Memaparkan catatan dengan label FOOD. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label FOOD. Papar semua catatan

Resepi Cucur Nasi Viral, Pernah Dengar? Sedap Beb..

Resepi Cucur Nasi Viral, Pernah Dengar? Sedap Beb..


Resepi Cucur Nasi Viral, Pernah Dengar? Sedap Beb.. Cucur Nasi? Zaza pun tak pernah dengar tapi viral hari ini perkongsian resepi Cucur Nasi dari rakan facebook iaitu Kak Haja Salleh..

Setakat dari semalam dan hari ini,sebanyak 2.1K perkongsian di laman facebook. Tak sangka kan nasi pun boleh dibuat cucur yang sedapp rupanya..

Kak Haja juga turut berkongsi resepi mudah untuk membuat Cucur Nasi ni..boleh la korang cuba pula..

Resepi Cucur Nasi Viral, Pernah Dengar? Sedap Beb..

Bahan-bahan yang perlu disediakan : 

Nasi -2 cawan
Air - 2 cawan
Tepung gandung - 2 cawan
Daun sup
Ikan bilis satu mangkuk
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih -3 biji
Cili merah - 1 biji

Cara Membuat :

1. Kesemua bahan di atas di blendkan

** Blend nasi, air, ikan bilis dan cili merah dulu
Lepas itu barulah masukkan tepung, bawang dan daun sup

2. Masukkan garam secukup rasa
3. Siap untuk digoreng

Resepi Cucur Nasi Viral, Pernah Dengar? Sedap Beb..

Resepi Cucur Nasi Viral, Pernah Dengar? Sedap Beb..

Resepi Cucur Nasi Viral, Pernah Dengar? Sedap Beb..

Zaza pun dah cubalah time cuti nanti..petang-petang pekena dengan kopi atau milo panas..memang umppp..

Boleh tengok video ringkas dari kak Haja >>> klik  RESEPI CUCUR NASI 




CONTINUE READING
Zaza Iman
9 Comments

Resepi Patpet Udang Temurun Dari Thai

Resepi Patpet Udang Temurun Dari Thai


Resepi Patpet Udang Temurun Dari Thai. Sejak selalu tengok pelbagai jenis masakan kat group Masak Apa Hari Ini..macam-macam resepi ada... bagus juga group masakan macam ni sebab boleh belajar memasak dan sentiasa up to date.

Kali ni zaza tertarik dengan resepi turun temurun keluarga dari Thai dari pemilik akaun facebook Husni Azni..sebab nyaa ada petai..zaza ni memang hantu petai tau..resepi yang dikongsikan pun mudah cuma zaza belum berkesempatan nak try buat lagi..

So kat sini nah zaza share Resepi Patpet Udang Temurun Dari Thai

Resepi Patpet Udang Temurun Dari Thai
Kredit Foto - Husni Azni


RESEPI PATPET UDANG TEMURUN DARI THAI

Bahan-bahan yang perlu disediakan : 
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Lengkuas
Serai
Cabai Melaka
Cili Merah
Cili Kering Siam
Lada Hitam
Belacan

Masukkan sedikit air kemudian kisar kesemua bahan diatas
( Sukatan untuk bahan seperti gambar dibawah )

Resepi Patpet Udang Temurun Dari Thai

Cara Masak :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sampai pecah minyak.
Jika kering masukkan sedikit air
2. Masukkan daun limau purut yang dicarik-carik 2 helai.
3. Masukkan garam, gula dan perasa secukupnya
( Kalau yang suka rasa lemak-lemak boleh letakkan sedikit santan cair setengah cawan )
Bagi resepi ini, Husni Azni tak letak pun..dan resepi ini agak pedas sedikit
4. Masukkan udang dan masukkan pula petai
( Nak letak kacang panjang atau terung pipit pun boleh juga )
5. Akhirnyaaaa...siapp dah boleh hidang makan bersama keluarga..

Selain udang, boleh juga gunakan ayam. 
Kalau ayam seeloknya goreng terlebih dahulu barulah lebih sedap.. Selamat mencuba

**Sangat menyelerakan..kalau zaza masak nanti nak letak petai banyak-banyak..

Kredit Resepi - Husni Azni

CONTINUE READING
Zaza Iman
7 Comments

Resepi Solok Lada

Resepi Solok Lada


Solok Lada Menu Pilihan Ketika Berbuka Puasa. Assalamualaikum..Alhamdulillah bertemu lagi kita bulan ramadhan. Bulan yang ditunggu-tunggu oleh seluruh umat Islam di dunia.

Kebiasaannya ketika berbuka puasa antara menu hidangan yang wajib ada adalah Solok Lada. Solok Lada merupakan makanan kegemaran Abah dan Mak.

Jadi kali ini zaza nak share rsepi membuat solok lada. Time ni buat dengan mak dan jiran.. kebetulan mak bawa balik lada besar tu banyak..petik dekat kampung.

Solok Lada Menu Pilihan Ketika Berbuka Puasa

Pertama adalah menyediakan bahan-bahannya :

Lada besar ( tak kisah berapa banyak pun yang anda nak )
Ikan Selayang
Bawang Merah 10 biji
Bawang Putih 2 biji
Halia Besar Ibu Jari..lebih sikit sebab halia tu penyedap
Kelapa Parut ( kelapa muda )
Santan
Gula dan Garam secukupnya

**Lupa nak ambil gambar ikan selayang..

Solok Lada Menu Pilihan Ketika Berbuka Puasa

Solok Lada Menu Pilihan Ketika Berbuka Puasa

Cara Membuat :

1. Ikan selayang yang telah direbus diasingkan isinya. Tumbuk ke semua isi ikan selayang. Ketepikan.
2. Tumbuk pula bawang merah, bawang putih, halia
3. Selepas tumbuk campur bersama isi ikan dan gaulkan.
4. Kemudian tumbuk kelapa parut dan selepas itu masukkan ke dalam isi ikan bercampur bahan tumbuk tadi.
5. Masukkan garam dan gula dan gaul sehingga sebati.

Solok Lada Menu Pilihan Ketika Berbuka Puasa

6. Selesai gaul kesemuanya ketepikan sekejap.
7. Basuh dan belah ke semua lada. Buang biji. Setelah itu sumbatkan bahan tumbuk yang telah digaul tadi ke dalam lada.

Solok Lada Menu Pilihan Ketika Berbuka Puasa

8.Susun semua solok lada ke dalam periuk kukus. Kemudian ambil santan tuang ke setiap lada satu persatu..
9. Kukus dengan api perlahan
10. Siap dan boleh dihidang bersama nasi ketika berbuka

Inilah simple resepi zaza belajar dari mak. Berselera sungguh makan. Siap ajak anak-anak jiran makan bersama..So korang kat rumah boleh la mencuba resepi ini okeyy..



CONTINUE READING
Zaza Iman
4 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)