Resepi Donut Apple Hijau

Khamis, Mac 01, 2018

Resepi Donut Apple Hijau. Donut memang sedapkan..zaza pun suka juga makan donut terutama kalau yang memang lembut gila..nak membuatnya memang zaza tak pandai..tahu makan je..mehmeh

So ada perkongsian dari seorang ahli Group Masak Apa Hari Ini, Kak Jamaliah Samsudin.kak Jamaliah ada share resepi nak membuat dan teknik nak mebentuk doh sampai menggoreng. Comel je kan Donut hasil kak Jamaliah ni..dah macam bentuk-bentuk buah Apple hijau..geram pula zaza tengok..

Resepi Donut Apple Hijau

Menurut kak Jamaliah, resepi ni hampir sama je dengan donut lain cuma macam zaza cakap bezanya teknik membentuk doh tu..

Resepi Donut Apple Hijau

Berikut resepi membuat Donut Apple Hijau

1 paket mauripan*
4sdb susu pekat*
4sdb gula*
Air secukupnya*
2sk garam


Campur bahan bertanda * bersama secawan air dan biarkan yis berbuih. Setelah berbuih masukkan garam dan kacau sehingga larut. Setelah itu ketepikan.

Sediakan :
1kg tepung gandum
1 biji telor
4 sdb majerin
1sk softner powder*
1sk double action baking powder*
pati pandan dari 5 helai daun pandan
1penutup botol esen pandan
1 penutup botol pewarna ijau epal


Campur semua bahan  dan gaul rata. Selepas itu masukan yis yangg telah berbuih tadi dan uli sampai lembut. Tambah air jika perlu. Bila sudah lembut dan tak lekat pada tangan, rehatkan seketika supaya doh kembang.

Setelah kembang tumbuk untuk buang angin dan bolehla mula bentukkan donut. Siap boleh la mula menggoreng.

Resepi Donut Apple Hijau


8 ulasan

  1. wah cantikla hijau die zaza..nampak mcm epal

    BalasPadam
  2. Sally ade buat donut pandan...hijau jugak...hahahaha...saje gatal tgn sbb bosan buat wane biasa..penah buat strawberry pun

    BalasPadam
  3. Lawa plak tgk donut wane hijau.. Mcm syg nk makan.. Hahaha... Lama xbuat donut. Bolehlah nk try nnti resepi ni....tq share

    BalasPadam
  4. cantik sgt laaaa donut dia... cikyan suka...nmpk sgt sgt menyelerakan laa...

    BalasPadam
  5. patut gebu semacam donut ni..letak telur, baking powder bagai.. akak tak pernah try buat donut letak telur, majerin , baking powder gini..Nak cuba la nanti sebab nampak naik cantik je..

    BalasPadam
  6. alamak.. teman sukaaaa donutttt.. huhuhu. baru lepas buat donut minggu lepas.. resepi macam sama je cuma yang ni kaler hijau. nyum2

    BalasPadam
  7. Nampak menarik warna donutnya. Yg penting gebus gebas donutnya...gemokkkkk betul donut nihlah..geam plak nengoknya

    BalasPadam
  8. So Fluffy and look nice in the color! I will do it for my hubby soon! Too cute to eat pulak

    BalasPadam