Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Isnin, Disember 31, 2018


Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan. Assalamualaikum..Semalam masa ke Kuantan sempat juga zaza singgah menikmati makan tengahari dengan menu istimewa di Restoran Bummbu Nasi Singgey, Kuantan. Restoran yang baru memulakan operasinya pada 5 Ogos 2018 yang lalu. Agak menarik kerana di restoran ini menyediakan menu kuah singgang. Kalau sebut singgang kan, ia adalah menu kegemaran mak zaza tau.

Dekat restoran ini juga menggunakan meja dan kerusi menggunakan pallet kayu..serta hiasan lukisan yang terletak di dinding.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Sebaik je menjejak masuk, seperti biasa diberi senarai menu untuk dipilih. Kalau zaza mestilah makanan berasaskan ayam menjadi pilihan.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

RESTORAN BUMMBU NASI SINGGEY

Bummbu diambil namanya dari perkataan rempah atau perencah dalam bahasa jawa. Manakala Singgey bermaksud singgang ( singgey sebutan dalam loghat kelantan )

Menu utama dalah nasi dan singgang. Singgang pula terdapat beberapa jenis iaitu Singgang Ikan dan Singgang Daging.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Pemilik Restoran Bummbu Nasi Singgey

Ada beberapa menu yang telah zaza cuba antaranya Bummbu Plate. Dalam Bummbu Plate ni ada Ayam Plate, Daging Plate dan Kambing Plate. Harga dari RM13.50 hingga RM17.50. Memang berbaloi sebab ada roti, kentang dan salad.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Ayam Plate menjadi pilihan zaza..

Zaza juga turut merasai menu utama iaitu nasi, singgang ikan dan singgang daging. Bagi singgang, rasanya sedap dan berbeza sedikit rasa kuahnya dari kebiasaan yang zaza masak..kalau bawa mak abah makan kat sini mesti boleh licin rasa hirup kuahnya..

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Singgang Daging

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Singgang Ikan Tongkol

Tak lupa juga, zaza turut merasai menu hidangan lain yang disediakan seperti Kepok Cheezy ,Chicken Ball, Tuna Sandwish dan Lempeng Nyior. Kepok Cheezy dia zaza suka..tak ada tulang-tulang pun..biasa sesetengah kepok macam ada tulang-tulang sikit. Harga hidangan ini bermula dari RM2.50 hingga RM6.00. Memang berbaloi lah harganya.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Chicken Ball

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Kepok Cheezy


Ini pula hidangan Bummbu Set. Dalam Bummbu Set ini ada beberapa pilihan antanya :

SET A
Ayam Bakar  + Air Sirap/Teh O Beng

SET B
Daging Bakar + Air Sirap/Teh O Beng

SET C
Kambing Bakar  + Air Sirap/Teh O Beng

SET D
Ikan Bakar  + Air Sirap/Teh O Beng

SET E
Lemak Bakar  + Air Sirap/Teh O Beng

SET F
Singgang Daging  + Air Sirap/Teh O Beng

SET G
Singgang Ikan  + Air Sirap/Teh O Beng

Setiap set yang dijual bermula dengan harga dari RM6.50 hingga RM11.00 je..

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Hidangan Set

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Daging Bakar

Paling zaza suka daging bakar ni..sampai teringat-ingat kesedapannya..rasa yang enak dan lembut. Memang nak kena repeat lagi lah makan daging bakar ni..

Bagi minuman pula, beberapa pilihan yang ada seperti Bummbu Blend iaitu Milo Bummbu Blend, Kopi Bummbu Blend dan Jagung Bummbu Blend. harga hanya RM4.50 je. Dalam minuman Bummbu Blend ni ada sedikit diletakkan aiskrim.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Bummbu Blend

Oh ya..nak tahu tak..inilah satu-satunya restoran yang menawarkan minuman air sirap dan teh O beng hanya 0.50 sen je tau secawan. Sangat-sangat berbaloi jika nak singgah makan kat sini.

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Air Sirap dan Teh O Beng hanya 0.50 sen je...

Untuk memenuhi selera citarasa pelanggan, Restoran Bummbu Nasi Singgey ini juga turut menyediakan beberapa menu western.


Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Restoran Bummbu Nasi Singgey ni bagi zaza terletak di lokasi yang strategik juga kerana berhampiran je dengan Mr DIY dan Kedai Eco RM2 Batu 3, Kuantan.

Restoran ini dibuka dari jam 9.00 pagi sehingga 6.00 petang. Setelah selesai menikmati dan menuju ke tempat lain, zaza dan juga rakan sempat merakam kenangan bersama pemilik restoran ini..

Hidangan Istimewa Lauk Singgang Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Bagi yang ingin merasa masakan singgang dan menu-menu yang zaza share ni, boleh datang ke sini. Sebarang info lanjut boleh mengikuti mereka di :



7 ulasan

  1. Menyelerakan sungguh tengok menunya tu..kebetulan ke sana boleh juga singgah tu.

    BalasPadam
  2. Daging bakar sedapppppp..Alahai lapar pulak tengok entry makanan ni.Nak pergi makan sekarang

    BalasPadam
  3. Sedapp semuanyaaa.. Nanti nak repeat lagi kesini. 😍😍

    BalasPadam
  4. akak paling suka makan singgan ikan tongkol, kalau kuah keesokan sedap hirup aduhhh kena buat ni nanti

    BalasPadam
  5. macam kena try jugak je ni lagi lagi singgang daging tu

    BalasPadam
  6. Sedapnya semua makanan dia.. Ayam tu nampak sedap.. Makan petang dekat sini best juga.. Tapi jauh.. Ehhehe.. Tunggu cuti sanala

    BalasPadam
  7. Harga menu dia boleh tahan murah juga kan. sangat berbaloi lah kalau makan kat sini. sebab tu ramai yang datang tu

    BalasPadam