Ada dua pilihan iaitu Tauhu bergedil daging dan Tauhu bergedil mix.

Waktu Operasi ( delivery ) : Isnin hingga ahad | 8.00 pagi - 6.30 petang | HALAL
Lokasi : Jalan Cecawi, Kota Damansara

8. Donut | Donut Cun NSK Kota Damansara

10 Menu Patut Cuba Semasa Berada di Petaling Jaya

Biasa anak-anak suka betul makan donut yang  topping nya ada pelbagai perisa seperi coklat. Jadi apa kata sesekali belanja anak-anak makan donut dekat Donut Cun di NSK Kota Damansara. Boleh juga ditambah dengan minuman yang ada seperti slurpee markisa, slurpee kiwi, mango baverage dan orange baverage.

Waktu Operasi ( delivery ) : Isnin hingga ahad | 9.30pagi- 6.3 malam | HALAL

9. Masakan Tomyam Panas | Ani Tom Yam Corner

10 Menu Patut Cuba Semasa Berada di Petaling Jaya

Sedapnyaaa tomyam..dah lama tak makan..kadang tu nak masak sendiri macam malas kan..jadi cara paling senang order je kat Ani Tom Yam Corner.

Selain tomyam, ada juga banyak menu lain yang best-best untuk dipilih. Antaranya masakan mee/bihun/kuey tiow, nasi goreng. Pekena pula dengan minuman seperti ais milo, barli juice, fresh orange..fuhh memang kenyanggg..

Waktu operasi ( delivery ) : Isnin hingga ahad | 12.00 tengahari - 11.59 malam | HALAL
Lokasi:Pangsapuri Taman Medan Cahaya

10. Lauk Asam Pedas | Asam Pedas Claypot YB

10 Menu Patut Cuba Semasa Berada di Petaling Jaya

Bagi yang sukakan masakan lauk asam pedas boleh cuba hidangan ini dekat Asam Pedas Claypot YB. Harga yang ditawarkan amat berpatutan.Bolehlah bawa keluarga atau teman-teman makan disini. Antara pilihan ikan untuk lauk asam pedas ini seperti ikan kembung, ikan merah, ikan merah kepala, ikan tenggiri, ikan jenahak, ikan pari dan ikan mayong.

Waktu operasi ( delivery ) : Isnin hingga ahad | 11.00 pagi hingga 5.00 petang | HALAL
Lokasi :  Selera Sri Manja, Gerai No 5



CONTINUE READING
Zaza Iman
14 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)