Tanda-Tanda Mati Dalam Husnul KhotimahTanda-Tanda Mati Dalam Husnul Khotimah. Zaza suka dengan ayat dalam sebuah buku motivasi dari Dr. Tuah Iskandar al Haj. Petikan berbunyi..

Kita Disuruh ingat selalu, kalau bernafas pagi hari, jangan ingat mesti sampai ke petang.Kita kan ibarat pemgembara.Tak selamanya berada disitu, tiba masanya akan berangkat jua.

Maksudnya kita semua akan pergi, pergi meninggalkan dunia dan entah apa yang akan terjadi di " sana " nanti.

Moga-moga mati kita nanti dalam Husnul Khotimah. Kita kena minta dan kena cari.

Tanda-Tanda Mati Dalam Husnul Khotimah

Antara tanda-tanda kematian dalam Husnul Khotimah - ( Dr.Tuah Iskandar al Haj : Buat Jangan Tak Buat )

1. Mengucap 2 kalimah syahadah ketika meninggal dunia

Rasulullah saw bersabda : sesiapa yang akhir kalimahnya mengucapkan Lailaahailallah maka dia dimasukkan ke dalam syurga ( Hakim )

2. Meninggal ketika dahinya berkeringat

Rasulullah bersabda : Matinya seorang mukmin adalah dengan berkeringat di dahinya ( Ahmad An-Nasai, at - Tarmidzi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim,dan  at- Thayalusi dari Abdullah bin Masud )

3. Mati pada malam Jumaat

Rasulullah saw bermaksud : Tidaklah seorang muslim itu wafat pada hari jumaat atau pada malam jumaat kecuali pastilah ALLAH menghindarinya dari seksa kubur ( Ahmad )

4. Mati syahid di medan perang

Tanda-Tanda Mati Dalam Husnul Khotimah

5. Mati dalam peperangan Fisabilillah

Rasulullah bersabda : Apa yang kalian kategorikan sebagai orang yang mati syahid di antara kalian? mereka menjawab : Wahai Rasulullah, yang kami anggap sebagai mati syahid adalah siapa saja yang mati terbunuh.

Maka Rasulullah menjawab : Sesiapa yang terbunuh di jalan ALLAH, yang mati sedang berjuang di jalan ALLAH, dan yang mati kerana penyakit kolera, yang mati kerana penyakit perut ( penyakit yang menyerang perut seperti busung lapar dan sejenisnya ), dialah syahid dan orang-orang yang mati tenggelam ( Muslim, Ahmad dan al- Baihaqi )

6. Perempuan yang meninggal kerana melahirkan anak

7. Mati kerana mempertahankan harta dari perompak

Siapa yang mati kerana mempertahankan hartanya ( dalam riwayat lain : sesiapa yang menuntut hartanya yang dirampas lalu dia terbunuh ) adalah syahid ( Bukhari, Muslim, Abu Daud, an -Nasa'i, at-Tirmidzi, Ibnu Majah dan Ahmad )

8. Mati dalam membela agama dan jiwa

Sesiapa mati terbunuh dalam membela hartanya. dia mati syahid. siapa saja yang mati dalam membela keluarganya, dia mati syahid. sesiapa mati dalam membela agama (keyakinannya ), dia mati syahid dan siapa yang mati mempertahankan darah (jiwanya) dia syahid.

9. Orang yang meninggal ketika mengerjakan amal soleh

Hanya beberapa tanda yang saya kongsikan disini, Moga-moga kita semua nanti mati dalam keadaan Husnul Khotimah.Penghujung yang baik.Zaza Iman
7 Comments

7 ulasan:

 1. Semoga kita semua mendapat pengakhiran hidup yang baik..

  BalasPadam
 2. kena usaha ketika hidup ini supaya dapat mati dalam keadaan husnul khatimah. kalau dalam kehidupan ni kita sentiasa lalai dan bersikap ambil mudah dalam amalan kita, susah nak dapat kematian yang diidamkan tersebut.

  BalasPadam
 3. macam mana lah nad nanti..Ya Allah..bila-bila saja maut akan datang

  BalasPadam
 4. Semoga hidup kita diakhiri dengan husnul khatimah.
  Aminnn

  BalasPadam

[name=Zaza Iman] [img=//1.bp.blogspot.com/-8j45hR6olsE/Xln24i0ROfI/AAAAAAAAUzk/ROXuH0RAwwEp4ieukCmSm4vXZla9ebEVQCLcBGAsYHQ/s1600/100profile.jpg] [description=Hi, i am zaza. I love cat..dan makan makan...I also love photography but I have no skills about it. For any review please email me at zazaiman17@yahoo.com] (facebook=https//www.facebook.com/zazaxleshsophia) (twitter=Twitter Profile Url) (instagram=Instagram Profile Url) (bloglovin=Blogvin Profile Url) (pinterest=Pinterest Profile Url) (tumblr=Tumblr Profile Url)