My Gadget Nikon D5300 For Blogging - Zaza Iman



Rabu, Januari 09, 2019

My Gadget Nikon D5300 For Blogging


My Gadget Nikon D5300 For Blogging. Hai assalamualaikum..zaza sebenarnya kan memang minat sangat tentang photography...so sedikit-sedikit zaza belajar dan bertanya dari kawan-kawan dan juga youtube.

Walaupun memang tak mahir lagi..tapi bila dah minat tu, kena la usaha belajar..so perkara utama yang perlu adalah mendapatkan sebuah kamera. Memang la zaman sekarang guna hp je dah boleh hasilkan gambar yang cantik, tapi zaza still tak rasa puas. So zaza decided nak beli kamera untuk kegunaan blogging juga.

My Gadget Nikon D5300 For Blogging

Selepas bertanya rakan-rakan tentang kamera, tengok hasil review di youtube dan lain-lain, akhirnya zaza memilih jenama Nikon. Entah kenapa memang jatuh hati dengan jenama Nikon ni sejak beberapa tahun lalu..

Selepas zaza buat perbandingan dengan semua kamera, akhirnya zaza beli Nikon D5300. Paling utama zaza pilih sebab body dia ringan dan kamera nya boleh flip depan belakang, atas dan bawah. Kiranya boleh putar dalam pelbagai sudut. Kamera boleh flip depan tu penting sebab macam zaza tak ada patner yang boleh tolong zaza shoot, so terpaksa lah shoot sendiri..

My Gadget Nikon D5300 For Blogging

My Gadget Nikon D5300 For Blogging
Screen boleh flip dalam pelbagai sudut yang sulit

Ukuran bagi Nikon D5300 ini ialah 98x125x76mm dan beratnya hanya 480g. Memang sesuai sangat la dengan zaza sebab ringan.. Ukuran LCD pula besar sikit iaitu 3.2" dengan user interface baru yang mudah untuk digunakan.

My Gadget Nikon D5300 For Blogging

Nikon D5300 mempunyai sensor sebesar 24.2 Megapixel CMOS ( 14 bits ) dan EXPEED-4 Image Processor. begitu juga dengan ukuran image sensor 23.5 x 15.6 mm CMOS. So dengan processornya yang canggih, Nikon D5300 ini mampu mengambil gambar dengan cepat dan lebih tajam tanpa low pass filter.

Titik fokusnya adalah 39 points. Maksudnya bila photographer mengambil gambar menggunakan kamera ini, ia dapat mengindetifikasi bahagian yang paling tepat untuk difokuskan ketika menggunakan mode otomis. Nikon D5300 ini juga dilengkapi dengan filtur 3D tracking AF.

Prosesor EXPEED-4 yang ada pada Nikon D5300 ini juga mampu mengoptimalkan fungsi ISO. ISO terdapat dalam angka 100-12800 dengan noise minimal. Bagaimanapun ia juga boleh ditinggi kan lagi sehingga ke angka 25600. Walau bagaimanapun, penggunaan ISO yang tinggi Kn mempengaruhi kesan pada gambar.

My Gadget Nikon D5300 For Blogging

My Gadget Nikon D5300 For Blogging

Nikon D5300 juga menghasilkan resolusi gambar yang tinggi iaitu 6000x4000 Mega-Pixel dengan format JPEG dan RAW.

Untuk video pula, Nikon d5300 hadir dengan 60fps pada resolusi 1080p. So zaza pun dah test ambil video dan memang puas hati la guna. Nikon D5300 juga mempunyai kelebihan auto fokus yang cepat dan halus.

ia juga antara kamera yang mempunyai Wifi dan GPS. GPS memudahkan photographer untuk membuat pemosisian global dan berguna untuk peta, penandaan geografi dan aplikasi navigasi. WiFi pula digunakan untuk memindakan gambar ke telefon atau boleh dijadikan sebagai Remote.

D5300 antara kamera yang sesuai dan lengkap bagi pemula. bagaimapun setiap kamera ada kelemahannya dimana ia tidak mempunyai touch screen pada layar LCD.

Baterinya juga tahan lama..kalau seharian zaza guna pun memang tak habis. Beberapa contoh gambar yang zaza ambil menggunakan 18-55mm Kit Lens.

My Gadget Nikon D5300 For Blogging
Dengan 18-55mm Kit Lens

My Gadget Nikon D5300 For Blogging
18-55mm Kit Lens

My Gadget Nikon D5300 For Blogging
18-55mm Kit Lens

Untuk suasana malam zaza belum ambil..tapi zaza nak share hasil photo-photo lain yang menggunakan kamera D5300 dengan lens berbeza.

My Gadget Nikon D5300 For Blogging
50.0mm f/7.1 1-/16000s ISO 400

My Gadget Nikon D5300 For Blogging
195.0mm f/5.3 1/500s ISO 1250

My Gadget Nikon D5300 For Blogging
50.0mm f.18 1/500s ISO 500

My Gadget Nikon D5300 For Blogging
18.0mm f.3.5 1/640s ISO 100

My Gadget Nikon D5300 For Blogging
35.0mm f/1.8
35.00 f/1.8 1/400s ISO 640

My Gadget Nikon D5300 For Blogging
50.0mm f/1.8
50mm f/2.8 1/80s ISO 200

My Gadget Nikon D5300 For Blogging
16.0-80.0 mm f/2.8-4.0
80.0mm f/4.0 1/400s ISO 100

My Gadget Nikon D5300 For Blogging
35.0mm f/1.8
35.0mm f/20.0 25s ISO 100

Insyaallah, nanti ada rezeki lain zaza target nak beli lens 50mm pula dan mahirkan lagi menggunakan pelbagai setting yang ada pada D5300 ni..

Zaza beli ni dengan harga RM2.5K termasuk beberapa aksesori tambahan. Sekarang ini pun zaza banyak rujuk rakan zaza yang juga guna nikon dan kerap tengok dekat youtube.. Selain tu ada alatan lain zaza tambah hasil pemberian dari rakan juga iaitu Speedlite Yongnuo.

Speedlite Yongnuo tu pun zaza baru nak belajar guna.. ada beberapa funtion yang zaza tak berapa faham..but its okay..belajar sikit-sikit..lama-lama esok reti lah kan..

11 ulasan:

  1. Wah.. pandai zaza tengok spesifikasi dia ye.. TB tak reti semua ni.. tau beli kamera je.. haha

    BalasPadam
  2. wahh cantik kamera..gambar pun cantik. rabia pun suka guna ambik gambar dengan kamera jugak.cuma kadang2 tak cas bateri kamera tu.tu guna phone ayah sekejap nak selfie.kalau pergi majlis kahwin memang guna kamera ayah lah.jelas je gambar.cutebook gambar pun baru ni gambar clear je

    BalasPadam
  3. bestnyee.. insyaallah satu hari nnti nk ada kamera jugak utk kegunaan blogging..

    BalasPadam
  4. Patut lah gambar zaza cantik2. Berkenan pula kak ana .

    BalasPadam
  5. Lawa nya kak zaza hasil gambar bila guna lens berbeza tu 😍😍

    Dulu minat juga Nikon, seronok tengok orang guna. Diri sendiri je belum yakin nak guna.. Hehe

    Nice sharing

    BalasPadam
  6. Nak ada satu macam ni... tapi risau tak pandai nak guna nanti... wish list dululah

    BalasPadam
  7. bestnya..Teringin nak ada satu. InshaAllah ada rezeki nak juga pakai DSLR

    BalasPadam
  8. Bagusla zaza minat kamera dslr ni.. Orang laon beli hat yang sony tu.. Bgus seb de wifi yela kita ni kene update cepat

    BalasPadam
  9. uwahhh finally kak zaza beli kamera baru yayyyyy. amik gmbr ray jugak next time pleaseeee

    BalasPadam