Rabu, Oktober 25, 2017

Resepi Laksa Lemak Kelantan

Resepi Laksa Lemak Kelantan. Ini kalau musim perayaan selain laksa asam, Laksa Lemak antara pilihan menu yang sentiasa family zaza buat.. kalau dah buat memang nasi zaza tak sentuh sehari sebab balun makan laksa je...tambah pula laksa adalah makanan kegemaran zaza..memang hantu betullah..

Hari tu sempat tolong mak kat dapur buat laksa lemak kelantan ni..Nampak macam kuah cair sikit tapi rasa dia sedap tau..kalau pekat lagi super duper sedappp

Kuah dia lebih kurang kuah laksam jugak.. Mungkin ada yang tak pernah makan kan...so boleh la try-try buat..

Kalau nak buat sorang-sorang tu mesti rasa macam malas je kan..hehe...sebab leceh nak perisi ikan...so ajaklah sorang untuk buat sekali tolong-menolong. Baru syok..

Resepi Laksa Lemak Kelantan

Jom kita tengok Resepi Laksa Lemak Kelantan ni..

Bahan-bahan yang diperlukan :
1 kg Ikan selayang
1/2 Santan pekat
10 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci halia
3 keping asam keping
Lada Hitam
Garam dan Gula

Cara Masak :
1. Rebus ikan selayang. Kemudian ambil isinya dan kisar. Letak dalam periuk
2. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, dan lada hitam dan campur kedalam periuk tadi
3. Masukkan santan dan sedikit air ( sebagai tambahan ) dan asam keping
4. Masak di atas dapur, kacau sehingga mendidih
5. Masukkan garam dan gula
6. Rasa..kalau dah rasa kuah okey boleh lah tutup api..

Parut timun untuk dibuat dibuat ulam makan bersama laksa...selain timun zaza suka campur dengan ulam daun capena..daun capena tu warna macam merah-merah gelap..kat tempat korang zaza tak pasti korang sebut apa...sorry tak ada gambar ulam capena tu..nanti kalau zaza ingat nak ambil gambar, zaza share kat sini ok...

Lepas tu bolehlah bubuh sikit cili potong-potong bagi pedas.. ada setengah orang buat cili sambal..tapi jenis zaza family cili potong je...



Im zaza iman.27 y/o. Cat Lover and I like Fashion. This blog is a place where i want to share all the things i love to you...For any review please contact me at yahoo zazaiman17@yahoo.com

Related Posts

2 ulasan:

  1. Tak pernah cuba lagi laksa kelantan ni..ke macam laksam je rasanya

    BalasPadam
  2. Pernah cuba lama dulu..bolrh buat sendiri lah nanti

    BalasPadam