Tip Mudah Urus Kewangan PeribadiSebenarnya zaza bukanlah mahir sangat tentang pengurusan kewangan. Kalau zaman remaja dulu memang zaza agak boros dan tak menyimpan. Tapi bila usia dah semakin hari semakin bertambah, barulah ada kesedaran untuk menyimpan wang. Barulah sedar betapa pentingnya membuat simpanan kewangan demi masa depan.

Walaupun usia dah semakin bertambah, rasanya belum terlambat untuk zaza belajar menguruskan kewangan dengan betul. Untuk itu, zaza usaha mencari maklumat-maklumat berkaitan menguruskan kewangan.

Memang banyak juga ilmu pengetahuan yang zaza dapat. Zaza bersyukur sangat dengan usia dan kerja pun tak menentu, zaza masih dapat membuat simpanan peribadi walaupun tidaklah banyak mana. Insyaallah, sikit-sikit lama-lama akan jadi bukit. Paling penting zaza tak boleh nak boros macam zaman remaja dulu. Betul-betul kena kawal perbelanjaan. Hanya beli apa yang betul-betul perlu saja.

Tip Mudah Urus Kewangan Peribadi

Zaza nak kongsikan sedikit Tip Mudah Urus Kewangan Peribadi. Tip ini pun zaza dapat dari apa yang zaza baca. Harap ia membantu.

1. Menabung

Memang dari kita kanak-kanak lagi, mak ayah dah pun ajar kita menyimpan duit. Teringat masa kecil buat tabung dari tin-tin susu dan tin milo. Jumpa je duit syiling dekat rumah, mesti kutip masukkan dalam tabung. Bila dah separuh, terus guna buat beli jajan dan aiskrim. Kenangan. Bila dah besar ni, ada juga zaza buat tabung sikit-sikit. Baru ni adalah rancang dengan rakan nak bercuti ke pulau. Jadi zaza dah siap-siap buat tabung travel. Kalau cukup tahun depan bolehlah pergi pulau idaman zaza tu. Memang bagus bila kita buat tabung ni. Boleh buat macam-macam tabung. Untuk kesenangan kita dikemudian hari juga kan.

Anda juga boleh gunakan Saving Calculator online untuk membuat simpanan wang. Gunakan kalkulator ini untuk mengetahui dengan cepat jumlah wang yang akan anda simpan dalam tempoh pelaburan yang ditetapkan.

2. Membayar Hutang

Sekiranya anda mempunyai hutang, seelokknya lunaskan lah ia terlebih dahulu sebelum menggunakan wang simpanan ke arah lain. Macam zaza, bersyukur kerana tidak memiliki sebarang hutang. Zaman belajar dulu pun alhamdulillah bebas hutang.

3. Belanja Ikut Kemampuan

Kita selalu diingatkan agar berbelanja mengikut kemampun diri. Jangan mudah terpengaruh dengan perbelanjaan mewah orang lain. Teringat satu pesanan dari seseorang. Katanya kita ni jangan terpengaruh sangat nak beli itu ini macam orang lain kerana setiap manusia kewangan tak sama. Mungkin orang tu orang ada-ada. Jadi dia boleh berbelanja mewah. Sedangkan kita biasa-biasa. Kena sentiasa berjimat cermat. Jika betul hendak pun, seeloknya kumpullah duit dahulu.


Tip Mudah Urus Kewangan Peribadi


4. Membuat Rekod Belanja Harian

Penting untuk anda buat rekod perbelanjaan harian. Anda boleh rekod apa saja yang anda belanja dan beli. Tidak kisah sekecil-kecil pembelian sekalipun. Bila ada rekod, anda boleh tahu berapa banyak wang yang sudah dihabiskan dalam sehari. Jika telah berbelanja secara berlebihan,bolehlah mula mengehadkan dan belanja apa yang perlu sahaja.

5. Elakkan Guna Kad Kredit

Kad kredit ini ada baik buruknya. Jika rasa ia tak perlu, jangan cuba-cuba ambil risiko hendak guna kerana jika banyak hutang dengan bank, ia boleh mnyebabkan rekod buruk pada CCRIS sekiranya anda tidak mampu untuk membayar hutang kad kredit tersebut.

6. Tanamkan Disiplin Diri

Disiplin diri amat penting dalam menguruskan kewangan. Tanpa disiplin diri yang baik, pasti sukar untuk anda menguruskan kewangan dengan bijak.

Sebenarnya banyak lagi tip kawangan. Nak ulas banyak pun zaza bukanlah pandai sangat. Selain tip di atas ini, anda boleh juga membuat carian di google atau boleh membeli buku yang berkongsi tentang tip pengurusan kewangan. Moga kita semua dapat belajar cara untuk menguruskan kewangan dengan baik selepas ini.

Oh ya, untuk ibubapa yang tidak pasti dengan kos pendidikan anak anda boleh guna College Savings Calculator untuk mengetahui berapa banyak yang anda perlu peruntukkan setiap bulan untuk membayar sekolah apabila mereka bersedia untuk pergi ke kolej.1 Ulasan

Catat Ulasan

Post a Comment

Terbaru Lebih lama