Resepi Laksa Lemak Kelantan Ditaburi Daun Pucuk Capena

Selasa, November 12, 2019

Resepi Laksa Lemak Kelantan Ditaburi Daun Pucuk Capena

Resepi Laksa Lemak Kelantan Ditaburi Daun Pucuk Capena. Kalau musim perayaan selain laksa asam, Laksa Lemak antara pilihan menu yang sentiasa family zaza buat.. kalau dah buat memang nasi zaza tak sentuh seharian sebab balun makan laksa je...tambah pula laksa adalah makanan kegemaran zaza..memang hantu betullah..


Hari tu sempat tolong mak dekat dapur buat laksa lemak kelantan ni..Nampak macam kuah cair sikit tapi rasa dia sedap tau..kalau pekat lagi super duper sedappp

Kuah dia lebih kurang kuah laksam jugak.  Mungkin ada yang tak pernah makan kan...so boleh la cuba buat nanti. Kalau nak buat sorang-sorang tu mesti rasa macam malas je kan sebab leceh nak perisi ikan dan lain-lain...Jadi boleh ajak family lain membantu atau rakan-rakan ke..baru la syokkan.

Resepi Laksa Lemak Kelantan Ditaburi Daun Pucuk Capena

Bahan-bahan yang diperlukan :
1 kg Ikan selayang
1/2 Santan pekat
10 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci halia
3 keping asam keping
Lada Hitam
Garam dan Gula

Cara Masak :
1. Rebus ikan selayang. Kemudian ambil isinya dan kisar. Letak dalam periuk
2. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, dan lada hitam dan campur kedalam periuk tadi
3. Masukkan santan dan sedikit air ( sebagai tambahan ) dan asam keping
4. Masak di atas dapur, kacau sehingga mendidih
5. Masukkan garam dan gula
6. Rasa..kalau dah rasa kuah okey boleh lah tutup api..

Resepi Laksa Lemak Kelantan Ditaburi Daun Pucuk Capena

Resepi Laksa Lemak Kelantan Ditaburi Daun Pucuk Capena
Daun pucuk capena bersama timun hiris

Parut atau hiris timun untuk dibuat ulam makan bersama laksa...selain timun zaza suka campur dengan ulam daun pucuk capena..daun pucuk capena tu warna hijau kemerahan gelap..kat tempat korang zaza tak pasti korang sebut apa...Maaf zaza lupa nak shoot gambar pucuk capena tu.. Nanti zaza ingat zaza cuba share kat sini okay..

Lepas tu bolehlah bubuh sikit cili potong-potong bagi pedas.. ada setengah orang buat cili sambal..tapi jenis zaza family cili potong je...

Kemaskini - 12 Nov 2019


3 ulasan

  1. Tak pernah cuba lagi laksa kelantan ni..ke macam laksam je rasanya

    BalasPadam
  2. Pernah cuba lama dulu..bolrh buat sendiri lah nanti

    BalasPadam
  3. LZ pun sama tak pernah makan laksa kelantan.. Mungkin akan cuba resepi zaza share ni..
    Nampak sedap dan kebetulan LZ penggemar laksa..

    BalasPadam