Memaparkan catatan dengan label DONUT. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label DONUT. Papar semua catatan

Resepi Donut Apple Hijau

Resepi Donut Apple Hijau


Resepi Donut Apple Hijau. Donut memang sedapkan..zaza pun suka juga makan donut terutama kalau yang memang lembut gila..nak membuatnya memang zaza tak pandai..tahu makan je..mehmeh

So ada perkongsian dari seorang ahli Group Masak Apa Hari Ini, Kak Jamaliah Samsudin.kak Jamaliah ada share resepi nak membuat dan teknik nak mebentuk doh sampai menggoreng. Comel je kan Donut hasil kak Jamaliah ni..dah macam bentuk-bentuk buah Apple hijau..geram pula zaza tengok..

Resepi Donut Apple Hijau

Menurut kak Jamaliah, resepi ni hampir sama je dengan donut lain cuma macam zaza cakap bezanya teknik membentuk doh tu..

Resepi Donut Apple Hijau

Berikut resepi membuat Donut Apple Hijau

1 paket mauripan*
4sdb susu pekat*
4sdb gula*
Air secukupnya*
2sk garam


Campur bahan bertanda * bersama secawan air dan biarkan yis berbuih. Setelah berbuih masukkan garam dan kacau sehingga larut. Setelah itu ketepikan.

Sediakan :
1kg tepung gandum
1 biji telor
4 sdb majerin
1sk softner powder*
1sk double action baking powder*
pati pandan dari 5 helai daun pandan
1penutup botol esen pandan
1 penutup botol pewarna ijau epal


Campur semua bahan  dan gaul rata. Selepas itu masukan yis yangg telah berbuih tadi dan uli sampai lembut. Tambah air jika perlu. Bila sudah lembut dan tak lekat pada tangan, rehatkan seketika supaya doh kembang.

Setelah kembang tumbuk untuk buang angin dan bolehla mula bentukkan donut. Siap boleh la mula menggoreng.

Resepi Donut Apple Hijau

Kredit : Kak Jamaliah Samsudin

Baca lagi »
Zaza Iman
8 Comments
[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)