Resepi Sambal Kentang Bilis Simple




Resepi Sambal Kentang Bilis Simple. Seperti biasalah, kat rumah zaza akan masak untuk family..mak ayah dengan anak-anak buah je la ada untuk makan tapi adakala bila mak tak kemana, mak yang akan masak..

Kadangkala tu zaza pun macam mati kutu juga nak masak apa hari ni..sebab zaza ni tak adalah mahir dan pandai sangat masak..basic tu boleh la..entah sedap ke tidak janji boleh masuk perut dan kenyang kan..! hehe

So hari ni zaza macam teringin nak makan sambal bilis sebenarnya..tapi sebab bahan pun tak berapa ada dan ikan bilis pun sikit..lepas tu pula ternampak kentang yang kakak beli..alang-alang tu ambil je la tiga empat biji kentang dan terhasillah sambal kentang bilis yang paling simple sekali..itu pun zaza google juga tau resepi hahaha..

So tak salah juga kan zaza nak share resepi..walaupun senang dan semua orang tahu..tapi manalah tahu kalau-kalau ada orang lain yang macam zaza juga masih nak belajar masak..boleh la try juga buat sambal kentang ni..

Alhamdulillah sambal kentang zaza buat sepinggan ni habis dimakan..siap anak buah request suruh buat lagi..betul tau..tak tipu..memang anak buah suruh buat lagi..tapi tengoklah kalau ada bahan dan rajin hehe..

So resepi nak buat sambal kentang simple ni..caranya

Bahan-Bahan

Kentang
Ikan Bilis
Cili Padi
Bawang Merah
Garam
Gula

1. Potong kentang macam zaza buat tu..dan goreng. Bila dah lembut, angkat dan ketepikan
2. Goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan
3. Tumbuk cili padi dan bawang merah  ( macam zaza guna cili padi dalam 4 biji sebab jenis tak tahan pedas )
4. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi sehingga naik bau
5. Perasakan dengan sedikit garam dan gula
6. Selepas tu biarkan sejuk seketika dan barulah masukkan kentang dan ikan bilis yang digoreng tadi..gaul rata
7. Siappp

So simple gila kan..ada resepi letak cili kisar, bawang putih..tapi zaza try ikut resepi yang zaza jumpa dan simple ni pun dah cukup sedap dah..bertambah makan nasi..










Zaza Iman
2 Comments

2 ulasan:

[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)