Selasa, Oktober 17, 2017

Resepi Patpet Udang Temurun Dari Thai

Resepi Patpet Udang Temurun Dari Thai. Sejak selalu tengok pelbagai jenis masakan kat group Masak Apa Hari Ini..macam-macam resepi ada... bagus juga group masakan macam ni sebab boleh belajar memasak dan sentiasa up to date.

Kali ni zaza tertarik dengan resepi turun temurun keluarga dari Thai dari pemilik akaun facebook Husni Azni..sebab nyaa ada petai..zaza ni memang hantu petai tau..resepi yang dikongsikan pun mudah cuma zaza belum berkesempatan nak try buat lagi..

So kat sini nah zaza share Resepi Patpet Udang Temurun Dari Thai

Resepi Patpet Udang Temurun Dari Thai
Kredit Foto - Husni Azni


RESEPI PATPET UDANG TEMURUN DARI THAI

Bahan-bahan yang perlu disediakan : 
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Lengkuas
Serai
Cabai Melaka
Cili Merah
Cili Kering Siam
Lada Hitam
Belacan

Masukkan sedikit air kemudian kisar kesemua bahan diatas
( Sukatan untuk bahan seperti gambar dibawah )

Resepi Patpet Udang Temurun Dari Thai

Cara Masak :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sampai pecah minyak.
Jika kering masukkan sedikit air
2. Masukkan daun limau purut yang dicarik-carik 2 helai.
3. Masukkan garam, gula dan perasa secukupnya
( Kalau yang suka rasa lemak-lemak boleh letakkan sedikit santan cair setengah cawan )
Bagi resepi ini, Husni Azni tak letak pun..dan resepi ini agak pedas sedikit
4. Masukkan udang dan masukkan pula petai
( Nak letak kacang panjang atau terung pipit pun boleh juga )
5. Akhirnyaaaa...siapp dah boleh hidang makan bersama keluarga..

Selain udang, boleh juga gunakan ayam. 
Kalau ayam seeloknya goreng terlebih dahulu barulah lebih sedap.. Selamat mencuba

**Sangat menyelerakan..kalau zaza masak nanti nak letak petai banyak-banyak..

Kredit Resepi - Husni Azni


Im zaza iman.27 y/o. Cat Lover and I like Fashion. This blog is a place where i want to share all the things i love to you...For any review please contact me at yahoo zazaiman17@yahoo.com

Related Posts

7 ulasan:

  1. nampak macam sedap dah tu..untung orang dapat rasa masakan tu :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. suruh la isteri masak nanti..hehe... udang kalau buh petai..perghhh kan

      Padam
  2. sedapnya..lama x makan petai

    BalasPadam
    Balasan
    1. petai kalau masak sambal buh udang mmg terangkat..bertambah2 makan kan..

      Padam
  3. Masakan Ala Thai semestinya sedap!

    BalasPadam