Tip Sihat Dari Nabi Muhammad SAW - Zaza Iman



Isnin, Januari 05, 2015

Tip Sihat Dari Nabi Muhammad SAW

Tip Sihat Dari Nabi Muhammad SAW | Lama dah tak kongsi tip kan.. asyik entri mengenai produk je sekarang ni..hehe..tak apalah asalkan selagi bermanfaat memang kita kena kongsi dengan semua orang..

Sebenarnya dua tiga hari ni agak letih cepat. Nak kata buat kerja banyak pun tak jugak. Tak tahu lah kenapa. Kuat tidur..membesarkan badan je kau ni zaza...hehehe...lepas ni kena rajin senaman la zaza oi...jangan malas-malas..

Ye la yela..lepas ni saya rajin balik ye.. kalau zaman study dulu memang rajin senaman..sekarang ni sebab saya duduk rumah je, alahaiiii....sikap malas tu..alahaiii..tak payah cakap la..hahaaha

Oklah, teruskan agenda kita.....apa dia?


Saya nak share dengan anda semua tip kesihatan dari Nabi Muhammad SAW. Mungkin ada yang kita lupa dan masih lakukan.. Jom baca apa yang Nabi Muhammad SAW pesan..

  • Nabi Muhammad SAW melarang umatnya minum secara berdiri. Kerana secara perubatan, tubuh kita ni terdapat penapis iaitu " Sfringer". Ketika kita duduk ia terbuka dan apabila berdiri ia tertutup. Jadi bila ia tertutup air tak dapat disaring oleh Sfringer. Lalu air masuk ke pundi kencing dan boleh memyebabkan risiko batu karang
  • Nabi Muhammad SAW melarang tiup air panas..kenapa? Sebabnya kalau secara logik, terdapat karbon dioksida dalam udara hembusan. Jika ditiup ke air, karbon dioksida akan larut dalam didalam air yang mana akan terhasil cecair bersifat asid H2CO3 yang boleh menyebabkan sakit jantung dan perut tak selesa.
  • Nabi Muhammad SAW menggalakkan mandi sebelum subuh. Sebabnya suhu air pada waktu tu dapat membantu membuang lemak degil dalam badan kita
  • Nabi Muhammad SAW melarang makan diselang seli dengan meminum air. Ini kerana boleh menyebabkan udara terperangkap dalam badan dan membuatkan badan berangin


Rupanya ada sebab kenapa Nabi Muhammad SAW melarang perbuatan-perbuatan tersebut. Lepas dah baca ni boleh la kita cuba ikut sikit-sikit ok...sikit-sikit lama-lama akan menjadi tabiat yang berterusan. Insyaallah...


10 ulasan:

  1. tips terbaik..tapi berdiri masa minum memang dah biasa..hehe.. lepas ni asal minum kena duduk lah.. :)

    BalasPadam
  2. Owh. Nice! baru tau pasal kenapa tak boleh minum berselang air. Thanks for sharing Zaza. Lama tak singgah blog ni. hehehe :)

    BalasPadam
  3. tq ada jugak yang saya dah mula amalkan.. Yg mandi sblum Subuh tu je tak pernah nak buat. haha.. sejuk aih...

    BalasPadam
  4. Tips yang wajar diikuti oleh semua. Terima kasih atas info

    BalasPadam
  5. nice sharing.. btw gambar buah tu nampak sedap

    BalasPadam
  6. ok, rasanya saya dah nampak rasionalnya orang kata minum berdiri perut buncit, hehehehe

    sebab tu kita digalakkan ikut gaya hidup Nabi Muhammad SAW sebab itu yang terbaik mengikut sains

    BalasPadam
  7. dulu selalu juga minum sambil berdiri tapi sejak terbaca tentang kesannya, sekarang ni puteri cuba elak. Kalau nak minum je, terus cari tempat nak duduk kejap...hehe :)

    BalasPadam
  8. tips atau lebih tepat sunnah nabi ini memang patut kita amalkan

    BalasPadam
  9. afzal ada buku cara hidup dan pemakanan rasulullah :) ada sebab rasulullah ajar dan sunnah untuk kita ikutinya :)

    BalasPadam