5 Tip Boleh Bantu Melembapkan Kulit Wajah

Isnin, Februari 26, 2018

5 Tip Boleh Bantu Melembapkan Kulit Wajah. zaza pernah alami kulit muka kering sampai macam mengelupas kulit time tu satu muka.. memang stress dengan keadaan masa tu. Dulu muka zaza memang banyak problem. Pakai pencuci muka pun rasa pedih-pedih. Tambah zaza jenis malas minum air masak.

Tapi sejak alami kulit kering tu..zaza rajin sikit jaga muka. Ikut peraturan tapi kadangkala skip juga..mehmeh..so ni ada beberapa tip yang dapat membantu kalau korang ada masalah kulit kering.

5 Tip Boleh Bantu Melembapkan Kulit Wajah

1. Cuci Wajah

Sebelum tidur pastikan cuci wajah dahulu.Kalau tak cuci boleh menyebabkan kekotoran dan bakteria yang membuatkan kulit berjerawat dan timbulnya garis penuaan pramatang.

5 Tip Boleh Bantu Melembapkan Kulit Wajah

2. Air Masak

Minum air masak sekurang-kurangnya lapan sehingga sepuluh gelas sehari bagi kelembapan kulit

3. Sebelum Memulakan Senaman

Pastikan muka anda dibersihkan sebelum memulakan senaman kerana apabila berpeluh, ia akan mengurangkan kotoran serta bakteria yang terkumpul.

4. Pakai Penyegar

Setiap kali selepas korang cuci muka, amalkan menggunakan penyegar ( toner wajah ) kemudian barulah pakai krim pelembab bagi membekalkan kelembapan.

5 Tip Boleh Bantu Melembapkan Kulit Wajah

5. Krim Pelindung Matahari

Kalau nak keluar pastikan korang pakai dulu krim pelindung matahari SPF 15. Ia dapat melindungi kulit dari bahaya sinaran matahri dan terbakar.

Sumber : Majalah Eh


6 ulasan

  1. Minum air masak sangat bagus untuk kesihatan dalaman dan luaran.nak nak cuaca oanas sekarang ni memang kena banyak minum air suam kan

    BalasPadam
  2. Thanks Zaza untuk tips ni.. Air masak tu memang penting kan.. tapi, kadang-kadang macam tak cukup minum air masak pula. hihih

    BalasPadam
  3. Aah ,bagus tips ni zira pakai foundation yg ada pelindung matahari senang kalau lupa nak pakai tak risau dah

    BalasPadam
  4. wah.. bagus tips2 ni.. kalau teman pulak.. ada masalah kulit psoriasis .. lagi kering dari biasa terpaksa sapu pelembap lebih sikit.. kalau tak kulit kering sangat ketara

    BalasPadam
  5. wah tq zaza sharing ilmu yg sgt berguna

    BalasPadam
  6. Minum air masak tu mmng penting kn. Lagi² sekarang ni cuaca panas sangat .

    BalasPadam